ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Οχτώβρη 2004
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η μπόρα ξύπνησε εφιάλτες

Ο κύριος της φωτογραφίας είναι από τους πλημμυροπαθείς του 2002. Και το ερώτημα είναι αν τα τσουβάλια θα είναι και φέτος τα μέσα για την αντιμετώπιση των πλημμυρών...
Ο κύριος της φωτογραφίας είναι από τους πλημμυροπαθείς του 2002. Και το ερώτημα είναι αν τα τσουβάλια θα είναι και φέτος τα μέσα για την αντιμετώπιση των πλημμυρών...
Οι κάτοικοι του Μοσχάτου, μέχρι σήμερα, έχουν χορτάσει από υποσχέσεις και... πλημμύρες. Τα κυβερνητικά «θα» των τελευταίων χρόνων, για αποζημίωση των πλημμυροπαθών, έμειναν στα χαρτιά ή αν δοθούν καλύπτουν - στην καλύτερη περίπτωση - ένα ελάχιστο ποσό από τις συνολικές ζημιές. Το ίδιο συμβαίνει και με τις υποσχέσεις για οριστική λύση του προβλήματος. Τώρα - και μετά τη φθινοπωρινή μπόρα της Τρίτης - ο φόβος επέστρεψε στους κατοίκους της περιοχής. Ο «Ρ» επισκέφθηκε το Μοσχάτο. Και τα πράγματα είναι όπως ήταν τον Αύγουστο του 2002, μετά την τελευταία μεγάλη πλημμύρα.

Περπατώντας στους δρόμους γύρω από το Μοσχάτο, μια μέρα μετά την μπόρα, είδαμε τα ελενίτ μπροστά από τις αυλές των σπιτιών να ξαναεμφανίζονται. Η χρησιμότητά τους δε γίνεται κατανοητή με την πρώτη ματιά, αλλά σε περίπτωση πλημμύρας, τα ελενίτ αυτά - που φτάνουν μέχρι και το ένα μέτρο - εμποδίζουν τα νερά να μπουν μέσα στα σπίτια. Στην ουσία αποτελεί την... αντιπλημμυρική προστασία των κατοίκων. Και με όσους συναντηθήκαμε στο δρόμο, το μόνο που μας έλεγαν ήταν: «Φοβόμαστε ότι θα ξαναπλημμυρίσουμε». Είναι φανερό πως μια μπόρα ήταν αρκετή για να ξυπνήσει εφιάλτες...

Η Χρυσούλα Καλυμνιού ζει στην οδό Κωνσταντινουπόλεως. Το σπίτι της, ένα μικρό ισόγειο, έχει πλημμυρίσει δύο φορές. «Με τη χτεσινή βροχή (σ.σ.: της Τρίτης) δεν κοιμηθήκαμε όλο το βράδυ. Με το ένα πόδι ήμασταν στο κρεβάτι και με το άλλο στο δρόμο, να δούμε αν ξεχείλισε το ποτάμι», μας λέει.

Αλλά η κυρία Χρυσούλα ήταν από «τυχερούς», αφού αποζημιώθηκε, συνολικά με 1,2 εκατ. δραχμές. «Εχω ήδη ξοδέψει 3 εκατομμύρια και δεν έχω φτιάξει ούτε τα μισά από όσα καταστράφηκαν», συνεχίζει. Πράγματι, όλα τα ντουλάπια της κουζίνας κατασκευάστηκαν και τοποθετήθηκαν από την αρχή. Το ψυγείο δε λειτουργεί και ακόμη δεν έχει αγοράσει άλλο. Το πλυντήριο καινούριο. Ομως, οι τοίχοι του σπιτιού είναι σε άθλια κατάσταση. «Φουσκωμένοι» σε κάποια σημεία και ξηλωμένοι σε κάποια άλλα, χρειάζονται επισκευή από την αρχή. Ποιος θα της δώσει αυτά τα λεφτά;

Από την άλλη, όμως, ο Νίκος Κτιστάκης είναι οικοδόμος. Εχει πλημμυρίσει δύο φορές το σπίτι του και η απάντηση της πολιτείας ήταν ότι... δε δικαιούται αποζημίωση! Μένει στην οδό Μεταμορφώσεως 38, τρία τετράγωνα από το ποτάμι.

«Στην πρώτη πλημμύρα, το νερό έφτασε τους 40 πόντους. Καταστράφηκαν τα πάντα. Πετάξαμε όλες τις οικιακές συσκευές, καναπέδες, ρούχα. Το σπίτι έπαθε τεράστιες ζημιές. Τα πατώματα χάλασαν, οι τοίχοι διαβρώθηκαν. Ακόμη και ο καυστήρας είχε χαλάσει! Ολα αυτά στοίχισαν μια περιουσία. Ακόμη και το αμάξι μου διαλύθηκε δύο φορές. Το έφτιαξα την πρώτη φορά και μετά - με την επόμενη πλημμύρα - πάλι καταστράφηκε». Οπως μας λέει, συνολικά στοίχισαν περίπου 3,5 εκατομμύρια δραχμές όλες αυτές οι επισκευές. Και η πολιτεία απάντησε πως δεν μπορεί να αποζημιωθεί, διότι το νερό μπήκε... μόνο 40 πόντους! «Για να φτιάξουμε το σπίτι, αναγκαστήκαμε να το κάνουμε με γραμμάτια»...

«Δύσκολα τα πράγματα», λέμε. Η απάντησή του, τα λέει όλα: «Χθες (σ.σ.: προχθές) δεν κοιμήθηκα καθόλου. Ημουν στο μπαλκόνι και κοιτούσα το ποτάμι, όλο το βράδυ. Και απ' όσα μου είπαν και οι γείτονες, ούτε αυτοί κοιμήθηκαν. Κανείς μας δεν εμπιστεύεται τα έργα. Οποτε ακούμε για έντονα καιρικά φαινόμενα, είμαστε επί... ποδός»...

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Ανησυχίες για πλημμύρες Ολυμπιακών διαστάσεων

Λεωφόρος Βάρης - Κορωπίου, Λεωφόρος Μαραθώνος και Ολυμπιακό Χωριό, τα έργα που προβληματίζουν...

Την ανησυχία του για το πώς θα «συμπεριφερθούν» τα Ολυμπιακά έργα σε έντονες βροχοπτώσεις, εξέφρασε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Π. Φούρλας. Ανησυχίες, που έρχονται να προστεθούν στις καταγγελίες αρμόδιων συλλόγων και φορέων, ότι μια σειρά Ολυμπιακά έργα έχουν κατασκευαστεί χωρίς τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με το «Ρ», ο γενικός γραμματέας σημείωσε πως τα εν λόγω έργα «δεν έχουν δοκιμαστεί». Συγκεκριμένα, εστίασε στα έργα της Λεωφόρου Βάρης - Κορωπίου, της Λεωφόρου Μαραθώνος και στο Ολυμπιακό Χωριό.

Σε αντίθεση και σύμφωνα με τον Π. Φούρλα, η συμπεριφορά της Αθήνας σε μεγάλες πλημμύρες είναι γνωστή, με τα προβλήματα να πηγάζουν από την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων κυρίως στα μπαζωμένα ρέματα και την άναρχη δόμηση της πόλης. Για την αντιμετώπιση του φαινομένου, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) έχει ήδη αποστείλει σημείωμα προς όλους τους αρμόδιους φορείς (Πυροσβεστική Υπηρεσία, ΕΛΑΣ, Δήμοι, Νομαρχίες), στο οποίο υποδεικνύονται τα ευπαθή σημεία, για τα οποία πρέπει να ληφθούν προληπτικά μέτρα, ώστε, εφόσον χρειαστεί, η επέμβαση να είναι άμεση.

Σε ό,τι αφορά στις προχθεσινές πλημμύρες, ο γγ Πολιτικής Προστασίας υποστήριξε ότι δεν υπήρξαν ιδιαίτερα προβλήματα. Συμπλήρωσε πως το μέγεθος των προβλημάτων προσδιορίζεται κάθε φορά από τη συχνότητα επέμβασης του κρατικού μηχανισμού. Ενδεικτικά ανέφερε ότι προχθές υπήρξαν 100 κλήσεις στην Πυροσβεστική, εκ των οποίων ούτε οι 40 δε χρειάστηκαν την επέμβασή της. Σε άλλες δύσκολες περιπτώσεις, ο συνηθισμένος αριθμός κλήσεων φτάνει μέχρι και τις 2.000.

Τα κρίσιμα σημεία στην Αττική

Σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ και των νομαρχών, τα πιο κρίσιμα σημεία για ενδεχόμενες πλημμύρες στη... μεταολυμπιακή Αττική αποτελούν:

  • Η περιοχή της Γλυφάδας και μάλιστα τις πλημμύρες θα τις προκαλέσει το τραμ, το οποίο έχει κόψει τη ροή των νερών κατά μήκος της λεωφόρου Μεταξά, καθώς δεν έχει προβλεφτεί κανένα αντιπλημμυρικό έργο και δεν αποκλείεται πλέον να χρειαστεί να ξηλωθούν ακόμη και οι γραμμές του στο σημείο αυτό...
  • Η περιοχή του Θριάσιου, καθώς το αναγκαίο αντιπλημμυρικό έργο στο ρέμα Αγίου Ιωάννη, που πλημμυρίζει την περιοχή της «ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ», βρίσκεται ακόμη υπό... δημοπράτηση, ενώ τα έργα στα ρέματα Σαρανταπόταμου και Αγίου Γεωργίου προχωρούν με βήματα χελώνας, αν και τόσα χρόνια αποτελούν... πρώτης προτεραιότητας!
  • Ολόκληρη η περιοχή της Νοτιοανατολικής Αττικής, καθώς επί χρόνια εκεί δεν έχει γίνει κανένα αντιπλημμυρικό έργο.
  • Η περιοχή του Μοσχάτου, του Ρέντη και του Νέου Φαλήρου, καθώς ναι μεν έγινε η εκβάθυνση του Κηφισού, αλλά από το σημείο της Λαχαναγοράς και πάνω τα αντιπλημμυρικά έργα είναι ανύπαρκτα, όπως επίσης και αυτά για τον Ιλισό. Κανείς επίσης δεν μπορεί να αποκλείσει και νέα πλημμύρα στον Κηφισό, καθώς παίζει το ρόλο του μοναδικού σχεδόν πρωτεύοντα αποδέκτη, αφού εκεί διοχετεύονται τα νερά από την Αττική Οδό, την Πάρνηθα και τον Ιλισό κ.ά.
  • Η ευρύτερη περιοχή των Μεσογείων, καθώς μέρος των όμβριων από τα αντιπλημμυρικά έργα της Αττικής Οδού, που στοίχισαν πάνω από 100 δισ. δρχ. οδεύουν στο ρέμα της Ραφήνας, το οποίο, όμως, δεν μπορεί να τα αντέξει, αφού δεν έχουν γίνει τα απαραίτητα έργα διευθέτησης, αφού οι μελέτες που έκανε παλιότερα η ΕΥΔΑΠ σταμάτησαν!
  • Η περιοχή εκατέρωθεν της Μαραθώνιας διαδρομής και της Βάρης - Κορωπίου, καθώς τα αντιπλημμυρικά έργα γίνονται εκ των υστέρων!
  • Οι περιοχές που επηρεάζονται από τα ρέματα του Ερασίνου (Μεσόγεια) και της Εσχατιάς (Μέγαρα), αφού οι μελέτες για τη διευθέτησή τους έχουν σταματήσει από καιρό.
  • Οι περιοχές του Παλαιού Φαλήρου, Αλίμου, Ελληνικού, Αγίου Δημητρίου, Δάφνης και Ηλιούπολης, εξαιτίας του ρέματος της Πικροδάφνης.
  • Οι περιοχές Ν. Φιλαδέλφειας, Ν. Ιωνίας, Χαλανδρίου, εξαιτίας των μπαζωμάτων στα ρέματα της περιοχής.
ΔΕΗ
Υποβαθμίζει τα προβλήματα

Να υποβαθμίσει την έκταση των προβλημάτων ηλεκτροδότησης που παρουσιάστηκαν το βράδυ της Τρίτης λόγω της καταιγίδας που ξέσπασε στην Αττική, προσπαθεί η ΔΕΗ με μια γενικόλογη αναφορά σε αυτά. Με ανακοίνωσή της τα χαρακτηρίζει «συγκριτικά ελάχιστης έκτασης», χωρίς να προσδιορίζει με ποια κατάσταση τα συγκρίνει και χωρίς να δίνει συγκεκριμένα στοιχεία για περιοχές και χρόνους διακοπής της ηλεκτροδότησης. Επισημαίνει μόνο ότι «η άμεση κινητοποίηση των συνεργείων μας κατά τη διάρκεια της νύχτας είχε ως αποτέλεσμα τη σταδιακή αποκατάσταση των ζημιών εντός των επόμενων ωρών σχεδόν στο σύνολό τους».

Ειδική αναφορά κάνει η ΔΕΗ για τη διακοπή της ηλεκτροδότησης στη Βουλή, σημειώνοντας ότι «δεν παρουσιάστηκε κανένα πρόβλημα στο δίκτυο της Επιχείρησης που την τροφοδοτεί». Ωστόσο, η διακοπή στη Βουλή είναι δεδομένη και προφανώς δεν κατέβασαν μόνοι τους τους... διακόπτες.

ΑΥΡΙΟ: Η Θεσσαλονίκη των πλημμυρών



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ