ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 11 Μάη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ
Εκδηλώσεις μνήμης και τιμής

Εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τον Χαρίλαο Φλωράκη διοργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ, ενταγμένες στο πλαίσιο των 90 χρόνων από την ίδρυση του Κόμματος.

Η πρώτη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 22 Μάη, στις 8.30 μ.μ., στο επιμορφωτικό κέντρο Βιβλιοθήκη - Αρχείο «ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ» (Οδός Χ. Φλωράκη 6, πρώην Πυθίας, Χαλάνδρι). Για τη ζωή και το έργο του θα μιλήσουν: Μιχάλης Βαρδάνης στρατηγός ε.α., Κώστας Καζάκος βουλευτής του ΚΚΕ - ηθοποιός, Παναγιώτης Κρητικός π. Α' αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιώργος Μωραΐτης δημοσιογράφος - συγγραφέας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών Οργανώσεων, Βαγγελιώ Πλατανιά μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Η δεύτερη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 25 Μάη, στις 12 το μεσημέρι, στον Αϊ - Λια, στο Παλιοζογλώπι Ραχούλας. Θα μιλήσουν η Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Γιάννης Πρωτούλης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.


Τιμάμε τα 90χρονα επιδιώκοντας ολόπλευρη ισχυροποίηση του ΚΚΕ

Αφιερωμένο στα 90 χρόνια ζωής και δράσης του ΚΚΕ είναι το 2008 στη διάρκεια του οποίου ξεδιπλώνεται μια βεντάλια πολύμορφων δραστηριοτήτων για να τιμηθεί αυτή η σημαντική επέτειος.

Ο γιορτασμός των 90χρονων έχει ξεκινήσει από το Σεπτέμβρη του 2007 και μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί και εξακολουθούν να διοργανώνονται εκατοντάδες εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα, ωστόσο από δω και στο εξής και μέχρι το Νοέμβρη, οπότε και θα λήξει ο χρονιάτικος επίσημος γιορτασμός, οι εκδηλώσεις θα πυκνώσουν.

Το σύνολο των δραστηριοτήτων που είναι αφιερωμένες στη 90χρονη ιστορική διαδρομή του ΚΚΕ, εξελίσσεται σε μία περίοδο κατά την οποία το ΚΚΕ εντείνει την παρέμβασή του για την ανασύνταξη και αντεπίθεση του λαϊκού κινήματος, ώστε να αποκρουστεί η αντιλαϊκή πολιτική και να διαμορφώσουμε όρους για την ανατροπή της.

Στο πλαίσιο αυτό η ανάδειξη της προσφοράς του ΚΚΕ στην εργατική τάξη και στο λαό, η ανάδειξη των συμπερασμάτων και των διδαγμάτων που απορρέουν από την πολύχρονη και σκληρή πάλη του κατά του κεφαλαίου και του ιμπεριαλισμού είναι εξαιρετικά χρήσιμη όχι μόνο για τους κομμουνιστές, αλλά και για τις λαϊκές δυνάμεις που αναζητούν διέξοδο από τη σημερινή κατάσταση.

Οπως τόνισε και η ΓΓ της ΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την περασμένη Πέμπτη, όπου και παρουσίασε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:


«Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 90 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ δυναμώνουμε την ιδεολογική μας αντεπίθεση, απευθυνόμενοι πριν από όλα στη νέα βάρδια της εργατικής τάξης, στους νέους και στις νέες. Αποκαλύπτουμε και αποκρούουμε την παραχάραξη και τη διαστρέβλωση της ιστορίας του εργατικού, λαϊκού και επαναστατικού κινήματος, που μεθοδευμένα επιδιώκουν οι μηχανισμοί του αστικού συστήματος και του ιμπεριαλισμού. Αντιπαλεύουμε τον αντικομμουνισμό, τη συκοφάντηση του σοσιαλισμού του 21ου αιώνα.

Τιμάμε τα 90χρονα του ΚΚΕ, επιδιώκοντας την ολόπλευρη ισχυροποίησή του. Προσδοκούμε να ανεβάσουμε σε ανώτερο επίπεδο τη θεωρητική, ιδεολογική και πολιτική στάθμη του Κόμματος συνολικά, των μελών και στελεχών του και αντίστοιχα της ΚΝΕ. Καθήκον, που απορρέει από τις εξελίξεις, το πρόγραμμα και την αποστολή του Κόμματος. Από την ανάγκη να ανταποκριθεί το Κόμμα στον πρωτοπόρο ρόλο του, στον αγώνα για τη λαϊκή εξουσία».

Εκδηλώσεις, πρωτοβουλίες και δράσεις αφιερωμένες στα 90χρονα του ΚΚΕ

Ανάμεσα στις εκατοντάδες πολύμορφες εκδηλώσεις που έχουν προγραμματίσει οι οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ σε όλη την Ελλάδα, ξεχωρίζουν ορισμένες κεντρικές εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες:

-- 19 Μάη: Μεγάλη συναυλία στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, αφιερωμένη στη συνάντηση του Γιάννη Ρίτσου και του Μίκη Θεοδωράκη στους λαϊκούς αγώνες και την Τέχνη («Επιτάφιος» - «Ρωμιοσύνη» - «Γειτονιές του Κόσμου» - «Λιανοτράγουδα»).

-- 22 και 25 Μάη: Εκδηλώσεις μνήμης και τιμής στον Χαρίλαο Φλωράκη.

-- 30 Μάη έως 1 Ιούνη: 3ήμερο πολύμορφης πολιτικής - πολιτιστικής δράσης στο Μαίναλο. Στο πλαίσιό του θα γίνει 2ήμερη κατασκήνωση της νεολαίας και εκδηλώσεις με θέμα: «Στα ίχνη του ΔΣΕ, μαθαίνουμε την Ιστορία, αγωνιζόμαστε για τις σύγχρονες ανάγκες μας. Υπερασπιζόμαστε τα δάση ως λαϊκή περιουσία, από τις φυσικές καταστροφές και την καπιταλιστική ανάπτυξη».

-- 4 έως 6 Ιούλη: Αντιιμπεριαλιστικό διήμερο της ΚΝΕ στις Πρέσπες.

-- 8 Σεπτέμβρη: Συναυλία - αφιέρωμα στην καλλιτεχνική προσφορά του Μάνου Χατζιδάκι (στη Ρωμαϊκή Αγορά).

-- 18 έως 21 Σεπτέμβρη: Κεντρικό Φεστιβάλ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ. Το φεστιβάλ φέτος θα συνδιοργανωθεί από το ΚΚΕ και την ΚΝΕ και θα είναι αφιερωμένο στα 90 χρόνια του ΚΚΕ και στα 40 χρόνια της ΚΝΕ.

-- Οκτώβρης: Μεγάλη έκθεση φωτογραφίας και άλλου αρχειακού υλικού, αφιερωμένη στα 90χρονα του ΚΚΕ στον Πειραιά, όπου ιδρύθηκε το ΚΚΕ. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο χώρο «Μηχανικής Καλλιέργειας», στη Νίκαια.

-- 3 Οκτώβρη: Συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στην αίθουσα Συνεδρίων στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό.

-- 12 έως 30 Νοέμβρη: Εκθεση εικαστικών έργων στο Γκάζι αφιερωμένη στα 90χρονα του ΚΚΕ.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 90 χρόνια του ΚΚΕ η ΚΕ του Κόμματος προχωρά σε έκδοση φωτογραφικού άλμπουμ και DVD.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ