ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Δεκέμβρη 1997
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ
Εφιαλτικοί φόροι στις μεταβιβάσεις ακινήτων

Αυξάνονται κατά 15% τα αφορολόγητα ποσά και οι μειώσεις φόρων για ειδικές περιπτώσεις

Εφιαλτικές εικόνες έχει δημιουργήσει στις εφορίες η απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει από την 1η Γενάρη τις αντικειμενικές αξίες στα ακίνητα της χώρας. Χιλιάδες ενδιαφερόμενοι, στην προσπάθειά τους να γλιτώσουν κάποια ποσά από τη φορομπηχτική μανία των "εκσυγχρονιστών", προσπαθούν όπως όπως να ολοκληρώσουν αυτές τις μέρες τις διαδικασίες μεταβίβασης των - προς αγορά ή προς πώληση - ακινήτων τους. Μπροστά στη λαϊκή κατακραυγή που σηματοδότησαν οι κυβερνητικές επιλογές, το υπουργείο Οικονομικών εξαναγκάστηκε χτες να προχωρήσει σε αύξηση των αφορολόγητων ποσών, που ισχύουν για τις διάφορες κατηγορίες των φορολογουμένων.

Στο μεταξύ, ιδιαίτερα σημαντικές θεωρούνται από παράγοντες της αγοράς οι αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Οπως λένε μάλιστα χαρακτηριστικά, σε πολλές περιπτώσεις οι αυξήσεις αυτές έρχονται να αλλοιώσουν εντελώς την εικόνα που ίσχυε μέχρι σήμερα και σύμφωνα με την οποία οι αντικειμενικές αξίες της εφορίας ήταν πάντα χαμηλότερες από τις πραγματικές τιμές των ακινήτων στην αγορά. Ενδεικτικά αναφέρουν πολλές, μη αστικές κύρια περιοχές, όπου οι αντικειμενικές αξίες έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τις τιμές της αγοράς, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται έντονα προβλήματα στις μεταβιβάσεις και τους σχετικούς φόρους.

Καλό είναι πάντως οι ενδιαφερόμενοι να έχουν υπόψη τους τα εξής:

  • Στις αγοραπωλησίες ακινήτων, για τις οποίες δεν ισχύουν απαλλαγές, η αύξηση του φόρου είναι περίπου αντίστοιχη με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Η αύξηση, κατά περίπτωση, φτάνει μέχρι τις 2 ποσοστιαίες μονάδες. Σημειώνεται ότι ο φόρος μεταβίβασης είναι 11% για τα ποσά μέχρι τα 4.000.000 δρχ. και 13% για το υπόλοιπο τίμημα.
  • Για αγορά πρώτης κατοικίας, μετά τη χτεσινή αύξηση κατά 15% των αφορολόγητων ποσών, ισχύει απαλλαγή μέχρι 17.250.000 δραχμές για τους άγαμους, 27.600.000 για τα ζευγάρια και 5.750.000 για κάθε παιδί. Σημειώνεται ότι η απαλλαγή για πρώτη κατοικία μπορεί να υπολογιστεί και με βάση τα τετραγωνικά της αγοραζόμενης κατοικίας, που είναι 35 για τους άγαμους, 70 για τα ζευγάρια και 15 τετραγωνικά για κάθε παιδί.
  • Ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι αυξήσεις για το φόρο κληρονομιάς, ο οποίος και μετά από τις σχετικές ρυθμίσεις σε πολλές περιπτώσεις (διαμερισμάτων 100 τετραγωνικών) υπερδιπλασιάζεται. Σ' αυτή την κατηγορία όμως της φορολόγησης εμφανίζεται ένα άνευ προηγουμένου αλαλούμ, αφού την ίδια στιγμή με το διπλασιασμό του φόρου, σε περιοχές όπως το Χαλάνδρι, το δεύτερο και το πρώτο Διαμέρισμα της Αθήνας, σε άλλες περιοχές, οι αυξήσεις του φόρου είναι ακόμα και μειωμένες. Αυτό συμβαίνει επειδή ουσιαστικά στις κληρονομιές ισχύουν αφορολόγητα ποσά. Μετά τις χτεσινές πάντως ρυθμίσεις της κυβέρνησης ο φόρος κληρονομιάς που πληρώνουν τα ενήλικα παιδιά είναι: 0% για τα ποσά μέχρι τα 5.175.000 δρχ., 5% για το επόμενο μέρος μέχρι τα 21 εκατ. δρχ., 15% για τα ποσά από 21 μέχρι 69 εκατ. δρχ. και 25% για τα μεγαλύτερα ποσά.

Τέλος, σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, αυξάνονται κατά 15% και τα όρια για την επιβολή Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Ετσι, φόρος θα επιβάλλεται σε όσους άγαμους έχουν ακίνητα αξίας πάνω από 69 εκατ. δρχ., τους έγγαμους με ακίνητη περιουσία πάνω από 138 εκατ. δρχ., ενώ τα ποσά αυτά θα αυξάνονται κατά 17,25 εκατ. δραχμές για κάθε παιδί.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Διαρθρωτικές αλλαγές για τον... πληθωρισμό

Την "καραμέλα" της λήψης πρόσθετων διαρθρωτικών μέτρων για το 1998 και εφεξής, επικαλείται και συνιστά στην κυβέρνηση η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), προκειμένου να υποχωρήσει περαιτέρω ο πληθωρισμός και να επιτευχθούν τα κριτήρια της Συνθήκης του Μάαστριχτ για την είσοδο της χώρας στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση (ΟΝΕ). Αυτό προκύπτει από το Οικονομικό Δελτίο (τεύχος Δεκέμβρη) της Τράπεζας της Ελλάδος, που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα.

Ουσιαστικά η ΤτΕ συνιστά τη συνέχιση της ακολουθούμενης "σφιχτής" εισοδηματικής πολιτικής στο δημόσιο τομέα (και κατ' επέκταση στον ιδιωτικό), προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και εκτεταμένες αλλαγές στην αγορά εργασίας, με πρόσχημα την αποτελεσματικότερη λειτουργία των αγορών και τη βελτίωση της παραγωγικότητας.

Ειδικότερα, στα συμπεράσματα του κεφαλαίου "Επισκόπηση των Οικονομικών και Νομισματικών Εξελίξεων" του Οικονομικού Δελτίου, όπου γίνεται συνοπτική αναφορά στις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις, αναφέρεται ότι "για να υποχωρήσει περαιτέρω ο πληθωρισμός με ικανοποιητικό ρυθμό, η νομισματική και η δημοσιονομική πολιτική πρέπει αφ' ενός να προλάβουν το ενδεχόμενο υπερθέρμανσης της οικονομίας από την πλευρά της ιδιωτικής καταναλωτικής ζήτησης και να απορροφήσουν το κόστος της πρόσφατης νομισματικής αναταραχής και αφ' ετέρου να συνδυαστούν με πρόσθετα μέτρα διαρθρωτικής προσαρμογής, τα οποία θα αποσκοπούν στην αποτελεσματικότερη λειτουργία των αγορών και τη βελτίωση της παραγωγικότητας". Οπως τονίζεται, επίσης, "παράλληλα, απαιτείται να συγκρατηθεί ο ρυθμός ανόδου του κόστους εργασίας στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας σε επίπεδο συμβατό με την επίτευξη των βασικών μακροοικονομικών στόχων". Χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα την επιδιωκόμενη εισαγωγή του ΕΥΡΩ στη χώρα μας το 2001, η διοίκηση της ΤτΕ, μέσω του σχετικού Οικονομικού Δελτίου, υποστηρίζει ότι "η συμβολή της εισοδηματικής πολιτικής θα είναι καθοριστική" γι' αυτό.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την εξέλιξη του πληθωρισμού, στο Δελτίο εκτιμάται ότι ο μέσος ετήσιος ρυθμός του πληθωρισμού για ολόκληρο το 1997 θα υποχωρήσει στο 5,5%-5,6%,ενώ ο ετήσιος ρυθμός του Δεκέμβρη θα είναι χαμηλότερος από 5% (έναντι 5,1% τον περασμένο Νοέμβρη).

"ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ"
Μέχρι 31 Δεκέμβρη η προμήθεια του ειδικού σήματος

Λήγει στις 31 Δεκέμβρη 1997 η προθεσμία καταβολής στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΔΟΥ) του τέλους διενέργειας ψυχαγωγικών παιχνιδιών για το έτος 1998 και της προμήθειας του ειδικού σήματος. Αυτό υπενθυμίζεται σε χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, στην οποία τονίζεται ακόμη ότι από 1 Γενάρη 1998 τα μηχανήματα και τα ειδικά διασκευασμένα τραπέζια για τα οποία υπάρχει υποχρέωση καταβολής τέλους δεν μπορούν να λειτουργούν ή να είναι εγκαταστημένα στα καταστήματα χωρίς να έχει καταβληθεί το οφειλόμενο τέλος του έτους 1998.

Να θυμίσουμε ότι τα τέλη που πρέπει να καταβάλουν οι ιδιοκτήτες τεχνικών παιχνιδιών για να πάρουν ή να ανανεώσουν την άδεια λειτουργίας των συγκεκριμένων παιχνιδιών ανέρχονται, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, σε 25.000 μέχρι και 180.000 δραχμές, ανάλογα με τον πληθυσμό του δήμου ή της κοινότητας στα οποία ανήκει η έδρα της επιχείρησης.

ΕΝΤΟΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΑ
Με "τσιμπημένο" επιτόκιο η χτεσινή δημοπρασία

"Τσιμπημένο" ήταν το επιτόκιο για τα έντοκα γραμμάτια ετήσιας διάρκειας που δημοπρατήθηκαν χτες από το Ελληνικό Δημόσιο. Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, κατά τη χτεσινή δημοπρασία υποβλήθηκαν προσφορές συνολικού ύψους 323 δισ. δραχμών και από αυτές έγιναν δεκτές προσφορές ύψους 310 δισ. δραχμών. Το μέσο σταθμικό επιτόκιο που προέκυψε από τη δημοπρασία ήταν 11,38% (έναντι 11,3% την προηγούμενη φορά). Σημειώνεται ακόμη ότι στο παραπάνω επιτόκιο (11,38%) έγιναν δεκτές και οι μη ανταγωνιστικές προσφορές.

Στο μεταξύ η Τράπεζα της Ελλάδας ανακοίνωσε ότι κατά τη χτεσινή δημοπρασία σταθερού επιτοκίου (13,5%) για αγορά τίτλων κυριότητας των πιστωτικών ιδρυμάτων με συμφωνία επαναπώλησης στις 31 Δεκέμβρη 1997, υπήρξε περιορισμένη ζήτηση και διατέθηκε ποσό 8 δισ. δραχμών. Η Τράπεζα της Ελλάδας ανακοίνωσε επίσης τη μείωση (που ισχύει από χτες) σε 0,2% από 0,4% της ημερήσιας πρόσθετης επιβάρυνσης των χρεωστικών υπολοίπων των τρεχούμενων λογαριασμών καταθέσεων που τηρούν τα πιστωτικά ιδρύματα στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Συστάθηκε η κοινοπραξία για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού

Ενα καθοριστικό βήμα στην προώθηση του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης σημειώθηκε χτες με την υπογραφή της σύμβασης για τη σύσταση της κοινοπραξίας που θα πραγματοποιήσει τη μελέτη για την κατασκευή του έργου. Η σύμβαση υπογράφτηκε μεταξύ της ΔΕΠ και της εταιρίας ΘΡΑΚΗ ΑΕ (κοινοπραξία των εταιριών Ομίλου Λάτση, Κοπελούζου και "Προμηθέας Γκαζ"), ενώ το κόστος της μελέτης στο μεγαλύτερο μέρος του θα καλυφθεί από κονδύλια του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η μελέτη αναμένεται να ολοκληρωθεί σε διάστημα δώδεκα μηνών, ενώ η ανάθεσή της θα γίνει με διαδικασίες διεθνούς διαγωνισμού. Η επένδυση για την υλοποίηση του έργου εκτός από τον αγωγό μήκους 300 χλμ περιλαμβάνει εγκαταστάσεις φόρτωσης δεξαμενόπλοιων, εγκαταστάσεις αποθήκευσης, αντλιοστάσια κλπ. Με την ολοκλήρωσή του θα επιτραπεί η μεταφορά 30-35 εκατ. τόνων αργού πετρελαίου από το πλεόνασμα της παραγωγής της Ρωσίας και των χωρών της Κασπίας Θάλασσας στις διεθνείς αγορές με τον πιο οικονομικό τρόπο.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ