Πέμπτη 24 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Τα χέρια ας κάνουμε λαμπάδες... "

Από το χωριό Φαρακλάτα της Κεφαλλονιάς ήρθαν στην Αθήνα για το 24ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - "ΟΔΗΓΗΤΗ". Ο Σύλλογος Φαρακλάδων "Η Εύγερος" Κεφαλονιάς, με το χορευτικό συγκρότημα και η Μαντολινάτα,που παρουσίασαν χορούς και τραγούδια από τα Επτάνησα.

Χορούς φινετσάτους, χορούς απλούς: Κερκυραϊκός, σαρτικός (Κεφαλονιά), ποταμίτικος (Κύθηρα), μανέτας (Κεφαλονιά), Διβαράτικος (Κεφαλονιά), πικραμένος (Ζάκυνθος), υπό τη διδασκαλία της Χριστίνας Λυκούδη. Τους χορευτές συνόδευαν το βιολί του Χρήστου Δαλιάνη, το λαγούτο του Ορέστη Κωτσάκου, το τουμπερλέκι του Γιώργου Δαλιάνη και η φωνή της Σταυρούλας Δαλιάνη.

"Ο χορός μάς κάνει να αισθανόμαστε τα πράγματα που συμβαίνουν γύρω μας, κοινωνικοποιεί και φέρνει πιο κοντά", μας έλεγε η Χριστίνα Λυκούδη,μέλος του χορευτικού συγκροτήματος του Συλλόγου Φαρακλάδων η "Εύγερος" Κεφαλονιάς, λίγο πριν αρχίσει να λικνίζεται στους ρυθμούς της κερκυραϊκής "Πέρδικας" και τους άλλους παραδοσιακούς χορούς από τα Επτάνησα και τη Θράκη. "Η συμμετοχή μας εδώ, στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ, συμπλήρωσε η ίδια είναι, για μας σημαντική. Θέλουμε να συμβάλουμε με το δικό μας τρόπο, στη δουλιά που κάνει η ΚΝΕ".

"Της γης οι αφεντάδες 'βαλαν στον ήλιο σίδερα πλατιά/ τα χέρια ας κάνουμε λαμπάδες να βάλουμε στον ήλιο αυτόν φωτιά".Με ένα τραγούδι για την Ειρήνη, ξεκίνησε στο Λαϊκό Στέκι η Μαντολινάτα του Συλλόγου Φαρακλάδων. Ενα τραγούδι παραδοσιακό των Επτανήσων, που έρχεται από την πολύχρονη κατοχή των Ιονίων Νήσων από Αγγλους και Ενετούς. Πώς, λοιπόν, η παράδοση να μην είναι δεμένη με τα αλυσοδεμένα χέρια, με τον αγώνα για την ελευθερία και τη ζωή; Και πώς η ελευθεριά και η ζωή να μην δοξολογηθούν;

Ο "Υμνος των Ριζοσπαστών" ήταν το επίσημο τραγούδι του κινήματος των Ριζοσπαστών κατά της αγγλοκρατίας και το ακούσαμε από τη Μαντολινάτα, όπως και το "Παπόρο",ένα λαϊκό χιουμοριστικό τραγούδι της Ζακύνθου, όπου ο αγώνας παίρνει κάτι από τη χάρη, τη χαρά και την ελπίδα της νίκης.

Και μετά ήρθε το "περιγιάλι το κρυφό" και "της δικαιοσύνη ο ήλιος ο νοητός" και οι επτανησιακές σερενάτες, χαρίζοντας ένα μοναδικό ταξίδι στα δύσκολα χρόνια της Επτανήσου.

"Θερμά συγχαρητήρια στα παιδιά της ΚΝΕ και σε όσους βοήθησαν για να φτιαχτεί αυτή η ωραία πόλη των 4 ημερών, βήμα πολιτισμού και σωστής ψυχαγωγίας", είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου, Χρήστος Λυκούδης. "Είναι συγκινητικό στην εποχή μας, εποχή καταναλωτισμού, της σήψης και της ισοπέδωσης των αξιών, να υπάρχουν νέοι που να ονειρεύονται, να αντιστέκονται και να δημιουργούν. Να αγωνίζονται. Να αγωνίζονται οι Κνίτες και οι Κνίτισσες, για έναν κόσμο καλύτερο, χωρίς ναρκωτικά, διαφθορά και χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο".

Ο Κεφαλονίτικος Σύλλογος ιδρύθηκε το 1975 στην Αθήνα και σήμερα συγκεντρώνει πολλά νέα παιδιά, που συμμετέχουν στην προσπάθεια διάσωσης και διάδοσης των ελληνικών λαϊκών χορών, που κάνει ο σύλλογος με τα τμήματά του, το χορευτικό, τη μεικτή χορωδία και τη μαντολινάτα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ