Πέμπτη 24 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
"Ενα βήμα" πριν τη στρατιωτική επέμβαση;

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. - Το σχέδιο απόφασης που "αναμενόταν" να υιοθετήσει χθες το βράδυ το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, απειλεί με "περαιτέρω δράση, αν η βία εκεί συνεχιστεί", μετέδιδε χθες το "Ασοσιέιτεντ Πρες". Πρακτικά, οι ΗΠΑ κι οι σύμμαχοί τους που επιζητούν στρατιωτική επέμβαση αν το σχέδιο κυρωθεί στα Ηνωμένα Εθνη, σχεδόν παίρνουν αυτό που ζητούσαν - και σήμερα, στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, όταν θα ζητηθεί από τις χώρες - μέλη να δώσουν τη συνδρομή τους σε "αεροπορικές επιδρομές", θα έχουν νομότυπη "κάλυψή" της, χωρίς... ανεπιθύμητες παρασπονδίες.

Το σχέδιο απόφασης του ΣΑ του ΟΗΕ δεν εξουσιοδοτεί ρητώς το ΝΑΤΟ να αναλάβει στρατιωτική δράση, αλλά η Ουάσιγκτον εδώ και αρκετό καιρό διατυμπανίζει προς κάθε "ενδιαφερόμενο" ότι δεν απαιτείται κάτι τέτοιο. Σήμερα, θα ζητηθεί από τις χώρες - μέλη του Βορειοατλαντικού Συμφώνου να παράσχουν "δεσμεύσεις" συμμετοχής σε μια πιθανή πολυεθνική δύναμη που θα επέμβει στρατιωτικά στη σερβική επαρχία, όπως έλεγαν στο Ασοσιέιτεντ Πρες τουλάχιστον δύο στελέχη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπό τον όρο της ανωνυμίας.

"Το Συμβούλιο θα εξετάσει περαιτέρω δράση και πρόσθετα μέτρα για να διατηρήσει ή να αποκαταστήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή", είναι η ακριβής διατύπωση του σχεδίου απόφασης όσον αφορά το "επίμαχο" ζήτημα της επέμβασης - χωρίς να παρέχεται κανενός είδους χρονοδιάγραμμα. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ιμπέρ Βεντρίν, είπε ότι η απόφαση του ΣΑ αποτελεί "αποτελεσματική" κίνηση για την ώρα, προσθέτοντας πάντως, (σε μια επίδειξη των παραδοσιακών διφορούμενων της γαλλικής διπλωματίας, με επικάλυψη "μετριοπάθειας") ότι το Συμβούλιο και τα ανησυχούντα κράτη θα πρέπει να "περιμένουν και να δουν" τι συμβαίνει πριν κάνουν άλλα βήματα.

Μόνο το Συμβούλιο, είπε, αποφασίζει πότε η βία είναι "αναγκαία".

Το σχέδιο απόφασης του ΟΗΕ καλεί, εκτός από την εκεχειρία, και σε έναρξη άμεσων διαπραγματεύσεων μεταξύ της Πρίστινας και του Βελιγραδίου. Απαιτεί από τον (Πρόεδρο της Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας) Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς να επιτρέψει διεθνή παρατήρηση στο Κόσσοβο και επιμένει στην επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους, λόγω των κινδύνων που προκύπτουν από τον επερχόμενο χειμώνα.

Η ρωσική διπλωματία, η οποία αντιτάχθηκε στη χρήση ισχύος στο πρόσφατο παρελθόν, φάνηκε πρόθυμη να υιοθετήσει την απόφαση, με τη δικαιολογία ότι η "αοριστία" της διατύπωσής της σύμφωνα με κάποιες ερμηνείες, δε δίνει σε οποιονδήποτε εξουσιοδότηση ανάληψης στρατιωτικής δράσης. Θα χρειαζόταν, όπως σχολίασε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα ΗΕ Σεργκέι Λαβρόφ, μια δεύτερη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για κάτι τέτοιο.

Η Κίνα εξακολουθεί να έχει αντιρρήσεις όσον αφορά τη διατύπωση - απειλή ανάληψης "περαιτέρω μέτρων", αλλά είναι ελεύθερη να... απέχει από την ψηφοφορία, όπως σχολίαζε ο ανταποκριτής του "Ασοσιέιτεντ Πρες".

Ο Βρετανός πρεσβευτής, Τζέρεμι Γκρίνστοκ, έσπευσε να πει ότι η "άμεση στρατιωτική δράση" δεν αποτελεί βασικό στόχο. "Το αντικείμενο ήταν να αναγνωρίσει τη σοβαρότητα της ανθρωπιστικής κατάστασης, και να περάσει... μια απόφαση που να κάνει το Βελιγράδι να συνειδητοποιήσει ότι η διεθνής κοινότητα χάνει την υπομονή της", είπε ο Βρετανός διπλωμάτης. Το επόμενο βήμα - δηλαδή η εξουσιοδότηση και η διαταγή της στρατιωτικής επέμβασης - θα εξαρτηθεί από τις αντιδράσεις του Μιλόσεβιτς, πρόσθεσε. "Δε συμφωνούμε για την ώρα", κατέληξε, "απλώς συγκεντρωνόμαστε".

Ο Λαβρόφ είπε ότι η Ρωσία εξακολουθεί να αντιτίθεται σε στρατιωτική επέμβαση.

"Η χρήση ισχύος είναι το τελευταίο μέσο, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας", είπε.

Ωστόσο, το "Ρόιτερ" μετέδιδε πως εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ έλεγε χτες μετά την εβδομαδιαία σύνοδο των πρεσβευτών της Συμμαχίας, ότι το ΝΑΤΟ κατά τη σημερινή σύνοδο των υπουργών Αμυνας στη Βιλαμούρα της Πορτογαλίας, θα ζητήσει "επισήμως" από τις χώρες - μέλη τη συμβολή τους στην περίπτωση που αποφασιστούν αεροπορικές επιθέσεις.

Η ενέργεια θα αφορά μόνο αεροπορικές επιθέσεις και όχι χερσαίες στρατιωτικές ενέργειες.

Οι ΗΠΑ "πιστεύουν ότι η υιοθέτηση μιας τέτοιας απόφασης θα φέρει τα μέλη του ΝΑΤΟ πιο κοντά στη στρατιωτική επέμβαση στο Κοσσυφοπέδιο".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ