ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σαρόν προς ΗΠΑ: «Πιέστε τον Αραφάτ»

Ο αποκλεισμός των παλαιστινιακών εδαφών εντάθηκε «περισσότερο από κάθε άλλη φορά» χτες: Ισραηλινός πυροβολεί κατά Παλαιστινίων στη Χεβρώνα (αρ.) και νεαρός Παλαιστίνιος προσπαθεί να αναπνεύσει μέσα σε ένα σύννεφο δακρυγόνων στη Ραμάλα (δεξιά)

Associated Press

Ο αποκλεισμός των παλαιστινιακών εδαφών εντάθηκε «περισσότερο από κάθε άλλη φορά» χτες: Ισραηλινός πυροβολεί κατά Παλαιστινίων στη Χεβρώνα (αρ.) και νεαρός Παλαιστίνιος προσπαθεί να αναπνεύσει μέσα σε ένα σύννεφο δακρυγόνων στη Ραμάλα (δεξιά)
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ-ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ-ΧΕΒΡΩΝΑ.-

Στη χτεσινή πρώτη μέρα της επίσημης επίσκεψής του στις ΗΠΑ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, δήλωσε πως περιμένει από την Ουάσιγκτον να πιέσει τους Παλαιστινίους ώστε «να σταματήσουν τις τρομοκρατικές επιθέσεις». Ξεκινώντας την επίσκεψή του χτες το πρωί από το χώρο του Παγκόσμιου Εμπορικού Κέντρου (WTC), κρανίου τόπο πλέον, ο Σαρόν δήλωσε για άλλη μια φορά πως καθιστά «προσωπικώς υπεύθυνο» τον Παλαιστίνιο ηγέτη, Γιάσερ Αραφάτ, για την προχτεσινή βομβιστική επίθεση που κόστισε τέσσερις ζωές, τριών Ισραηλινών κι ενός Παλαιστίνιου που φερόταν να είναι ο βομβιστής. Η βία της βδομάδας αυτής έχει κοστίσει 14 νεκρούς - 7 Ισραηλινούς και 7 Παλαιστίνιους - και «ρίχνει βαριά σκιά», κατά τους διπλωμάτες, πάνω από την αμερικανική προσπάθεια «διαμεσολάβησης». Αποστολή που έχει αναλάβει ο ευρισκόμενος εδώ και έξι μέρες στην περιοχή στρατηγός ε.α. Αντονι Ζίνι. Αυτός δήλωνε στην Ιερουσαλήμ πως «θα συνεχίσει ανεπηρέαστος» τις επαφές του.

Στην κοινή συνέντευξη, που έδωσαν ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Ρούντι Τζουλιάνι, και ο Αριέλ Σαρόν, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επανέλαβε το γνωστό ρεφρέν. «Αναμένω κι ελπίζω ότι οι ΗΠΑ θα ασκήσουν πίεση στους Παλαιστίνιους να σταματήσουν κάθε τρομοκρατική δράση και τη βία... Δε νομίζω ότι μπορούμε να φθάσουμε στην ειρήνη όσο ο Αραφάτ εξασκεί μια πολιτική βίας και τρομοκρατίας». Δίπλα του ο Ρούντι Τζουλιάνι δεν... εξίσωσε ακριβώς τον Γιάσερ Αραφάτ με τον Οσάμα μπιν Λάντεν, αλλά έκανε μια δήλωση με νόημα: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Αραφάτ συμμετείχε σε μερικές από τις χειρότερες τρομοκρατικές επιθέσεις των τελευταίων 20 ή 30 χρόνων» (!), είπε, σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες»...

Associated Press

Η Παλαιστινιακή Αρχή, αναμένοντας τη ρητορική αυτή, είχε ανακοινώσει προχτές κι επανέλαβε χτες ότι «καταδικάζει την επίθεση στην Αφιούλα και κάθε επίθεση κατά Ισραηλινών αμάχων». Την ευθύνη για την οποία διεκδίκησαν τόσο οι Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ-Ακσά, οργάνωση που έχει προκύψει από ένα ριζοσπαστικοποιημένο κομμάτι της Φατάχ, όσο και ο Ισλαμικός Τζιχάντ.

Ο Σαρόν θα συναντηθεί μεθαύριο Δευτέρα με τον Τζορτζ Ουόκερ Μπους στον Λευκό Οίκο, και ο Αρι Φλάισερ, ο Αμερικανός προεδρικός εκπρόσωπος, εμφανίστηκε να λέει πως ο Μπους ευελπιστεί ότι η συνάντηση «θα βοηθήσει στην επιστροφή των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων στον πολιτικό διάλογο και θα επιταχύνει τη διαδικασία επίτευξης ειρήνης στη Μέση Ανατολή». Πράγματα απίθανα δεδομένων των αξιώσεων Σαρόν για «μια βδομάδα πλήρους ηρεμίας» και συζήτηση «μόνο για θέματα ασφαλείας». Πολλώ μάλλον αφού στα Αυτόνομα και στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη ο ισραηλινός στρατός εντείνει «περισσότερο από κάθε άλλη φορά εφέτος» τον αποκλεισμό (σύμφωνα με την «Χα' αρέτζ») και τις «αντιτρομοκρατικές» του επιχειρήσεις, στις οποίες μεταξύ άλλων βρήκαν το θάνατο πριν μια βδομάδα 5 ανήλικα (θα ήταν ενδιαφέρον να δει κανείς τις αμερικανικές αντιδράσεις αν μια παλαιστινιακή βόμβα σκότωνε πέντε παιδιά Ισραηλινών - πάντως δεν υπήρξε αντίδραση γι' αυτά τα παιδιά). Ο εκπρόσωπος της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Τελ Αβίβ, πάντως, εμφανίστηκε μάλλον απορημένος με την αξίωση του Σαρόν για «μια βδομάδα - κι ούτε μια ώρα λιγότερη - εκεχειρίας», σχολιάζοντας: «Γιατί να διαφωνούμε για μια βδομάδα όταν δεν μπορούμε να έχουμε ούτε μια μέρα ηρεμίας;».

Στη δήλωσή του, στο μεταξύ, για το γιορτασμό της «Διεθνούς Μέρας Αλληλεγγύης Με Τον Παλαιστινιακό Λαό» ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, εμφανίστηκε να απηχεί τους Μπους και Πάουελ, ζητώντας εφαρμογή της έκθεσης/σχεδίου Μίτσελ και επιμένοντας στην «αναγκαιότητα κατάπαυσης του πυρός».

ΚΑΚ
Επετειακή σύνοδος

Οι ηγέτες των χωρών της ΚΑΚ συζητούν στην επετειακή σύνοδο

Associated Press

Οι ηγέτες των χωρών της ΚΑΚ συζητούν στην επετειακή σύνοδο
ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ).-

Με την ευκαιρία της 10ης επετείου της ΚΑΚ πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα χτες, Παρασκευή 30 Νοέμβρη, η Σύνοδος Κορυφής των αρχηγών των χωρών της ΚΑΚ. Την ΚΑΚ αποτελούν 12 Δημοκρατίες της πρώην ΕΣΣΔ (δεν ανήκουν σ' αυτή οι 3 Βαλτικές χώρες). Υιοθετήθηκαν δύο ντοκουμέντα: Διακήρυξη των αρχηγών των χωρών - μελών της ΚΑΚ σε σχέση με τα 10 χρόνια από τη δημιουργία της ΚΑΚ και Κοινή Δήλωση για το Αφγανιστάν. Στη Διακήρυξη συνοψίζονται τα αποτελέσματα της δράσης της ΚΑΚ. Αν και όλοι οι ηγέτες υπογράμμισαν τη σημασία ύπαρξης της ΚΑΚ, κανείς όμως δεν εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της δεκαετούς δραστηριότητάς της. Πράγματι, πολλές αποφάσεις που έχουν παρθεί στη διάρκεια αυτής της περιόδου έμειναν μόνο στα χαρτιά. «Η γεωπολιτική θέση των χωρών της ΚΑΚ και ο ρόλος τους στη διατήρηση της παγκόσμιας σταθερότητας, και τον τελευταίο, καιρό δεν αμφιβάλει κανείς ότι αυτός ο ρόλος είναι σημαντικός, για να μην πούμε τεράστιος», δήλωσε ο Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στη διάρκεια της συνάντησης. Εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι χώρες της ΚΑΚ έχουν επιλέξει το δρόμο της ολοκλήρωσης. Σημείωσε ιδιαίτερα την αναγκαιότητα του συντονισμού της δράσης στον ενεργειακό τομέα, μιας και οι χώρες της ΚΑΚ «παραμένουν μεταξύ των βασικών προμηθευτών ενεργειακών πόρων στην παγκόσμια αγορά».

Ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο δήλωσε ότι η καλύτερη ολοκλήρωση είναι η Σοβιετική Ενωση. Και μολονότι αντιλαμβάνεται ότι είναι δύσκολη τώρα η ανασύστασή της, θα χρειαστεί να επιδιώξουν μια ανώτερη μορφή ολοκλήρωσης των χωρών που ανήκαν στην ΕΣΣΔ. Κατά τη γνώμη του προέδρου της Κρατικής Δούμας Γκενάντι Σελεζνιόφ, «υπάρχει, δυστυχώς, υποχώρηση από πολλές αρχές του Συμφώνου για τη δημιουργία της ΚΑΚ, με βάση το οποίο η πρώην ΕΣΣΔ μετατρεπόταν, στην ουσία, σε μεγάλη Συνομοσπονδία». Πρόσθεσε ότι θεωρεί πώς τα επόμενα 10 χρόνια θα ενταθούν οι ενοποιητικές διεργασίες.

Τέλος, στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γεωργίας Εντουάρντ Σεβαρντνάτζε, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της ΚΑΚ, ο Πρόεδρος Πούτιν συμφώνησε να διερευνηθεί από κοινού με τη γεωργιανή πλευρά το επεισόδιο στο φαράγγι Πανκίσι, όπου, κατά τον ισχυρισμό της Τιφλίδας, ρωσικά αεροπλάνα βομβάρδισαν το έδαφος της Γεωργίας. Εξέφρασε την αμφιβολία του ότι υπήρξαν βομβαρδισμοί και τη λύπη ότι διεθνείς τρομοκράτες «βρίσκονται στο έδαφος της Γεωργίας». Από τη μεριά του, ο Σεβαρντνάντζε εξακολουθεί να ισχυρίζεται ότι ρωσικά αεροπλάνα βομβάρδισαν γεωργιανά χωρία, αλλά «η ηγεσία της Ρωσίας δεν το γνώριζε αυτό».

ΙΣΠΑΝΙΑ
CIA και FBI κατά της ΕΤΑ...

ΜΑΔΡΙΤΗ.-

Αμερικανοί πράκτορες του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών (FBI) και της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) θα μεταβούν στην Ισπανία όπου θα πρωτοστατήσουν τόσο στις ανακρίσεις συλληφθέντων υπόπτων για «σχέσεις με το δίκτυο "Αλ Κάιντα"» όσο και στις προσπάθειες των ισπανικών αρχών να εξαρθρώσει το αυτονομιστικό κίνημα των Βάσκων, την ΕΤΑ: Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν χτες στις ισπανικές εφημερίδες μεγάλης κυκλοφορίας «Ελ Παΐς» και «Ελ Μούντο», οι Αμερικανοί πράκτορες - ο αριθμός των οποίων δε διευκρινίζεται - θα μεταβούν στην Ισπανία σε περίπου 1 μήνα, αρχές δηλαδή του 2002.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ρόιτερ», επικαλούμενο τις πληροφορίες των δύο εφημερίδων, αναφέρει ότι η αποστολή των πρακτόρων προέκυψε μετά από συνάντηση του Ισπανού πρωθυπουργού Χοσέ Μαρία Αθνάρ με τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τομ Ριτζ, ο οποίος φέρεται έτοιμος να μεταβεί προσωπικά στην Ισπανία. Η Μαδρίτη επισήμως δεν είχε επιβεβαιώσει ως χτες βράδυ τις πληροφορίες αυτές.

ΠΓΔΜ
Προς τρίμηνη παράταση της «Κεχριμπαρένιας Αλεπούς»

ΣΚΟΠΙΑ.-

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι, δήλωσε χτες ότι θα ζητηθεί από τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ να μείνουν τουλάχιστον τρεις μήνες, ώστε να «εδραιωθεί» η συμφωνία της Οχρίδας που έχει τεθεί σε εφαρμογή. Ηταν η πρώτη φορά που το «εθνικιστικό» VMRO - DPMNE αποδέχτηκε τη «συμβουλή» των Βρυξελλών να παρατείνει ως το Μάρτη του 2002 την εντολή των περίπου 1.000 ανδρών του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, σημείωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ρόιτερ». Ο Γκεοργκίεφσκι δήλωσε ενώπιον της Βουλής της χώρας ότι «όπως έχουν τα πράγματα, είναι προφανές ότι θα επιδιώξουμε παράταση της ΝΑΤΟικής εντολής».

Την απόφαση υιοθέτησε μέσα σε λίγες ώρες και το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της ΠΓΔΜ. Η κίνηση του Γκεοργκίεφσκι - που ουκ ολίγες φορές έχει κατηγορήσει τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ ότι συνεργάζονται και καθοδηγούν τους Αλβανούς αυτονομιστές αντάρτες - σηματοδοτεί μια σημαντική «στροφή» του ίδιου και του κόμματός του.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας υιοθέτησε ακόμη το σχέδιο για την επιστροφή των δυνάμεων ασφαλείας στις περιοχές που επλήγησαν από την κρίση - η διαδικασία επανόδου θα ξεκινήσει μόλις η νέα κυβέρνηση που έχει προκύψει μετά την αποχώρηση των Σοσιαλδημοκρατών και άλλων κομμάτων λάβει ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής, και θα διαρκέσει περίπου 50 μέρες.

ΛΕΤΟΝΙΑ
Διώκεται η 16χρονη μαθήτρια

ΡΙΓΑ.-

Η νεαρή Λετονή που είχε αγγίξει στο πρόσωπο τον διάδοχο του βρετανικού θρόνου Κάρολο με ένα λουλούδι νωρίτερα αυτό το μήνα, αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης δύο ετών σε περίπτωση που καταδικαστεί στη δίκη της για «χουλιγκανισμό», αναφέρουν πληροφορίες του πρακτορείου «Ρόιτερ» από τη Βαλτική χώρα.

Η 16χρονη Αλίνα Λεμπέντεβα, σύμφωνα με εκπρόσωπο του γραφείου του γενικού εισαγγελέα, ενδέχεται είτε να φυλακιστεί, είτε να αντιμετωπίσει πρόστιμο, σε περίπτωση που κριθεί ένοχη - η ημερομηνία της δίκης της δεν έχει ακόμη οριστεί καθώς η «έρευνα» δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Η μαθήτρια άγγιξε τον Κάρολο με ένα τριαντάφυλλο διαμαρτυρόμενη για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, καθώς ο πρίγκιπας του Ηνωμένου Βασιλείου κατέθετε στεφάνι. Το περιστατικό ανάγκασε σε επίσημη συγγνώμη τον Πρόεδρο της χώρας Βάιρα Βίκε - Φραϊμπέργκα. Αλλες πληροφορίες από αστυνομικές πηγές ανέφεραν ότι η νεαρή Λεμπέντεβα ίσως αντιμετωπίσει την κατηγορία της επίθεσης κατά ξένου απεσταλμένου, που επισύρει ποινή 15ετούς κάθειρξης. Ο ίδιος ο Βρετανός διάδοχος κάλεσε για «επιείκεια» στην υπόθεσή της.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ