Πέμπτη 24 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΑΘΗΝΑΣ - ΠΕΙΡΑΙΑ
Ενωτική αγωνιστική απόφαση των γιατρών

Η Συνέλευση της ΕΙΝΑΠ αποφάσισε χτες τη συνέχιση της απεργίας μέχρι τη Δευτέρα

Ομόφωνη απόφαση να συνεχίσουν ενωμένοι τον αγώνα τους, για την έγκριση κονδυλίων τέτοιων που θα εξασφαλίζουν ασφαλείς εφημερίες σε όλα τα Δημόσια Νοσοκομεία,πήραν χτες οι νοσοκομειακοί γιατροί στη γενική συνέλευση της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).Κατήγγειλαν τη διασπαστική τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, διαχωρίζοντας τα "μεγάλα" από τα "μικρά" νοσοκομεία και χειροκρότησαν την Κ. Μάτσα,από το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, που είπε: "Το Υγειονομικό Σύστημα δε λειτουργεί μόνο με τον "Ευαγγελισμό", το Γενικό Κρατικό Νικαίας και τα άλλα μεγάλα νοσοκομεία, αλλά όταν όλες οι μονάδες του λειτουργούν σωστά. Ξεκινήσαμε μαζί κι έτσι πρέπει να συνεχίσουμε". Εξάλλου, όπως είπε ο Γ. Νικολαϊδης,από τον "Ευαγγελισμό", η κυβέρνηση βελτίωσε τα αρχικά προγράμματα εφημεριών σε 5-6 νοσοκομεία, από τα 17 που ανακοίνωσε αρχικά. Στα υπόλοιπα έδωσε αστείες αυξήσεις.

Ετσι, οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αθήνας και του Πειραιά αποφάσισαν να συνεχίσουν την απεργία μέχρι τη Δευτέρα 28 Σεπτέμβρη. Την ίδια μέρα θα κάνουν νέα γενική συνέλευση για να καθορίσουν την πορεία των κινητοποιήσεών τους. Εξάλλου, υπάρχουν κι άλλα ζητήματα που εκκρεμούν, όπως το νέο ιατρικό μισθολόγιο και η καταβολή των αναδρομικών από 1.1.1998, ο υπολογισμός των εφημεριών ετοιμότητας, τα κριτήρια που πρέπει να ισχύσουν για τα Κέντρα Υγείας, αλλά και η πρόσφατη - καταστροφική για τα μεγάλα νοσοκομεία - απόφαση της κυβέρνησης για καθημερινή εφημερία των νοσοκομείων. Σημειώνεται ότι μέχρι χτες αργά το βράδυ συνεδρίαζε η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Ως φαίνεται, η δυναμική πολυήμερη απεργία στα νοσοκομεία όλης της χώρας - συμπεριλαμβανομένης και της χτεσινής πανιατρικής κινητοποίησης - θορύβησε την ηγεσία του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας. Τα κινητά τηλέφωνα, καθ' όλη τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης, πήραν φωτιά. Οι πρόεδροι της ΟΕΝΓΕ και της ΕΙΝΑΠ, Β. Λαοπόδης και Χ. Ζαχαρόγιαννης αντίστοιχα, είχαν "ανοιχτή γραμμή" με το υπουργείο. Ο υφυπουργός Υγείας Μ. Σκουλάκης και η γενική γραμματέας του υπουργείου Ι. Πανοπούλου υπόσχονταν να στείλουν στο "Σωτηρία" τους πίνακες με τις βελτιώσεις - όπως έλεγαν - στα προγράμματα εφημεριών των υπολοίπων 34 νοσοκομείων Α Ζώνης, προκειμένου να ενημερωθούν οι γιατροί και να αποφασίσουν αναστολή των κινητοποιήσεων. Ωστόσο, μέχρι να ετοιμαστούν οι πίνακες, η ώρα πέρασε και το γραφείο του προέδρου έκλεισαν. Ετσι σήμερα το πρωί θα διευκρινιστεί αν ο κατάλογος έφτασε στο γραφείο του προέδρου του "Σωτηρία" ή αν πήγε κάπου αλλού.

Αργά το απόγευμα έφτασε στις εφημερίδες ένας χειρόγραφος κατάλογος με τα εγκεκριμένα κονδύλια για τα 51 νοσοκομεία της Α Ζώνης.

Τη χτεσινή γενική συνέλευση χαιρέτισαν ο Σύλλογος Φοιτητών Ιατρικής Αθήνας και η Μαριάνθη Αλειφεροπούλου,μέλος του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας (ΙΣΑ). Η εκπρόσωπος του Συλλόγου Φοιτητών της Ιατρικής Σχολής ανέφερε ότι οι φοιτητές χτες απείχαν από την εκπαιδευτική διαδικασία, καθώς εκτιμούν ότι οι ρυθμίσεις του υπουργείου Υγείας για τα προγράμματα εφημεριών πλήττουν την εργασιακή απασχόληση των γιατρών και υποβιβάζουν το επίπεδο περίθαλψης στα Δημόσια Νοσοκομεία. Στη συνέχεια, η Μ. Αλειφεροπούλου μίλησε για την κρίση που υπάρχει στο σύνολο του συστήματος υγείας.

Κατάληψη και συγκέντρωση

Πριν ξεκινήσει η γενική συνέλευση, οι γιατροί του "Σωτηρία" έκαναν κατάληψη, για μία ώρα, του γραφείου κίνησης ασθενών και στη συνέχεια συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πύλη του νοσοκομείου. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν και γιατροί του Κρατικού Αθήνας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανοίγει διάπλατα την πόρτα στη «διευθέτηση»(2008-01-18 00:00:00.0)
Συντονισμένη κινητοποίηση για τις ελλείψεις(2006-04-06 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις σε αναντιστοιχία με τις ανάγκες(2003-09-23 00:00:00.0)
Εντονη κινητικότητα στην υγεία(1998-10-20 00:00:00.0)
Πολύμορφες κινητοποιήσεις κατά των περικοπών(1998-09-13 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η απεργία των νοσοκομειακών γιατρών(1997-11-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ