ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 11 Μάη 2008
Σελ. /32
ΜΑΡΑΘΩΝΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΕΙΡΗΝΗΣ
Σήμερα η μεγάλη αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση

Στις 8 π.μ. η εκκίνηση από τον Τύμβο του Μαραθώνα και στις 7.30 μ.μ. ο τερματισμός στο Σύνταγμα

Από την περσινή Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης
Από την περσινή Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης
Σήμερα Κυριακή, 11 Μάη, πραγματοποιείται η 29η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, που διοργανώνει η ΕΕΔΥΕ, με κεντρικό σύνθημα: «Οχι στον ιμπεριαλισμό -- Εξω οι ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ από τα Βαλκάνια». Η εκκίνηση της πορείας θα γίνει από τον Τύμβο του Μαραθώνα στις 8 π.μ. και ο τερματισμός στην πλατεία Συντάγματος στις 7.30 μ.μ. Στην πορεία καλεί και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).

Το πρόγραμμα της πορείας

-- 8.00 ΤΥΜΒΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΑ - ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ

-- 8.30 ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΠΟΡΕΙΑΣ

-- 9.30 ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ. ΣΤΑΣΗ - ΕΚΔΗΛΩΣΗ

-- 12.00 ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΡΑΦΗΝΑΣ. ΣΤΑΣΗ - ΕΚΔΗΛΩΣΗ

-- 13.30 ΠΙΚΕΡΜΙ. ΣΤΑΣΗ - ΕΚΔΗΛΩΣΗ

-- 14.30 ΠΑΛΛΗΝΗ. ΣΤΑΣΗ - ΞΕΚΟΥΡΑΣΗ

-- 15.30 ΠΑΛΛΗΝΗ - ΕΚΔΗΛΩΣΗ

-- 17.00 ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ. ΣΤΑΣΗ - ΕΚΔΗΛΩΣΗ

-- 19.30 ΣΥΝΤΑΓΜΑ. ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ (μέσω Β. Σοφίας στο Σύνταγμα). Εκδήλωση υποδοχής των ειρηνοδρόμων. Θα συμμετέχει το χορευτικό συγκρότημα της Βαγγελιώς Λύτρα και θα ακολουθήσει συναυλία με τον τραγουδιστή Γιάννη Θωμόπουλο.

Πούλμαν για το Μαραθώνα

-- Πλατεία Κάνιγγος στις 6.45 το πρωί. (Για περισσότερες πληροφορίες, οι ειρηνοδρόμοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα: 210.3844.853, 210.3844.854).

-- Πειραιάς στις 3 μ.μ. από πλατεία Κοραή (για Αγ. Παρασκευή).

-- Χαλάνδρι στις 7.15 π.μ. από πλατεία Χαλανδρίου - Αγ. Νικόλαος.

-- Αγ. Δημήτριος στις 6.30 π.μ. από Δημαρχείο.

-- Καλλιθέα στις 7 π.μ. από πλατεία Δαβάκη.

-- Ταύρος στις 7.10 π.μ. από Δημαρχείο.

-- Ν. Σμύρνη στις 3.30 μ.μ. από Ομήρου και Βρυούλων (για Αγ. Παρασκευή).

-- Ιλιο και Καματερό στις 6.45 π.μ. από τη στάση στο Δημαρχείο Πετρούπολης, στις 7 π.μ. από ΟΤΕ Ιλίου, στις 7.15 π.μ. από GOODYS Αγ. Αναργύρων και στις 7.30 π.μ. από πλατεία Καματερού.

-- Ν. Ιωνία στις 7 π.μ. από Ηλεκτρικό Σταθμό Ν. Ιωνίας (κατεύθυνση Κηφισιάς).

-- Νίκαια - Κορυδαλλός στις 7 π.μ. από πλατεία Αγίου Νικολάου με στάση στην πλατεία Δαβάκη, Παιδική Στέγη και στο «Κρατικό» και άλλο από το γήπεδο της Νεάπολης με στάση στις «Πλειάδες» Κορυδαλλού. Στις 3 μ.μ. από το γήπεδο της Νεάπολης με στάση στις «Πλειάδες», στην πλατεία Αγίου Νικολάου, στην πλατεία Δαβάκη, στην Παιδική Στέγη και το «Κρατικό».

-- Αιγάλεω στις 6.30 π.μ. από πλατεία Εσταυρωμένου, στις 6.40 π.μ. από ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ Αγ. Βαρβάρας και στις 6.50 π.μ. από Παλατάκι Χαϊδαρίου.

-- Περιστέρι στις 7 π.μ. από πλατεία Δημαρχείου.

-- Μαρούσι στις 7 π.μ. από πλατεία Ηλεκτρικού Σταθμού.

-- Πατήσια - Ριζούπολη - Γαλάτσι στις 7 π.μ. από πλατεία Αμερικής, στις 7.10 π.μ. Ανω Πατήσια (Αγ. Βαρβάρα) και στις 7.20 π.μ. από Βεΐκου και Γαλατσίου.

-- Ζωγράφου στις 7 π.μ. από το Ηρώο.

Σε όλη την Ελλάδα

Οι Επιτροπές Ειρήνης της ΕΕΔΥΕ μαζί με συνδικαλιστικούς, κοινωνικούς, αθλητικούς και μαζικούς φορείς θα πραγματοποιήσουν σήμερα Κυριακή ανάλογες εκδηλώσεις στο πλαίσιο της Ολυμπιάδας Ειρήνης 2008 σε πολλές πόλεις της χώρας.

Συγκεκριμένα:

  • Στο Βόλο, η Επιτροπή Ειρήνης της πόλης πραγματοποιεί πορεία ειρήνης από την πλατεία Ανακασιάς στην παραλία του Βόλου.
  • Σε Τύρναβο - Λάρισα εκδήλωση ειρήνης από την Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας και το Δήμο Τυρνάβου. Επίσης, πορεία ειρήνης από τη Γιάννουλη στην πλατεία Ταχυδρομείου της Λάρισας.
  • Στα Τρίκαλα, πορεία ειρήνης από την Επιτροπή Ειρήνης Τρικάλων.
  • Στην Καρδίτσα πορεία από τη Μητρόπολη έως την Καρδίτσα. Αναχώρηση για Μητρόπολη στις 6.30 μ.μ. από πέτρινη Τράπεζα.
  • Στην Κρήτη, οι Επιτροπές Ειρήνης Κρήτης πραγματοποιούν πορεία ειρήνης από τα Χανιά στη βάση της Σούδας με αίτημα το κλείσιμο της αμερικανοΝΑΤΟικής βάσης.

Την επόμενη Κυριακή 18 Μάη:

  • Η ΕΔΥΕΘ πραγματοποιεί στη Θεσσαλονίκη πορεία ειρήνης στη μνήμη του Γρ. Λαμπράκη.
  • Στην Κερασίτσα οι Επιτροπές Ειρήνης Πελοποννήσου πραγματοποιούν πορεία ειρήνης στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη από τη γενέτειρά του Κερασίτσα με τερματισμό στην Τρίπολη.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Κατερίνης πραγματοποιεί πορεία ειρήνης στην Κατερίνη.
  • Στη Λέσβο πορεία ειρήνης στη Μυτιλήνη.

-- Το Σάββατο 24 Μάη στην Πρέβεζα οι Επιτροπές Ειρήνης Δυτικής Ελλάδας πραγματοποιούν πορεία ειρήνης από τη ΝΑΤΟική βάση των «ΑΒΑΚΣ» στο Ακτιο έως την Πρέβεζα.

-- Τη Δευτέρα 2 Ιούνη στην Ξάνθη πραγματοποιείται εκδήλωση ειρήνης από τις Επιτροπές Ειρήνης της Ανατολικής Θράκης.

Ανάλογες εκδηλώσεις προετοιμάζουν πολλές ακόμη Επιτροπές Ειρήνης σε ολόκληρη τη χώρα.

Πατριδογνωμόνιο
Facebook

Ο μπαμπάς έχει λεφτά. Τόσα, που ο γιος έχει σωθεί τουλάχιστον δυο φορές από τη φυλακή. Καβάντζα κεφάλαιο για τις επόμενες παρανομίες του, δόξα τω σύστημα, έχει συσσωρεύσει μπόλικο. Δρόμος για την τυπική «πολιτική» εξουσία δεν υπάρχει ως προοπτική καριέρας. Απέναντι είναι κι οι άλλοι γιοι, αλλά και οι αυτοδημιούργητοι με τις «επιθετικές εξαγορές» και τα facebook γεμάτα φίλους κι απογόνους λεφτάδων μαζί με τους κομμωτές και τους στιλίστες, τις σταρλετίτσες και τους υψηλούς χαπακωμένους. Πρέπει να βρει μάζα να ελέγξει, να κατευθύνει, να χειραγωγήσει, για να υπάρξει στο πάνθεον των δυνατών ο μικρός. Ο ευκολότερος τρόπος είναι ο ...αθλητισμός. Αφού ο τραμπουκισμός δεν είναι ολυμπιακό άθλημα. Μια φυλλάδα στα περίπτερα, δυο ξυλοδαρμοί αστών στα μουλωχτά με μηνύσεις που χάνονται στη γραφειοκρατία με το αζημίωτο και τσουπ! να 'το το νέο boss. Ο αφεντικός. Ο αρχηγός. Ο καλύτερος αγοραπωλητής των μυαλών στα κάγκελα. Νέος που εφορμά με όπλο τη φυσική υγεία της νοσηρότητας των νιάτων του ως φιλάνθρωπος κι ελεήμων νικητής! Ολε!!!

Αυτό το υποθετικό εντελώς βιογραφικό συνοδεύει πληθώρα λάτρεων του facebook. Της γκλαμουρο-ιστο-σελίδας, που αποκρυπτογραφεί ελεγχόμενα το πάνθεον της επερχόμενης νέας γενιάς αφεντικών. Δεν είναι απλή υπόθεση να βλέπεις στα ΜΜΕ, και δι' αυτών παντού, την εμπέδωση της φιλοσοφίας ότι «όλα αγοράζονται κι όλα πωλούνται στην ελεύθερη αγορά και μάλιστα βιαιότερα, γρηγορότερα και εξευτελιστικότερα από τους διαδόχους των παλαιότερων τζακιών».

Σύντροφοι, πίσω από το κυρίαρχο επικοινωνιακό παιχνίδι που αβασάνιστα κι αμετάφραστα αποκαλούμε όλοι μισοϋποτιμητικά lifestyle (λάιφ στάιλ), ενισχυμένο από ατελείωτες τηλεώρες, χιλιάδες τίτλους περιοδικών και εφημερίδων όλων των ειδών και την ομότιτλη ιστοσελίδα στο διαδίκτυο με εκατομμύρια «επισκέπτες», υπάρχει μια προπαγανδιστική εκστρατεία με στόχο τη νεολαία.

Η αστική τάξη για να απο-αριστεροποιήσει, πολλώ μάλλον να αποκομμουνιστικοποιήσει εφήβους και νέους, βελτιώνει τα μέσα της και εκσυγχρονίζει το οπλοστάσιο της εικόνας της. Δοκίμασε ως τώρα: Κατασκευή αριστερούτσικων κομμάτων. Προβολή του λεφτά που ξεκίνησε φτωχός και τα κατάφερε να γίνει ιδιοκτήτης φτωχών που δουλεύουν γι' αυτόν. Δημιουργία ταγμάτων υψηλών φιλανθρώπων. Υστερα ήρθε η έμπνευση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Ακολούθησε ο ...εθελοντισμός των μικροαστών. Εμφιλοχώρησε η υπόθεση των τζογαδόρων (Κροίσος με 9 γράμματα) και των μετανοημένων πριγκίπων που πάνε σε ναζί πάρτι, αλλά ζητάνε συγγνώμη και πάνε φαντάροι στο Ιράκ, μαζί με το γιο της κυρά Μαρίας από την Κομοτηνή, της Φατιμά από το Σεράγεβο και της Μάρλεν από τη Βαρσοβία.

Τώρα ήρθε η ώρα της απενοχοποίησης των πλούσιων γόνων. Εχουν γεννηθεί πλούσιοι και ως τέτοιοι θα ζουν και θα σε διοικούν. Είναι όμως δημοκράτες και σου επιτρέπουν, φτωχέ νεολαίε, να μοιράζεσαι μαζί τους τις ίδιες ιδέες για τη δόξα του Πανκαυκασιακού, τις κούπες του Ολυμπυθρικού. Δεν είναι ρατσιστές, γιατί έχουν και μαύρους και άραβες σκλάβους ή συνεταίρους. Καπνίζουν το ίδιο χασίς με σένα. Ακούνε την ίδια μουσική. Σου επιτρέπουν να σηκώνεις τη μούρη σου στο ίδιο facebook, το φατσοβιβλίο της δοξασμένης web εποχής. Αυτοί μαθαίνουν να εξουσιάζουν ακομπλεξάριστα ως πορφυρογέννητοι κι εσύ μαθαίνεις να διοικείσαι και να υποδουλώνεσαι ελεύθερα, ατομικά, ομοϊδεάτης της αντίληψης ότι η φύση (!sic!) έταξε άλλη θέση στον καθέναν, αλλά μόνον μια ζωή που πρέπει να τη ζήσεις κι άσε τους άλλους να πεθάνουν.

Πού ξέρεις. Στο facebook ανοίγονται ...προοπτικές επιτυχίας - σοκ. Γράφεις ότι έχεις ταλέντο στο βιολί. Κι ο άλλος γράφει ότι είναι ιδιοκτήτης μιας ορχήστρας από 100 βιολιά. Εχεις ταλέντο. Εχει λεφτά. Γιατί να γίνεις κομμουνιστής, όταν μπορείς να γίνεις βιολιστής και κάτω από τη στέγη; Ιδιόκτητη. Με δάνειο. Απ' την τράπεζα της γκόμενας του γόνου που δεν ήξερε βιολιά να παίζει ή ν' ακούει, αλλά τα κατείχε χωρίς φόβο και χωρίς πάθος. Απλώς ιδιοκτήτης...


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

Λαχειοφόρος αγορά της ΕΕΔΥΕ

Λαχειοφόρο αγορά πραγματοποιεί η ΕΕΔΥΕ το τρίμηνο Μάρτης - Απρίλης - Μάης για να στηρίξει τις πολύμορφες δραστηριότητές της στο πλαίσιο της Ολυμπιάδας Ειρήνης 2008. Θα κληρωθεί ένα αυτοκίνητο «Volkswagen FOX» 1.200 κυβικών. Η τιμή κάθε λαχνού είναι 5 ευρώ. Η κλήρωση θα γίνει στα γραφεία της ΕΕΔΥΕ παρουσία συμβολαιογράφου, την Τετάρτη 25 Ιούνη (Θεμιστοκλέους 48, Αθήνα τηλ. 210.3844.853-4). Λαχνοί διατίθενται από όλες τις Επιτροπές Ειρήνης.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ