ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 11 Μάη 2008
Σελ. /32
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Νέα επίθεση στα Πανεπιστήμια

Η κυβέρνηση δεν κάνει ούτε βήμα πίσω από την επίθεση που έχει εξαπολύσει στην ανώτατη εκπαίδευση, επιδιώκει με νύχια και με δόντια να επιβάλει τις αναδιαρθρώσεις που θα καταστήσουν πανεπιστήμια και ΤΕΙ όχι μόνο υπηρέτες της κερδοσκοπίας του κεφαλαίου, αλλά και ιδεολογικούς υπερασπιστές των συμφερόντων του. Ωμός, απροκάλυπτος και προκλητικός, στην παραπάνω κυβερνητική γραμμή, εμφανίστηκε ο υπουργός Παιδείας, Ευριπίδης Στυλιανίδης (μιλώντας την περασμένη Πέμπτη σε εκδήλωση προς τιμήν του προέδρου του αμερικανικού πανεπιστημίου Γέιλ), που έφτασε στο σημείο να πει ότι αν δεν ιδρυθούν ιδιωτικά πανεπιστήμια δε θα ανατραπούν τα σημερινά προβλήματα στα δημόσια πανεπιστήμια, απείλησε πανεπιστημιακούς και διοικήσεις να εφαρμόσουν τις αναδιαρθρώσεις κι είπε λίγο - πολύ ότι τα σημερινά πανεπιστήμια ...εκπαιδεύουν τρομοκράτες!

«Οι ανάγκες της αγοράς εργασίας λειτουργούν ως οδηγός για τις αποφάσεις μας», ξεκαθάρισε ο υπουργός που είπε επίσης ότι βασικοί πυλώνες της κυβερνητικής πολιτικής που εφαρμόζεται είναι οι αποφάσεις της Μπολόνια και της Λισαβόνας.

«Ο στόχος της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης περιορίζεται στην παροχή εφοδίων και στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων των νέων ανθρώπων, προκειμένου να τους διευκολύνει να ενταχθούν γρήγορα στην αγορά εργασίας», ανέφερε ο υπουργός κάνοντας έτσι φανερό ότι στόχος των αναδιαρθρώσεων στα δημόσια ιδρύματα είναι η υποβάθμιση των επιστημονικών σπουδών σε ταχύρυθμες μαθήσεις που θα προσφέρουν αναλώσιμες δεξιότητες όπως απαιτεί το κεφάλαιο για τους αποφοίτους.

Και για την επιβολή των αναδιαρθρώσεων δε δίστασε να απειλήσει ωμά, λέγοντας: «Οποιες πανεπιστημιακές ηγεσίες προτιμήσουν τη σιωπή φοβούμενες αντιδράσεις, υπονομεύουν το ρόλο και την προοπτική των ιδρυμάτων τους»!

Εντολή για ιδιωτικά πανεπιστήμια

«Οσες μεταβολές και αν γίνουν στο υφιστάμενο σύστημα δεν είναι αρκετές, για να ανατρέψουν την προβληματική κατάσταση του ελληνικού δημοσίου πανεπιστημίου. Χρειάζεται ένα σοκ και αυτό δεν μπορεί να είναι άλλο από την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, ώστε να σπάσει το κρατικό μονοπώλιο και να μπορεί στην Ελλάδα να λειτουργήσει ελεύθερα και το μη κρατικό, μη κερδοσκοπικό ΑΕΙ», ήταν κατά λέξη τα λόγια του υπουργού Παιδείας.

Ισχυρίστηκε ότι μια τέτοια εξέλιξη, λόγω ανταγωνισμού:

«Θα απελευθέρωνε το υγιές και ποιοτικό ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου πανεπιστημίου». Αυτό το δυναμικό δεν είναι άλλο από τους θιασώτες της ιδιωτικοποιημένης εκπαίδευσης, από εκείνο το Τμήμα του ΔΕΠ που και σήμερα είναι χωμένο ως το λαιμό στα προγράμματα και τις μπίζνες με τις επιχειρήσεις...

«Θα επέτρεπε σε σημαντικά ελληνικά και ξένα κεφάλαια να επενδύσουν στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα», είπε ο υπουργός, ομολογώντας το στόχο της κερδοσκοπίας του κεφαλαίου.

«Θα άνοιγε την πόρτα της επιστροφής σε χιλιάδες διακεκριμένους Ελληνες και ξένους επιστήμονες του εξωτερικού που με τον ερχομό και την τεχνογνωσία τους θα έδιναν μια νέα ώθηση όχι μόνο στην εκπαίδευση αλλά και στην έρευνα και την ελληνική οικονομία», ισχυρίστηκε, λες και οι επιστήμονες του εξωτερικού θα αφήσουν τις ακριβοπληρωμένες θέσεις τους και θα σπεύσουν να δουλέψουν στα αμφιβόλου ποιότητας ιδιωτικά εκπαιδευτήρια που οραματίζεται η κυβέρνηση... προς όφελος της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή του κεφαλαίου.

Στην καρδιά της ιμπεριαλιστικής σκέψης

Προκειμένου να υπερθεματίσει για την ανάγκη αναδιαρθρώσεων στην ανώτατη εκπαίδευση, έφτασε στο σημείο να πει: «Προβληματίζομαι ποιοι δάσκαλοι και ποια πανεπιστήμια ήταν αυτά που εκπαίδευσαν τους τρομοκράτες των Διδύμων Πύργων στη Νέα Υόρκη, τους εγκληματίες του Λονδίνου και της Μαδρίτης. Τι δεν πήγε καλά στο εκπαιδευτικό μας σύστημα που παρήγαγε ικανούς μορφωμένους πολίτες χωρίς όμως σεβασμό στις βασικές αρχές της δημοκρατίας, στις αξίες της ελευθερίας και της ανθρωποκεντρικής κοινωνίας. Ποιοι ήταν αυτοί οι "ικανοί" πολίτες που διακύβευσαν την παγκόσμια ειρήνη»...

Ισως για να τον βοηθήσουμε, χρειάζεται να του πούμε ότι αυτά τα ιδιωτικά πανεπιστήμια που θαυμάζει στις ΗΠΑ, το Γέιλ, το Στάντφορτ, το Πρίνστον κ.ά. είναι αυτά που εκπαίδευσαν τους μακελάρηδες των λαών, τον Μπους, τον Κλίντον, την Κοντολίζα Ράις, τους προέδρους, τους στρατηγούς κ.ά. που σκορπούν τον όλεθρο σε λαούς και γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια την... «παγκόσμια ειρήνη». Τα ίδια πανεπιστήμια έβγαλαν τους επιστήμονες εκείνους που τεκμηρίωσαν ότι υπάρχουν πυρηνικά όπλα στο Ιράκ, βγάζουν επιστήμονες έτοιμους να κατασκευάσουν και να στηρίξουν οποιοδήποτε ψέμα συνάδει στα ιδανικά του ιμπεριαλισμού.

Είπε ακόμα ότι «ένα εκπαιδευτικό σύστημα» πρέπει να αποσκοπεί «στη μεταλαμπάδευση ενός κώδικα αρχών και αξιών που αποτελούν το σκληρό πυρήνα του πολιτισμού μας», τον οποίο πολιτισμό κατά τον υπουργό τον μετεξέλιξαν και τον συντήρησαν οι ΗΠΑ! Μιλάμε, δηλαδή, για τον «πολιτισμό» των εκατομμυρίων πεινασμένων, των εκατομμυρίων αστέγων, των εκατομμυρίων αναλφάβητων και των εκατομμυρίων ανασφάλιστων στις ΗΠΑ... Είναι στον ίδιο πολιτισμό που τα πανεπιστήμια βρίσκονται σε στενή διαπλοκή με το στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα, στοιχειοθετούν και τεκμηριώνουν κάθε τι που ωφελεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων, κάνουν έρευνα για πολεμικούς σκοπούς κ.ά.

Απέναντι σε όλο αυτό το αντιδραστικό παραλήρημα, ο «Ρ» φιλοξενεί σήμερα εύλογες και έντονες αντιδράσεις πανεπιστημιακών δασκάλων.

ΝΙΚΟΣ ΑΣΠΡΑΓΓΑΘΟΣ

Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της ΠΑΤΡΑΣ, μέλος ΔΕ της ΠΟΣΔΕΠ

Η κυβέρνηση με τις δηλώσεις του ΥΠΕΠΘ δείχνει πλήρη υποταγή στις αμερικάνικες πιέσεις και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε με το ΠΑΣΟΚ απέναντι στην ΕΕ, για απελευθέρωση των υπηρεσιών εκπαίδευσης και την εφαρμογή της ιδιωτικοποίησης των πανεπιστημίων μέσω της διαδικασίας της Μπολόνια.

Η αντίσταση του πανεπιστημιακού κινήματος και ιδιαίτερα των φοιτητών, που καθυστερεί τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στην ανώτατη εκπαίδευση, αναγκάζει τον υπουργό να χάσει την ψυχραιμία του. Με χονδροειδή ψεύδη και απειλές η κυβέρνηση προσπαθεί να παραπλανήσει τον ελληνικό λαό και να τρομοκρατήσει την πανεπιστημιακή κοινότητα. Αντίστοιχα ψέματα και την ορολογία «σοκ και δέος» χρησιμοποίησαν οι Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές για να εξαπολύσουν άδικους και αιματηρούς πολέμους. Οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι κι οι φοιτητές δε θα αφήσουν αναπάντητη την προκλητική, άδικη και πολεμική επίθεση του υπουργού. Σε συντονισμό με το λαϊκό κίνημα, η κυβέρνηση και όσοι συνταυτίζονται με αυτή την πολιτική, θα πάρουν την απάντηση που τους αρμόζει.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ

Καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας ΑΠΘ

Υποθέτουμε ότι ο υπουργός Παιδείας γνωρίζει τα της λειτουργίας των δημόσιων Πανεπιστημίων στη χώρα μας. Γνωρίζει λόγου χάρη ότι ένας καθηγητής αυτών των ιδρυμάτων διέρχεται, μέχρι να φτάσει στην ακαδημαϊκή αυτή θέση, πέντε ή έξι «εκλογές», δημόσιες δηλαδή κρίσεις αξιολόγησης του έργου του από πολυμελείς επιτροπές ακαδημαϊκών. Σε μερικές από αυτές τις διαδικασίες η αποτυχία σημαίνει άμεση απόλυση.

Υποθέτουμε ότι γνωρίζει ο ίδιος υπουργός πως στα διάφορα «παραρτήματα», «κολέγια» και συναφή ιδρύματα η εκλογή διδακτικού προσωπικού γίνεται από τον προσωπάρχη της εταιρείας - συγγνώμη, του ιδρύματος - με άγνωστα κριτήρια.

Μέσα στον αξιολογικό του οίστρο θεωρεί ότι η δεύτερη διαδικασία είναι επιστημονικά πιο έγκυρη από την πρώτη και το άρθρο 16, που αποτρέπει την προς τα κάτω εξομοίωση των δύο, αντιστρατεύεται την παιδεία.

Δύο τινά συμβαίνουν: Είτε δεν έχει καταλάβει βασικές έννοιες της ελληνικής γλώσσας, είτε είναι εξωγήινος.

Καθώς αυτά τα ανόητα τα εκφέρει προς τέρψη του παγκόσμιου πλασιέ που υποδέχτηκε πρόσφατα η χώρα μας και ο οποίος ειδικεύεται στην πώληση «παραρτημάτων» του πανεπιστημίου του, θα έπρεπε ίσως να του θυμίσει κάποιος ότι διαφορετικό κύρος έχουν οι υπουργοί Παιδείας και διαφορετικό οι πλασιέ. ΄Η μήπως στον τομέα αυτό καταργήθηκαν ήδη οι φραγμοί του όποιου άρθρου 16;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

Γεν. γραμματέας της ΠΟΣΔΕΠ

Οι δηλώσεις σιδερένιας πυγμής του υπουργού Παιδείας κάνουν φανερή την αδυναμία της κυβέρνησης να πείσει για την πολιτική της στην ανώτατη εκπαίδευση. Μπροστά στην αντίσταση του πανεπιστημιακού κινήματος επιχειρεί μέσα από την επίδειξη δύναμης να επιβάλει την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, συκοφαντώντας τους πανεπιστημιακούς και τους φοιτητές. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση ανησυχεί για την τύχη των αναδιαρθρώσεων που προωθεί και δικαίως.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ