ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στάση και συνέλευση στη ΛΑΡΚΟ

Οι εργαζόμενοι απορρίπτουν την πρωτοφανή απόφαση του ΟΜΕΔ που συνδέει τις αυξήσεις στο μεροκάματο με την τιμή του προϊόντος στην αγορά!

ΛΑΜΙΑ (του ανταποκριτή μας).-

Σε 4ωρη στάση εργασίας και Γενική Συνέλευση προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ,ενώ στις χτεσινές συνεδριάσεις τους τα Διοικητικά Συμβούλια των σωματείων αποφάσισαν την απόρριψη της αντεργατικής απόφασης του Οργανισμού Μεσολάβησης - Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), που συνδέει τις αυξήσεις στις αποδοχές των εργαζομένων με την τιμή του προϊόντος - στη συγκεκριμένη περίπτωση του νικελίου - στην αγορά! Παράλληλα συζητήθηκαν τρόποι αντίδρασης ώστε να μην εφαρμοστεί αυτή η απόφαση, που ανοίγει γενικότερα νέους επικίνδυνους δρόμους συνολικά για τους εργαζόμενους και τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Στη σημερινή Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας θα αποφασιστούν οι επόμενες ενέργειες του σωματείου, στις οποίες περιλαμβάνεται και προσφυγή κατά της απόφασης του διαιτητή. Παρόμοια προσφυγή θα ασκήσει και το σωματείο των μεταλλείων της Εύβοιας.

Πάντως, όπως εκτιμούν συνδικαλιστές της ΕΣΑΚ Λάρκο, η απόφαση του ΟΜΕΔ δεν είναι άσχετη με την πολιτική απαξίωσης της επιχείρησης που ακολουθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και αφαίρεσης των κατακτήσεων των εργαζομένων ούτως ώστε να πέσουν "σαν ώριμο φρούτο" στην αγκαλιά του όποιου "στρατηγικού επενδυτή" του πολυεθνικού κεφαλαίου ή αυτών που επιδιώκουν ενδεχομένως και κλείσιμο της επιχείρησης. Η αντίδραση, σημειώνουν οι συνδικαλιστές, πρέπει να είναι αγωνιστική, ενωτική με συνέχεια και συνέπεια.

"Επί ποδός" οι ναυτεργάτες

Διήμερη αποχή ξεκίνησαν οι σπουδαστές μηχανικοί. Πανναυτεργατική συγκέντρωση οργανώνουν ΠΕΜΕΝ - "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ", που καλούν σε αποφασιστικό αγώνα ενάντια στην εφοπλιστική ασυδοσία και την αντιναυτεργατική πολιτική της κυβέρνησης

"Επί ποδός" βρίσκονται οι ναυτεργάτες για να βάλουν "φρένο" στην εφοπλιστική και κυβερνητική ασυδοσία, που καταπατά το δικαίωμα στην εργασία και τις εργασιακές τους κατακτήσεις, αφελληνίζει τη ναυτιλία και ταυτόχρονα υποβαθμίζει τη ναυτική εκπαίδευση, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τους μισθούς και τις συντάξεις.

Από σήμερα το πρωί οι σπουδαστές μηχανικοί στο Κέντρο Εκπαίδευσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού ξεκινούν διήμερη αποχή από τα μαθήματά τους, απαιτώντας την αναβάθμιση της εκπαίδευσης. Στο μεταξύ, οι ναυτεργάτες με καθημερινές περιοδείες στα καράβια προετοιμάζουν την πανναυτεργατική συγκέντρωση, που θα γίνει στις 30 Σεπτέμβρη, στις 10.30 το πρωί, στο κτίριο της ΠΝΟ στην οδό Κολοκοτρώνη, με πρωτοβουλία της ΠΕΜΕΝ και της ναυτεργατικής Ενωσης "Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ".

Η σημερινή κινητοποίηση των σπουδαστών στο ΚΕΣΕΝ αποφασίστηκε χτες στη διάρκεια γενικής συνέλευσης και μετά την άρνηση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, να δεσμευτεί για την ικανοποίηση του διεκδικητικού τους πλαισίου. Οι κινητοποιήσεις των σπουδαστών, σύμφωνα με την απόφαση της συνέλευσης, θα κλιμακωθούν, στο βαθμό που συνεχιστεί η αδιαλλαξία του ΥΕΝ.Οι σπουδαστές μηχανικοί του ΚΕΣΕΝ σε συνεργασία με την ΠΕΜΕΝ διεκδικούν, μεταξύ άλλων, την ένταξη της ναυτικής εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης στο υπουργείο Παιδείας,τα διπλώματά τους να είναι ισότιμα με τα αντίστοιχα της ξηράς, να αυξηθεί το επίδομα φοίτησης στο 80% του βασικού μισθού, να είναι δωρεάν η παραμονή των σπουδαστών στην Εστία Ναυτικών,η πρόσληψη των καθηγητών να γίνεται με βάση το δίπλωμα α μηχανικού με μόνιμη σχέση εργασίας και αξιοπρεπείς μισθούς, να κατοχυρωθεί η εκπροσώπηση της ΠΕΜΕΝ και της Συντονιστικής Επιτροπής των σπουδαστών στο εκπαιδευτικό συμβούλιο.Οσον αφορά τις προετοιμασίες για την πανναυτεργατική συγκέντρωση, τα δύο ναυτεργατικά σωματεία, με χτεσινή τους ανακοίνωση, απευθύνουν αγωνιστικό προσκλητήριο στους ναυτεργάτες, σημειώνοντας: "Ο αντεργατικός κατήφορος της κυβέρνησης δεν έχει τέλος. Στο όνομα της "ανταγωνιστικότητας", δηλαδή της αύξησης των εφοπλιστικών υπερκερδών, μειώνονται οι οργανικές συνθέσεις αφελληνίζεται η ναυτιλία. Στο όνομα της προσαρμογής στα "νέα πρότυπα εκπαίδευσης", πετιούνται στο δρόμο χιλιάδες πρακτικοί μηχανικοί και πλοίαρχοι. Στο όνομα του "νέου συστήματος κινδύνου και ασφαλείας", διώκονται από τα καράβια οι ασυρματιστές". Τονίζεται επίσης ότι με την εφαρμογή του Κοινοτικού κανονισμού 3577/92, εκτός των άλλων, υπονομεύονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

"Η αντιλαϊκή αυτή πολιτική - συνεχίζει - δεν παίρνει γιατρειά. Οι ναυτεργάτες συντονίζοντας τους αγώνες τους με τους άλλους εργαζόμενους, μπορούν να την ανατρέψουν. Αλλη λύση δεν υπάρχει". Παράλληλα, καλούν τους ναυτεργάτες να "τιμωρήσουν σκληρά - όπως αναφέρεται - τους πολιτικούς υπηρέτες των εφοπλιστών και να ενισχύσουν τις αγωνιστικές δυνάμεις που βρέθηκαν μαζί μας στους αγώνες, αντιπαλεύοντας την αντιλαϊκή πολιτική" και να παλέψουν για τη ριζική αλλαγή της κατάσταση στην ΠΝΟ.

ΣΟΦΤΕΞ
Υπό διωγμό 400!

Τετρακόσιες "οικειοθελείς" αποχωρήσεις ζητά η υφυπουργός Ανάπτυξης, προκειμένου να τις προσφέρει ως "κίνητρο" για το ξεπούλημα της εταιρίας, ενώ ήδη το προσωπικό έχει μειωθεί κατά 600 άτομα και η επιχείρηση έφτασε στα πρόθυρα της διάλυσης

Νέο κύκλο εμπαιγμού και εκβιασμού σε βάρος των εργαζομένων της ΣΟΦΤΕΞ ξεκίνησε το υπουργείο Ανάπτυξης.Μετά από δυο χρόνια απόπειρας ιδιωτικοποίησης της επιχείρησης, που στοίχισε ήδη τη δουλιά σε 600 εργαζόμενους, η υφυπουργός Αννα Διαμαντοπούλου επανέρχεται και με έγγραφό της στην επιχείρηση, απαιτεί "εδώ και τώρα" τετρακόσιες αιτήσεις για "οικειοθελή" αποχώρηση,έτσι ώστε να τις παρουσιάσει ως "διαπραγματευτικό" χαρτί, αλλά και ως απόδειξη υποταγής στις απαιτήσεις της υποψήφιας αγοράστριας κοινοπραξίας "Λόκριτς", με την οποία οι διαπραγματεύσεις λήγουν μεθαύριο.

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε η υφυπουργός Ανάπτυξης κατά τη συνάντηση που είχε προχτές με εκπροσώπους των εργαζομένων, στην περίπτωση που δεν επέλθει συμφωνία - κάτι που είναι σχεδόν σίγουρο - με την κοινοπραξία "Λόκριτς" θα ξεκινήσουν αμέσως διαπραγματεύσεις με τη "Φορθ Τζέιμς". Το ερώτημα όμως είναι, αν και αυτές οι διαπραγματεύσεις διαρκέσουν όσο και αυτές με τη "Λόκριτς", είναι πώς θα εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα της επιχείρησης, η οποία αυτή τη στιγμή υπολειτουργεί, ενώ από την πλευρά της κυβέρνησης έχει ξεκαθαριστεί ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να χρηματοδοτηθεί.

Πάντως, ένα χρόνο μετά την απόπειρα ιδιωτικοποίησης της μεγαλύτερης χαρτοβιομηχανίας της χώρας, την οποία η κυβέρνηση χαρακτήριζε ως "σωτήρια" για την επιχείρηση, αυτό που κατόρθωσε ήταν, να πετάξει στο δρόμο της ανεργίας 600 εργαζόμενους, άλλοι 400 εργαζόμενοι να βρίσκονται υπό απόλυση και η ΣΟΦΤΕΞ να υπολειτουργεί και να βρίσκεται στα πρόθυρα του κλεισίματος. Ολα αυτά προς όφελος των ανταγωνιστικών επιχειρήσεων του κλάδου, οι οποίες ξεκάθαρα πλέον αναφέρουν ότι θέλουν τη ΣΟΦΤΕΞ κλειστή. Αυτό, πάντως, που φαίνεται είναι η ξεκάθαρη απόφαση της κυβέρνησης να "ξεφορτωθεί", με οποιοδήποτε τρόπο τη μεγαλύτερη ελληνική χαρτοβιομηχανία, αδιαφορώντας παντελώς για τους εργαζόμενους, αλλά και για τις συνέπειες στην Εθνική Οικονομία.

Το... κίνητρο πάντως που δίνει το υπουργείο Ανάπτυξης για να "δελεάσει" τους εργαζόμενους και να αποχωρήσουν είναι ένας μισθός επιπλέον στην αποζημίωσή τους για κάθε χρόνο προϋπηρεσίας. Από το "κίνητρο" αυτό θα "ωφεληθούν" μόνο όσοι έχουν έως και 10 χρόνια προϋπηρεσίας, αφού μετά το δέκατο έτος, δε θα δίνεται ούτε επιπλέον μισθός ως αποζημίωση...

Καταγγελία της ΕΣΑΚ

Την καταστροφική κυβερνητική πολιτική που οδηγεί στη διάλυση τη ΣΟΦΤΕΞ και τους εργαζόμενους στην ανεργία, υπηρετώντας τις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η ΕΣΑΚ ΣΟΦΤΕΞ.

Στην ανακοίνωση καταγγέλλονται και οι ηγεσίες των παρατάξεων Συμπαράταξη - ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ, αφού - όπως αναφέρεται - είναι "δέσμιες της απόφασής τους να συναινέσουν στην ιδιωτικοποίηση" και "συνυπεύθυνες για τη σημερινή κατάσταση", ενώ "έχουν απορρίψει επανειλημμένα προτάσεις διεξόδου που έχει κάνει η ΕΣΑΚ ΣΟΦΤΕΞ, όπως συντονισμό της δράσης με τη ΛΑΡΚΟ, αξιοποίηση της απόφασης της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων Αθήνας για συμπαράσταση στη ΣΟΦΤΕΞ, καθώς και άλλες μορφές αγωνιστικές, που θα δυσκολεύουν το ξεπούλημα της επιχείρησης και θα δημιουργούν καλύτερες προϋποθέσεις για τους εργαζόμενους".

"Η λύση - σημειώνεται στην ανακοίνωση - είναι ξεκάθαρο ότι βρίσκεται στη ρήξη μ' αυτή την πολιτική, στην αντίσταση και τον ενωμένο αγώνα των εργαζομένων", ενώ, καταλήγοντας η ΕΣΑΚ ΣΟΦΤΕΞ καλεί τους εργαζόμενους να ενεργοποιηθούν και ενωμένοι να δώσουν τη μάχη και να απαιτήσουν από την κυβέρνηση να σταματήσει τα παζάρια διάλυσης και απολύσεων και άμεσα να χρηματοδοτήσει πλήρως, σε μια προοπτική ανάπτυξης, την επιχείρηση.

"Δε θα το επιτρέψουμε"

Την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών, όπως διαφάνηκε στις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου ύστερα από πρόσφατη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, καταγγέλλει, σε ανακοίνωσή του, το Σωματείο Εργαζομένων ΚΑΖΗΣ.

"Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών της εργοδοσίας - σημειώνεται στην ανακοίνωση - θα έχει σαν συνέπεια την πλήρη διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων μας. Δηλώνουμε πως δε θα επιτρέψουμε στον Μ. Παπαϊωάννου και στην κυβέρνηση να εφαρμόσουν της κατευθύνσεις της "Λευκής Βίβλου" και του κ. Σπράου για να μας διαλύσουν τα Ταμεία, που η εργατική τάξη έχει φτιάξει με αγώνες και θυσίες".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ