ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΡΑ"
Οπλο στα χέρια των εργαζομένων

"Η νίκη του συνδυασμού "Θεσσαλονίκη - ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΡΑ" θα είναι όπλο στα χέρια των εργαζομένων, στην πάλη τους για ένα καλύτερο αύριο, γι' αυτούς και την πόλη. Είναι καιρός ΤΩΡΑ να κάνουμε την ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ μας, με την αγωνιστική δράση, αλλά και με την ψήφο στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές. ΤΩΡΑ πρέπει να εκφράσουμε τη θέλησή μας και να καταδικάσουμε όλους όσοι εφαρμόζουν, αλλά και στηρίζουν αυτήν την πολιτική. Ψηφίστε με κριτήριο τα πραγματικά σας προβλήματα".

Αυτά τόνισε ο υποψήφιος δήμαρχος Αγ. Σαχίνης σε ομιλία του, στη διάρκεια περιοδείας στα γραφεία της ΔΕΗ (παραλίας) κλιμακίου του συνδυασμού, στην οποία συμμετείχαν και οι δημοτικοί σύμβουλοι Θ. Κυριακίδης και Γ. Κοσμίδης. Ο υποψήφιος δήμαρχος, αφού περιόδευσε στους χώρους εργασίας και συζήτησε με τους εργαζόμενους, επισήμανε ότι, σ' αυτές τις κρίσιμες για τον τόπο και τους εργαζόμενους συνθήκες, που τα πάντα ξεπουλιούνται στο κεφάλαιο και στις πολυεθνικές, που ανατρέπονται εργασιακές σχέσεις και δικαιώματα, ο συνδυασμός καλεί όλους τους δημότες, ανεξάρτητα από κομματικές διαφορές, να συσπειρωθούν και χωρίς συναισθηματικές εξαρτήσεις και αυταπάτες, ν' αντικρίσουν την πραγματικότητα κατάματα και να παλέψουν ενάντια σ' αυτήν την πολιτική της κυβέρνησης.

  • O συνδυασμός "Θεσσαλονίκη - ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΡΑ" καλεί τις γυναίκες σε εκδήλωση σήμερα στις 7.30 μμ στην αίθουσα εκδηλώσεων του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης. Θα συζητηθούν τα εξής θέματα:

- "Τοπική Αυτοδιοίκηση, κοινωνική πρόνοια και γυναίκες", με εισηγήτρια την Ρ. Μουστεράκη.

- "Εικαστική παρέμβαση από γυναίκες στη Θεσσαλονίκη - Το εικαστικό μέλλον", με εισηγήτρια την Κ. Κελεσοπούλου.

- "Θέατρο, πολιτιστικά, Φεστιβάλ Πολιτισμού, Πολιτιστική Πρωτεύουσα", με εισηγήτριες τις Ε. Πήττα και Ε. Μακίσογλου.

"ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ"
Με τη δύναμη του λαού

"Ερχονται πολύ δύσκολοι καιροί για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μόνο με σκληρό αγώνα θα μπορέσουμε να υπερασπιστούμε αυτά που έχουμε κατακτήσει στο δήμο μας, να σώσουμε την παραλία και το αεροδρόμιο, να κάνουμε ακόμα καλύτερο το Ελληνικό, την πόλη μας".

Με αυτά τα λόγια ο υποψήφιος δήμαρχος της "Συμπαράταξης για το Ελληνικό" Χρήστος Κορτζίδης κάλεσε προχτές το βράδυ, στα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου (Ιασωνίδου και Αργοναυτών) το λαό της πόλης να συστρατευτεί ώστε να αναδειχτεί νικητής μετά τις εκλογές, με την παράταξη που για 24 χρόνια διοίκησε το δήμο με τον Κώστα Κορτζίδη και "έχοντας σαν γνώμονα, όπως δήλωσε ο απερχόμενος δήμαρχος, το συμφέρον του λαού". "Είμαι βέβαιος, τόνισε ο Κώστας Κορτζίδης, πως και αυτή τη μάχη θα την κερδίσουμε. Οι δημότες θα εκλέξουν εκείνους που αγωνίζονται για το συμφέρον του λαού. Μαζί με το λαό δώσαμε τη μάχη 24 χρόνια και φέραμε το Ελληνικό εδώ που είναι σήμερα. Ολα αυτά τα χρόνια βρεθήκαμε συμπαραστάτες στους αγώνες του λαού. Σήμερα που η κυβέρνηση ισοπεδώνει τα δικαιώματά του, είμαστε βέβαιοι πως οι εργαζόμενοι με την ψήφο τους θα καταδικάσουν αυτή την πολιτική αναδεικνύοντας αυτούς που αγωνίζονται στο πλευρό τους".

Στο έργο που έχει γίνει αναφέρθηκε και ο Κώστας Σαραφίδης,επικεφαλής της "Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης", η οποία με τη "Δημοκρατική Ενότητα" συγκροτούν τη "Δημοτική Συνεργασία για το Ελληνικό".

"Με τη συνεργασία που κάναμε, τόνισε ο Κώστας Σαραφίδης, αυτό το έργο θα συνεχίσουμε. Το επόμενο διάστημα ο δήμος έχει μεγάλα προβλήματα να αντιμετωπίσει όπως το αεροδρόμιο, η παραλία, ο χώρος των πρώην αμερικανικών βάσεων. Ολοι μαζί, ενωμένοι, θα παλέψουμε γι' αυτά". Αναφέρθηκε επίσης στο κοινωνικό πρόσωπο για όλους τους δημότες που απέκτησε τα χρόνια αυτά ο δήμος και το οποίο πρέπει να διατηρηθεί και δεσμεύτηκε πως τα μεγάλα προβλήματα του λαού και του δήμου "θα γίνουν καθημερινό μας βίωμα και ο διάλογος με τον κόσμο θα συνεχιστεί".

"Ποτέ δε βάλαμε το χέρι στην τσέπη του δημότη και ούτε θα το κάνουμε", υπογράμμισε ο υποψήφιος δήμαρχος Χρήστος Κορτζίδης. "Συνειδητά διατηρούμε τα δημοτικά τέλη από τα χαμηλότερα στην Αττική. Δεν πρόκειται να επιβάλλουμε νέους φόρους και τέλη και είμαστε αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση και στην εμπορευματοποίηση των δραστηριοτήτων της ΤΑ. Τον δημότη δε θα τον αντιμετωπίσουμε ποτέ σαν πελάτη. Αυτή είναι και η πρώτη διαφορά με τις άλλες παρατάξεις. Η δεύτερη αφορά στην παραλία και το αεροδρόμιο. Ο φιλοκυβερνητικός υποψήφιος ψηφίζει η χρηματοδότηση των έργων στην παραλία να γίνει από δημόσιους πόρους και από την άλλη λέει ότι αποδέχεται και το ρόλο των ιδιωτών στο βαθμό που δεν έρχεται σε σύγκρουση με τα λαϊκά συμφέροντα. Με φιλοκυβερνητικό δήμαρχο οι χώροι της παραλίας και του αεροδρομίου είναι χαμένοι".

Ο Χρ. Κορτζίδης αναφέρθηκε στην αγωνιστική στάση που πρέπει να έχει μια δημοτική αρχή απέναντι στην κυβερνητική πολιτική, τονίζοντας πως με φιλοκυβερνητικό δήμαρχο μπορεί να δοθεί κάποιο κονδύλι επιπλέον από αυτά που στο σύνολο κλέβει από την ΤΑ, αλλά θα δοθούν ανταλλάγματα, όπως π. χ. η διακριτική ανοχή στο ξεπούλημα της παραλίας. "Εμείς, τόνισε, δεν αντλούμε τη δύναμή μας από το κυβερνητικό κόμμα. Οποιος το κάνει συμπεριφέρεται ανάλογα. Δε νιώθει και τόση υποχρέωση απέναντι στο λαό γιατί από αλλού αντλεί την εξουσία. Για μας όμως η δύναμή μας είστε εσείς. Η δική σας εμπιστοσύνη ότι δε θα κοιτάξουμε το ατομικό μας συμφέρον, αλλά το συλλογικό".

Στη συγκέντρωση παρουσιάστηκε και το ψηφοδέλτιο της "Συμπαράταξης" που είναι:

Βισταγιαννάκης Στέλιος, Βλάχος Χρήστος, Βουλγαράκης Γιώργος, Γεωργακάκης Ροδής, Γεωργιάδης Κώστας, Γραντζίδης Κώστας, Καλλωμεράκης Κώστας, Καταφυγής Τάκης, Κουμουνδούρος Χρήστος, Κουρούπης Νίκος, Κωβαίου Σουζάνα, Λαβασάς Τάσος, Λιάππης Νίκος, Μακαρωνά Αγγελική, Μαυροδόγλου Ζαφείρης, Μικέλης Κυριάκος, Μπόκας Κώστας, Νικολόπουλος Θανάσης, Νικολάου Ρούλη, Ντάλλας Νίκος, Πάνου Κώστας, Παπαδάκης Μανώλης, Πέππας Νίκος, Σαββίδης Δημήτρης, Σαραφίδης Κώστας, Σουγελάς Νίκος, Φίλιου Παγώνα και Χοντυλίδης Γιάννης.

Το "πράσινο ΠΑΣΟΚ" και ο Δ. Μπέης

"Εγώ είμαι το πράσινο ΠΑΣΟΚ", δηλώνει στο "Βήμα" ο Δημήτρης Μπέης, υποψήφιος για τη δημαρχία της Αθήνας. Αυτό, εξάλλου, είναι και το κεντρικό σύνθημα της προεκλογικής του εκστρατείας, αφού ο ίδιος θέλει να αντιπαραβάλλει την υποψηφιότητα του σ' αυτήν της Μαρίας Δαμανάκη, που υποστηρίζεται από το "ροζ ΠΑΣΟΚ", όπως χαρακτηρίζει τη σημερινή "ηγετική ομάδα" του κυβερνώντος κόμματος. Του οποίου, όμως, επιμένει να δηλώνει ότι είναι στέλεχος.

Πάντως, για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ο Δ. Μπέης ήταν εκείνος, που, αμέσως μετά την εκλογή του κ. Σημίτη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ζητωκραύγαζε μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες: "Αυτό είναι το ΠΑΣΟΚ"...

Βέβαια, την κάθε υποψηφιότητα την κρίνουμε, όχι μόνο από τις δηλώσεις "αυτοπροσδιορισμού" των υποψηφίων, αλλά και από τις πολιτικές του θέσεις, το πρόγραμμά του, την ιστορία του.

***

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, λοιπόν, η υποψηφιότητα του Δ. Μπέη λειτουργεί αντικειμενικά υπέρ της κυβερνητικής πολιτικής, όχι μόνο γιατί ο ίδιος υποστηρίζει όλες τις βασικές επιλογές αυτής της πολιτικής. Η πολιτική του διαφωνία αρχίζει και εξαντλείται στο γεγονός ότι επιλέχτηκε από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ η Μ. Δαμανάκη για τη δημαρχία της Αθήνας και όχι ο ίδιος.Συντηρώντας μια ασάφεια γύρω από την "ταυτότητά" του, επιχειρεί να ψαρέψει στα "θολά νερά". "Είμαι ΠΑΣΟΚ, αλλά όχι με την ηγετική του ομάδα, εγώ εκπροσωπώ το "καλό ΠΑΣΟΚ"", δηλώνει και έτσι υπολογίζει ότι μπορεί να προσφέρει μια καλή και ασφαλή "στέγη" στους ψηφοφόρους του κυβερνώντος κόμματος, που είναι δυσαρεστημένοι από την πολιτική της κυβέρνησης. Ομως, μέχρι εκεί και όχι παραπέρα.

***

Υπάρχει, άραγε, καλύτερη υπηρεσία στην κυβέρνηση και στην πολιτική της; Τι καλύτερο θα περίμενε ο κ. Σημίτης και η "ηγετική ομάδα" του ΠΑΣΟΚ, από το να βλέπει τη δυσαρέσκεια και την αγανάκτηση που γεννά η πολιτική τους να σπάει πάνω στο "ανάχωμα" του κ. Μπέη;

Το χειρότερο γι' αυτούς θα ήταν να έβλεπαν αυτή την αγανάκτηση να μετατρέπεται σε δύναμη αμφισβήτησης και ανατροπής της κυβερνητικής πολιτικής. Το θέλει αυτό ο "αντάρτης" υποψήφιος της Αθήνας;

"Οχι, βέβαια, δηλώνει ο Δ. Μπέης στην ίδια συνέντευξη. Εγώ είμαι γνήσιο σπλάχνο του ΠΑΣΟΚ, είμαι σαρξ εκ της σαρκός του, είμαι ιστορικό στέλεχος... αυτό το οποίο εμπιστεύεται ο κόσμος του".

Δ. Π.

ΛΕΩΝ. ΑΥΔΗΣ
Προϋπόθεση λύσεων η κινητοποίηση

Τα βασικά σημεία του προγράμματος της "Αγωνιστικής Αριστερής Οικολογικής Συμπαράταξης για την Αθήνα" ανέλυσε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων στο δημοτικό ραδιοφωνικό σταθμό "Αθήνα 9,84"

"Εχουμε ιδιαίτερο σεβασμό στον πολιτικό λόγο, τον εκτιμάμε και πιστεύουμε ότι πρέπει να μιλήσουμε πολιτικά και ο λαός να σκεφτεί πολιτικά", υπογράμμισε χτες ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Λεων. Αυδής,δίνοντας το στίγμα που διακρίνει την "Αγωνιστική Αριστερή Οικολογική Συμπαράταξη για την Αθήνα",από τους συνδυασμούς των τριών συνυποψηφίων του στο δήμο της Αθήνας.

Συγκεκριμένα και με αφορμή την απαξίωση του πολιτικού λόγου και κατά συνέπεια των ίδιων των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι δημότες, ο υποψήφιος δήμαρχος της Συμπαράταξης - μιλώντας στον δημοτικό ραδιοσταθμό "Αθήνα 9.84" και την εκπομπή του Π. Αλέπη για το πρόγραμμα του συνδυασμού του - σημείωσε ότι "θέλουμε να καταπολεμηθεί η τάση αντικατάστασης του πολιτικού λόγου από διάφορες στιγμιαίες εντυπώσεις, από τη συνθηματολογία, που δεν παραπέμπει σε τίποτα, από κενά λόγια και ...τύμπανα αλαλάζοντα".

"Ο κόσμος πρέπει να απαλλαγεί από αυτά, για να μπορέσει να σκεφτεί και να κρίνει, ασκώντας τα πολιτικά του δικαιώματα, το μέλλον του", σημείωσε ο υποψήφιος δήμαρχος, που κάλεσε, για μια ακόμα φορά, τους κατοίκους της Αθήνας να διεκδικήσουν την πόλη τους.

Καλώντας όσους ζουν και εργάζονται σ' αυτήν την πόλη να τη διεκδικήσουν, η Συμπαράταξη στοχεύει, όπως σημείωσε ο Λεων. Αυδής, "να πείσει τον κόσμο ότι δεν μπορεί να θεωρεί τον πολιτικό ως εργολάβο, που θα αναλάβει τα προβλήματά του και θα τα λύσει. Αν ο ίδιος δεν κινηθεί, δεν απαιτήσει, είναι χαμένος από χέρι", σχολίασε χαρακτηριστικά.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υποψήφιος δήμαρχος της Συμπαράταξης σημείωσε ότι ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι "να εκφράσει εκείνα τα οποία θέλει ο λαός να γίνουν". Γι' αυτό και η "Αγωνιστική Αριστερή Οικολογική Συμπαράταξη για την Αθήνα" δεσμεύεται και διεκδικεί μια "αυτοδιοίκηση αγωνιστική, συμπαραστάτη ενεργητικό του λαού σε όλες τις διεκδικήσεις του, όχι μόνο στα ζητήματα της τυπικής αρμοδιότητάς της, αλλά σε όλα τα ζητήματα που τον απασχολούν".

Γιατί, όπως σημείωσε ο Λεων. Αυδής, τα πράγματα δεν ξεχωρίζουν σε δημοτικά και άλλα, είναι, αντίθετα, αλληλένδετα. Ετσι, παρατήρησε χαρακτηριστικά, μια ωραία πόλη με άνεργους κατοίκους, τελικά δεν είναι ωραία πόλη!

Αυτά τα προβλήματα δεν μπορούν αυτόματα να αλλάξουν, σημείωσε ο Λεων. Αυδής, υπάρχει, όμως, η κινητοποίηση του λαού, που μπορεί να διεκδικήσει να αλλάξουν και από εκεί και πέρα υπάρχουν πάντα δυνατότητες και για συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, αρκεί να είσαι αποφασισμένος ότι θα συγκρουστείς.Χαρακτηριστικά, ο υποψήφιος δήμαρχος ανέφερε τη θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής, η οποία αποτελεί σταθερό αντικείμενο διεκδίκησης της "Συμπαράταξης". Ο συνδυασμός έχει ανακοινώσει και δεσμεύεται με το πρόγραμμά του, σημείωσε ο υποψήφιος δήμαρχος, ότι θα την εφαρμόσει ως δημοτική αρχή στην πράξη, ως μοχλό πίεσης για τη θεσμοθέτησή της. Ετσι, θα καλέσει να συμμετέχουν στο δημοτικό συμβούλιο με δικαίωμα λόγου - δικαίωμα ψήφου δεν μπορεί να δοθεί, καθώς θα υπάρχει θέμα ακυρότητας των αποφάσεών του - όσοι θα είχαν εκλεγεί, αν ίσχυε η απλή αναλογική.

Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη του Λεων. Αυδή στον "Αθήνα 9.84" και τον Π. Αλέπη

Δε θα βάλουμε το χέρι στην τσέπη των δημοτών, δεσμεύτηκε ο υποψήφιος δήμαρχος του Ελληνικού Χρ. Κορτζίδης



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ