ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συζητά την απαγόρευση πτήσεων η κυπριακή κυβέρνηση

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.-

Η Κύπρος είναι έτοιμη να συζητήσει την πρόταση του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών για "εγγυημένη απαγόρευση" πτήσεων στον εναέριο χώρο της από μαχητικά αεροπλάνα της Πολεμικής Αεροπορίας της Κύπρου, της Τουρκίας και της Ελλάδας, με εξαίρεση ορισμένες περιπτώσεις, δήλωσε σε συνέντευξή του προς την ΕΡΑ 5 του Μόντρεαλ του Καναδά ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για τις εργασίες της 53ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Σε ερώτηση, εξάλλου, για το αν η Κύπρος θα εμμείνει στην απόφασή της για την αγορά των πυραυλικών συστημάτων S - 300, ο Γ. Κασουλίδης απέφυγε να απαντήσει, σημειώνοντας ότι το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου σε εναρμόνιση με τον Ελληνα πρωθυπουργό δε συζητάει δημόσια θέματα "που αφορούν στην άμυνά μας, πώς να την ενισχύσουμε και πότε" όπως είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών επέκρινε τις Ηνωμένες Πολιτείες, επειδή δεν πιέζουν αποτελεσματικά την Τουρκία να κάμψει την αδιαλλαξία της για το Κυπριακό.

Τα είπαν οι Πρόεδροι...

Ιδιαίτερη συνομιλία με τον Πρόεδρο Κλίντον είχε ο Πρόεδρος Κληρίδης, παρουσία του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν και του Προέδρου της Νότιας Αφρικής, Νέλσον Μαντέλα.

Η συνάντηση έγινε στη διάρκεια δείπνου που ο Γενικός Γραμματέας παρέθεσε στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων και τους υπουργούς Εξωτερικών, που συμμετέχουν στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Οπως αποκάλυψε ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κασουλίδης, μιλώντας χτες το πρωί στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ, ο Πρόεδρος Κλίντον ζήτησε από τον Πρόεδρο Κληρίδη την άποψή του για τις προοπτικές και εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς και για τις ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αύριο νέα συνάντηση Κληρίδη - Χόλμπρουκ

Η επόμενη συνάντηση Κληρίδη - Χόλμπρουκ, που θα γίνει αύριο Πέμπτη, θα είναι πιο ουσιαστική, αφού θα πραγματοποιηθεί μετά από συνομιλίες, που θα έχει ο Αμερικανός προεδρικός απεσταλμένος με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ.

Αυτό δήλωσε στο ΡΙΚ ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κασουλίδης, ο οποίος είπε ότι την Πέμπτη ο κ. Χόλμπρουκ θα είναι σε θέση να ανακοινώσει και τις τουρκικές θέσεις.

Ο κ. Κασουλίδης δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο η επόμενη συνάντηση Κληρίδη - Χόλμπρουκ να αποτελέσει και τη βάση για επανέναρξη του διαλόγου. Είμαστε έτοιμοι, είπε ο κ. Κασουλίδης, για έναρξη ενός διαλόγου άνευ όρων και προϋποθέσεων, με βάση τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Επιβεβαίωσε ότι ο κ. Χόλμπρουκ ξεκαθάρισε τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών πως η λύση του Κυπριακού πρέπει να βασίζεται στο πλαίσιο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Ο ίδιος ο κ. Χόλμπρουκ, σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Κληρίδη, επιβεβαίωσε ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν και αργότερα αυτή την βδομάδα, αφού - όπως χαρακτηριστικά είπε - "έρχονται και άλλοι στη Νέα Υόρκη".

Πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες αποτελούν μέρος της συνεχούς προσπάθειας των Ηνωμένων Πολιτειών να εργαστούν για επίλυση του Κυπριακού.

Επιμένει ο Ντενκτάς

Ο Ραούφ Ντενκτάς πρόβαλε τον ισχυρισμό ότι η πρότασή του για συνομοσπονδία κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος και βρίσκει θετική ανταπόκριση διεθνώς, αν και, όπως είπε, τώρα δε φαίνεται να υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Επανέλαβε επίσης τον ισχυρισμό ότι η μη επίλυση του Κυπριακού οφείλεται στο γεγονός ότι για 35 χρόνια ο κόσμος αναγνωρίζει τους Ελληνοκυπρίους ως τη νόμιμη κυβέρνηση της νήσου.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΠΑΣΟΚ
"Πρόσωπο με πρόσωπο" διαπίστευση στην ολιγαρχία

Σε μια συγκέντρωση - φιάσκο, ο πρωθυπουργός "γιόρτασε" την επέτειο της εκλογικής νίκης του ΠΑΣΟΚ, το Σεπτέμβρη του 1996, με μια ωδή προς το νεοφιλελευθερισμό και ένα μήνυμα προς τους απανταχού ...χρηματιστές

Ηταν όλοι εκεί: Τα μέλη της "εκσυγχρονιστικής" πτέρυγας, η "εσωκομματική αντιπολίτευση", οι "προεδρικοί" και οι άλλες "φυλές" του ΠΑΣΟΚ. Μόνο ένας έλειπε. Ο κόσμος! Η χτεσινή προεκλογικού τύπου συγκέντρωση του πρωθυπουργού, που ο Κ. Σημίτης επέλεξε για να παράσχει μια "πρόσωπο με πρόσωπο" διαπίστευση στην ολιγαρχία, και για την οποία κινητοποιήθηκε το σύνολο του κομματικού και κρατικού μηχανισμού και δαπανήθηκαν τεράστια ποσά για τη διαφήμισή της, αποτέλεσε ένα "φιάσκο", σύμφωνε με τους πιο ακραίους, ή "μια συγκέντρωση κατώτερη του αναμενομένου", σύμφωνα με τους πιο μετριοπαθείς. Οι μόνοι που είδαν "λαοθάλασσα" ήταν ο κ. Τσουκάτος και τα φερέφωνά του...

ΟΝΕ ή "εθνικό ναυάγιο"!

Ο πρωθυπουργός, ανεβαίνοντας στο βήμα, απέδειξε εξ αρχής ότι ήταν αποφασισμένος να "γιορτάσει" την επέτειο της εκλογικής νίκης του ΠΑΣΟΚ, του Σεπτέμβρη του 1996, με μια ανοιχτή συγκέντρωση - ωδή προς το νεοφιλελευθερισμό και μήνυμα προς τους απανταχού ...χρηματιστές! Είναι ενδεικτικό ότι ο Κ. Σημίτης ξεκίνησε την ομιλία του, κάνοντας λόγο για τα "καλά" της υποτίμησης (!), ξεκαθαρίζοντας ότι η πολιτική της κυβέρνησης έχει "ακρογωνιαίο λίθο την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ" και πως η ίδια πολιτική θα ακολουθηθεί "αταλάντευτα"... Στα πλαίσια της ευρω-ΟΝΕδίτικης ιδεολογικής και πολιτικής τρομοκρατίας που ασκεί, έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίσει την ΟΝΕ "ζωτικό, οικονομικό, κοινωνικό και εθνικό στόχο", που, αν δεν επιτευχθεί, "θα υπάρξει συνολική εξασθένιση της χώρας"!

Υπερψηφίστε την κυβέρνηση
στις δημοτικές! Εμφανής ήταν η πρόθεση του πρωθυπουργού να προσανατολίσει τους ακροατές του σε υπερψήφιση των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Σε αυτή του την προσπάθεια, δεν απέφυγε την αυτονόητη ομολογία: Κάθε ψήφος που θα πέσει σε κυβερνητικό υποψήφιο στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την επόμενη μέρα, θα παρουσιαστεί από το ΠΑΣΟΚ σαν "έγκριση" της ακολουθούμενης πολιτικής, σαν "εν λευκώ" εξουσιοδότηση για συνέχιση της λιτότητας και της αφαίμαξης των λαϊκών στρωμάτων, σαν "ψήφος αποδοχής" των αντιδραστικών θεσμικών μεταρρυθμίσεων σε όλα τα επίπεδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά το "ευχολόγιο" του πρωθυπουργού υπέρ του "Καποδίστρια" και των ρυθμίσεων της λεγόμενης "εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης", τα λόγια του ήταν τα εξής: "Εμείς το ΠΑΣΟΚ, είπε ο Κ. Σημίτης, ερχόμαστε σ' αυτές τις εκλογές με την περηφάνια ενός μεγάλου θεσμικού έργου... Φυσικά και επιδιώκουμε, συμπλήρωσε, οι δυνάμεις που εκφράζονται από τη λογική αυτών των μεταρρυθμίσεων να βάλουν τη σφραγίδα τους στις εκλογές του Οκτώβρη"...
Προκλήσεις με ..εύθυμη νότα

Ο Κ. Σημίτης, σε ένα μεγάλο μέρος της τοποθέτησής του, στάθηκε στις "επιτυχίες" της κυβέρνησης, φέρνοντας σαν απόδειξη ότι η χώρα δεν υπέστη σοβαρές συνέπειες, όπως λέει, από την πρόσφατη διεθνή κρίση, την ευθύνη της οποίας έχει η πρώην ...σοβιετική Ρωσία (προφανώς, επειδή είναι πρώην ...σοβιετική). Αφού, λοιπόν, εξήγησε στους χρηματιστές πόσο πολύτιμη τους είναι η πολιτική του ΠΑΣΟΚ, κατόπιν υποστήριξε ότι δεν έχουν δίκιο όσοι "ισχυρίζονται ότι εμείς αφήνουμε τις αγορές να αποφασίζουν", για να υποστηρίξει ότι θα συνεχιστεί η "εθνικά συμφέρουσα" τακτική του ξεπουλήματος στον τραπεζικό τομέα, στην "Ολυμπιακή" και όλες τις δημόσιες επιχειρήσεις... Σε αυτό το μήκος κύματος, και αφού δήλωσε προκλητικά ότι το ΠΑΣΟΚ πρόσφερε πραγματικές αυξήσεις ύψους 12,5% στα εισοδήματα των εργαζομένων (!), εκτόξευσε μια κορόνα που έκανε πολλούς να μειδιούν: "Δε με πειράζει να με κατηγορούν για "ανάλγητο" ο ραντιέρης που για πρώτη φορά φορολογήθηκε, ο τραπεζίτης που του πήραμε ένα δίκαιο κομμάτι από τα κέρδη του, ο μεγαλοϊδιοκτήτης κλπ.", ήταν τα λόγια του, που έδωσαν μια ...εύθυμη νότα στη συγκέντρωση.

ΓΑΛΛΙΑ - ΙΤΑΛΙΑ
"Ενδιαφέρον" για ελληνοτουρκικά - Κυπριακό

ΡΩΜΗ.-

Το Κυπριακό, την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την πρόσδεση της Αγκυρας στους "15", συζήτησαν, όπως μετέδωσε το ΑΝΣΑ από τη Φεράρα, οι υφυπουργοί Εξωτερικών της Ιταλίας Πιέρο Φασίνο και της Γαλλίας, Πιέρ Μοσκοβισί.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, αμέσως μετά το τέλος της συνάντησής τους (που ήταν προπαρασκευαστική ενόψει της ιταλογαλλικής συνόδου που θα λάβει χώρα στις 5 και 6 Οκτωβρίου στη Φλωρεντία), οι δύο υφυπουργοί, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, αναφέρθηκαν και στο θέμα ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.

Ειδικότερα, όπως δήλωσαν "Γαλλία και Ιταλία είναι πεπεισμένες ότι αποτελεί θέμα στρατηγικής σημασίας για την Ευρώπη η πρόσδεση της Τουρκίας στους "15" και η προώθηση μιας μελλοντικής της ενσωμάτωσης, ενώ ταυτόχρονα για μια θετική κατάληξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Κύπρου, το νησί θα πρέπει να εκπροσωπείται στις διαπραγματεύσεις από μια αντιπροσωπεία η οποία θα περιλαμβάνει το σύνολο των στοιχείων".

Οσον αφορά την Τουρκία, ο Π. Φασίνο - συνεχίζει το τηλεγράφημα - τόνισε την ανάγκη, όπως στην επόμενη κοινοτική συνάντηση κορυφής της Βιέννης, να σταλούν μηνύματα προς την τουρκική κυβέρνηση αλλά και την τουρκική κοινή γνώμη, τα οποία θα ενισχύσουν την πεποίθηση ότι η ΕΕ διατηρεί ανοιχτές τις πόρτες για την Τουρκία. Ταυτόχρονα, ο Ιταλός υφυπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε ότι Ιταλία και Γαλλία θα ζητήσουν και από τους άλλους Ευρωπαίους εταίρους να κάνουν αυτά τα βήματα. Παράλληλα, από την τουρκική πλευρά θα ζητήσουν να εκμεταλλευτεί όλες τις δυνατότητες που θα προκύψουν από μια στενότερη σχέση με τους "15".

Ο Γάλλος υφυπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι είναι σημαντικό "η ΕΕ να βρει έναν τρόπο να εκπληρώσει τις χρηματοδοτικές υποχρεώσεις της προς την Τουρκία, όπως αυτές ορίζονται στη συμφωνία της Τελωνειακής Ενωσης. Πρόκειται, είπε, απλά για τήρηση όσων υποσχεθήκαμε".

Για την κατάσταση στην Κύπρο Φασίνο και Mοσκοβισί συμφώνησαν στην ανάγκη η ελληνοκυπριακή αλλά και η τουρκοκυπριακή πλευρά να παρακολουθήσουν άμεσα την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων.

Υπάρχει η εντύπωση - δήλωσε ο Π. Μοσκοβισί - ότι στην κυπριακή αντιπροσωπεία δεν εκπροσωπούνται όλες οι κοινότητες. Εξ ου και προκύπτει η υποχρέωση της Γαλλίας και της Ιταλίας να καταστήσουν σαφές ότι η διαγραφόμενη προοπτική δεν μπορεί να αφορά την ένταξη ενός νησιού διαιρεμένου από μια γραμμή δυνητικής αντιπαράθεσης. Είναι απαραίτητο οι διαπραγματεύσεις και η πολιτική λύση στην Κύπρο να προχωρήσουν ταυτόχρονα.

Ι. Κασουλίδης: Δεν δικαιολογούνται

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης, σχολιάζοντας τις πληροφορίες από τις Βρυξέλλες ότι η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία φέρονται αποφασισμένες να ασκήσουν βέτο στη συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου αν δεν λυθεί πρώτα το πολιτικό πρόβλημα, είπε ότι ο επίτροπος της ΕΕ, Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ, ξεκαθάρισε στη χθεσινή συνάντησή τους, ότι οι διαπραγματεύσεις ένταξης της Κύπρου στην Ενωση άρχισαν και θα συνεχιστούν απρόσκοπτα.

Θα με εξέπληττε, είπε ο Ι. Κασουλίδης, εάν οι χώρες αυτές έθεταν τέτοιο θέμα. Δεν δικαιολογούνται, πρόσθεσε, να θέσουν τέτοιο θέμα, γιατί θα σήμαινε παράλυση των διαδικασιών διεύρυνσης της Ενωσης.

ΚΚΕ
Πρωθυπουργός της πλουτοκρατίας

Σχολιάζοντας την ομιλία του Κ. Σημίτη στην Καλλιθέα, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

"Η αποτυχημένη συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ, παρά τις μεθόδους εκβιασμών, πιέσεων, τρομοκρατίας, που ασκήθηκαν σε βάρος χιλιάδων εργαζομένων, κυρίως του δημόσιου τομέα, για να πάρουν μέρος σ' αυτή, εκφράζει περίτρανα τη λαϊκή δυσαρέσκεια για την αντιλαϊκή επέλαση της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ.

Με επιχειρήματα ιδεολογικής τρομοκρατίας ο πρωθυπουργός προσπάθησε να πείσει τους εργαζόμενους ότι τα πράγματα βρίσκονται γι' αυτούς σε καλό δρόμο. Δεν εξήγησε, όμως, πώς συμβαίνει ο λαός να υποφέρει και την ίδια στιγμή τα κέρδη του κεφαλαίου να αβγαταίνουν αλματωδώς.

Ο Κ. Σημίτης, άξιος δημαγωγός, συμπεριφέρθηκε και πάλι, όπως όλοι οι πρωθυπουργοί της πλουτοκρατίας. Για μια ακόμη φορά, αναγόρευσε σε κίνδυνο τα αιτήματα των εργαζομένων. Δημόσιος κίνδυνος, ωστόσο, είναι αυτή η πολιτική και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Ο λαός έχει καταλάβει πού πάνε τα πράγματα και τι του μέλλεται να συμβεί ακόμη. Και μια πρώτη απάντηση θα δώσει στις ερχόμενες νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές".

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ - ΣΗΜΙΤΗΣ
Συνάντηση - "μυστήριο"

Πέπλο μυστηρίου έχουν ρίξει, μάλλον σκόπιμα, γύρω από τη συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με τον Μ. Γιλμάζ και τα μηνύματα που μετέφερε ή όχι στον Κ. Σημίτη. Τόσο ο πρώην πρωθυπουργός όσο και η κυβέρνηση απέφυγαν να κάνουν κάποια ιδιαίτερη δήλωση ή σχόλιο μετά τη χτεσινή συνάντηση Μητσοτάκη - Σημίτη, γεγονός που πυροδότησε σειρά ερμηνειών και σεναρίων.

Αν και δεν το συνηθίζει, ο Κ. Μητσοτάκης ήταν ιδιαίτερα φειδωλός, εξερχόμενος χτες από το Μέγαρο Μαξίμου μετά από τη συνάντηση διάρκειας μιας ώρας που είχε με τον Κ. Σημίτη, για να τον ενημερώσει για τη συνομιλία που είχε με τον Μ. Γιλμάζ. Περιορίστηκε να πει μόνο ότι "αυτό το οποίο μπορώ να σας πω είναι ότι ενημέρωσα τον κ. πρωθυπουργό για τη μακρά συνομιλία, την οποία είχα με τον κ. Γιλμάζ, όπως είχα υποχρέωση".

Κυβερνητικές πηγές επιχειρούσαν να υποβαθμίσουν τη συνάντηση, ενώ διέρρεαν ότι δεν πρόσφερε τίποτα το καινούριο σε ό,τι αφορά τα Ελληνοτουρκικά. Ανάλογη "ενημέρωση" γίνονταν και από την πλευρά της Ρηγίλλης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, πριν ακόμα γίνει η συνάντηση, δήλωνε με νόημα ότι η συνάντηση Σημίτη - Μητσοτάκη "δεν έχει οποιαδήποτε σχέση με κάποιον κυβερνητικό προγραμματισμό και είναι συνάντηση ιδιωτική ενός πολιτικού παράγοντα της χώρας, του κ. Μητσοτάκη".

Σε ό,τι αφορά τις "ερμηνείες", ορισμένες πλευρές υποστήριζαν ότι τα όσα μετέφερε ο Κ. Μητσοτάκης βρίσκονται σε κάποιο "στάδιο διαβούλευσης" και γι' αυτό δεν είναι ανακοινώσιμα, ενώ άλλοι έλεγαν ότι η αδιαλλαξία της Αγκυρας δεν αφήνει κανένα περιθώριο για βήματα εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Πάντως, το πιθανότερο είναι ότι το περιεχόμενο της χτεσινής συνάντησης θα "φανεί" στη βαλκανική σύνοδο κορυφής, στις 12 Οκτώβρη στην Αττάλεια, όπου θα πραγματοποιηθεί και η συνάντηση Σημίτη - Γιλμάζ.

Ο "εκσυγχρονισμός" και η... Μόνικα

Την ώρα που ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρωταγωνιστούσε σε μια αποτυχημένη φιέστα, η συγκυρία έκανε, ταυτόχρονα (και αυτό είναι το σημαντικό), να παρακολουθεί άφωνο το πανελλήνιο όλο το μεγαλείο του "εκσυγχρονισμού". Τη στιγμή που μιλούσε ο Κ. Σημίτης, εκείνος δηλαδή που είχε υποσχεθεί, άμα τη εκλογή του, ότι εγγυάται την "επαναφορά της πολιτικής στο προσκήνιο", την ίδια ακριβώς στιγμή τα στελέχη του, οι επιτελείς και οι φίλοι του, αποδείκνυαν με τη στάση τους την αξία των λόγων του.

***

Στιγμιότυπο πρώτο: Ενώ ο πρωθυπουργός "γιόρταζε" στην Καλλιθέα, στα τηλεοπτικά κανάλια βασίλευε η μορφή ενός εκ των "εκλεκτών" του: Του υπουργού ΔικαιοσύνηςΕ. Γιαννόπουλου. Ποιο ήταν το μήνυμα που θέλησε να στείλει ο κύριος υπουργός, επ' αφορμή των δραστηριοτήτων του Κλίντον με τη Μόνικα; Μα ότι η κυρία Μόνικα Λεβίνσκι είναι "ένα τσουλί"..., ότι ο εισαγγελέας που ασχολείται με την κλειδαρότρυπα του Λευκού Οίκου "μάλλον είναι αδερφή"..., και ότι υπάρχουν, επίσης, "διεφθαρμένοι ιεράρχες", αλλά ας μην ανοίξω άλλο το στόμα μου, όπως κατέληξε...

Στιγμιότυπο δεύτερο: Ενώ ο πρωθυπουργός είχε ανέβει στην εξέδρα που είχε στήσει ο κ. Τσουκάτος, η κυρία Μαργαρίτα Παπανδρέου, διαπρύσιος υποστηρικτής της κυρίας Δαμανάκη και πρωταγωνίστρια των προεκλογικών δραστηριοτήτων της υποψήφιας του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, γινόταν κεντρικό θέμα στα δελτία ειδήσεων. Γιατί; Γιατί, όπως μάθαμε, συγκλονισμένη από το δράμα της κυρίας Χίλαρι Κλίντον, της έστειλε γράμμα πικραμένο, όπου της συστήνει να κάνει υπομονή μιας και η ίδια έχει περάσει ανάλογα βάσανα, αφού, όπως την πληροφορεί (σ.σ.: σε ελεύθερη απόδοση) και ο δικός μου "μπερμπάντης" ήταν...

***

Η ξεφτίλα είναι πασιφανής. Εκείνο που από πρώτη ματιά μπορεί να δημιουργεί ενστάσεις είναι η άποψη της στήλης πως αυτή η ξεφτίλα καθόλου άσχετη δεν είναι με το ΠΑΣΟΚ, με την πολιτική του, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό. "Γιατί χρεώνεται τον πρωθυπουργό με αυτά τα πράγματα;", θα ρωτούσε κάποιος. Απαντάμε: α) Σε άλλες περιπτώσεις το "πες μου το φίλο σου να σου πω ποιος είσαι" ισχύει, αλλά στην περίπτωση Σημίτη δεν ισχύει; β) Πότε διαφοροποιήθηκε ο πρωθυπουργός από το ήθος των "εκλεκτών" του; Οταν η "Αυριανή" δημοσίευε επί μήνες γυμνές φωτογραφίες της Λιάνη, ούτε αυτός, ούτε ο κ. Γιαννόπουλος, ούτε η κ. Μαργαρίτα θίχτηκαν. Τώρα θα θιχτεί για το δημόσιο λόγο που εκφέρουν ο υπουργός του και οι φίλοι του; Η μήπως έτσι τηρεί την υπόσχεση για "επαναφορά της πολιτικής στο προσκήνιο"; Τουτέστιν "εγώ απλώς προήδρευα"...

Ν. ΜΠ.

ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ

Ρωτήσαμε πρωτοκλασάτο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ - φαινόταν ο λιγότερο "φουρκισμένος" λόγω της άδειας πλατείας - που βρισκόταν πίσω από την εξέδρα της ομιλίας του πρωθυπουργού: "Πώς βλέπεις την προσέλευση του κόσμου;" Απάντηση: "Νέκρα"!

***

Και μη χειρότερα "σύντροφε".

***

Πάντως, κόσμος μπορεί να μη βρισκόταν στην πλατεία Δαβάκη, ο "εκσυγχρονισμός", όμως, ήταν εκεί. Εκτός από τα γνωστά πλαστικά σημαιάκια, μέχρι και... κηδειόχαρτα του... Μητσοτάκη (!) πουλούσαν κάποιοι πλανόδιοι στους συγκεντρωμένους...

***

"Νέο" ύφος και "νέο" ήθος...

***

Περιγραφή δημοσιογράφου, που βρισκόταν περίπου 2Ο μέτρα από την κεντρική εξέδρα, σχετικά με τη συμμετοχή του κόσμου στη συγκέντρωση: Είμαστε τόσοι δημοσιογράφοι εδώ που "αν είχαμε φέρει μια μπάλα (!), στήναμε άνετα ένα "διπλό""!

***

Αλλος, πιο "κακός" αυτός, πέταξε το αμίμητο: "Η σημερινή συγκέντρωση του πρωθυπουργού δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από μια οποιαδήποτε συγκέντρωση στα εγκαίνια του προεκλογικού κέντρου ενός προβεβλημένου υποψήφιου δημοτικού συμβούλου μιας πόλης κάτω των 50.000 κατοίκων"!

***

Πρέπει να ομολογηθεί ότι ο κ. Μπιρσίμ, ο σκηνοθέτης της χτεσινής βραδιάς, έκανε τα αδύνατα - δυνατά για να μπαλώσει την κατάσταση, αλλά...***

Σκεφτείτε ότι ανά 100 μέτρα από την εξέδρα είχαν στηθεί τεράστιοι προβολείς, κάτω από τους οποίους είχαν τοποθετηθεί πάγκοι γεμάτοι σημαιάκια του ΠΑΣΟΚ και γύρω τους καμιά 10αριά οπαδοί για να κάνουν "μπούγιο" όταν έπεφτε πάνω τους η κάμερα από μακριά.

***

Μάταιος κόπος κύριε Τσουκάτε.

***

Σε ό,τι αφορά, όμως, το "νέο" ύφος και ήθος, εκτός από τα πυροτεχνηματάκια και τα καπνογόνα που ακολούθησαν τη λήξη της ομιλίας του πρωθυπουργού, να σημειώσουμε και κάτι ακόμα: Το κρατικό κανάλι έσπευσε να γνωστοποιήσει στους τηλεθεατές του ότι... "η συγκέντρωση ήταν από τις μεγαλύτερες που έχουν γίνει"!

***

"Είμαστε οι σχεδιαστές του μέλλοντος", είπε ο πρωθυπουργός και άρχισε να αραδιάζει καμιά δεκαριά λόγους για τους οποίους αυτός και οι συνεργάτες του είναι "σχεδιαστές". Οχι, αναφορά στο μόδιστρο - σχεδιαστή Κάλβιν Κλάιν, που ήθελαν να του δώσουν το Ηρώδειο, δεν έκανε...

***

"Γι' αυτό αξιοποιούμε και σεβόμαστε κάθε δραχμή του Ελληνα πολίτη", διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός"...

***

Ούτε ο... "Πι-Μι με τη δραχμή" να ήταν.

***

Με μια φράση του πρωθυπουργού, πάντως, θα συμφωνήσουμε πλήρως: "Δεν αξίζει στην Ελλάδα η μετριοκρατία", είπε. Σωστό...

ΝΔ
Κριτική για "αποτυχία"...

Στην "αποτυχία" της κυβέρνησης να υλοποιήσει κρίσιμες νεοφιλελεύθερες επιλογές επικέντρωσε την κριτική της η ηγεσία της ΝΔ, προφανώς για να δείξει ότι αυτή μπορεί να "πετύχει". Σχολιάζοντας τη χθεσινή ομιλία του Κ. Σημίτη, ο εκπρόσωπος του κόμματος επέκρινε την κυβέρνηση γιατί τρία χρόνια τώρα δεν "μπορεί να κάνει πραγματική αποκρατικοποίηση" και αρκείται στη μετοχοποίηση των προβληματικών ΔΕΚΟ, καθώς και ότι απέτυχε "να ενταχθούμε στην ΟΝΕ από την 1/1/99". Στη βάση αυτή επανέλαβε τα περί χαμένης τριετίας και "θυσιών όλων (!) που δεν πιάνουν τόπο", για να καταλήξει στη μόνιμη επωδό ότι η παράταση του βίου της κυβέρνησης καθίσταται επιζήμια για τη χώρα.

Και η αλεπού στο... παζάρι

ΣΚΟΠΙΑ.-

Ανακοινώθηκε επισήμως πως ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Ουίλιαμ Κοέν θα παραβρεθεί κατά τη συνάντηση των υπουργών Αμυνας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στα Σκόπια και στην οποία θα πάρει μέρος και ο Ελληνας υπουργός Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αναμένεται να υπογραφεί συμφωνία για τη σύσταση της βαλκανικής ειρηνευτικής δύναμης.

ΣΥΝ
Χαμηλοί τόνοι...

Σε χαμηλούς τόνους, για να μη χαλάσει η εικόνα της "κεντροαριστερής" συνεργασίας ενόψει των δημοτικών - νομαρχιακών εκλογών, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ σχολίασε την ομιλία του πρωθυπουργού στην Καλλιθέα, σημειώνοντας πως "το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει στο παρελθόν τραγουδώντας ερήμην της πραγματικότητας" και προσθέτοντας ότι ο απολογισμός των δύο χρόνων διακυβέρνησης "καταγράφει μια κυβέρνηση κατώτερη των περιστάσεων, μια μεγάλη αναντιστοιχία ανάμεσα στο έργο και τις διακηρύξεις της". Κι αυτό όταν τόσο οι διακηρύξεις όσο, κυρίως, η συγκεκριμένη καταστροφική πολιτική της ΟΝΕ που εφαρμόζεται (της άγριας λιτότητας και των ιδιωτικοποιήσεων κλπ.) οδηγούν στην έκρηξη της ανεργίας και στο ξεθεμελίωμα στοιχειωδών εργατικών κατακτήσεων και δικαιωμάτων κλπ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ