Πέμπτη 24 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δημήτρη Αυγερόπουλο, υποψήφιο δήμαρχο

Αγίας Παρασκευής της Κίνησης "Ανθρώπινη Πόλη"

Στις δημοτικές εκλογές πάντοτε κυριαρχούν τα λεγόμενα "τοπικά" προβλήματα, κυρίως οικιστικού - πολεοδομικού χαρακτήρα και σε αυτά κυρίως επικεντρώνεται η πλειοψηφία των συνδυασμών, ζητώντας την ψήφο των πολιτών. Η πλειονότητα των δημοτικών παρατάξεων επικαλούνται τη λύση τους, στηριζόμενες στην ικανότητα των προσώπων που τις απαρτίζουν, στη γνώση που έχουν για την αντιμετώπισή τους. Ξεχνούν όμως ηθελημένα ότι οι δήμοι εξαρτώνται από την κεντρική εξουσία και την εκάστοτε πολιτική της απέναντι στους δήμους. Τις περισσότερες φορές δε φτάνουν οι ικανότητες και η γνώση, αλλά απαιτείται και η κινητοποίηση του λαϊκού παράγοντα, είτε για να σταματήσει κεντρικές επιλογές που θίγουν το κάθε προάστιο (δρόμοι, υπηρεσίες υπερτοπικού χαρακτήρα κτλ.), είτε για να διεκδικήσει πόρους και μέσα για τη λύση των τοπικών προβλημάτων.

Ειδικά, όμως, στις δημοτικές εκλογές του '98 θα κριθούν και δυο επιπλέον σημαντικά ζητήματα, που δεν ήταν τόσο εμφανή και έντονα στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές.

* * *

Το πρώτο είναι η εξέλιξη της μορφής - προοπτικής, του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που επιχειρείται να ολοκληρωθεί την ερχόμενη τετραετία από την κυβέρνηση. Μορφή που έχει σχεδιαστεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση και καλούνται να υλοποιήσουν δήμαρχοι και παρατάξεις που στηρίζονται από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ και ΔΗΚΚΙ.

Ενα μοντέλο μακριά από τον δημότη, τεχνοκρατικό, αυτό του δημάρχου - μάνατζερ και του δήμου επιχείρηση, με ιδιωτικοποιημένες υπηρεσίες, με βασικό κριτήριο το κέρδος και όχι την παροχή προς τον δημότη.

Δήμο που δε θα "ζητά" από την κεντρική εξουσία, αλλά για όλα θα απευθύνεται στον δημότη, φορολογώντας τον διπλά και τριπλά, με πρόσθετα τέλη και οικονομική ανταπόδοση για κάθε υπηρεσία που θα προσφέρει, απαλλαγμένη από κοινωνικά κριτήρια. Είναι το λεγόμενο "Ευρωπαϊκό" μοντέλο που θα συνεισφέρει και αυτό στην ένταξή μας στην ΟΝΕ.

***

Το δεύτερο ζήτημα που κρίνεται σ' αυτές τις δημοτικές εκλογές, που γίνονται σε μια κρίσιμη περίοδο ολομέτωπης επίθεσης από την κυβέρνηση για την ισοπέδωση των λαϊκών κατακτήσεων, σε όλους τους τομείς (ασφαλιστικά, εργασιακά, κοινωνικές παροχές κ. ά.), απαιτείται όσο ποτέ άλλοτε να εκλεγούν δημοτικοί άρχοντες και Δημοτικά Συμβούλια που θα μπορούν να σταθούν εμπόδιο σ' αυτές τις ανατροπές. Είναι αναγκαίο, όσο ποτέ άλλοτε, οι δήμοι να μπουν μπροστά, να στηρίζουν τις λαϊκές κινητοποιήσεις, να συμπαρασταθούν στους αγώνες των εργαζομένων, να είναι πρωτοπόροι στο σταμάτημα αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής.

Καταλήγοντας, στις δημοτικές εκλογές του '98, ο ψηφοφόρος καλείται να ψηφίσει με αυξημένο το πολιτικό του κριτήριο, απαλλαγμένος, όσο περισσότερο μπορεί, από προσωπικές - φιλικές συμπάθειες και με γνώμονα την αγωνιστικότητα και τη συνέπεια των συνδυασμών του Δήμου του.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ