ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Οχτώβρη 2004
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΡΗΤΗ - ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σε κινητοποιήσεις γονείς - μαθητές για τη σχολική στέγη

Σε κατάληψη του κτιρίου όπου στεγάζεται το 1ο Δημοτικό Σχολείο Γαζίου στο νομό Ηρακλείου και αποκλεισμό του κεντρικού δρόμου, προχώρησαν, χθες το πρωί, γονείς και μαθητές, διαμαρτυρόμενοι για τις άθλιες συνθήκες όπου αναγκάζονται τα παιδιά τους να κάνουν μάθημα.

Τα προβλήματα του συγκεκριμένου κτιρίου είναι πολλά και χρόνο με το χρόνο οξύνονται. Σοβάδες που πέφτουν πάνω στα κεφάλια των μικρών μαθητών, πλημμυρισμένες τάξεις όταν βρέχει, αλλά και το γεγονός ότι το κτίριο δε χωράει τους μαθητές, με αποτέλεσμα ορισμένοι να μεταφέρονται για μάθημα στο χώρο του νηπιαγωγείου, αλλά και σε αίθουσες που έχουν μισθωθεί σε αποθήκη σπιτιού, δεν επιτρέπουν την ομαλή λειτουργία του σχολείου. Οι γονείς ζητούν την άμεση δημιουργία νέου σχολικού κτιρίου, που να μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες για σωστή μάθηση των μαθητών.

Το πρόβλημα της σχολικής στέγης είναι οξυμένο στο Δήμο Γαζίου, όπως και στην ευρύτερη περιοχή του ενιαίου πολεοδομικού συγκροτήματος (Γάζι, Ηράκλειο, Αλικαρνασσός).

Στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε έξω από το Δημαρχείο Γαζίου, συμμετείχαν και τα Διοικητικά Συμβούλια των γονέων και των υπόλοιπων σχολείων της περιοχής, αλλά διαφάνηκε ότι ο Δήμος δεν πρόκειται να διεκδικήσει νέο σχολικό συγκρότημα, ρίχνοντας το ...μπαλάκι στη Νομαρχία. Στη συγκέντρωση παρέμβαση έκανε και ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Νομού Ηρακλείου, Μανώλης Συντυχάκης, τονίζοντας την ανάγκη να αυξηθούν οι πιστώσεις για τη σχολική στέγη στο νομό, που είναι απόλυτα συνυφασμένο με το τι γνώση παρέχεται στα παιδιά.

«Η πολιτική που ακολουθείται από τους ιθύνοντες είναι λάθος. Περιμένουν να δημιουργηθεί το πρόβλημα και μετά βλέπουμε. Και πάντα καταλήγουμε στο πρόβλημα της υποχρηματοδότησης, που έχει να κάνει και με το σχολείο μας», δηλώνει στο «Ριζοσπάστη» ο Αρης Κουκιαδάκης, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων. Το πρόβλημα στέγασης δεν αφορά μόνο το δικό μας σχολείο, είναι διευρυμένο τόσο στο Δήμο όσο και συνολικότερα στο νομό, δηλώνει ο γονιός Γιώργος Σαπουντζής. «Δώσανε για την Ολυμπιάδα τόσα λεφτά, για τα παιδιά μας δεν μπορούν να δώσουν τίποτα;», αναρωτιέται ο Μάρκος Καντιδάκης.

ΒΕΡΟΙΑ
Οι μαθητές δεν ξεχνούν

«Δεν ξεχνάμε», «21+7 στο βωμό του κέρδους». Οι μαθητές δεν το βάζουν κάτω. Χτες στο Μακροχώρι, με τη μαχητική τους πορεία στους δρόμους της Βέροιας, οι νέοι έδειξαν πως η μνήμη των 21 δολοφονημένων συμμαθητών τους στα Τέμπη πριν από ενάμιση περίπου χρόνο και πρόσφατα στο Μαλιακό δεν παραμένει απλά άσβεστη. Αποτελεί και την κινητήρια δύναμη του αγώνα τους, για να μη χαθούν άλλες ζωές στην άσφαλτο, να αποδοθούν οι πραγματικές πολιτικές ευθύνες για τη δολοφονία των συμμαθητών τους και να πάψουν ανθρώπινες ζωές να θυσιάζονται στο βωμό του κέρδους.

Με αποχή από τα μαθήματά τους την τελευταία ώρα οι μαθητές του Ενιαίου Λυκείου Μακροχωρίου με λεωφορεία έφτασαν στην πλατεία Εληάς της Βέροιας, έχοντας τους γονείς και τους καθηγητές στο πλάι τους και γρήγορα και τους μαθητές των άλλων σχολείων της πόλης. Ακολούθησε πορεία στη Νομαρχία, για να καταλήξουν έξω από το Δικαστικό Μέγαρο της Βέροιας. Τη συμπαράστασή του στην κινητοποίηση και τα δίκαια αιτήματα των μαθητών εξέφρασε με ψήφισμά του ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Βέροιας.

Τη χτεσινή μαθητική κινητοποίηση χαιρέτισαν με κοινή τους ανακοίνωση η ΝΕ Ημαθίας του ΚΚΕ και το ΝΣ Ημαθίας της ΚΝΕ, καλώντας παράλληλα το λαό με τον αγώνα του να βάλει φρένο στην πολιτική που πριμοδοτεί τα κέρδη του κεφαλαίου ακόμα και με ανθρώπινες ζωές.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ
«Θα συνεχιστούν οι αδικίες»

Με τις ψήφους μόνον των κυβερνητικών βουλευτών υπερψηφίστηκε χτες επί της αρχής, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που αφορά το νέο καθεστώς των μετεγγραφών στα πανεπιστήμια. Το νομοθέτημα καταψήφισε το ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι το θέμα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το θέμα της κρατικής μέριμνας που παρέχεται στους φοιτητές.

Το νομοσχέδιο δε θα λύσει το πρόβλημα, επισήμανε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Χουρμουζιάδης, σημειώνοντας πως «οι μετεγγραφές είναι ένα αρνητικό φαινόμενο της κατάστασης που επικρατεί στα πανεπιστήμια, όσον αφορά τη φοιτητική μέριμνα» και τονίζοντας ότι «η κοινωνική ευαισθησία δε θα έπρεπε να αφορά μόνο το θέμα των μετεγγραφών». Ο Γ. Χουρμουζιάδης τόνισε πως «αν τελικά αυτή τη στιγμή συζητούμε με μια εφιαλτική απουσία φροντίδας, αυτό σημαίνει ότι θα εξακολουθεί το φαινόμενο των μετεγγραφών να υπόκειται στο καθεστώς των πελατειακών σχέσεων και των άδικων αποφάσεων», προσθέτοντας μάλιστα ότι «εάν οι συνθήκες των σπουδών ήταν θετικές, τότε οι μεταγραφές θα μπορούσαν να είναι ελεύθερες». Πιο συγκεκριμένα για τις διατάξεις του προτεινόμενου νόμου επισήμανε ότι «και αυτές οι προτάσσεις υπόκεινται στην περιπέτεια της ερμηνείας κατά 100%» άρα «αδικίες θα συμβούν». Οσον αφορά το ποσοτικό όριο του εισοδήματος των 35.000 ευρώ, ο βουλευτής του ΚΚΕ είπε πως «είναι δυνατόν, ένας μεγαλοκεφαλαιούχος, να παρουσιάσει ένα πιστοποιητικό ότι οι αποδοχές του δεν ξεπερνούν τις 35.000 ευρώ». Για το κριτήριο των τριών παιδιών και τα 26 χρόνια σχολίασε πως «τα 26 χρόνια μπορεί να μην είναι αρκετά για να τελειώσει το πανεπιστήμιο ένα παιδί λαϊκής οικογένειας που εργάζεται», καθώς και ότι «εάν τα 3 παιδιά φοιτούν σε διαφορετικές πόλεις, τότε μια οικογένεια χρειάζεται τον προϋπολογισμό τριών σπιτιών».

«Ξεκαθαρίζεται το τοπίο» υποστήριξε για το νομοσχέδιο η υπουργός Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου, λέγοντας ότι «δεν αφήνουμε ούτε στα τμήματα ούτε στους πρυτάνεις να κάνουν τη μοριοδότηση υπό το καθεστώς πιέσεων», οπότε δεν υφίσταται «πελατειακό σύστημα». Επίσης σημείωσε ότι «αποδεικνύονται οι κοινωνικές ευαισθησίες» της κυβέρνησης, ενώ με το νέο σύστημα «ξέρει από πριν κάποιος αν έχει το δικαίωμα της μετεγγραφής». Τέλος, επισήμανε ότι έχουν ζητηθεί με απόφαση του υφυπουργού Παιδείας στοιχεία που αφορούν τον αριθμό των μετεγγραφών των 5 τελευταίων ετών από τα πανεπιστήμια.

Περικοπές από την εξεταστέα ύλη των ΤΕΕ

Ανακοινώθηκε χτες από το υπουργείο Παιδείας η εξεταστέα ύλη για τους αποφοίτους του Β΄ κύκλου των ΤΕΕ που περιλαμβάνει αλλαγές σε πέντε μαθήματα και φέρνει για μια ακόμα φορά επιτακτικά στην επιφάνεια το ζήτημα του περιεχομένου του σχολείου και την ανάγκη αναπροσανατολισμού του, από μέσο αναπαραγωγής των ταξικών διακρίσεων, σε μια κατεύθυνση που θα υπηρετεί τις πραγματικές σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

Ανάμεσα σε άλλα, από το μάθημα των Νέων Ελληνικών του Β΄ κύκλου των ΤΕΕ, αφαιρούνται κείμενα του Μ. Θεοδωράκη, της Μ. Δούκα, του Ευ. Παπανούτσου, της Κικής Δημουλά και του Ν. Εγγονόπουλου, καθώς και η Προσφώνηση του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον. Το υπουργείο Παιδείας έσπευσε χτες να διευκρινίσει ότι «ο καθορισμός και η ανακοίνωση της εξεταστέας ύλης για τους αποφοίτους του Β΄ κύκλου ΤΕΕ είναι υποχρεωτική βάσει του σχετικού Νόμου (Ν 2640/98) κάθε χρόνο, προκειμένου να έχει νόημα η εξεταστική διαδικασία». Και αναφέρει ότι «οι όποιες προσθαφαιρέσεις κειμένων, αφορούν στην εξεταστέα και όχι στη διδακτέα ύλη», αναφέροντας ενδεικτικά την ομιλία του Γ. Σεφέρη στη Στοκχόλμη κατά την απονομή του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας, ένα ποίημα του Ν. Βρεττάκου, το κείμενο του Αγγ. Τερζάκη «Ελεγχος της δημοκρατικής ιδέας», η περικοπή της Μ. Ιορδανίδου από τη «Λωξάντρα» κλπ.

Η ΟΛΜΕ σε ανακοίνωσή της σημειώνει ανάμεσα σε άλλα ότι «εξοβελίστηκαν χωρίς επαρκή αιτιολόγηση από την εξεταστέα ύλη των Νέων Ελληνικών του Β΄ Κύκλου των ΤΕΕ κείμενα σημαντικών προσωπικοτήτων και εκπροσώπων του πνευματικού κόσμου του τόπου» και τονίζει ότι «από τις επανειλημμένες παρεμβάσεις όμως του υπουργείου Παιδείας στη διδασκόμενη ύλη προκύπτει το ερώτημα κατά πόσο επιδιώκεται η διάπλαση ενός πειθήνιου πολίτη, που δεν αμφισβητεί, αποδέχεται την ισχύουσα τάξη πραγμάτων και δεν αντιδρά σε περιπτώσεις καταπάτησης των δικαιωμάτων του».

ΤΜΗΜΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
Ελλειψη του απαραίτητου προσωπικού

Κλειστό θα παραμείνει σήμερα το Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής Προσχολικής Ηλικίας (ΤΕΑΠΗ - Νηπιαγωγοί) του Πανεπιστημίου Αθήνας, με απόφαση της γενικής του συνέλευσης, καθώς με πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Παιδείας έχουν περικοπεί οι θέσεις αποσπασμένων νηπιαγωγών που μέχρι τώρα κάλυπταν τις εκπαιδευτικές ανάγκες της πρακτικής άσκησης.

Η έλλειψη μόνιμου προσωπικού στο Τμήμα οδήγησε εδώ και χρόνια στην πρακτική κάλυψης αυτών των αναγκών με αποσπασμένους νηπιαγωγούς, αλλά φέτος το υπουργείο έστειλε στο Τμήμα μόλις 10 αποσπασμένους νηπιαγωγούς (ενώ οι ανάγκες του επιβάλλουν πάνω από 30), από τους οποίους οι περισσότεροι δεν έχουν αναλάβει υπηρεσία γιατί δεν έχουν αντικατασταθεί από τους αναπληρωτές τους στις μόνιμες θέσεις τους.

Φοιτητές κι εκπαιδευτικοί του Τμήματος αντιδρούν σ' αυτή την κατάσταση, καθώς φτάσαμε στα μέσα Οκτώβρη κι ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει οι πρακτικές ασκήσεις και προτίθενται να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ