ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Οχτώβρη 2004
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ
Τα καταφέραμε... συνεχίζουμε
  • Τον απολογισμό των μέτρων ασφαλείας που εφαρμόστηκαν στους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς αγώνες παρουσίασε χτες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης
  • Ευχήθηκε να αξιοποιηθεί η «σημαντική κληρονομιά» και να «συνεχιστεί αυτή η διαδικασία»

Eurokinissi

«Τα καταφέραμε»... δήλωσε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γ. Βουλγαράκης, κάνοντας τον απολογισμό των μέτρων ασφαλείας που εφαρμόστηκαν στους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς αγώνες. Ισχυρίστηκε, μάλιστα ότι η κυβέρνηση «πέτυχε διακριτικότητα» στην εφαρμογή των αστυνομικών μέτρων, διότι «δε θέλαμε την Αθήνα στρατοκρατούμενη πόλη».

Παρουσιάζοντας τον απολογισμό της δράσης των αρχών ασφαλείας ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, αντιστράτηγος Γ. Αγγελάκος, δήλωσε πως «ο σχεδιασμός μας δεν ήταν μόνο πλήρης και ουσιαστικός, αλλά έχει δημιουργήσει και ένα νέο "μοντέλο ασφάλειας" για διοργανώσεις τέτοιου βεληνεκούς», ενώ «ήδη πολλές ξένες χώρες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για συνεργασία και μεταφορά της τεχνογνωσίας και της εμπειρίας που έχουμε αποκτήσει». Η «ασφάλεια της Ολυμπιάδας» έχει χαρακτηριστεί «εξαγώγιμο προϊόν» και για την προώθησή του ανακοινώθηκε χτες η ίδρυση κέντρου σχεδιασμού και μελετών που θα συγκεντρώσει αυτήν την εμπειρία.

Η κληρονομιά...

Παράλληλα η επιχείρηση «ασφάλεια Ολυμπιακών αγώνων» χαρακτηρίστηκε σημαντική «κληρονομιά», ενώ ο Γ. Βουλγαράκης ευχήθηκε να «συνεχιστεί αυτή η διαδικασία». Μια διαδικασία που είχε ως αποτέλεσμα τους πλέον στρατιωτικοποιημένους Ολυμπιακούς αγώνες που έχουν διεξαχθεί μέχρι σήμερα. Είναι χαρακτηριστικό πως για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια συμμετείχαν οι Ενοπλες Δυνάμεις σαν δύναμη ασφάλειας στο εσωτερικό της χώρας. Το ΝΑΤΟ δραστηριοποίησε τα ιπτάμενα ραντάρ, πολεμικά του πλοία περιπολούσαν στις θάλασσες, συνέβαλε δε στην επικοινωνιακή διαχείριση κρίσεων και, το κυριότερο, στην αύξηση ροής των πληροφοριών που συλλέγονται από μυστικές υπηρεσίες.

Το «Ζέπελιν» που μας... φύλαγε

Eurokinissi

Το «Ζέπελιν» που μας... φύλαγε
Η εφαρμογή του δόγματος της ολικής ασφαλείας δημιούργησε την ηλεκτρονική επιχείρηση επιτήρησης του πληθυσμού της Αττικής με τις εκατοντάδες κάμερες και την εγκατάσταση στο αστυνομικό μέγαρο ενός συστήματος παρακολούθησης και ελέγχου, τα ελικόπτερα και το αερόπλοιο. Η ολική ασφάλεια ήταν αυτή που παρακολουθούσε με τις κάμερες του συστήματος C4I τη διαδήλωση των ξενοδοχοϋπαλλήλων στις 4 Αυγούστου στην Αθήνα, που προσπάθησε στις 30 Ιούνη να αποκαθηλώσει ταμπέλα του Συνδικάτου Οικοδόμων, με πρόσχημα την αφαίρεση διαφημιστικών πινακίδων. Αυτή έδωσε πρόσχημα στη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ να απαγορεύσει από τον Ιούλη μέχρι το Σεπτέμβρη κάθε επίσκεψη ενημερωτικού χαρακτήρα στις εγκαταστάσεις της, απαγορεύοντας, στην ουσία, την επίσκεψη συνδικαλιστών και τις επαφές τους με τους εργαζόμενους. Ηταν αυτή που τον περασμένο Ιούλη απαγόρευσε τη χορηγία διαπίστευσης του «Αθήνα 2004» σε 17 εργαζόμενους του ΕΚΑΒ, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία που θεωρεί ανεπιθύμητους τους καταχωρημένους στο σύστημα Σένγκεν.

Το θέατρο επιχειρήσεων...

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης ο Γ. Αγγελάκος είπε πως «θέατρο επιχειρήσεων» των αρχών ασφαλείας «ήταν όλη η χώρα». Ανάμεσα στα 738 συμβάντα ολυμπιακού ενδιαφέροντος που διαχειρίστηκαν οι αρχές, ήταν και 82 περιπτώσεις διαδηλώσεων -συγκεντρώσεων. Επίσης, 134 περιπτώσεις ελέγχου υπόπτων αντικειμένων, 74 περιπτώσεις βομβιστικών απειλών, 219 εκδηλώσεις - συνέδρια και 229 λοιπά περιστατικά ασφαλείας. Στο θέμα αυτό ο Γ. Βουλγαράκης ανέφερε πως 86 περιστατικά δημιούργησαν ιδιαίτερη κινητοποίηση, όπως η διαρροή προπανίου στον «Αστέρα» της Βουλιαγμένης, καθώς και οι προειδοποιήσεις για τοποθέτηση βόμβας κατά τη διάρκεια των τελετών έναρξης και λήξης.

Ο Γ. Αγγελάκος είπε ότι άμεσα ή έμμεσα με ολυμπιακά καθήκοντα απασχολήθηκαν 70.000 άτομα από όλους τους φορείς. Ανάμεσά τους ήταν 19.640 αστυνομικοί, 10.500 στρατιωτικοί, 1.718 πυροσβέστες, 1.500 λιμενικοί και 1.272 εθελοντές ασφαλείας. Οι αρχές εξοπλίστηκαν με συστήματα επιτήρησης συνόρων, κινητά συστήματα επιτήρησης λιμενικών εγκαταστάσεων, συστήματα ασφαλείας λιμένων, κινητά κέντρα διαχείρισης κρίσεων, συστήματα φυσικής ασφαλείας κ.ά. Στη διάθεση του προσωπικού τέθηκαν 963 μαγνητικές πύλες, 261 συσκευές ακτίνων Χ, φορητοί ανιχνευτές μετάλλων, 496 καθρέφτες ελέγχου οχημάτων, 39 συσκευές ανίχνευσης εκρηκτικών, 1.470 κάμερες (475 για το οδικό δίκτυο και 995 για τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις), 21.262 ασύρματοι, 4.025 συστήματα εντοπισμού οχημάτων και συστήματα C4I.

Για το τελευταίο ο Γ. Βουλγαράκης ανέφερε το σύστημα θα αξιολογηθεί κομμάτι - κομμάτι και συνολικά πριν παραληφθεί από τη SAIC. «Θα πληρώσουμε γι' αυτό που θα παραλάβουμε», πρόσθεσε. Είπε ότι το υπουργείο Δημόσιας Τάξης έχει ζητήσει παράταση της λειτουργίας του συστήματος που αποτελείται από 1.600 κάμερες, από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, προκειμένου να αξιολογηθεί και να διατεθεί στη φύλαξη των ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Δήλωσε δε, πως «νομίζω ότι θα υπάρξει (σ.σ. άδεια), αφού η Αρχή δε λειτουργεί ξεκομμένα από την πραγματικότητα»... Κατά τον υπουργό το σύστημα δεν ήταν σε λειτουργία 100% όταν άρχισε η Ολυμπιάδα, όμως λειτουργούσε εκείνο το τμήμα του που με την υπόλοιπη υποδομή συνέβαλε στην ασφάλεια της Ολυμπιάδας. Ο υφυπουργός Δημόσιας Τάξης Χ. Μαρκογιαννάκης ανέφερε ότι υπάρχουν διφορούμενα σημεία σε ορισμένα μέρη της σύμβασης με τη SAIC και εκτίμησε σε δυο μήνες το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί για να αξιολογηθεί το σύστημα.

Η ΕΥΠ

Στον απολογισμό της δράσης της ΕΥΠ ο απερχόμενος διοικητής της Π. Αποστολίδης τόνισε πως η υπηρεσία διεύρυνε τις συνεργασίες της με ξένες μυστικές υπηρεσίες πληροφοριών, εκπαίδευσε το προσωπικό της στη διαχείριση κρίσεων και στην πληροφορική, «πέρασε» το αρχείο της σε ηλεκτρονική μορφή, δημιούργησε επιχειρησιακό κέντρο και εγκατέστησε σύστημα ασφαλούς επικοινωνίας με άλλες κρατικές υπηρεσίες. Πρόσθεσε πως η ΕΥΠ δεν είχε γίνει δέκτης διασταυρωμένης πληροφορίας που να αφορούσε σοβαρή απειλή κατά της ασφαλείας των αγώνων, ενώ κατά τη διάρκεια ενημέρωνε καθημερινά τους συνδέσμους από συνεργαζόμενες με αυτήν υπηρεσίες. Στη συνέντευξη ανακοινώθηκε το όνομά του νέου διοικητή της ΕΥΠ. Είναι ο διπλωμάτης Ιωάννης Κοράντης, 56 χρόνων, που υπηρετούσε ως πρέσβης στο Βέλγιο.


«ΒΑΡΒΑΡΕΣΣΟΣ» - ΝΑΟΥΣΑ
Η εργοδοσία διώκει στέλεχος του ΚΚΕ

Σε μια πρωτοφανή κίνηση τρομοκράτησης των εργαζομένων στο εργοστάσιο της Νάουσας προχώρησε χτες η διοίκηση της νηματουργίας «Βαρβαρέσσος». Με έγγραφο που υπογράφει ο Διευθυντής Διοικητικού της επιχείρησης Νικόλαος Βελής και το οποίο επιδόθηκε από δικαστικό κλητήρα, καλεί σε απολογία εντός 48 ωρών τον Σάκη Τσίτση, μέλος της διοίκησης του επιχειρησιακού σωματείου, της ΟΕΚΙΔΕ και της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Νάουσας, με την κατηγορία ότι στις 5 Οκτώβρη συμμετείχε στο κλιμάκιο του ΚΚΕ, το οποίο, με επικεφαλής το Νίκο Χριστάνη, μέλος της ΚΕ, επισκέφτηκε το εργοστάσιο και μίλησε στους εργαζόμενους στο τέλος της πρωινής βάρδιας!

Η περιοδεία του κομματικού κλιμακίου είχε πραγματοποιηθεί στα πλαίσια της πλατιάς εξόρμησης του ΚΚΕ για το συλλαλητήριο της 9ης Οκτώβρη και ο Σάκης Τσίτσης συμμετείχε όχι μόνο με την ιδιότητα του εργαζόμενου στο εργοστάσιο, αλλά και του μέλους του ΝΓ Ημαθίας του ΚΚΕ και της Επιτροπής Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του Κόμματος. Στο κλιμάκιο συμμετείχε επίσης ο Γιώργος Καρτσιούνης, μέλος του ΝΓ Ημαθίας του ΚΚΕ.

Η απαράδεκτη συνδικαλιστική και αντικομμουνιστική δίωξη έρχεται σε μια περίοδο που το κίνημα αλληλεγγύης στους αγωνιζόμενος εργαζόμενους της «Τρικολάν» ενισχύεται, ιδιαίτερα από τους εργάτες του κλάδου στην περιοχή. Παράλληλα, αποδεικνύει περίτρανα ότι ο λόγος του ΚΚΕ που καλεί σε γενίκευση του αγώνα ενάντια στις αντεργατικές τακτικές κυβέρνησης και εργοδοσίας ενοχλεί και κρίνεται επικίνδυνος για τα συμφέροντα των μεγαλοβιομηχάνων, που προσπαθούν μάταια να κλείσουν το στόμα των κομμουνιστών στην περιοχή - με γελοίες κατηγορίες, όπως είναι αυτή της «διατάραξης οικιακής ειρήνης» και «παραβίασης του εσωτερικού κανονισμού εργασίας» - και να εκφοβίσουν τους εργαζόμενους.

Αμεση ήταν η αντίδραση της ΝΕ Ημαθίας του ΚΚΕ η οποία ετοιμάζεται τις αμέσως επόμενες μέρες να δώσει και έμπρακτα την απάντησή της στην εργοδοτική τρομοκρατία της «Βαρβαρέσσος» και στο αντικομμουνιστικό παραλήρημα της διοίκησης της επιχείρησης.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ