ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Δεκέμβρη 1997
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Ανεβαίνουν επικίνδυνα τα μποφόρ στο Αιγαίο

Μεγάλης κλίμακας και χρονικής διάρκειας στρατιωτικές ασκήσεις προγραμματίζει η Αγκυρα, στηριγμένη σε ιμπεριαλιστικές πλάτες και κλιμακώνοντας την ένταση στην περιοχή

Την πολιτική ισχύος και επίδειξης δύναμης συνεχίζει η Τουρκία, στηριγμένη στις πλάτες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και προκαλώντας αμηχανία στην ελληνική κυβέρνηση, καθώς γίνεται αντιληπτό πως η πολιτική κατευνασμού, που ακολουθεί η Αθήνα, είναι αναποτελεσματική. Το νέο μήνυμα ισχύος που απέστειλε η τουρκική κυβέρνηση προς την ελληνική, λίγες μόνο μέρες μετά την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, είναι η ανακοίνωση πρωτοφανούς κλίμακας ασκήσεων, που θα εξελιχθούν σε ολόκληρο το Αιγαίο και αναμένεται να "μπλοκάρουν" την περιοχή για περίπου είκοσι μέρες. Η αμηχανία της ελληνικής κυβέρνησης αποτυπώνεται στην "εσπευσμένη" αναζήτηση μιας συνάντησης μεταξύ των "σοφών" που απαρτίζουν την περιβόητη επιτροπή των εμπειρογνωμόνων, προφανώς για να πραγματοποιηθεί ένα βήμα αποκλιμάκωσης.

Η τουρκική αίτηση, για τη δέσμευση οκτώ περιοχών στο Αιγαίο από τις 2 μέχρι τις 23 Γενάρη, υποβλήθηκε σύμφωνα με όλους τους τύπους και τις συνηθισμένες διαδικασίες στην ελληνική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) στις 12 Δεκεμβρίου. Η ΥΠΑ, σύμφωνα με τις, γεμάτες υπονοούμενα, "διαρροές" από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, ενημέρωσε για το τουρκικό αίτημα το ΥΕΘΑ με καθυστέρηση, στις 22 Δεκέμβρη, με αποτέλεσμα η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Τουρκίας να αναλάβει την ενημέρωση των Αεροπορικών Εταιριών για τις ασκήσεις μέσα στο ελληνικό FIR.

Τελικά, μετά από τις απαραίτητες μελέτες και συνεννοήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών και υπουργείων, η ελληνική ΥΠΑ ζήτησε να εξαιρεθούν τρεις από τις οκτώ περιοχές που είχε ζητήσει να δεσμευτούν η Αγκυρα. Και στις τρεις περιοχές, που η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε να τροποποιηθούν οι παράμετροι των τουρκικών ασκήσεων, η πρόσβαση προϋποθέτει την παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου. Οι περιοχές αυτές, στις οποίες αναμένεται να εξελιχθούν οι γνωστές εικονικές αερομαχίες, καθώς η Τουρκία δεν πρόκειται να αλλάξει τις παραμέτρους, βρίσκονται δυτικά της Χίου μέχρι τη βραχονησίδα Καλόγηρος, νότια της Ικαρίας και Νοτιοδυτικά της Χίου.

Συμπτώσεις

Στην Αθήνα, η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί με ανησυχία τους τουρκικούς σχεδιασμούς, που αποβλέπουν στην προώθηση πάγιων θέσεων της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής. Η ανησυχία της εντείνεται, καθώς η γιγάντια τουρκική άσκηση "συμπίπτει" με μια σειρά από γεγονότα. Κατ' αρχάς, η τουρκική άσκηση συμπίπτει με την πρώτη κοινή άσκηση, που θα πραγματοποιήσουν στις αρχές του νέου χρόνου η Τουρκία, το Ισραήλ και οι ΗΠΑ. Η προώθηση των συμμαχικών δεσμών μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, υπό την καθοδήγηση και τη φροντίδα της Ουάσιγκτον, όπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές, αποτελεί τεράστιο πρόβλημα για την ελληνική εξωτερική πολιτική, καθώς με τη συμμαχία αυτή πολλαπλασιάζεται και η πολιτική ισχύς της γειτονικής χώρας.

Πέραν αυτού, παράγοντες του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνουν τις εμπρηστικές δηλώσεις αξιωματούχων της τουρκικής κυβέρνησης, σχετικά με τα εμπόδια που προβάλλει η Ελλάδα στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Ανησυχητικές για το κλίμα είναι και οι απειλές του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ρ. Ντενκτάς, ο οποίος επιζητεί αναγνώριση της κρατικής οντότητας του ψευδοκράτους. Αν σε όλα αυτά προσθέσει κανείς και την αναγόρευση της Ελλάδας σε υπ' αριθμόν ένα εχθρό της Τουρκίας από το Εθνικό Συμβούλιο της Τουρκίας, καθώς επίσης και το θέμα με τις απελάσεις υπαλλήλων από τα προξενεία των δύο χωρών σε Κωνσταντινούπολη και Θεσσαλονίκη, τότε το σκηνικό της έντασης έχει ήδη στηθεί. Την αποφόρτιση αυτού του κλίματος επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση και αναζητά τρόπους κατευνασμού της Αγκυρας. Στο πλαίσιο αυτής της κατευναστικής πολιτικής πρέπει να τοποθετηθεί και η πρόταση για συνάντηση των "σοφών" στις 9 ή τις 12 του Γενάρη που διατύπωσε η ελληνική πλευρά, αποστέλλοντας το τέταρτο μνημόνιό της προς την κοινοτική προεδρία.

Α. Τσοχατζόπουλος: Θα υπάρξει αποφασιστική απάντηση

Απαντώντας σε ερώτηση Ελληνα δημοσιογράφου ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, κατά την επίσκεψή του στη Βοσνία, δήλωσε σε σχέση με την προγραμματισμένη άσκηση των τουρκικών στρατευμάτων τις επόμενες μέρες στο Αιγαίο: "Το FIR Αθηνών είναι αποκλειστική ευθύνη της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ). Οι Τούρκοι έχουν ενημερώσει εδώ και δέκα μέρες για τη διεξαγωγή της άσκησης. Αναμένουμε τη συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία πιστεύουμε ότι θα υπαγορεύεται από τους διεθνείς κανόνες. Ελπίζουμε ότι η συμπεριφορά της θα διέπεται από αυτές τις αρχές με βάση τη διάθεσή της για ένταξή της στην Κοινότητα. Θα υπάρξει αποφασιστική απάντηση σε περίπτωση που η Τουρκία αμφισβητήσει τους κανόνες διεθνούς δικαίου".

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Με τον αέρα της υπερκάλυψης του πλάνου

Ανακοίνωση του Γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου

Το πλάνο για την οικονομική εξόρμηση προς τιμή των 80 χρόνων του Κόμματός μας, υπερκάλυψε η Οργάνωση της ΚΝΕ, με ποσοστό 104,5%.

Συγκεκριμένα, το Γραφείο του ΚΣ της ΚΝΕ σε ανακοίνωσή του τονίζει: "Η υπερκάλυψη του πλάνου, η μεγάλη ανταπόκριση της νεολαίας και η συνεισφορά της στην οικονομική εξόρμηση, αποδεικνύουν για ακόμη μια φορά τη συνεχή ανοδική πορεία της Οργάνωσής μας, επιβεβαιώνουν την αύξηση του κύρους και της επιρροής του ΚΚΕ στη νεολαία.

Στα πλαίσια της οικονομικής εξόρμησης οι Οργανώσεις και τα μέλη της ΚΝΕ πραγματοποίησαν ένα μεγάλο άνοιγμα στη νεολαία, μεταφέροντας τις θέσεις και την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, το μήνυμα της αντεπίθεσης, πλατιά στη νεολαία, διευρύνοντας και σταθεροποιώντας τους δεσμούς τους μαζί της.

Χαιρετίζουμε τα μέλη της Οργάνωσης που αυτό το δίμηνο έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για την επιτυχία της οικονομικής εξόρμησης, για την εκπλήρωση των στόχων που και μπροστά στην οικονομική εξόρμηση είχαμε θέσει.Με τον αέρα της επιτυχίας στην κάλυψη του πλάνου, με ακόμη μεγαλύτερο ενθουσιασμό και πάθος συνεχίζουμε και τη νέα χρονιά το άνοιγμα της Οργάνωσης στη νεολαία, αξιοποιώντας τις τεράστιες δυνατότητες που η πολιτική του ΚΚΕ, η ίδια η δράση της Οργάνωσής μας καθημερινά δημιουργούν".Οι πρώτες οργανώσεις στην κάλυψη του πλάνου της οικονομικής εξόρμησης είναι:

1. Αττική 138,03%

2. Ανατολική Πελοπόννησος 133,33%

3. Ανατολική Στερεά - Εύβοια 118,13%

4. Δυτική Ελλάδα 113,36%

5. Αθήνα 100%

6. ΑΕΙ Θεσσαλονίκης 100%

7. Θεσσαλία 100%

Το πόρισμα

Οτι δε θα έχει δοθεί στη δημοσιότητα, ένα χρόνο μετά το ναυάγιο του ΔΥΣΤΟΣ, το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων για τα αίτια του ναυαγίου, ήταν και αναμενόμενο και αυτονόητο. Αν συνέβαινε το αντίθετο, θα ήταν σα να σηκώνονταν τα πόδια να δείρουν το κεφάλι. Και στο χώρο της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας είναι πλέον αυταπόδεικτο πως κεφάλι είναι οι εφοπλιστές και όλος ο κρατικός μηχανισμός υποστήριξης λειτουργεί μόνο ως πόδια, που τρέχουν και μόνο τρέχουν σε κάθε προσταγή των εφοπλιστών. Κι αυτοί ακόμα οι συγγενείς των 20 νεκρών, παρότι είχαν κάθε λόγο να ελπίζουν πως έστω και για μία φορά η Δικαιοσύνη θα λειτουργήσει, ότι κάποιος αδέκαστος θα ψάξει τα αίτια και έστω ως πρώτη διαπίστωση θα τα ανακοινώσει, δεν πίστευαν ότι θα βρεθούν ανακριτικοί υπάλληλοι και δικαστές που θα τολμήσουν. Πολύ περισσότερο, δεν περίμεναν να μάθουν την αλήθεια από τους ιθύνοντες του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, ενός υπουργείου που υπάρχει μόνο και μόνο γιατί οι εφοπλιστές αξιώνουν να υπάρχει, με το αζημίωτο βέβαια.

Ομως, το ότι είναι πλέον αυταπόδεικτη η κυριαρχία των εφοπλιστών στο όλο σύστημα της εμπορικής ναυτιλίας δε σημαίνει ότι είναι και αυτονόητη. Η ιστορία της ταξικής πάλης στο συγκεκριμένο προκεχωρημένο φυλάκιο έχει δείξει πως οι εφοπλιστές είχαν λυμένα τα χέρια, μόνο στο βαθμό που απέναντί τους δεν είχαν ένα ρωμαλέο, ταξικά προσανατολισμένο ναυτεργατικό κίνημα. Η ιστορία της Ομοσπονδίας Ελληνικών Ναυτεργατικών Ενώσεων και των κατακτήσεων των ναυτεργατών στο καιρό της δράσης της (ακόμα και το τραπεζομάντιλο στο τραπέζι είναι κατάκτηση αυτής της εποχής) είναι η πλέον τρανταχτή απόδειξη για το ότι δεν είναι αυτονόητη η κυριαρχία των εφοπλιστών.

Υπό αυτό το πρίσμα, η δικαίωση ή όχι των νεκρών, όχι μόνο του ναυαγίου του ΔΥΣΤΟΣ, αλλά συνολικά των νεκρών - θυμάτων της εφοπλιστικής ασυδοσίας, είναι καθαρά θέμα συσχετισμών. Κι έχει σημασία να επισημαίνεται αυτό, όχι μόνο για να μην κυριαρχεί η μοιρολατρία απέναντι σ' αυτό που σήμερα φαίνεται κυρίαρχο, αλλά και γιατί, σ' αυτό ειδικά το μετερίζι, τη θάλασσα, η ταξική πάλη δεν εκφράζεται μόνο με νίκες ή ήττες αυτής ή της άλλης πλευράς, αλλά σηματοδοτείται πάντα μόνο με νεκρούς!

Το ναυάγιο του ΔΥΣΤΟΣ δεν ήταν ένα τυχαίο ναυάγιο. Σ' αυτό εκφράστηκαν, με τον πλέον τραγικό τρόπο, οι αρνητικοί για το ναυτεργατικό κίνημα συσχετισμοί. Το πλοίο είχε καταγγελθεί κατ' επανάληψη σαν "σαπάκι". Ολοι γνώριζαν πως, αργά ή γρήγορα, θα κατέληγε στο βυθό. Το βάρος της δίωξης από τα πλοία 100.000 Ελλήνων ναυτεργατών, στη διάρκεια της κρίσης του '80, έκλεισε και κλείνει πολλά στόματα. Που γνώριζαν - γνωρίζουν πόσο δύσκολο είναι να πεις"όχι", την ώρα που και το επίσημο συνδικάτο σου, η ΠΝΟ και η Ενωση Πλοιάρχων στο προκείμενο, σου λένε ταξίδευε και μη μιλάς... Το γεγονός ότι στην προκυμαία της Κύμης, την Κυριακή, οι συγγενείς των νεκρών ήταν απόλυτα μόνοι, λέει πολλά. Και δηλώνει ταυτόχρονα πως όποιο μνημόσυνο θα είναι ανέξοδο, όσο δεν κάνουμε όλα όσα είναι αναγκαία, ώστε να μπορεί ο ναυτικός - ο κάθε εργάτης, την ώρα που πρέπει, να πει "όχι", ώστε να μην υπάρχει ανάγκη πορίσματος μετά.

Βιντεοκασέτα - ιστορικό ντοκουμέντο

Η βιντεοκασέτα με σπάνια ντοκουμέντα από την ιστορία του ΚΚΕ που προβλήθηκε στην επετειακή εκδήλωση για τα 80 χρόνια από την ίδρυση του Κόμματος διατίθεται, για όσους ενδιαφέρονται, από τα γραφεία της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό, έναντι 2.000 δραχμών.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ