Πέμπτη 24 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΒΟΛΟΥ
Ακριβοπληρωμένες ... δωρεές μηχανημάτων

Οι μεγάλες εταιρίες δωρίζουν στο νοσοκομείο πανάκριβα μηχανήματα και στη συνέχεια χρεώνουν πανάκριβα τη συντήρηση και τα ανταλλακτικά, ανεβάζοντας το λειτουργικό κόστος σε υπέρογκα ποσά

Τις σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και μηχανήματα, που δημιουργούν τρομακτικά προβλήματα στη λειτουργία του Νοσοκομείου Βόλου, επισημαίνουν με έξι Ερωτήσεις που κατέθεσαν στη Βουλή (21 και 22.9.1998), οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής,Αχιλλέας Κανταρτζής και Βαγγέλης Μπούτας.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τον υπουργό Υγείας, Κ. Γείτονα, γιατί δεν έγινε έως τώρα η αναμόρφωση του Οργανισμού και τι μέτρα θα παρθούν άμεσα, προκειμένου να ικανοποιηθεί το παραπάνω αίτημα, που είχε υποβληθεί απ' το νοσοκομείο απ' το 1996.

Ειδική αναφορά, επίσης, γίνεται στις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας που επικρατούν, αφού η έλλειψη προσωπικού στερεί από το νοσηλευτικό προσωπικό και τις καθαρίστριες τα ρεπό τους, ενώ αρκετοί είναι με ανεξόφλητες κανονικές άδειες. Για το θέμα αυτό, οι βουλευτές ερωτούν τον υπουργό τι μέτρα σκοπεύει να πάρει ώστε να ομαλοποιηθούν οι συνθήκες εργασίας και οι εργαζόμενοι να μπουν σε ανθρώπινο ρυθμό εργασίας.

Βασικό, όμως, πρόβλημα αποτελεί και η έλλειψη αξονικού τομογράφου, που στοιχίζει 160 εκατομμύρια περίπου το χρόνο στον προϋπολογισμό του νοσοκομείου, τα οποία καρπούνται ιδιώτες και για το λόγο αυτό οι βουλευτές του ΚΚΕ ζητούν από τον υπουργό να πάρει μέτρα. Παράλληλα συμβαίνει και το εξής παράδοξο: Πανάκριβα μηχανήματα τεχνητού νεφρού, αιμοδοσίας, μικροβιολογικού κ.ά. παρέχονται δωρεάν από μεγάλες εταιρίες, οι οποίες χρεώνουν πανάκριβα τη συντήρηση και τα ανταλλακτικά, ανεβάζοντας τα λειτουργικό κόστος σε υπέρογκα ποσά, με αποτέλεσμα τα δωρεάν μηχανήματα στην ουσία να διπλοπληρώνονται. Θίγοντας αυτό το θέμα, οι βουλευτές του Κόμματος ερωτούν τον υπουργό γιατί δεν παίρνει τα απαραίτητα μέτρα για να προμηθευτεί το Νοσοκομείο Βόλου τα αναγκαία ιατρικά μηχανήματα (σύμφωνα με διαδικασία που ορίζει σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας) και τι μέτρα θα πάρει για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας των "δωρητριών" εταιριών.

Οσο για την ολοκλήρωση της νέας πτέρυγας του νοσοκομείου, που θα βοηθήσει να καλυφθούν οι αυξημένες απαιτήσεις υπηρεσιών υγείας και να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του, οι βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τον υπουργό τι μέτρα σκοπεύει να πάρει ώστε να ολοκληρωθεί σύντομα από εθνικούς πόρους, έτσι που να καλύπτει και τις σημερινές και τις μελλοντικές απαιτήσεις.

Τέλος, ερωτούν τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας γιατί δεν ολοκληρώθηκε τόσα χρόνια το σύστημα μηχανοργάνωσης του νοσοκομείου, που καλύπτει μόνο το 10% των αναγκών του και έχει ως αποτέλεσμα να χάνεται κατ' έτος περίπου 1 δισ. Τι μέτρα σκοπεύει να πάρει άμεσα για την ολοκλήρωση της μηχανοργάνωσης του νοσοκομείου, αφού, σύμφωνα με το σύλλογο των εργαζομένων στο νοσοκομείο, μελέτες έχουν αποδείξει πως με ολοκληρωμένο σύστημα μηχανοργάνωσης προκύπτει μείωση των λειτουργικών εξόδων κατά 20%.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ