ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 4 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
Προς νέα νίκη οι δυνάμεις της Μπολιβαριανής διαδικασίας

Σήμερα πραγματοποιούνται οι βουλευτικές εκλογές στη Βενεζουέλα

Στη Βενεζουέλα πραγματοποιούνται σήμερα βουλευτικές εκλογές για την ανάδειξη των 167 βουλευτών της Εθνοσυνέλευσης και ταυτόχρονα των 12 αντιπροσώπων στο Λατινοαμερικάνικο Κοινοβούλιο και 5 αντιπροσώπων στο Κοινοβούλιο των Ανδεων. Είναι ουσιαστικά η 9η φορά (συμπεριλαμβανομένων και των δημοψηφισμάτων) που ο λαός της Βενεζουέλας συμμετέχει σε κάποιας μορφής εκλογές, από το 1998 που ο Ούγκο Τσάβες αναδείχτηκε σε Πρόεδρο. Από τότε ξεκίνησε στη χώρα μια νέα πολιτική περίοδος, την οποία οι δυνάμεις που συμμετέχουν στη διαδικασία της αλλαγής ονομάζουν «Μπολιβαριανή επαναστατική διαδικασία», γιατί στηρίζεται στη βασική ιδέα του μεγάλου απελευθερωτή της Λατινικής Αμερικής, Σιμόν Μπολίβαρ, και σήμερα αποκτά νέο περιεχόμενο για την απελευθέρωση της ηπείρου από τον ιμπεριαλισμό.

Τα λαϊκά στρώματα της Βενεζουέλας αναδεικνύοντας πολλές φορές το Μπολιβαριανό Μπλοκ σε πρώτη δύναμη (την τελευταία φορά στις εκλογές του 2000 με 52%) έχουν αποδείξει ότι στηρίζουν αυτή την αλλαγή που ήδη έχει δώσει σημαντικές κατακτήσεις. Στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, στη διανομή καλλιεργήσιμης γης σε ακτήμονες, στην επανάκτηση του ελέγχου των φυσικών πόρων της χώρας.

Σημαντική στιγμή για το λαϊκό κίνημα ήταν όταν αυτό ανέτρεψε τους πραξικοπηματίες στρατιωτικούς που με την ανοιχτή στήριξη των ΗΠΑ, συνέλαβαν τον Πρόεδρο Τσάβες τον Απρίλη του 2002. Τότε για δύο μέρες κατάργησαν την εκλεγμένη λαϊκή κυβέρνηση και τοποθέτησαν ως μαριονέτα πρόεδρο, τον πρόεδρο του Συνδέσμου Βιομηχάνων της Βενεζουέλας, Πέδρο Καρμόνα που με ένα διάταγμα κατάργησε όλους τους φιλολαϊκούς νόμους. Ο λαός με πρωτόγνωρες διαδηλώσεις και με τη στήριξη της πλειοψηφίας του στρατού απαίτησαν και επέβαλαν την επιστροφή του Τσάβες. Ακολούθησε τον ίδιο χρόνο το οργανωμένο, από την αστική τάξη και τα κόμματά της, σαμποτάζ στην πετρελαϊκή βιομηχανία, που και αυτό απέτυχε κάτω από τη λαϊκή κινητοποίηση υπέρ της μπολιβαριανής διαδικασίας και κατέληξε στην εθνικοποίηση αυτού του στρατηγικού τομέα της χώρας.

Σήμερα, οι προσπάθειες αποσταθεροποίησης από την πλευρά της αντιπολίτευσης, που στηρίζεται ανοιχτά από την αμερικάνικη πρεσβεία και την αμερικάνικη κυβέρνηση συνεχίζονται με τελευταίο επεισόδιο το μποϊκοτάζ των σημερινών εκλογών. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης Δημοκρατική Δράση και το κοινωνικοχριστιανικό COPEI, που κυβέρνησαν τη χώρα για 50 χρόνια, και άλλα μικρότερα, αποφάσισαν προφασιζόμενα μη έγκυρες εκλογές να απόσχουν από αυτές. Βλέπουν ότι πλέον δεν έχουν κανένα έρεισμα στο λαό και επιλέγουν το παιχνίδι του σαμποταρίσματος. Από την άλλη, το Μπολιβαριανό Μπλοκ της Αλλαγής, που είναι συμμαχία του κόμματος Πέμπτης Δημοκρατίας του Τσάβες, του «Ενωμένοι για τη Βενεζουέλα», του ΚΚ Βενεζουέλας, του «Μπορούμε» και άλλων 40 περίπου οργανώσεων, όλα δείχνουν ότι θα πετύχει άλλη μια μεγάλη νίκη. Αν καταφέρει να έχει τα 2/3 της Εθνοσυνέλευσης, τότε ανοίγει ο δρόμος για ακόμα βαθύτερες αλλαγές στη βενεζουελάνικη κοινωνία, κάτι που φοβούνται και δικαίως η αστική τάξη της χώρας και τα πολιτικά της στηρίγματα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ