Τετάρτη 8 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1821 Η Μάχη της Γραβιάς. Οι ελληνικές δυνάμεις υπό τον Οδυσσέα Ανδρούτσο νικούν τις τουρκικές υπό τον Ομέρ Βρυώνη. Επαναστατικές κινήσεις γίνονται και στην Εύβοια.

1828 Γεννιέται ο Ελβετός συγγραφέας και φιλάνθρωπος Ερρίκος Ντυνάν, «πατέρας» του Ερυθρού Σταυρού. Βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 1901.

1838 Δημοσιεύεται στην Αγγλία η «Χάρτα του Λαού». Το κίνημα των «Χαρτιστών» ήταν ένα μαζικό πολιτικό κίνημα των εργατών και ορισμένων μικροαστικών στρωμάτων με βασικό πρόγραμμα (τη «Χάρτα του Λαού») που ζητούσε πλήρη πολιτικά δικαιώματα για την εργατική τάξη στο πλαίσιο του καπιταλισμού.

1934 Στην απεργία των 300 λιμενεργατών της Καλαμάτας ο στρατός και η χωροφυλακή απαντούν με σφαίρες, σκοτώνοντας επτά και τραυματίζοντας δεκάδες λιμενεργάτες.

1945 Τα Δωδεκάνησα παραδίδονται από τους Γερμανούς στους Βρετανούς.

1970 Στις 8 και 9 του Μάη η Ασφάλεια της Αθήνας συλλαμβάνει τα ηγετικά στελέχη του ΚΚΕ και του Πατριωτικού Αντιδικτατορικού Μετώπου (ΠΑΜ) Νίκο Καλούδη, Ζήνωνα Ζορζοβίλη και Γιάννη Γιάνναρη.

1984 Η Σοβιετική Ενωση ανακοινώνει την αποχή της από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Αντζελες, καταγγέλλοντας τις ΗΠΑ για τη δημιουργία αντισοβιετικού κλίματος.

...σαν χτες

1832 Με τη Συνθήκη του Λονδίνου η Ελλάδα ανακηρύσσεται σε ανεξάρτητο κράτος με βασιλιά τον Οθωνα και εγγυήτριες δυνάμεις την Αγγλία, τη Γαλλία και τη Ρωσία.

1934 Δραπετεύουν από τις φυλακές της Αίγινας 8 στελέχη του ΚΚΕ, οι Σακαρέλος, Θωμάζος, Φλαράκος, Σαρίκας, Δαρβίσογλου, Δουλγέρης, Κλειδωνάρης και Βαβούδης.

1963 Θεμελιώνεται στην Παραλία Διστόμου το εργοστάσιο αλουμινίου του γαλλικού μονοπωλιακού ομίλου «ΠΕΣΙΝΕ».

1986 Η Ελλάδα παραλύει, όταν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα κατέρχονται σε απεργία για την εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης (ΠΝΠ που απαγόρευε τις αυξήσεις) και τις κυβερνητικές παρεμβάσεις στο συνδικαλιστικό κίνημα («εκπαραθύρωση» της νόμιμης διοίκησης της ΓΣΕΕ).

...και σαν προχτές

1856 Γεννιέται ο Αυστριακός γιατρός και ψυχίατρος Ζίγκμουντ Φρόιντ, «πατέρας» της ψυχανάλυσης.

1950 Ο Πλαστήρας εξαγγέλλει το κλείσιμο της Μακρονήσου. Η λειτουργία όμως αυτού του τόπου εξορίας και μαρτυρίου θα συνεχιστεί έως το 1954.

1955 Η ΟΔ Γερμανίας εντάσσεται στο ΝΑΤΟ.

1976 Καταστροφικός σεισμός 6,4 Ρίχτερ πλήττει την περιοχή Φριούλι της Ιταλίας, με αποτέλεσμα 989 νεκρούς, 2.400 τραυματίες και 157.000 άστεγους.

1992 Πεθαίνει η Γερμανίδα ηθοποιός Μαρλέν Ντίτριχ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ