ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
"Ενα βήμα" πριν τη στρατιωτική επέμβαση;

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. - Το σχέδιο απόφασης που "αναμενόταν" να υιοθετήσει χθες το βράδυ το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, απειλεί με "περαιτέρω δράση, αν η βία εκεί συνεχιστεί", μετέδιδε χθες το "Ασοσιέιτεντ Πρες". Πρακτικά, οι ΗΠΑ κι οι σύμμαχοί τους που επιζητούν στρατιωτική επέμβαση αν το σχέδιο κυρωθεί στα Ηνωμένα Εθνη, σχεδόν παίρνουν αυτό που ζητούσαν - και σήμερα, στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, όταν θα ζητηθεί από τις χώρες - μέλη να δώσουν τη συνδρομή τους σε "αεροπορικές επιδρομές", θα έχουν νομότυπη "κάλυψή" της, χωρίς... ανεπιθύμητες παρασπονδίες.

Το σχέδιο απόφασης του ΣΑ του ΟΗΕ δεν εξουσιοδοτεί ρητώς το ΝΑΤΟ να αναλάβει στρατιωτική δράση, αλλά η Ουάσιγκτον εδώ και αρκετό καιρό διατυμπανίζει προς κάθε "ενδιαφερόμενο" ότι δεν απαιτείται κάτι τέτοιο. Σήμερα, θα ζητηθεί από τις χώρες - μέλη του Βορειοατλαντικού Συμφώνου να παράσχουν "δεσμεύσεις" συμμετοχής σε μια πιθανή πολυεθνική δύναμη που θα επέμβει στρατιωτικά στη σερβική επαρχία, όπως έλεγαν στο Ασοσιέιτεντ Πρες τουλάχιστον δύο στελέχη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπό τον όρο της ανωνυμίας.

"Το Συμβούλιο θα εξετάσει περαιτέρω δράση και πρόσθετα μέτρα για να διατηρήσει ή να αποκαταστήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή", είναι η ακριβής διατύπωση του σχεδίου απόφασης όσον αφορά το "επίμαχο" ζήτημα της επέμβασης - χωρίς να παρέχεται κανενός είδους χρονοδιάγραμμα. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ιμπέρ Βεντρίν, είπε ότι η απόφαση του ΣΑ αποτελεί "αποτελεσματική" κίνηση για την ώρα, προσθέτοντας πάντως, (σε μια επίδειξη των παραδοσιακών διφορούμενων της γαλλικής διπλωματίας, με επικάλυψη "μετριοπάθειας") ότι το Συμβούλιο και τα ανησυχούντα κράτη θα πρέπει να "περιμένουν και να δουν" τι συμβαίνει πριν κάνουν άλλα βήματα.

Μόνο το Συμβούλιο, είπε, αποφασίζει πότε η βία είναι "αναγκαία".

Το σχέδιο απόφασης του ΟΗΕ καλεί, εκτός από την εκεχειρία, και σε έναρξη άμεσων διαπραγματεύσεων μεταξύ της Πρίστινας και του Βελιγραδίου. Απαιτεί από τον (Πρόεδρο της Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας) Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς να επιτρέψει διεθνή παρατήρηση στο Κόσσοβο και επιμένει στην επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους, λόγω των κινδύνων που προκύπτουν από τον επερχόμενο χειμώνα.

Η ρωσική διπλωματία, η οποία αντιτάχθηκε στη χρήση ισχύος στο πρόσφατο παρελθόν, φάνηκε πρόθυμη να υιοθετήσει την απόφαση, με τη δικαιολογία ότι η "αοριστία" της διατύπωσής της σύμφωνα με κάποιες ερμηνείες, δε δίνει σε οποιονδήποτε εξουσιοδότηση ανάληψης στρατιωτικής δράσης. Θα χρειαζόταν, όπως σχολίασε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα ΗΕ Σεργκέι Λαβρόφ, μια δεύτερη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για κάτι τέτοιο.

Η Κίνα εξακολουθεί να έχει αντιρρήσεις όσον αφορά τη διατύπωση - απειλή ανάληψης "περαιτέρω μέτρων", αλλά είναι ελεύθερη να... απέχει από την ψηφοφορία, όπως σχολίαζε ο ανταποκριτής του "Ασοσιέιτεντ Πρες".

Ο Βρετανός πρεσβευτής, Τζέρεμι Γκρίνστοκ, έσπευσε να πει ότι η "άμεση στρατιωτική δράση" δεν αποτελεί βασικό στόχο. "Το αντικείμενο ήταν να αναγνωρίσει τη σοβαρότητα της ανθρωπιστικής κατάστασης, και να περάσει... μια απόφαση που να κάνει το Βελιγράδι να συνειδητοποιήσει ότι η διεθνής κοινότητα χάνει την υπομονή της", είπε ο Βρετανός διπλωμάτης. Το επόμενο βήμα - δηλαδή η εξουσιοδότηση και η διαταγή της στρατιωτικής επέμβασης - θα εξαρτηθεί από τις αντιδράσεις του Μιλόσεβιτς, πρόσθεσε. "Δε συμφωνούμε για την ώρα", κατέληξε, "απλώς συγκεντρωνόμαστε".

Ο Λαβρόφ είπε ότι η Ρωσία εξακολουθεί να αντιτίθεται σε στρατιωτική επέμβαση.

"Η χρήση ισχύος είναι το τελευταίο μέσο, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας", είπε.

Ωστόσο, το "Ρόιτερ" μετέδιδε πως εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ έλεγε χτες μετά την εβδομαδιαία σύνοδο των πρεσβευτών της Συμμαχίας, ότι το ΝΑΤΟ κατά τη σημερινή σύνοδο των υπουργών Αμυνας στη Βιλαμούρα της Πορτογαλίας, θα ζητήσει "επισήμως" από τις χώρες - μέλη τη συμβολή τους στην περίπτωση που αποφασιστούν αεροπορικές επιθέσεις.

Η ενέργεια θα αφορά μόνο αεροπορικές επιθέσεις και όχι χερσαίες στρατιωτικές ενέργειες.

Οι ΗΠΑ "πιστεύουν ότι η υιοθέτηση μιας τέτοιας απόφασης θα φέρει τα μέλη του ΝΑΤΟ πιο κοντά στη στρατιωτική επέμβαση στο Κοσσυφοπέδιο".

ΡΩΣΙΑ
Στο δρόμο της πανρωσικής κινητοποίησης το ΚΚΡΟ

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ). -

Στις προετοιμασίες για την πανρωσική κινητοποίηση διαμαρτυρίας στις 7 Οκτώβρη ήταν αφιερωμένη η συνέντευξη Τύπου, που διοργάνωσαν χτες στην Κρατική Δούμα ο αντιπρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ, Βαλεντίν Κουπτσόφ, και οι καθοδηγητές της Οργάνωσης Μόσχας του ΚΚΡΟ. Ο Κουπτσόφ σημείωσε ότι η κινητοποίηση σε όλες τις περιοχές της χώρας θα διεξαχθεί με τα γνωστά πλέον συνθήματα - αιτήματα: Παραίτηση του Προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν. Αλλαγή της πολιτικής και οικονομικής γραμμής. Βελτίωση της κοινωνικής κατάστασης των εργαζομένων και, πριν απ' όλα, εξόφληση όλων των χρεών για μισθούς, συντάξεις και επιδόματα. Επίσης, θα προβληθούν έντονα τα συνθήματα υπεράσπισης των ανθρακωρύχων, των εργαζομένων στον ενεργειακό τομέα, στο στρατιωτικοβιομηχανικό τομέα, της επιστήμης, της παιδείας, της υγείας. Ο Κουπτσόφ ανέφερε ότι τα συνθήματα, με τα οποία θα κατέβει το ΚΚΡΟ, δεν είναι μόνο συνθήματα του ίδιου του κόμματος, αλλά σχετίζονται και με τα αιτήματα τον εργασιακών κολεκτίβων. Υπενθύμισε ότι το ΚΚΡΟ έχει συγκεντρώσει 10.000.000 υπογραφές με αίτημα την παραίτηση του Προέδρου Γιέλτσιν από την εξουσία. Σε 24 νομοθετικές συνελεύσεις από τις 33, που εξέτασαν αυτό το ζήτημα, υποστηρίχτηκε η πρωτοβουλία για την απομάκρυνση του Γιέλτσιν από το προεδρικό αξίωμα. Υποστηρίζουν αυτό το αίτημα πάνω από 400 όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και περισσότερες από 1.000 κολεκτίβες. Δηλαδή, το κύριο σύνθημα της πανρωσικής κινητοποίησης διαμαρτυρίας - η παραίτηση του Γιέλτσιν - αποτελεί πρακτικά παλλαϊκή απαίτηση.

Από την άλλη μεριά, ο Κουπτσόφ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τα συνδικάτα θα συμμετάσχουν σ' αυτή την κινητοποίηση, μολονότι στις 27 Σεπτέμβρη θα διεξαχθεί η συνεδρίαση του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Ελεύθερων Συνδικάτων της Ρωσίας, όπου θα κληθεί και ο πρωθυπουργός, Γεβγκένι Πριμακόφ. "Αντιλαμβανόμαστε ότι η κυβέρνηση θα κάνει το παν για να κατευνάσει σε ορισμένο βαθμό το κύμα δυσαρέσκειας, λαμβάνοντας ακόμα περισσότερο υπόψη την αντικειμενική δυσκολία σχηματισμού της κυβέρνησης και την έλλειψη ενός προγράμματος δράσης. Και όμως, τα συνδικάτα δεν μπορούν σήμερα να μη συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, διότι τα αιτήματα της βάσης είναι τόσο σοβαρά που θεωρούμε ότι θα είναι κανόνας της κοινής μας δουλιάς", τόνισε ο Κουπτσόφ. Ωστόσο, είπε στους δημοσιογράφους, ότι ανεξάρτητα από το αν τα συνδικάτα πάρουν ή όχι μέρος στην κινητοποίηση ή θα περιορίσουν το χαρακτήρα των ενεργειών σε συνελεύσεις και συγκεντρώσεις στους χώρους εργασίας, η αντιπολίτευση θα κατέβει στους δρόμους και αυτή θα είναι η πρακτική δουλιά της.

"Εργαζόμαστε σήμερα με τις τοπικές συνδικαλιστικές επιτροπές και σε πολλές Δημοκρατίες και περιοχές η συνεργασία είναι πολύ καλή, δεν υπάρχουν διαφωνίες. Σε 31 περιοχές και περιφέρειες επιτεύχθηκε συμφωνία να εργαστούμε μαζί με τα συνδικάτα και σε άλλες 33 οι αντιπολιτευόμενες δυνάμεις μπορούν να δράσουν υπό την καθοδήγηση των συνδικάτων, διότι αυτά πρωταγωνιστούν στη διοργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων. Με τα παραδείγματα αυτά θέλω να δείξω ότι αυτό το κίνημα είναι πανρωσικό και τα αποτελέσματά του θα πρέπει να είναι σοβαρά. Φρονώ ότι και ο Πρόεδρος, και η κυβέρνηση έχουν χρέος να αντιδράσουν στα αιτήματα των εργαζομένων", υπογράμμισε ο Κουπτσόφ.

Σχετικά με την υπόθεση του βουλευτή του ΚΚΡΟ Βλαντίμιρ Σεμάγκο, ο οποίος, σε σχέση με την επικύρωση του Πριμακόφ στο πρωθυπουργικό αξίωμα, κατηγόρησε την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΡΟ στη Δούμα για συμβιβασμό και έφυγε απ' αυτή, ο Κουπτσόφ επισήμανε: "Ο Βλαντίμιρ Βλαντίμιριβιτς Σεμάγκο τα τελευταία τρία χρόνια ακολουθεί μια αυτοτελή πολιτική γραμμή, που δε συνδέεται με το κόμμα και πάρα πολλοί δημοσιογράφοι έχουν λανθασμένη αντίληψη πως πρόκειται για έναν "κόκκινο" επιχειρηματία που χρηματοδοτεί το κόμμα. Θέλω να δηλώσω επίσημα ότι τα τελευταία τρία χρόνια το ΚΚΡΟ δεν έλαβε από τον Σεμάγκο ούτε ένα καπίκι... Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα δεν υπάρχει γενικά κανένα ζήτημα, η ίδια τον διέγραψε από τις γραμμές της και θα διαγραφεί και από το ΚΚΡΟ". Τέλος, στη συνέντευξη Τύπου ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που θα γίνουν στη Μόσχα με την ευκαιρία των 5 χρόνων από την τραγωδία του Οκτώβρη του 1993. Στους τόπους εκτέλεσης άμαχων ανθρώπων, στον τηλεοπτικό σταθμό του Οστάνκινο και στο Σπίτι των Σοβιέτ θα πραγματοποιηθούν πορείες, συγκεντρώσεις, πικετοφορίες και μνημόσυνα.

Δηλώσεις Ζιουγκάνοφ

Ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, δήλωσε χτες στη Βιέννη ότι η επιβολή στρατιωτικής δικτατορίας στη Ρωσία αποτελεί "πραγματική απειλή", παρότι η πολιτική κρίση "έχει βρει μια κάποια λύση". Ο ηγέτης του ΚΚΡΟ πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στη Βιέννη, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Χάιντς Φίσερ, με τον υπουργό Αμυνας, Βέρνερ Φασλάμπεντ, και με τον πρώην καγκελάριο Φραντς Βρανίτσκι. Μετά τις συνομιλίες του με τον Φίσερ τόνισε ότι η οικονομική και κοινωνική κατάσταση στη Ρωσία παραμένει ανησυχητική. Σύμφωνα με τον Ζιουγκάνοφ, μια κατάληψη της εξουσίας από τους στρατιωτικούς "δε θα προκαλούσε μόνο την οριστική διάλυση της Ρωσικής Ομοσπονδίας, αλλά θα ήταν καταστροφή και για την Ευρώπη". Υπογράμμισε επίσης ότι "η Δύση θα πρέπει επιτέλους να καταλάβει ότι η σταθερότητα στην Ευρώπη εξαρτάται και από τη σταθερότητα στη Ρωσία".

Ο Ρώσος εκπρόσωπος συζητά με τον Γιουγκοσλάβο ομόλογό του



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ