ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /40
Εμπλοκή από τις εσωτερικές αντιθέσεις
  • Πιέζουν οι ΗΠΑ για κατάληξη της σύνθεσης της μεταβατικής ηγεσίας στη σύνοδο της Βόννης
  • Η αμερικανική στρατιωτική ηγεσία φέρεται να τάσσεται ενάντια στην ανάπτυξη διεθνούς στρατιωτικής δύναμης

Ο Ραμπανί έξω από το Προεδρικό Μέγαρο στην Καμπούλ

Associated Press

Ο Ραμπανί έξω από το Προεδρικό Μέγαρο στην Καμπούλ
ΒΟΝΝΗ.-

Σε «αδιέξοδο» βρίσκονταν, αργά χτες βράδυ, οι συνομιλίες των τεσσάρων αφγανικών παρατάξεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, σύμφωνα με δηλώσεις διπλωματών των Ηνωμένων Εθνών, που εκτιμούσαν ότι είναι «σχεδόν απίθανο» να επιτευχθεί, τελικά, μια, έστω, «κατ' αρχήν συμφωνία» μέχρι σήμερα. Οι εξελίξεις αυτές διέψευδαν την ελπίδα, που είχε εκφράσει λίγες ώρες νωρίτερα, ο Αχμάντ Φαουάζι, εκπρόσωπος του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για το Αφγανιστάν Λακχντάρ Μπραχίμι, ότι «μια αρχική συμφωνία βρίσκεται πολύ κοντά». Μέχρι χτες βράδυ, οι διαφωνίες για τη σύνθεση της μεταβατικής ηγεσίας, αλλά και το ρόλο του πρώην βασιλιά παρέμεναν αγεφύρωτες.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η εμπλοκή έχει προκληθεί από την άρνηση των εκπροσώπων της Β. Συμμαχίας να παρουσιάσει λίστα ονομάτων υποψηφίων για τα δύο όργανα της μεταβατικής ηγεσίας, τη Μεταβατική Εκτελεστική Διοίκηση (σαν κυβέρνηση, 15 - 20 μέλη) και το Μεταβατικό Ανώτατο Συμβούλιο (σαν Βουλή, 150 - 200 μέλη). Ο επικεφαλής της, υπουργός Εσωτερικών, Γιουνούς Κανούνι, φέρεται να δήλωνε ότι «δεν μπορεί ούτε να παρουσιάσει προτάσεις, ούτε να αποδεχτεί, αν δεν έχει την έγκριση της ηγεσίας της Β. Συμμαχίας που βρίσκεται στο Αφγανιστάν», καταλήγοντας ότι «αν η ηγεσία δε συμφωνεί, ό,τι και να πράξω εγώ δεν πρόκειται να εφαρμοστεί». Η αδυναμία του Κανούνι να προχωρήσει στην οποιαδήποτε κίνηση εκτιμάται ότι οφείλεται στη στάση που έλαβε, χτες, ο Μπουρανουντίν Ραμπανί.

Η εμπλοκή άρχισε να διαφαίνεται όταν ο πρώην Πρόεδρος του Αφγανιστάν και επικεφαλής της ισχυρότερης παράταξης της Β. Συμμαχίας «Τζαμάατ ι Ισλάμι», Μπουρανουντίν Ραμπανί, δήλωνε από την Καμπούλ ότι «δεν πρέπει τα μέλη των δύο μεταβατικών οργάνων να επιλεχθούν στη Βόννη, όπως πιέζεται να πράξει τώρα η Β. Συμμαχία, αλλά να εκλεγούν από τον αφγανικό λαό, με καθολική ψηφοφορία και συμμετοχή και των γυναικών». Εκτός από αυτό, ο Ραμπανί διαφώνησε και με την ανάπτυξη διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης, θεωρώντας αποτελεσματικότερη τη σύσταση μιας «δύναμης ασφαλείας που θα αποτελείται από 1.000 μαχητές από κάθε αφγανική φατρία». Κατέληξε ότι «στη χειρότερη περίπτωση, 150-200 άνδρες μιας διεθνούς δύναμης θα είναι αρκετοί για να προστατεύσουν όλους τους Αφγανούς ηγέτες που θα επιστρέψουν από το εξωτερικό».

Τα προβλήματα στους κόλπους της Β. Συμμαχίας, όμως, είχαν γίνει ορατά και λίγες ώρες νωρίτερα. Ενας από τους 3 εκπροσώπους Παστούνς, που συμμετέχουν στην αντιπροσωπεία, ο Χατζί Αμπντούλ Καντίρ αποχώρησε από τη σύνοδο, διαμαρτυρόμενος για τη «μη δίκαιη εκπροσώπηση των Παστούνς, που, αν και πλειοψηφία στον αφγανικό πληθυσμό, βρίσκονται μόνο διασπασμένοι στις 4 αντιπροσωπείες, χωρίς ουσιαστική συμμετοχή». Ο Καντίρ, που είναι ισχυρότατη φιγούρα, καθώς ηγείται ενός ανεξάρτητου από τη Β. Συμμαχία συμβουλίου που ελέγχει όλο το Ανατολικό Αφγανιστάν και είναι κυβερνήτης της επαρχίας Ναγκαχάρ, όπου βρίσκεται και η Τζαλαλαμπάντ, προειδοποίησε ότι «με τον τρόπο αυτό δε γίνεται ειρήνη».

Διαφορετική στάση έχουν υιοθετήσει και οι Χαζάρας (σιιτική μειονότητα 15%-20% του πληθυσμού), των οποίων ο ηγέτης Καρίμ Χαλίλι, που είναι και επικεφαλής της οργάνωσής τους Χεζμ ι Ουαχντάτ, δήλωνε ότι «είναι αναγκαία η παρουσία διεθνούς στρατιωτικής δύναμης σε όλο το Αφγανιστάν». Ο Χαλίλι επανέλαβε ότι «η αντιπροσώπευση των Χαζάρας και των Ουζμπέκων είναι άδικη στη Βόννη», αλλά κατέληξε ότι «η σύνοδος είναι ένα πρώτο βήμα».

Διαφωνίες και στο παρασκήνιο

Ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος για το Αφγανιστάν, Τζέιμς Ντόμπινς, καθιστούσε σαφές ότι «καμία διαδικασία ανοικοδόμησης δεν πρόκειται να αρχίσει, αν δεν καταληχθεί η σύνθεση της μεταβατικής ηγεσίας στη Βόννη». Αμερικανοί διπλωμάτες δήλωναν εξοργισμένοι από τη διαφοροποίηση Ραμπανί και άφηναν να εννοηθεί ότι «ενθαρρύνθηκε» από τη στάση της Μόσχας και της Τεχεράνης, που τον έχουν χαρακτηρίσει «σημαντικότατο παράγοντα» και δεν έχουν διαφωνήσει στην ανάληψη από αυτόν της μεταβατικής ηγεσίας.

Ταυτόχρονα, η αμερικανική εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ» υποστήριζε ότι η αμερικανική στρατιωτική ηγεσία διαφωνεί με την πρόταση μέρους των αφγανικών φατριών και του ΟΗΕ για ανάπτυξη διεθνούς στρατιωτικής δύναμης, εκτιμώντας ότι «θα δυσχεράνει τις αμερικανικές επιχειρήσεις για τη σύλληψη των τρομοκρατών». Σύμφωνα με την εφημερίδα, αυτή η στάση των Αμερικανών στρατιωτικών έχει «παγώσει» τις στρατιωτικές «προσφορές» από Βρετανία, Γαλλία, Καναδά, Τουρκία και Ιορδανία.

ΜΠΟΥΣ - ΤΣΕΝΕΪ
Υπερασπίζονται τα στρατοδικεία και το στραγγαλισμό της ενημέρωσης

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Την επαναφορά των στρατοδικείων και το πέπλο μυστικότητας που υπάρχει γύρω από τις συλλήψεις και κρατήσεις εκατοντάδων αλλοδαπών υπόπτων - ιδιαίτερα εκείνων που είναι από χώρες της Μέσης Ανατολής - επιχείρησαν χτες να υπερασπιστούν ο Πρόεδρος Τζορτζ Ουόκερ Μπους και ο αντιπρόεδρος Ντικ Τσένεϊ.

«Είμαστε μια ανοιχτή κοινωνία... αλλά είμαστε σε πόλεμο» είπε ο Πρόεδρος Μπους απευθυνόμενος σε μέλη του Κογκρέσου και εισαγγελείς. Ο ίδιος μάλιστα υπερθεμάτισε για την επαναφορά των στρατοδικείων, προβάλλοντας το ακόλουθο «επιχείρημα» σαν απάντηση στις ανησυχίες, μελών του Κογκρέσου (ακόμη και Ρεπουμπλικανών) αλλά και οργανώσεων προάσπισης πολιτικών ελευθεριών, για τη συρρίκνωση των δικαιωμάτων και της δημοκρατίας στις ΗΠΑ: «Οι μη Αμερικανοί πολίτες που σχεδιάζουν ή διαπράττουν μαζικούς φόνους είναι κάτι περισσότερο από ύποπτοι ποινικών εγκλημάτων. Είναι άνομοι μαχητές που αναζητούν να καταστρέψουν τη χώρα μας και τον τρόπο ζωής μας. Και εάν λέω πως είναι στο εθνικό συμφέρον της μεγάλης χώρας μας να δικάσουμε με ειδικά στρατοδικεία όλους αυτούς που κάνουν πόλεμο στην Αμερική, τότε θα το κάνουμε»!

Στο ίδιο ύφος και αναλόγου περιεχομένου παρέμβαση έκανε χτες και ο αντιπρόεδρος Ντικ Τσένεϊ, στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο δίκτυο ABC, όπου υπερασπίστηκε τη συρρίκνωση της επίσημης ενημέρωσης στους εκπροσώπους του Τύπου για τα αποτελέσματα των ερευνών που κάνει το FBI στις ΗΠΑ, και για τις πολεμικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, λέγοντας πως εξαιτίας της ελεύθερης ενημέρωσης και της άμεσης πρόσβασης σε πολλές πηγές ο Οσάμα μπιν Λάντεν «έγινε τόσο καλός γνώστης των συστημάτων ασφαλείας». «Εμαθε από προηγούμενες διαρροές και από προηγούμενες αποκαλύψεις του Τύπου, και από προηγούμενες δίκες πώς λειτουργούμε και αναλόγως προσάρμοζε το στιλ των επιχειρήσεών τους... και τότε ήταν που χάσαμε πρόσβαση στις πληροφορίες για το τι ακριβώς έκανε» κατέληξε ο Τσένεϊ.

Ομως, υπάρχουν ακόμη πιο ανησυχητικές εξελίξεις και απ' αυτές ακόμη τις - ούτως ή άλλως αναμενόμενες - θέσεις και «επιχειρήματα» των Τζ. Ου. Μπους και Ντικ Τσένεϊ. Τα τελευταία αποτελέσματα σφυγμομετρήσεων στις ΗΠΑ αναφέρουν πως οι έξι στους 10 Αμερικανούς υποστηρίζουν την επαναφορά των στρατοδικείων, ενώ εννιά στους δέκα υποστηρίζουν τις συλλήψεις και κρατήσεις εκατοντάδων αλλοδαπών που έχουν χαρακτηριστεί -ακόμη και χωρίς στοιχεία - ως ύποπτοι τρομοκράτες!

ΡΩΣΙΑ - ΚΙΝΑ
«Πλήρης αντιτρομοκρατική συνεργασία υπό την ηγεσία του ΟΗΕ»

ΠΕΚΙΝΟ.-

Στην πλήρη «αλληλοϋποστήριξη και συνεργασία τους για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας από όπου και αν προέρχεται και από όποιον και αν οργανώνεται», συμφώνησαν η Κίνα και η Ρωσία, μετά από συνάντηση αξιωματούχων τους, στη ρωσική πρεσβεία στο Πεκίνο. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Νέα Κίνα», οι συζητήσεις ασχολήθηκαν και με τις «συνθήκες υπό τις οποίες διεξάγονται οι επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν», χωρίς, όμως, να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες.

Οπως έγινε γνωστό, οι δύο χώρες συμφώνησαν ότι «της αντιτρομοκρατικής εκστρατείας θα πρέπει να ηγηθούν τα Ηνωμένα Εθνη και κάθε σχετική δράση να γίνεται στη βάση του χάρτη του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου» και ότι η τρομοκρατία «δε θα πρέπει να εξισωθεί με καμία θρησκεία, εθνότητα ή πολιτισμό». Υπενθυμίζεται ότι, πριν από ένα μήνα, ο Κινέζος Πρόεδρος Ζιάνγκ Ζεμίν και ο Ρώσος ομόλογός του, Βλαντιμίρ Πούτιν, είχαν συμφωνήσει στην ενίσχυση του ρόλου του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, όπου, εκτός από τις δύο χώρες, συμμετέχουν το Ουζμπεκιστάν, το Καζακστάν, το Κιργιστάν και το Τατζικιστάν.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ