Πέμπτη 24 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Μελετά "ανασχηματισμό" ο Νάνο;

ΤΙΡΑΝΑ.-

Ο Αλβανός πρωθυπουργός Φάτος Νάνο εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης συνασπισμού "για να βελτιωθεί η αποδοτικότητά της", έλεγε χτες ένας από τους συνεργάτες του. Αλλά μάλλον πρόκειται για απόπειρα αποφυγής της... πολιτικής "καρατόμησής" του.

Μιλώντας στο "Ρόιτερ", ο Βλαντιμίρ Πρέλα είπε ότι ένας ανασχηματισμός εξετάζεται ως τρόπος για την ενίσχυση των προσπαθειών της κυβέρνησης να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της αναταραχής, κατά την οποία υποστηρικτές της αντιπολίτευσης βγήκαν την περασμένη βδομάδα στους δρόμους ζητώντας την παραίτηση του Νάνο.

"Ενας κυβερνητικός ανασχηματισμός είναι πιθανός", τόνισε ο Πρέλα, πολιτικός σύμβουλος του Νάνο.

Το Δημοκρατικό Κόμμα της Αντιπολίτευσης και οι σύμμαχοί του καλούσαν τους οπαδούς τους να συμμετάσχουν σε νέες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της "κομμουνιστικής δικτατορίας" του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Νάνο. "Δημοκράτες από ολόκληρη την Αλβανία: Ας συγκεντρωθούμε σήμερα στην πλατεία Σκεντέρμπεη", ήταν το σύνθημα στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας της αντιπολίτευσης "Rilindia Demokratike".

Δυτικοί διπλωμάτες υποστηρίζουν ότι ο Νάνο πρέπει να λάβει γρήγορα μέτρα για να αποκατασταθεί η ασφάλεια που έχει υπονομευτεί από την κυκλοφορία χιλιάδων όπλων τα οποία εκλάπησαν από τις στρατιωτικές αποθήκες κατά τη διάρκεια των εκτεταμένων ταραχών που ακολούθησαν την κατάρρευση των παρατραπεζών, πέρσι.

"Υπάρχει μεγάλη πίεση στον πρωθυπουργό να κάνει ανασχηματισμό ή να παραιτηθεί", δήλωσε Δυτικός διπλωμάτης.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα εφημερίδων, ενδέχεται να απομακρυνθεί ο υπουργός Εσωτερικών Περικλής Τέτα, επειδή δεν εφάρμοσε την εισαγγελική παραγγελία να συλλάβει άτομα εμπλεκόμενα στα γεγονότα της 14ης του Σεπτέμβρη, για τα οποία ο Νάνο υποστήριξε ότι ήταν προσπάθεια των Δημοκρατικών για κατάληψη της εξουσίας.

Ο υπουργός Οικονομικών Αρμπέν Μαλάι και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπασκίμ Φίνο φέρονται, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, να φεύγουν από την κυβέρνηση, όμως ο Πρέλα τόνισε ότι "προς το παρόν ένας κυβερνητικός ανασχηματισμός δεν αποτελεί προτεραιότητα".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ