ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Με δύναμη και αποφασιστικότητα για τις μάχες που έρχονται

Χαιρετιστήριο μήνυμα του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ προς τα μέλη και φίλους της ΚΝΕ και τις χιλιάδες των νέων και του λαού που πήραν μέρος στις εκδηλώσεις του 24ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή"

Τη μεγάλη επιτυχία των εκδηλώσεων του 24ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή" ως ασφαλή δείκτη των ισχυρών δεσμών, που σφυρηλατεί η ΚΝΕ με τη νεολαία στους καθημερινούς, μικρούς και μεγάλους αγώνες επισημαίνει σε χαιρετιστήριο μήνυμά του το Γραφείο του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ."Με μεγαλύτερη ωριμότητα, εμπειρία και ενθουσιασμό, παίρνουμε αποφασιστικές πρωτοβουλίες στο νεολαιίστικο κίνημα, ώστε να αναπτύξει ολόπλευρα η νεολαία τις διεκδικήσεις και τους αγώνες της", τονίζει και χαιρετίζει τους χιλιάδες νέους που πήραν μέρος στις εκδηλώσεις του κεντρικού Φεστιβάλ, καθώς και τα μέλη και φίλους της ΚΝΕ που, με την εθελοντική τους δουλιά, έστησαν και προπαγάνδισαν το Φεστιβάλ.

Το χαιρετιστήριο μήνυμα του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ έχει ως εξής:

"Χαιρετίζουμε τις χιλιάδες των νέων και του λαού της Αθήνας που πήραν μέρος στην κορύφωση των εκδηλώσεων του 24ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ, το τετραήμερο 17 - 20 Σεπτέμβρη στην Πανεπιστημιούπλη των Ιλισίων. Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ και ειδικά το κεντρικό τετραήμερο, χαρακτηρίστηκαν από την έκρηξη συμμετοχής της νεολαίας και του λαού της Αθήνας, συνεχίζοντας και σταθεροποιώντας την ανοδική πορεία των τελευταίων χρόνων. Δίκαια, λοιπόν, το Φεστιβάλ της ΚΝΕ καθιερώθηκε και χαρακτηρίζεται σαν ένα μεγάλο, κορυφαίο πολιτικό - πολιτιστικό γεγονός κάθε Σεπτέμβρη.

Η μεγάλη επιτυχία των εκδηλώσεων είναι ασφαλής δείκτης των ισχυρών δεσμών που σφυρηλατεί η Οργάνωσή μας με τη νεολαία στους καθημερινούς, μικρούς και μεγάλους αγώνες για τα προβλήματα και τα δικαιώματά της, εκεί όπου ζουν, σπουδάζουν και εργάζονται οι νέοι άνθρωποι. Αποτελεί αυτή η επιτυχία πρόκριμα και σοβαρή παρακαταθήκη για τη διεύρυνση της απήχησης της πολιτικής του ΚΚΕ. Ο πολιτικός λόγος που αρθρώνει σήμερα το Κόμμα μας μπορεί να αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη εμβέλεια, να συσπειρώνει όλο και περισσότερες μάζες νέων ανθρώπων.

  • Με τις κεντρικές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκε μια μεγάλη διαδρομή του 24ου Φεστιβάλ σ' όλη την Ελλάδα. Πάνω από 300 εκδηλώσεις σε πρωτεύουσες νομών, σε πόλεις και χωριά σ' όλη τη χώρα, μετέφεραν σάλπισμα δημιουργίας και αντεπίθεσης για ό,τι μας ανήκει. Η ΚΝΕ συναντήθηκε και συνομίλησε με χιλιάδες νέους για όλα όσα μας στερεί η κυρίαρχη πολιτική. Ενωσε την οργή και την αγανάκτηση που δημιουργεί η πολιτική του καπιταλιστικού "εκσυγχρονισμού" στη νέα γενιά, με την ανάγκη του αγώνα. Με την ανάγκη της συμπαράταξης, της συσπείρωσης γύρω απ' την πρωτοπόρα θεωρία και πολιτική του ΚΚΕ, γιορτάζοντας τα 80 χρόνια ζωής και δράσης του. Ενωσε την οργή και την αγανάκτηση των νέων με την αξία της οργανωμένης πάλης, μέσα απ' τις γραμμές της ΚΝΕ. Της Οργάνωσής μας, που κλείνει φέτος 30 χρόνια στην πρώτη γραμμή του νεολαιίστικου κινήματος, στο πλευρό του ΚΚΕ. Που η πρωτοπόρα δράση της την αναδεικνύει στο νου, στη φωνή και στη δύναμη της νεολαίας.
  • Ενας νέος, δυναμικός αέρας φουσκώνει τα πανιά της Οργάνωσής μας. Οπλίζοντάς μας με δύναμη και αποφασιστικότητα για τις σοβαρές μάχες που έχουμε μπροστά μας. Στη μάχη, για να υπερψηφιστούν τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Αντεπίθεσης στις Δημοτικές Εκλογές, κάνοντας ένα σοβαρό βήμα στην προσπάθεια συγκρότησης του Λαϊκού Μετώπου. Για να δώσει η νεολαία το δικό της μήνυμα αντίστασης στα κελεύσματα της κυρίαρχης πολιτικής και μέσα απ' τις εκλογές. Με μεγαλύτερη ωριμότητα, εμπειρία και ενθουσιασμό, παίρνουμε αποφασιστικές πρωτοβουλίες στο νεολαιίστικο κίνημα, ώστε να αναπτύξει ολόπλευρα η νεολαία τις διεκδικήσεις και τους αγώνες της.

Απευθύνουμε ένα μεγάλο "μπράβο" στις Οργανώσεις Αθήνας - Σπουδάζουσας - Πειραιά της ΚΝΕ, που, με την αποφασιστική συμβολή του Κόμματος, ετοίμασαν, έστησαν και προπαγάνδισαν τη μεγαλειώδη συνάντηση της νεολαίας με το ΚΚΕ. Η ακούραστη και εθελοντική προσφορά των χιλιάδων μελών και φίλων της ΚΝΕ, που δούλεψαν γι' αυτό το Φεστιβάλ, ήταν αναγκαία προϋπόθεση, αλλά ταυτόχρονα και η ουσιαστική εγγύηση της επιτυχίας του.

Εμπρός λοιπόν! Με νέες δυνάμεις και χωρίς καμιά καθυστέρηση στον αγώνα για γερή και μαζική ΚΝΕ. Ζήτω τα 80 χρόνια του ΚΚΕ! Ζήτω τα 30 χρόνια της ΚΝΕ! Συνεχίζουμε!"

"Τα χέρια ας κάνουμε λαμπάδες... "

Από το χωριό Φαρακλάτα της Κεφαλλονιάς ήρθαν στην Αθήνα για το 24ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - "ΟΔΗΓΗΤΗ". Ο Σύλλογος Φαρακλάδων "Η Εύγερος" Κεφαλονιάς, με το χορευτικό συγκρότημα και η Μαντολινάτα,που παρουσίασαν χορούς και τραγούδια από τα Επτάνησα.

Χορούς φινετσάτους, χορούς απλούς: Κερκυραϊκός, σαρτικός (Κεφαλονιά), ποταμίτικος (Κύθηρα), μανέτας (Κεφαλονιά), Διβαράτικος (Κεφαλονιά), πικραμένος (Ζάκυνθος), υπό τη διδασκαλία της Χριστίνας Λυκούδη. Τους χορευτές συνόδευαν το βιολί του Χρήστου Δαλιάνη, το λαγούτο του Ορέστη Κωτσάκου, το τουμπερλέκι του Γιώργου Δαλιάνη και η φωνή της Σταυρούλας Δαλιάνη.

"Ο χορός μάς κάνει να αισθανόμαστε τα πράγματα που συμβαίνουν γύρω μας, κοινωνικοποιεί και φέρνει πιο κοντά", μας έλεγε η Χριστίνα Λυκούδη,μέλος του χορευτικού συγκροτήματος του Συλλόγου Φαρακλάδων η "Εύγερος" Κεφαλονιάς, λίγο πριν αρχίσει να λικνίζεται στους ρυθμούς της κερκυραϊκής "Πέρδικας" και τους άλλους παραδοσιακούς χορούς από τα Επτάνησα και τη Θράκη. "Η συμμετοχή μας εδώ, στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ, συμπλήρωσε η ίδια είναι, για μας σημαντική. Θέλουμε να συμβάλουμε με το δικό μας τρόπο, στη δουλιά που κάνει η ΚΝΕ".

"Της γης οι αφεντάδες 'βαλαν στον ήλιο σίδερα πλατιά/ τα χέρια ας κάνουμε λαμπάδες να βάλουμε στον ήλιο αυτόν φωτιά".Με ένα τραγούδι για την Ειρήνη, ξεκίνησε στο Λαϊκό Στέκι η Μαντολινάτα του Συλλόγου Φαρακλάδων. Ενα τραγούδι παραδοσιακό των Επτανήσων, που έρχεται από την πολύχρονη κατοχή των Ιονίων Νήσων από Αγγλους και Ενετούς. Πώς, λοιπόν, η παράδοση να μην είναι δεμένη με τα αλυσοδεμένα χέρια, με τον αγώνα για την ελευθερία και τη ζωή; Και πώς η ελευθεριά και η ζωή να μην δοξολογηθούν;

Ο "Υμνος των Ριζοσπαστών" ήταν το επίσημο τραγούδι του κινήματος των Ριζοσπαστών κατά της αγγλοκρατίας και το ακούσαμε από τη Μαντολινάτα, όπως και το "Παπόρο",ένα λαϊκό χιουμοριστικό τραγούδι της Ζακύνθου, όπου ο αγώνας παίρνει κάτι από τη χάρη, τη χαρά και την ελπίδα της νίκης.

Και μετά ήρθε το "περιγιάλι το κρυφό" και "της δικαιοσύνη ο ήλιος ο νοητός" και οι επτανησιακές σερενάτες, χαρίζοντας ένα μοναδικό ταξίδι στα δύσκολα χρόνια της Επτανήσου.

"Θερμά συγχαρητήρια στα παιδιά της ΚΝΕ και σε όσους βοήθησαν για να φτιαχτεί αυτή η ωραία πόλη των 4 ημερών, βήμα πολιτισμού και σωστής ψυχαγωγίας", είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου, Χρήστος Λυκούδης. "Είναι συγκινητικό στην εποχή μας, εποχή καταναλωτισμού, της σήψης και της ισοπέδωσης των αξιών, να υπάρχουν νέοι που να ονειρεύονται, να αντιστέκονται και να δημιουργούν. Να αγωνίζονται. Να αγωνίζονται οι Κνίτες και οι Κνίτισσες, για έναν κόσμο καλύτερο, χωρίς ναρκωτικά, διαφθορά και χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο".

Ο Κεφαλονίτικος Σύλλογος ιδρύθηκε το 1975 στην Αθήνα και σήμερα συγκεντρώνει πολλά νέα παιδιά, που συμμετέχουν στην προσπάθεια διάσωσης και διάδοσης των ελληνικών λαϊκών χορών, που κάνει ο σύλλογος με τα τμήματά του, το χορευτικό, τη μεικτή χορωδία και τη μαντολινάτα.

Μια μεγάλη παρέα

Θα μπορούσε, αν κανείς προσπαθούσε να λειτουργήσει "αφαιρετικά", να νιώσει πως βρίσκεται σε παραλία ενός νησιού της άγονης γραμμής. Θα μπορούσε, αν κανείς τολμούσε να λειτουργήσει "προσθετικά", να νιώσει το "ολόγιομο φεγγάρι να κάνει κύκλους στη σκηνή σου", θα μπορούσε να πιάσει "αστέρια στο βυθό" ή να ψάξει μια χαμένη αγάπη "στους δρόμους της σιωπής".Μια παρέα, λίγο μεγαλύτερη απ' τις συνηθισμένες, ήταν αυτή που δημιουργήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στην κατάμεστη "Μουσική Σκηνή" του 24ου Φεστιβάλ. Εκεί όπου τα "Υπόγεια Ρεύματα" απέδειξαν πως ο σκληρός ήχος της ηλεκτρικής κιθάρας μπορεί άψογα να δέσει με την ποίηση και το όραμα, με την ευαισθησία και την ανατροπή. Τραγούδια που έφταναν κατευθείαν στις ψυχές, που άγγιζαν προβλήματα και προβληματισμούς της σύγχρονης εποχής, που ράγιζαν ένα κατεστημένο σκονισμένο και μίζερο. Τραγούδια που απέδειξαν - ευτυχώς - πως σήμερα υπάρχουν δημιουργοί που ξεφεύγουν απ' τα κλισέ της εμπορικότητας, δημιουργοί που "πλάθουν" για να αγγίξουν κι όχι να πουλήσουν.

Ο έρωτας, η μοναξιά, η αποξένωση, η φύση, η αιώνια υπαρξιακή αναζήτηση, η επανάσταση, η νοσταλγία, η δύναμη και η ρήξη με τη σημερινή πραγματικότητα, είναι τα θέματα που "διαπραγματεύτηκαν" τραγουδώντας τα μέλη του συγκροτήματος. Με μια διαρκή επαφή με το κοινό και τα έξι μέλη του γκρουπ έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, ανταποκρινόμενοι στις απαιτήσεις των νέων που διαρκώς ζητούσαν και ζητούσαν να παίξουν "κι άλλο".

"Σα να μην ήρθαμε ποτέ σε τούτη εδώ τη γη", σ' αυτή εδώ την πόλη που "κρεμάστηκε στην ανία" με τα "ηλεκτρικά φάρμακα για τους "υγιείς"". Και επειδή "με μια νεκρή ανόρθωση παθαίνεις διακοπή", επειδή οι "τσαλακωμένες μέρες" εύκολα έρχονται, αλλά δύσκολα φεύγουν, η προτροπή απ' τον κιθαρίστα Δημήτρη Αργύρη ήταν: "Τίποτα μη φοβηθείς. Γιατί τελικά αυτό είναι που αφορά όλους μας". Η αλλιώς όπως το τραγούδησε ο Γρηγόρης Κλιούμης "κάνω ευχές όταν πέφτουν τ' αστέρια, κι ας μη θες εσύ να δεις τα καλοκαίρια".

Εκπληκτικός ο Μάρκος Τσατσούλης στην ερμηνεία του ομώνυμου τραγουδιού του καινούριου δίσκου τους "Τσαλακωμένες μέρες", δυνατός ο Παναγιώτης Μεταλλάκος στα ντραμς αλλά και οι Κώστας Παρίσης και Ηρακλής Παπαδόπουλος. "Κλείσε το φως, αυτή η λάμψη με τυφλώνει, η λάμπα περιστρέφεται και με σκοτώνει", ήρθε ο στίχος απ' τα "Υπόγεια Ρεύματα", για να δώσει τη "σκυτάλη" στο σύνθημα των Κνιτών: "Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος ο σοσιαλιστικός".

Αλλιώτικοι, δικοί μας κόσμοι

Οι νύχτες μας, στο Φεστιβάλ, είχαν όνομα και τα λόγια ήταν αληθινά, μιλούσαν στις καρδιές μας. Η βροχή του Σαββάτου το μόνο που πέτυχε ήταν να ζεστάνει περισσότερο το όνειρο.

Οι "Βάντε Ρετρό",που άνοιξαν το κυριακάτικο πρόγραμμα της Νέας Μουσικής Σκηνής,μας τραγούδησαν τις "νύχτες δίχως όνομα", που μας αφορούσαν στο μέτρο όλων όσων ζούμε στην καθημερινή μας ζωή. Αυτών των ανεκπλήρωτων ονείρων, που μας κάνουν πιο δυνατούς στην αντίσταση και τον αγώνα. Στη συνέχεια η Χαρά Αργυροπούλου με τον Νίκο Τουλιάτο παρουσίασαν μια μουσική παράσταση με τίτλο: "Η Ελλάδα με τα χίλια πρόσωπα".

Ο Νίκος Τουλιάτος δήλωσε: "Εκτός από δύο - τρεις φορές τα υπόλοιπα 21 χρόνια συμμετέχω πάντα στα Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Παλιότερα βέβαια και ως ενεργότερο μέλος του χώρου. Θεωρώ, αν μη τι άλλο, ότι τουλάχιστον στους χώρους των Φεστιβάλ συμβαίνει κάτι με τον πολιτισμό. Και εννοώ ότι αποτελούν μια όαση έστω και για λίγες μέρες, μέσα σε μια χρονιά που δε συμβαίνει απολύτως τίποτα. Είναι σημαντικό και τιμή για μένα, που συμμετέχω σ' ένα Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του "Οδηγητή"". Αλλά και η Χαρά Αργυροπούλου εξέφρασε τη χαρά για τη συμμετοχή της: "Εύχομαι το Φεστιβάλ της ΚΝΕ να συνεχίσει ακάθεκτο, να γίνεται κάθε χρόνο όλο και καλύτερο. Αλλωστε είναι μεγάλη χαρά για μένα που συμμετείχα".

Ο κόσμος ολοένα πλήθαινε για να υποδεχτεί τον Νίκο Πορτοκάλογλου,ο οποίος, βγαίνοντας στη σκηνή, κάλεσε τους φίλους του κοντά για να τραγουδήσουν μαζί το "Βαλκανιζατέρ".Μαζί και για τις "δυο αγάπες". Κι εκεί χωρίς να το καταλάβουμε ξαφνικά "μπλέξανε οι φωνές μας" και συμφωνήσαμε πως "ό,τι δε σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό, σε κάνει πιο ζωντανό". Η ζωντάνια στην πρώτη θέση υποσχέθηκε στην ελπίδα "να βρούμε αλλιώτικους δικούς μας κόσμους, κρυμμένους θησαυρούς",γιατί "τα παιδιά στην κερκίδα, είναι η μόνη σου ελπίδα, σταυρωμένη πατρίδα, μες τα μάτια σου είδα, της ανάστασης φως".Τα μηνύματα των στίχων διαδέχονταν το ένα το άλλο. Ενα λιγότερο γνωστό τραγούδι, που συγκίνησε όμως τους θεατές, ήταν το "Δυο ξένοι", που μιλάει για έναν Βορειοηπειρώτη και έναν Ελληνα. "Παλιά πατρίδα μου χαμένη, σύνορα κλειστά στο χτες, και καινούρια μου πιο ξένη, ξένος είμαι δυο φορές... Ξένος εσύ, ξένος εγώ, αν ψάξουμε μαζί, θα βρούμε, δεν μπορεί, του νόστου το νησί"...

Εκδήλωση αλληλεγγύης στο λαό της Κούβας

Εκδήλωση αλληλεγγύης στο λαό της Κούβας διοργανώνει σήμερα το βράδυ η ΚΝΕ με τη συμμετοχή και αντιπροσώπων της ΚΝ Κούβας. Η εκδήλωση θα γίνει στις 9 το βράδυ στο Δημαρχείο Μπραχαμίου και θα συμμετάσχουν ο Λέιντε Ροντρίγκεζ και ο Ρομπέρτο Ρόντα,μέλη του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΝ Κούβας.

Ο Νίκος Τουλιάτος

Ο Νίκος Τουλιάτος (ντραμς) και η Χαρά Αργυροπούλου στην παράσταση "Η Ελλάδα με τα 1.000 πρόσωπα"

Ο Νίκος Πορτοκάλογλου

"Της Γης οι αφεντάδες βάλαν στον ήλιο σίδερα πλατιά...". Με αυτό το τραγούδι ξεκίνησε το πρόγραμμά της η Μαντολινάτα

"Υπόγεια Ρεύματα"

Τα μέλη του συγκροτήματος "Υπόγεια Ρεύματα" δήλωσαν στο "Ρ": "Το φεστιβάλ της ΚΝΕ το γνωρίζουμε εδώ και 15 χρόνια. Ομως κάθε χρόνο το βλέπουμε και καλύτερο. Και από θέμα οργάνωσης, αλλά και όσον αφορά την απήχησή του στον κόσμο. Η δική μας μουσική και τα τραγούδια πιστεύουμε ότι δίνουν από μόνα τους ένα πολιτικό μήνυμα. Το μήνυμα της αντίστασης και πάλης ενάντια στο κατεστημένο. Μήνυμα που δίνει και το φεστιβάλ της ΚΝΕ".



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ