ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Οχτώβρη 2004
Σελ. /32
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ
Εκπληρώστε τώρα τις προεκλογικές δεσμεύσεις

Την άμεση καταβολή της επιδότησης λαδιού καθώς και ικανοποιητική τιμή για τη σταφίδα, ζήτησαν με το χτεσινό τους συλλαλητήριο οι αγρότες Αιγιαλείας

Να κάνει εδώ και τώρα πράξη τις προεκλογικές δεσμεύσεις και τις μετεκλογικές υποσχέσεις για την καταβολή της επιδότησης στο σύνολο της παραγωγής του λαδιού για την προπέρσινη παραγωγή αξίωσαν από την κυβέρνηση, για μια ακόμη φορά, οι ελαιοπαραγωγοί της Αιγιάλειας στο χτεσινό μαζικό συλλαλητήριο που έγινε μπροστά από την Παναιγιάλεια Ενωση. Παράλληλα, ζητούν ικανοποιητική τιμή για τη σταφίδα, καθώς μέχρι στιγμής δεν τους έχει ανακοινωθεί τιμή και ούτε τους έχει δοθεί η προκαταβολή.

Οι αγρότες είναι φανερά εξοργισμένοι, από την εξόφθαλμη κοροϊδία που συνεχίζεται σε βάρος τους από την κυβέρνηση της ΝΔ, καθώς 1.263 ελαιοπαραγωγοί δεν έχουν πληρωθεί ακόμα το 100% της επιδότησης που δικαιούνται, ενώ 119 παραγωγοί παραμένουν εντελώς απλήρωτοι, με όχι δική τους υπαιτιότητα. Διαπιστώνοντας ότι και η κυβέρνηση της ΝΔ ακολουθεί την πεπατημένη της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ - σε ό,τι αφορά τα δίκαια αιτήματά τους - οι αγρότες δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση.

Κλιμακώνοντας τις αγωνιστικές τους αντιδράσεις, οι αγρότες της Αιγιάλειας, την ερχόμενη Τετάρτη 20 Οκτώβρη, θα μεταβούν μαζικά στο υπουργείο Γεωργίας και θα επιδιώξουν συνάντηση με τον υπουργό Ευάγγ. Μπασιάκο. Αν μέχρι τότε δεν ικανοποιηθούν βασικά αιτήματα, το λόγο έχουν τα τρακτέρ και τα μπλόκα στην Εθνική οδό.

Στην ομιλία του, ο Θανάσης Χελάκης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου, τόνισε την ανάγκη η αγροτιά να πάρει την υπόθεση στα χέρια της πιο δυναμικά και αποφασιστικά και με μαζικούς αγώνες να διεκδικήσει το δικαίωμά της στην αξιοπρεπή ζωή. «Καμία ανοχή στην κυβέρνηση, καμία ανοχή στην ανέχεια. Καμία εμπιστοσύνη στο ΠΑΣΟΚ που όλα αυτά τα χρόνια είναι υπεύθυνο για τον ξεκληρισμό χιλιάδων αγροτικών νοικοκυριών και το οικονομικό βούλιαγμα ακόμα περισσότερων. Στον ενωμένο αγώνα βρίσκεται η δύναμή μας» κατέληξε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, διαβάστηκε το ψήφισμα του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου με κεντρικά αιτήματα των αγροτών να είναι:

  • Πληρωμή της επιδότησης ελαιολάδου περιόδου 2002 - 2003 στο 100% της παραχθείσας ποσότητας.
  • Τιμή 1 ευρώ στη σταφίδα που θα καλύπτει το κόστος παραγωγής και με παράλληλη αύξηση της στρεμματικής ενίσχυσης.
  • Αμεση αποζημίωση των ζημιών στο φυτικό κεφάλαιο από τον παγετό του Φλεβάρη 2004 και μέτρα για την αναστολή των χρεών στην ΑΤΕ και τις άλλες τράπεζες για τα δάνεια από τους σεισμούς.

Το Αίγιο θύμιζε για μια ακόμη φορά αστυνομοκρατούμενη πόλη, καθώς περισσότερες από πέντε διμοιρίες των ΜΑΤ είχαν πάρει... θέση μάχης, περιπολικά της αστυνομίας κάλυπταν όλους τους δρόμους της πόλης, ενώ γύρω από το χώρο του συλλαλητηρίου βρίσκονταν σε απόσταση λιγότερη των διακοσίων μέτρων τρεις κλούβες με άντρες των ειδικών δυνάμεων των ΜΑΤ με πλήρη εξάρτυση αλλά και πλήθος ασφαλιτών που ...χτένιζαν την περιοχή.

ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΑΙΓΙΟΥ
Ακόμη περιμένουν τις επιδοτήσεις του 2002

Ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή

Τα οφειλόμενα προς τους ελαιοπαραγωγούς της περιοχής Αιγιαλείας, από την επιδότηση ελαιολάδου περιόδου 2002-03, είναι το θέμα της Ερώτησης που κατέθεσαν προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης οι βουλευτές του ΚΚΕ Π. Κοσιώνης και Στ. Σκοπελίτης.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ επισημαίνουν ότι «πολλές εκκρεμότητες υπάρχουν με την απόδοση του συνόλου ή υπολοίπου της επιδότησης ελαιολάδου της περιόδου 2002-2003 στους παραγωγούς της Αιγιαλείας. Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία που έδωσε η Παναιγιάλειος Ενωση Συνεταιρισμών, εκατόν δέκα εννέα (119) παραγωγοί παραμένουν εντελώς απλήρωτοι για διάφορους λόγους που στις περισσότερες περιπτώσεις οφείλονται σε λάθη του ΟΠΕΚΕΠΕ και της ΑΤΕ.

Επίσης, αρκετοί παραγωγοί ενώ έλαβαν την προκαταβολή του 60% και παρά το ότι ελέγχθηκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και βρέθηκαν συμβατοί δεν τους έχει αποδοθεί το σύνολο της εξόφλησης που δικαιούνται. Η κυβέρνηση προεκλογικά και στις πρώτες της δηλώσεις υποσχόταν στους παραγωγούς της Αιγιαλείας την άμεση εξόφληση του συνόλου της επιδότησης και κατηγορούσε την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου για αναλγησία απέναντι στους αγρότες. Εχουν περάσει επτά μήνες και οι ελαιοπαραγωγοί περιμένουν ακόμα να υλοποιηθούν οι υποσχέσεις».

Τέλος, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό «τι μέτρα σκοπεύει να πάρει για την άμεση εξόφληση της επιδότησης στους δικαιούχους;».

ΑΜΠΕΛΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ
Σήμερα η αγωνιστική συγκέντρωση

Συγκέντρωση με τρακτέρ πραγματοποιούν σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, οι αμπελοκαλλιεργητές της επαρχίας Τυρνάβου διαμαρτυρόμενοι για την τραγική κατάσταση που έχουν περιέλθει, καθώς μεγάλες ποσότητες σταφυλιών μένουν απούλητες και οι εμποροβιομήχανοι με τις πλάτες της κυβέρνησης εκβιάζουν να πάρουν τζάμπα την παραγωγή τους. Η συγκέντρωση, που θα γίνει έξω από το οινοποιείο Τυρνάβου, αποτελεί την απαρχή του αγώνα των αμπελοκαλλιεργητών της επαρχίας καθώς προειδοποιούν ότι θα τον συνεχίσουν μέχρι τη δικαίωσή τους.

Οι αμπελοκαλλιεργητές της επαρχίας Τυρνάβου καταγγέλλουν ότι για τα προβλήματά τους ευθύνεται η αντιαγροτική πολιτική που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις στα πλαίσια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των μεγάλων εταιριών.

Υπενθυμίζουμε ότι με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Λάρισας της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης καλεί τους αμπελοκαλλιεργητές να δράσουν τόσο για τα άμεσα αιτήματά τους, όσο και για την προοπτική τους, διεκδικώντας:

1) Αμεση απορρόφηση των σταφυλιών με κρατική παρέμβαση σε τιμές που καλύπτουν το κόστος και αφήνουν ένα λογικό κέρδος (0,35 ευρώ/κιλό για οινοποιήσιμα επαρχίας Τυρνάβου). Σε περίπτωση που μείνουν σταφύλια στα αμπέλια να αποζημιωθούν. Κατάργηση της φορολογίας στο τσίπουρο που παράγουν οι μικρομεσαίοι παραγωγοί.

2) Κατάργηση των περιορισμών που έχουν επιβάλει στην αμπελοκαλλιέργεια και ανάπτυξή της σύμφωνα με τις δυνατότητες της χώρας μας. Διακρατικές συμφωνίες για προώθηση των αμπελοοινικών προϊόντων στη βάση του αμοιβαίου οφέλους.

3) Στήριξη από το κράτος οικονομική - επιστημονική, υποδομών της αμπελοκαλλιέργειας και καθετοποίηση της παραγωγής με ανάπτυξη της συνεταιριστικής μεταποιητικής βιομηχανίας.

4) Κεντρικός σχεδιασμός για συνολική ανάπτυξη της αμπελοκαλλιέργειας και των αμπελοοινικών προϊόντων με βάση τις ανάγκες και τις δυνατότητες της χώρας μας.

5) Μείωση του κόστους παραγωγής με χτύπημα της ακρίβειας στα μέσα και εφόδια - στα καύσιμα - και συνολικά σ' όλους τους συντελεστές που διαμορφώνουν το κόστος.

6) Ριζική αλλαγή του υπάρχοντος συνεταιριστικού κινήματος και προώθηση και στήριξη της δημιουργίας νέων παραγωγικών συνεταιρισμών που ασχολούνται από την κοινή παραγωγή έως την επεξεργασία και εμπορία των προϊόντων.

Φτηνές δικαιολογίες

Με φτηνές δικαιολογίες, διά ανακοινώσεως, επιχείρησε χτες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ε. Μπασιάκος να... βγάλει λάδι την κυβέρνηση της ΝΔ για τη φετινή κρίση στις τιμές και στο πρόβλημα διάθεσης των αγροτικών προϊόντων.

Φέτος οι εμποροβιομήχανοι και οι πολυεθνικές έχουν στήσει ένα ανελέητο κερδοσκοπικό παιχνίδι σε βάρος των αγροτών, ρίχνοντας τις τιμές σε όλα τα προϊόντα. Τα όπλα τους είναι οι νόμοι της ελεύθερης αγοράς, όπως τους ορίζουν οι κανονισμοί της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ και οι κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Και φαίνεται ότι διαμορφώθηκαν ακόμα πιο καλοί όροι για τους εμποροβιομηχάνους και τις πολυεθνικές μετά την ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ και τη νέα προσυμφωνία στον ΠΟΕ. Τα πρώτα αποτελέσματα τα γεύτηκαν φέτος όλοι οι αγρότες και ήδη άρχισαν οι πρώτες αντιδράσεις...

Η ΝΔ, όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση, συμφωνεί απόλυτα και με την ΚΑΠ και με τον ΠΟΕ. Δηλαδή με την πολιτική που ποδοπατά και καταληστεύει τον παραγωγό. Η ΝΔ, όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση, φέρει ακέραιες τις ευθύνες για ό,τι συμβαίνει φέτος σε βάρος των αγροτών. Και η τακτική της δικομματικής κοροϊδίας και του ότι φταίνε οι προηγούμενοι, φαντάζει θλιβερή. Και γίνεται πιο θλιβερή ακόμα, όταν μαζί με τις φτηνές δικαιολογίες για υπερπαραγωγή και για αποθέματα τριετίας... ανακοινώνεται πως «δεν υπάρχει κανένα πρόσθετο μέτρο που να έχει ληφθεί κατά την τελευταία 20ετία και να μη λαμβάνεται και τώρα»... Και συγνώμη κύριε Μπασιάκο, όταν λέει ένας αγρότης «κάντε κάτι», τι καταλαβαίνει ένας υπουργός;...


Κ.Δ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ