ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 11 Μάη 2008
Σελ. /32
ΕΙΔΙΚΟ ΕΝΘΕΤΟ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ»
Οι θέσεις του ΚΚΕ για την Υγεία

Παρουσιάζοντας το πλαίσιο πάλης για την Υγεία, το ΚΚΕ καλεί τις λαϊκές δυνάμεις να μπουν πιο αποφασιστικά στη δράση, να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Καλεί τις ταξικές δυνάμεις να εκπληρώσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο εργατικό - λαϊκό κίνημα για το ζήτημα της Υγείας
Παρουσιάζοντας το πλαίσιο πάλης για την Υγεία, το ΚΚΕ καλεί τις λαϊκές δυνάμεις να μπουν πιο αποφασιστικά στη δράση, να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Καλεί τις ταξικές δυνάμεις να εκπληρώσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο εργατικό - λαϊκό κίνημα για το ζήτημα της Υγείας
Ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει σήμερα σε ειδική ένθετη έκδοση τις θέσεις του ΚΚΕ για την Υγεία, ένα βασικό πρόβλημα που «καίει» χιλιάδες εργατικές - λαϊκές οικογένειες. Πρόκειται για θέσεις που συμπυκνώνουν τις λαϊκές ανάγκες και αποτελούν βάση για πλατιά λαϊκή συσπείρωση και μαζική κινητοποίηση.

Οπως σημειώνεται και στην εισαγωγή του ντοκουμέντου, «το ΚΚΕ αντιμετωπίζει την Υγεία σαν κοινωνικό δικαίωμα και παλεύει για ένα αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν, σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, χωρίς διακρίσεις και ανισότητες, με βασικό προσανατολισμό στην πρόληψη, ρίχνοντας βάρος στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με το Κέντρο Υγείας που θα είναι συνδεδεμένο με τους χώρους δουλειάς, τα σχολεία, τους χώρους άθλησης κ.ά. Αυτή η δυνατότητα προσκρούει στην καπιταλιστική βαρβαρότητα που θυσιάζει τις ανάγκες των εργατικών - λαϊκών οικογενειών στο βωμό των κερδών του κεφαλαίου, το οποίο αξιοποιεί για δικό του όφελος τις σύγχρονες τεχνολογίες, ελέγχει και κατευθύνει την έρευνα».

Η παρουσίαση των θέσεων ακολουθεί την εξής δομή:

  • Καταγράφονται με συγκεκριμένα στοιχεία ο χαρακτήρας και οι στόχοι της αντιλαϊκής πολιτικής στον τομέα της Υγείας. Στο πλαίσιο της συνολικότερης επίθεσης στο σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης και στις κοινωνικές υπηρεσίες, οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έχουν προωθήσει σοβαρές αντιδραστικές αλλαγές στην κατεύθυνση ιδιωτικοποίησης - εμπορευματοποίησης της Υγείας - Πρόνοιας, με οδυνηρές συνέπειες σε βάρος των εργατικών - λαϊκών οικογενειών, με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, τη διασφάλιση της κερδοφορίας των μονοπωλίων.
  • Παρουσιάζονται οι βασικές πλευρές του αντιδραστικού νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που το αρμόδιο υπουργείο έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα και βρίσκεται στη φάση της διαβούλευσης, με αναλλοίωτο τον αντιλαϊκό του πυρήνα.
  • Δίνονται στοιχεία σχετικά με τις δαπάνες Υγείας, όπου αποτυπώνεται η αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος από τη ραγδαία ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας.
  • Παρουσιάζονται οι θέσεις του ΚΚΕ, εξειδικευμένες στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στο Κέντρο Υγείας, στη νοσοκομειακή περίθαλψη σε Δευτεροβάθμιο και Τριτοβάθμιο επίπεδο, με ειδική αναφορά στο ρόλο και τη δομή του νοσοκομείου. Επίσης, για τα αναγκαία μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας, όπως και για το Φάρμακο.
  • Τέλος, παρουσιάζεται το πλαίσιο συσπείρωσης και πάλης του ΚΚΕ.


Στη βάση αυτού του πλαισίου, το ΚΚΕ καλεί όλες τις λαϊκές δυνάμεις να μπουν πιο αποφασιστικά στη δράση, να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Σε αυτήν την κατεύθυνση θα συμβάλουν ακόμα περισσότερο οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες. Σε αυτήν την κατεύθυνση, μπορούν να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο οι ταξικές δυνάμεις, οι αγωνιστικές δυνάμεις στο εργατικό - λαϊκό κίνημα.

Στα διπλανά οργανογράμματα παρουσιάζεται η διάρθρωση του συστήματος Υγείας που προτείνει το ΚΚΕ. Στο πρώτο οργανόγραμμα δίνεται η συνολική εικόνα της δομής του αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας που περιλαμβάνει η πρόταση του ΚΚΕ, σε Πρωτοβάθμιο, Δευτεροβάθμιο και Τριτοβάθμιο επίπεδο, με τις αντίστοιχες μονάδες Υγείας, τις δραστηριότητες και τις υπηρεσίες που θα προσφέρει καθεμιά από αυτές. Στο δεύτερο, τρίτο και τέταρτο οργανόγραμμα εξειδικεύονται οι δομές και οι υπηρεσίες για καθένα από τα τρία επίπεδα των υπηρεσιών Υγείας.







Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ