ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Οχτώβρη 2004
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Ούτε συζήτηση για τους χαφιέδες

Με επιστολή της προς τον υπουργό Δικαιοσύνης και τα κόμματα, καταγγέλλει κάθε μεθόδευση «νομιμοποίησης» των καμερών παρακολούθησης

Να αποσυρθεί η κυβερνητική τροπολογία που προωθεί τη μονιμοποίηση, τη «νομιμοποίηση» και την παραπέρα εξάπλωση των καμερών παρακολούθησης και καταγραφής της κάθε κοινωνικής δραστηριότητας, ζητά η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη». Με επιστολή της προς τον αρμόδιο υπουργό και τους βουλευτές, τους επισημαίνει ότι ακόμα και η συζήτηση στη Βουλή μιας τέτοιας «προοπτικής» τούς φορτώνει με μεγάλες ευθύνες έναντι του ελληνικού λαού.

Συγκεκριμένα, όπως δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα, στο νομοσχέδιο με τίτλο «Ανώνυμες εταιρείες διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων, οργανισμοί συλλογικών επενδύσεων σε κινητές αξίες, αμοιβαία κεφάλαια και άλλες διατάξεις», κατατέθηκε, εσπευσμένα, για να συζητηθεί μια «περίεργη» τροπολογία. Αφορά στην ολοκλήρωση (μέσω τελικής δοκιμής και οριστικής παραλαβής από την προμηθεύτρια εταιρία), αλλά και επέκταση των καμερών παρακολούθησης και καταγραφής. Ενα πλήρες σύστημα ηλεκτρονικών χαφιέδων, το οποίο αρχικά εγκαταστάθηκε με το πρόσχημα της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η «Δημοκρατική Συσπείρωση», στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της για την αποκαθήλωση των καμερών παρακολούθησης, απέστειλε χτες επιστολή προς τον αρμόδιο υπουργό (Δικαιοσύνης) και τα κόμματα της Βουλής. Εκεί τονίζει ότι «μετά το πέρας των Αγώνων το πρόσχημα της παραμονής των πλέον των 1.600 μηχανημάτων αυτών έγινε η ρύθμιση της κυκλοφορίας, τη στιγμή που επανειλημμένα υπήρξαν καταγγελίες ότι οι κάμερες χρησιμοποιούνται, για να καταγράφουν διαδηλωτές (απεργοί ξενοδοχοϋπάλληλοι, φοιτητές κλπ.)».

Παρακάτω επισημαίνει: «Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η κυβέρνηση εισάγει για συζήτηση και ψήφιση την εν λόγω τροπολογία σε αντίθεση με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής που δεν επιτρέπουν άσχετες με το εκάστοτε νομοσχέδιο τροπολογίες. Η σημερινή μάλιστα κυβέρνηση της ΝΔ, πριν λίγους μήνες, από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ασκούσε δριμύτατη κριτική στην τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για παρόμοιες τακτικές».

Τονίζει, πάντως, ότι «σε κάθε περίπτωση, η όλη μεθόδευση καταδεικνύει τις προθέσεις της κυβέρνησης να προχωρήσει στην ολοκλήρωση των συστημάτων παρακολούθησης, τα οποία, εκτός των άλλων, κόστισαν πανάκριβα στον ελληνικό λαό. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο η εν λόγω τροπολογία επιφέρει πρόσθετη δαπάνη 512 χιλιάδων ευρώ, τα οποία θα καταβάλει από το υστέρημά του ο ελληνικός λαός».

Καλεί τον αρμόδιο υπουργό και τους βουλευτές να αναλογιστούν την ευθύνη που αναλαμβάνουν με την τυχόν συζήτηση της άσχετης προς το νομοσχέδιο τροπολογίας. Απαιτεί την απόσυρση της εν λόγω τροπολογίας. Υπογραμμίζει ότι θα συνεχίσει τον αγώνα, μαζί με τον ελληνικό λαό και τους μαζικούς του φορείς, για την αποκαθήλωση των μηχανισμών αυτών παρακολούθησης καθώς και γενικότερα για την υπεράσπιση των δημοκρατικών κατακτήσεων του λαού.

«Αρχή» πρωτοκολλητής (;)

Σημειωτέον ότι η κυβέρνηση ζήτησε πρόσφατα δύο άδειες από την «Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα» (ΑΠΔΠΧ). Μία για να επιτρέψει τη λειτουργία καμερών στους δρόμους και τις γειτονιές της Αθήνας «προς έλεγχο του κυκλοφοριακού και των συγκοινωνιών». Αλλη μία για να συνεχίσουν να λειτουργούν κάμερες στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Μάλιστα, η κυβέρνηση ασκεί και έμμεσα πιέσεις προς την ΑΠΔΠΧ, δημοσιοποιώντας την ελπίδα της να της απαντήσει «σύντομα και θετικά».

Ωστόσο, όπως σημειώνει ο Ν. Τσιούνης - εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» - «με τη συγκεκριμένη τροπολογία της κυβέρνησης τίθεται θέμα ηθικής τάξης για την ΑΠΔΠΧ, δεδομένου ότι η ίδια η κυβέρνηση φαίνεται ότι αντιμετωπίζει την Αρχή σαν πρωτοκολλητή των όποιων αποφάσεών της».

Πώς αποδεικνύεται; «Από το γεγονός ότι η κυβέρνηση - πριν καν αποφανθεί η ΑΠΔΠΧ για τη λειτουργία των καμερών - προχωρά στην τροποποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας για τη σύναψη σύμβασης παραλαβής και δοκιμής του όλου μηχανισμού παρακολούθησης και καταγραφής προσωπικών δεδομένων».


ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ
Καταργείται και το δικαίωμα στη μάθηση;

Νέα διάταξη ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας, σχετικά με τα έγγραφα που θα χρειάζονται οι αλλοδαποί για να φοιτήσουν στην ελληνική Εκπαίδευση. Εκφράζονται φόβοι, μήπως προκριθούν τέτοιοι όροι, που να αποκλείουν από τα σχολεία ακόμα και σημερινούς μαθητές.

Το ζήτημα ξεκίνησε στα τέλη του προηγούμενου μήνα, όταν αστυνομικοί του Τμήματος Αλλοδαπών συνέλαβαν Ουκρανή μαθήτρια του 3ου Εσπερινού ΤΕΕ Ν. Φιλαδέλφειας, ενώ αυτή μετέβαινε στο σχολείο της. Ο λόγος ήταν ότι δεν είχε άδεια παραμονής. Ακολούθως, μπούκαραν στο σχολείο, παραβιάζοντας κάθε έννοια ασύλου. Δίχως παρουσία εισαγγελέα, κατάσχεσαν έγγραφα με ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα της. Οδήγησαν στο Τμήμα έως και καθηγητές του σχολείου, τους οποίους και κράτησαν εκεί μέχρι τις 3 τα ξημερώματα, φερόμενοι απέναντί τους με τρόπο σκαιό και απαράδεκτο και κατηγορώντας τους ότι κακώς έγραψαν τη μαθήτρια στο σχολείο τους, καθότι δεν είχε άδεια παραμονής. Κι αυτό, ενώ οι εκπαιδευτικοί είχαν ελέγξει όλα τα απαιτούμενα, από το σχετικό νόμο, έγγραφα της αλλοδαπής πριν την εγγράψουν.

Χθες, αντιπροσωπεία της ΟΛΜΕ, της Γ` ΕΛΜΕ, της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη», ο διευθυντής και οι δυο υποδιευθυντές του ΤΕΕ, οι οποίοι «φιλοξενήθηκαν» στο Τμήμα, συναντήθηκαν με τον υφυπουργό Παιδείας Γ. Καλό. Ζήτησαν να σταματήσει οποιαδήποτε εμπλοκή των εκπαιδευτικών του ΤΕΕ στην αστυνομική έρευνα, γιατί ενήργησαν σύμφωνα με το νόμο. Ακόμα, να μην απελαθεί η μαθήτρια και να συνεχίσει τις σπουδές της.

Κατά πληροφορίες, ο υφυπουργός κάλυψε τις κινήσεις των εν λόγω εκπαιδευτικών. Οτι καλώς έγραψαν την υπό απέλαση Ουκρανή στο σχολείο. Ωστόσο, απέφυγε επιμελώς να καταδικάσει τις ενέργειες της ΕΛ.ΑΣ. Παράλληλα, φέρεται να δήλωσε ότι με νομοθέτημα, που θα προωθήσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, θα ξεκαθαρίσει τι ακριβώς έγγραφα θα χρειάζονται οι αλλοδαποί που επιθυμούν να φοιτήσουν στην ελληνική Εκπαίδευση.

Ωστόσο, αν και στα λόγια ο υφυπουργός εμφανίστηκε καθησυχαστικός ως προς τις ανησυχίες που του εκφράστηκαν, φαίνεται ότι δεν ήταν κατηγορηματικός και συγκεκριμένος, σχετικά με το περιεχόμενο της κυοφορούμενης διάταξης. Εξ ου και οι συνομιλητές του, με το πέρας της συνάντησης, επέμεναν στο ενδεχόμενο η κυβέρνηση να ορίσει τέτοιες προϋποθέσεις εγγραφής των αλλοδαπών στα ελληνικά σχολεία, που να γέρνουν προς την αστυνομική αντιμετώπισή τους.

Λέγεται ότι αν τελικά οριστεί ως προαπαιτούμενο εγγραφής η άδεια παραμονής, τότε πολλοί ενήλικοι, φοιτώντες σήμερα στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, θα βρεθούν ξεκρέμαστοι. Π.χ., μόνο από το 3ο Εσπερινό ΤΕΕ Ν. Φιλαδέλφειας πιθανόν να πρέπει να απομακρυνθούν έως και 90 μαθητές. Εκτός από το δικαίωμα να ζήσουν αξιοπρεπή ζωή στον τόπο τους, το σύστημα θα τους στερήσει και αυτό της μάθησης;



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ