Πέμπτη 24 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ο πήχυς, οι μάνατζερς και τα εφαλτήρια της αγοράς

Η αποδοχή της λογικής "το μη χείρον βέλτιστον" οδηγεί σε τόσο ολισθηρούς δρόμους, που είναι χωρίς επιστροφή.

Η διαπίστωση αυτή επιβεβαιώθηκε απ' τη στάση των συνδικαλιστών της φιλοκυβερνητικής παράταξης απέναντι στις ρυθμίσεις στο χώρο της υγείας που άρχισαν να μελετώνται αμέσως μετά την επάνοδο του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση το 1993 και βρήκαν την έκφρασή τους στους νόμους που ψήφισε η κυβέρνηση των εκσυγχρονιστών τα δύο τελευταία χρόνια.

Μια τέτοια ρύθμιση, που παρουσιάστηκε ως "επαναστατική τομή" στη δυσλειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων, ήταν οι γενικοί διευθυντές (μάνατζερς) που θεσμοθετήθηκαν με το νόμο 2519/97 που ψηφίστηκε πριν από 14 μήνες. Οπως αποκαλύφθηκε χτες σε μια εκδήλωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), η συνδικαλιστική ηγεσία της ΠΑΣΚΕ αποδέχτηκε τους μάνατζερ ως "εναλλακτική λύση" στη μετατροπή των νοσοκομείων σε Ανώνυμες Εταιρίες (ΑΕ), που άρχισε να ακούγεται έντονα μετά το 1994.

Μιλώντας στη χτεσινή εκδήλωση της ΠΟΕΔΗΝ ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Γ. Κουτσούκος,αφού χαρακτήρισε ως "πρωτοπόρα καινοτομία" τη θεσμοθέτηση των μάνατζερς είπε ότι τα συνδικάτα - δηλαδή η πλειοψηφούσα ΠΑΣΚΕ σε ορισμένα από αυτά - αποδέχτηκαν τους μάνατζερς για να προλάβουν είτε τη μετατροπή των νοσοκομείων σε ΑΕ είτε την εκχώρηση της διοίκησης των νοσοκομείων (μάνατζμεντ) σε εταιρίες συμβούλων. Η κυβέρνηση αποφάσισε να τοποθετήσει γενικούς διευθυντές μόνο σε τριάντα νοσοκομεία, παρότι το άρθρο 17 του νόμου 2519/97 προβλέπει την τοποθέτηση μάνατζερ σε κάθε νοσοκομείο "με οργανική δύναμη 200 και πάνω και σε κάθε ειδικό, ανεξαρτήτως αριθμού κρεβατιών". Ο νόμος προβλέπει, ακόμα, ότι και σε νοσοκομεία με λιγότερα από 200 κρεβάτια μπορεί να συσταθεί θέση μάνατζερ μετά από κοινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης, Οικονομικών και Υγείας.

Μια επιτροπή που συγκροτήθηκε απ' τον υπουργό Υγείας, Κ. Γείτονα, προχώρησε τον περασμένο Απρίλη στην αξιολόγηση και κατάταξη των μάνατζερς για 29 νοσοκομεία (υπήρξε ισοψηφία για το νοσοκομείο της Λαμίας). Στις 10.7.1998 ο υπουργός Υγείας Κ. Γείτονας - απαντώντας σε ερώτηση του "Ρ" - δήλωσε ότι θα διορίσει εκείνους τους μάνατζερ για τους οποίους ο πήχυς θα είναι ψηλά. Εκτοτε το θέμα έμεινε σε εκκρεμότητα και η προθεσμία διορισμού των μάνατζερ εκπνέει τις αμέσως προσεχείς μέρες.

Στη χτεσινή εκδήλωση της ΠΟΕΔΗΝ παραβρέθηκαν αρκετοί απ' τους 29 επιλεγέντες και δήλωσαν ότι πρόκειται να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη.

Ο Σταύρος Κουτσιουμπέλης,πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, υποστήριξε ότι ο Κ. Γείτονας "υπαναχώρησε όσον αναφορά την εφαρμογή του θεσμού των μάνατζερς, υποκύπτοντας στις πιέσεις του υπάρχοντος κατεστημένου των νοσοκομειακών διοικήσεων που επαναδιορίστηκαν πρόσφατα. Οι πρόεδροι των ΔΣ φοβούνται ότι οι μάνατζερς θα πετύχουν εκεί που οι ίδιοι απέτυχαν, δηλαδή στην ορθολογική διαχείριση των οικονομικών των νοσοκομείων. Αυτό όμως στρέφεται εναντίον των "ιδιότυπων" κλειστών κυκλωμάτων εξουσίας".

Στη συνέχεια ο Σπύρος Παπασπύρου,μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι είναι δέκτες πληροφοριών ότι σχεδιάζεται ως μια λύση η ανάθεση του μάνατζμεντ των νοσοκομείων σε ιδιωτικές εταιρίες.

Μ' άλλα λόγια: Υπάρχουν πολλά σενάρια για την τύχη των νοσοκομείων με κοινό παρονομαστή τον περιορισμό των δαπανών - η κυβέρνηση το λέει εξορθολογισμό και καλύτερη αξιοποίηση των πόρων - που με τον έναν ή άλλο τρόπο οδηγούν στην ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος υγείας. Και φαίνεται ότι ο θεσμός των μάνατζερ - ή όποια άλλη επιλογή για τη διοίκηση των νοσοκομείων - αποτελεί το εφαλτήριο γι' αυτές τις επιλογές, καθώς, συνολικά, η πολιτική της κυβέρνησης οδηγεί τη δημόσια υγεία στους ρυθμούς της αγοράς.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ