Σάββατο 1 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σαρόν προς ΗΠΑ: «Πιέστε τον Αραφάτ»

Ο αποκλεισμός των παλαιστινιακών εδαφών εντάθηκε «περισσότερο από κάθε άλλη φορά» χτες: Ισραηλινός πυροβολεί κατά Παλαιστινίων στη Χεβρώνα (αρ.) και νεαρός Παλαιστίνιος προσπαθεί να αναπνεύσει μέσα σε ένα σύννεφο δακρυγόνων στη Ραμάλα (δεξιά)

Associated Press

Ο αποκλεισμός των παλαιστινιακών εδαφών εντάθηκε «περισσότερο από κάθε άλλη φορά» χτες: Ισραηλινός πυροβολεί κατά Παλαιστινίων στη Χεβρώνα (αρ.) και νεαρός Παλαιστίνιος προσπαθεί να αναπνεύσει μέσα σε ένα σύννεφο δακρυγόνων στη Ραμάλα (δεξιά)
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ-ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ-ΧΕΒΡΩΝΑ.-

Στη χτεσινή πρώτη μέρα της επίσημης επίσκεψής του στις ΗΠΑ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, δήλωσε πως περιμένει από την Ουάσιγκτον να πιέσει τους Παλαιστινίους ώστε «να σταματήσουν τις τρομοκρατικές επιθέσεις». Ξεκινώντας την επίσκεψή του χτες το πρωί από το χώρο του Παγκόσμιου Εμπορικού Κέντρου (WTC), κρανίου τόπο πλέον, ο Σαρόν δήλωσε για άλλη μια φορά πως καθιστά «προσωπικώς υπεύθυνο» τον Παλαιστίνιο ηγέτη, Γιάσερ Αραφάτ, για την προχτεσινή βομβιστική επίθεση που κόστισε τέσσερις ζωές, τριών Ισραηλινών κι ενός Παλαιστίνιου που φερόταν να είναι ο βομβιστής. Η βία της βδομάδας αυτής έχει κοστίσει 14 νεκρούς - 7 Ισραηλινούς και 7 Παλαιστίνιους - και «ρίχνει βαριά σκιά», κατά τους διπλωμάτες, πάνω από την αμερικανική προσπάθεια «διαμεσολάβησης». Αποστολή που έχει αναλάβει ο ευρισκόμενος εδώ και έξι μέρες στην περιοχή στρατηγός ε.α. Αντονι Ζίνι. Αυτός δήλωνε στην Ιερουσαλήμ πως «θα συνεχίσει ανεπηρέαστος» τις επαφές του.

Στην κοινή συνέντευξη, που έδωσαν ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Ρούντι Τζουλιάνι, και ο Αριέλ Σαρόν, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επανέλαβε το γνωστό ρεφρέν. «Αναμένω κι ελπίζω ότι οι ΗΠΑ θα ασκήσουν πίεση στους Παλαιστίνιους να σταματήσουν κάθε τρομοκρατική δράση και τη βία... Δε νομίζω ότι μπορούμε να φθάσουμε στην ειρήνη όσο ο Αραφάτ εξασκεί μια πολιτική βίας και τρομοκρατίας». Δίπλα του ο Ρούντι Τζουλιάνι δεν... εξίσωσε ακριβώς τον Γιάσερ Αραφάτ με τον Οσάμα μπιν Λάντεν, αλλά έκανε μια δήλωση με νόημα: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Αραφάτ συμμετείχε σε μερικές από τις χειρότερες τρομοκρατικές επιθέσεις των τελευταίων 20 ή 30 χρόνων» (!), είπε, σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες»...


Associated Press

Η Παλαιστινιακή Αρχή, αναμένοντας τη ρητορική αυτή, είχε ανακοινώσει προχτές κι επανέλαβε χτες ότι «καταδικάζει την επίθεση στην Αφιούλα και κάθε επίθεση κατά Ισραηλινών αμάχων». Την ευθύνη για την οποία διεκδίκησαν τόσο οι Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ-Ακσά, οργάνωση που έχει προκύψει από ένα ριζοσπαστικοποιημένο κομμάτι της Φατάχ, όσο και ο Ισλαμικός Τζιχάντ.

Ο Σαρόν θα συναντηθεί μεθαύριο Δευτέρα με τον Τζορτζ Ουόκερ Μπους στον Λευκό Οίκο, και ο Αρι Φλάισερ, ο Αμερικανός προεδρικός εκπρόσωπος, εμφανίστηκε να λέει πως ο Μπους ευελπιστεί ότι η συνάντηση «θα βοηθήσει στην επιστροφή των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων στον πολιτικό διάλογο και θα επιταχύνει τη διαδικασία επίτευξης ειρήνης στη Μέση Ανατολή». Πράγματα απίθανα δεδομένων των αξιώσεων Σαρόν για «μια βδομάδα πλήρους ηρεμίας» και συζήτηση «μόνο για θέματα ασφαλείας». Πολλώ μάλλον αφού στα Αυτόνομα και στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη ο ισραηλινός στρατός εντείνει «περισσότερο από κάθε άλλη φορά εφέτος» τον αποκλεισμό (σύμφωνα με την «Χα' αρέτζ») και τις «αντιτρομοκρατικές» του επιχειρήσεις, στις οποίες μεταξύ άλλων βρήκαν το θάνατο πριν μια βδομάδα 5 ανήλικα (θα ήταν ενδιαφέρον να δει κανείς τις αμερικανικές αντιδράσεις αν μια παλαιστινιακή βόμβα σκότωνε πέντε παιδιά Ισραηλινών - πάντως δεν υπήρξε αντίδραση γι' αυτά τα παιδιά). Ο εκπρόσωπος της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Τελ Αβίβ, πάντως, εμφανίστηκε μάλλον απορημένος με την αξίωση του Σαρόν για «μια βδομάδα - κι ούτε μια ώρα λιγότερη - εκεχειρίας», σχολιάζοντας: «Γιατί να διαφωνούμε για μια βδομάδα όταν δεν μπορούμε να έχουμε ούτε μια μέρα ηρεμίας;».

Στη δήλωσή του, στο μεταξύ, για το γιορτασμό της «Διεθνούς Μέρας Αλληλεγγύης Με Τον Παλαιστινιακό Λαό» ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, εμφανίστηκε να απηχεί τους Μπους και Πάουελ, ζητώντας εφαρμογή της έκθεσης/σχεδίου Μίτσελ και επιμένοντας στην «αναγκαιότητα κατάπαυσης του πυρός».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Συντονισμό» με τις ΗΠΑ θέλει ο Σαρόν(2003-12-17 00:00:00.0)
«Ωφέλιμη» συνάντηση, πενιχρά αποτελέσματα(2003-05-31 00:00:00.0)
Σε εξέλιξη νέο «Προστατευτικό Τείχος»(2002-06-21 00:00:00.0)
Νέες ισραηλινές εισβολές και παράταση της «ομηρίας» Αραφάτ(2001-12-28 00:00:00.0)
Συνάντηση ασφαλείας μετά από τηλεφώνημα Πάουελ(2001-12-20 00:00:00.0)
Νέα πολεμική ένταση(2001-10-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ