ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Οχτώβρη 2004
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Και νέα φονική κλιμάκωση

Θρήνος μπροστά στη σορό της 10χρονης, που η σφαίρα του ισραηλινού στρατού τη βρήκε μέσα στην τάξη του σχολείου της

Associated Press

Θρήνος μπροστά στη σορό της 10χρονης, που η σφαίρα του ισραηλινού στρατού τη βρήκε μέσα στην τάξη του σχολείου της
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΧΕΒΡΩΝΑ - ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-«Σε διαθεσιμότητα» τέθηκε χθες ο επικεφαλής περιπόλου που είχε «επιβεβαιώσει» το θάνατο 13χρονης Παλαιστίνιας που πήγαινε στο σχολείο, γεμίζοντας το ήδη άψυχο κορμάκι της με 20 σφαίρες. Στο μεταξύ, η 10χρονη Παλαιστίνια της πέμπτης τάξης που είχε τραυματιστεί, όταν δέχτηκε σφαίρα στο στήθος μέσα στην τάξη προχθές, εξέπνευσε χθες. Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίστηκε ότι άνοιξε πυρ εναντίον του σχολείου, «απαντώντας» σε πυρά όλμου από αυτό - αλλά η υπηρεσία του ΟΗΕ που λειτουργεί το σχολείο διέψευσε κατηγορηματικά την ισραηλινή αναφορά ως ψευδή.

(Τις τεταμένες σχέσεις του Ισραήλ με την Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες - UNRWA - χειροτέρευσε η δήλωση του επικεφαλής της χθες από την Ιορδανία: Κάλεσε το Ισραήλ «να ζητήσει συγγνώμη», επειδή κατηγόρησε ψευδώς την UNRWA ότι επέτρεψε σε Παλαιστίνιους να χρησιμοποιήσουν ασθενοφόρο της για να μεταφέρουν μια ρουκέτα).

Αλλά το σημαντικό είναι πως το πεδίο των μαχών στα παλαιστινιακά εδάφη «διευρύνθηκε» κι άλλο χθες - αφού παρά τις περί του αντιθέτου συστάσεις Ισραηλινών στρατιωτικών αξιωματούχων, ο Αριέλ Σαρόν διέταξε να ενταθεί η επιχείρηση «Ημέρες Μεταμέλειας». Ετσι, ισραηλινά άρματα μάχης διείσδυσαν βαθύτερα στην Μπέιτ Λαχίγια και άλλες περιοχές. Στις επιχειρήσεις που ακολούθησαν σκοτώθηκαν συνολικά τουλάχιστον τρεις Παλαιστίνιοι «ένοπλοι» και τραυματίστηκαν άλλοι επτά. Ανάμεσα στους τραυματίες είναι και πέντε παιδιά από 5 έως 16 ετών...

Ουδείς μοιάζει να πρόσεξε το ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν είχε δηλώσει αργά το βράδυ της Τρίτης ότι «προβληματίζεται» από την επιτεινόμενη φονική επιδρομή - πρόχειρες εκτιμήσεις ανεβάζουν τον αριθμό των θυμάτων της σε τουλάχιστον 118, ανάμεσά τους τουλάχιστον 18 κάτω από 16 ετών - και ότι «θρηνεί για τα πολλά παιδιά που έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί σε αυτές τις επιχειρήσεις».

Στη Χεβρώνα, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι «συνέλαβε» τοπικό ηγέτη της Χαμάς, τον Εμαντ Καουάσμεχ, που χαρακτηρίζει οργανωτή βομβιστικών επιθέσεων.

Προχτεσινοβραδινή επίθεση εναντίον του Μούσα Αραφάτ απέτυχε, ενώ οι συριακές αρχές ανακοίνωσαν ότι «απέτρεψαν» ισραηλινή απόπειρα εναντίον του ηγέτη της ΧαμάςΚχάλεντ Μασάαλ.

Στο μεταξύ χθες η εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς δημοσίευσε ανταπόκριση απεσταλμένου της στο μισοκατεστραμμένο κτίριο που στεγάζει το αρχηγείο του Γιάσερ Αραφάτ στη Ραμάλα, όπου ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής βρίσκεται υπό πολιορκία για πάνω από 41 μήνες. Σύμφωνα με την ανταπόκριση αυτή, ο Αραφάτ εξέφρασε «ικανοποίηση» για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Σαρόν στην Κνέσετ, την Ισραηλινή Βουλή, όσον αφορά στην έγκριση του σχεδίου του για «μονομερή αποχώρηση» από τμήματα της Δυτικής Οχθης και της Λωρίδας της Γάζας. Φέρεται, επίσης, να δήλωσε πως ίσως τα πράγματα για την παλαιστινιακή πλευρά να ήταν «καλύτερα», αν επικεφαλής του Ισραήλ ήταν μια κυβέρνηση υπό τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, αφού «με τον Σαρόν είναι πολύ δύσκολο» να υπάρξει πρόοδος.

Τέλος, ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον δημοσίευμα της Haaretz έκανε χθες λόγο για ύπαρξη «μυστικής έκθεσης» υπηρεσιών του ισραηλινού ΥπΕξ, η οποία προειδοποιεί πως το Ισραήλ βρίσκεται σε «πορεία σύγκρουσης» με την Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία βαίνει «ισχυροποιούμενη στο διεθνές σκηνικό», πράγμα που θέτει τον «κίνδυνο» [αξιοσημείωτη η φρασεολογία] να «επιχειρήσει να μειώσει τη διεθνή θέση του Ισραήλ σε ένα καθεστώς παρία, που θα θυμίζει τη Νότια Αφρική [την εποχή του απαρτχάιντ»].


ΝΙΓΗΡΙΑ
Ως και τα δικαστήρια... σεβάστηκαν τη συνέχιση της απεργίας!

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.--

Η νιγηριανή κυβέρνηση απέτυχε χτες να σταματήσει -- διά της δικαστικής οδού...-- τη συνέχιση της τετραήμερης εθνικής γενικής απεργίας που ξεκίνησε τη Δευτέρα, λόγω της νέας αύξησης στις τιμές των καυσίμων κατά 23%. Ανώτερο δικαστήριο στην πρωτεύουσα της Νιγηρίας, Αμπούτζα, απέρριψε την προσφυγή της κυβέρνησης, ως επί το πλείστον λόγω της μαζικής ανταπόκρισης εκατομμυρίων Νιγηριανών στην απεργιακή θύελλα που προκάλεσε η παράλογη αύξηση στην τιμή καυσίμων στη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγό χώρα της υποσαχάρειας Αφρικής...

Στο μεταξύ, εκπρόσωποι του μεγαλύτερου συνδικαλιστικού φορέα της χώρας (Νιγηριανό Εργατικό Κογκρέσο) επανέλαβαν και σήμερα πως, εάν η κυβέρνηση εντείνει τα μέτρα καταστολής, κλιμακώνοντας τη χρήση βίας και τις συλλήψεις συνδικαλιστικών ηγετών και απεργών τότε η γενική απεργία θα μετεξελιχθεί σε επ' αόριστον κινητοποίηση και πως δε θα σταματήσει παρά μόνον με την υποχώρηση της κυβέρνησης στο θέμα της αύξησης στην τιμή των καυσίμων. Παρόμοια προειδοποίηση απηύθυναν στην κυβέρνηση του προέδρου Ολουσενγκούν Ομπασάντζο και οι εκπρόσωποι της μεγαλύτερης συνδικαλιστικής οργάνωσης εργαζομένων στις πετρελαϊκές εταιρίες της χώρας, NUPENG. Οπως είπαν, έως τώρα η απεργία δεν έχει επηρεάσει την ημερήσια παραγωγή περίπου 2.500.000 βαρελιών νιγηριανού αργού πετρελαίου, λόγω της ύπαρξης προσωπικού ασφαλείας σ' όλες τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις - κλειδιά. Εάν, όμως, η κυβέρνηση επιχειρήσει συλλήψεις απεργών, τότε, όπως προειδοποίησαν, «θα παγώσει όλη η αλυσίδα παραγωγής πετρελαίου στη χώρα»...

Η μόνη (σχεδόν ανεπαίσθητη) μείωση στην πετρελαϊκή παραγωγή αφορά στην ανάσχεση ημερήσιας παραγωγής περί των 28.000 βαρελιών αργού πετρελαίου σε εγκατάσταση της πολυεθνικής πετρελαϊκής SHELL στο Δέλτα του Νίγηρα, λόγω προχτεσινής εκδήλωσης πυρκαγιάς που σταμάτησε τη ροή μαύρου χρυσού σε μεγάλο πετρελαιοπαραγωγό. Πάντως, μολονότι η απεργία στη Νιγηρία δεν προκάλεσε μείωση της πετρελαϊκής παραγωγής, κύκλοι κερδοσκόπων στις διεθνείς χρηματαγορές χρησιμοποιούν την εξέλιξη ως πρόσχημα, προκαλώντας φούσκωμα των τιμών. Προχτές, το βαρέλι αργού πετρελαίου στη Ν. Υόρκη πωλούνταν πάνω από 54 δολάρια, ενώ χτες έπεσε κατάτι, φτάνοντας τα 52,27 δολάρια το βαρέλι....


Διαρκές έγκλημα σε βάρος του παλαιστινιακού λαού

Δήλωση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γ. Τούσσα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου

Τον αποτροπιασμό του για τη σφαγή του παλαιστινιακού λαού από τον ισραηλινό στρατό, εξέφρασε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Τούσσας, με δήλωσή του στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, κατά τη συζήτηση και τις δηλώσεις του Συμβουλίου και της Κομισιόν για τη Μέση Ανατολή. Στη δήλωσή του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επισημαίνει τα εξής:

«Εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας και την καταδίκη μας στο διαρκές έγκλημα που γίνεται σε βάρος του παλαιστινιακού λαού από την κυβέρνηση του Ισραήλ. Ο τραγικός απολογισμός των "Ημερών Μεταμέλειας" είναι 111 νεκροί Παλαιστίνιοι σε 15 μέρες, ανάμεσά τους μικρά παιδιά και μαθητές.

Καταγγέλλουμε αυτούς που πυροδοτούν την ισραηλινή επιθετικότητα. Τις ΗΠΑ που ενισχύουν και εξοπλίζουν την κυβέρνηση του Ισραήλ. Την ΕΕ, που ενώ φραστικά αντιτίθεται στη γενοκτονία των Παλαιστινίων, στην πράξη την αποδέχεται, εξισώνοντας το θύτη με το θύμα. Οι φραστικές καταδίκες αποτελούν υποκρισία. Η ΕΕ συνεχίζει να ενισχύει οικονομικά, μέσω συμφωνιών συνεργασίας και να εξοπλίζει το Ισραήλ. Κανένας εκπρόσωπος κράτους - μέλους της ΕΕ δεν πήγε ως μάρτυρας υπεράσπισης στο Δικαστήριο της Χάγης για το ισραηλινό τείχος. Ομόφωνα η "αγία οικογένεια" στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη συμφώνησε με τα σχέδια των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ για τη νέα "Μεγάλη Μέση Ανατολή", που προβλέπει την αναβάθμιση των σχέσεων του ΝΑΤΟ με το Ισραήλ.

Ζητάμε να ληφθούν άμεσα οικονομικά και πολιτικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της άμεσης διακοπής της Συμφωνίας Σύνδεσης και Συνεργασίας με το Ισραήλ, που να πιέζουν την ισραηλινή κυβέρνηση να σταματήσει τη σφαγή του παλαιστινιακού λαού, να αποχωρήσουν τα ισραηλινά στρατεύματα κατοχής από τα παλαιστινιακά εδάφη, να κατεδαφιστεί το τείχος του αίσχους και να δημιουργηθεί ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ