ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 5 Ιούλη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΑΤΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
«Μπλόκο» στην αντιδραστική μεθόδευση

Γρηγοριάδης Κώστας

Η βαθιά αντιδραστική πρόταση, για αποκλειστική χρηματοδότηση των κομμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό που επανέφερε την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή η κυβέρνηση, δεν ήταν «κεραυνός εν αιθρία». Χρόνια τώρα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ φλερτάρουν με αυτήν την ιδέα και τώρα πιστεύουν ότι βρήκαν την ευκαιρία να την κάνουν πράξη.

Η πρόταση αυτή είναι η «απάντηση» τάχα των κομμάτων του αστικού πολιτικού συστήματος στη διαπλοκή και τη διαφθορά και επανέρχεται στο προσκήνιο κάθε φορά που «σκάνε» τέτοια σκάνδαλα. Το ίδιο γίνεται και τώρα, με αφορμή το καραμπινάτο σκάνδαλο διοχέτευσης «μαύρου χρήματος» ύψους τουλάχιστον 100 εκατομμυρίων ευρώ προς το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ από το γερμανικό κολοσσό της «Ζήμενς». Οι ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων προσπαθούν να πείσουν ότι με την πρόταση για κατάργηση κάθε άλλης χρηματοδότησης των κομμάτων πέραν της κρατικής, θωρακίζεται τάχα το πολιτικό - κομματικό σύστημα από τη διαπλοκή και τη διάβρωση από τα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Φυσικά, πρόκειται για αστείο και βαθιά υποκριτικό ισχυρισμό, αφού οι πάντες αντιλαμβάνονται ότι δεν είναι δυνατόν το κεφάλαιο - οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι - να μη «συνδράμουν» τους δικούς τους πολιτικούς υπαλλήλους, τους διαχειριστές της κυρίαρχης πολιτικής και των συμφερόντων τους. Οι τρόποι που μπορεί να γίνει αυτό είναι άπειροι και βέβαια δεν υπάρχει κανένας τρόπος ελέγχου. Αντίθετα, είναι απολύτως βέβαιο ότι όσο περισσότερος πλούτος συσσωρεύεται σε λίγα μονοπωλιακά «χέρια», τόσο περισσότερο θα ενισχύονται τα φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς μεταξύ των αστικών κομμάτων και των «μεγάλων αφεντικών». Τα στελέχη των δύο μεγάλων κομμάτων έχουν τόσο πολύ «εθιστεί» από τις «χορηγίες» των μεγάλων επιχειρήσεων, ώστε τις θεωρούν κάτι φυσιολογικό και δικαιολογημένα «έξοδα παράστασης», όπως είπε χαρακτηριστικά ο Θ. Πάγκαλος.

Η απαγόρευση της «ιδιωτικής χρηματοδότησης» το μόνο αποτέλεσμα που θα επιτύχει είναι να καταστήσει τα κόμματα ομήρους του κράτους, της εκάστοτε κυβέρνησης που θα μοιράζει την πίτα της κρατικής ενίσχυσης κατά το δοκούν, αλλά και της ΕΕ και των επιχειρηματιών που συμμετέχουν στην οικονομική στήριξη των καθεστωτικών κομμάτων. Ταυτόχρονα, ενισχύει την παρέμβαση του κράτους στην εσωτερική λειτουργία των κομμάτων με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την πολιτική γραμμή και αυτονομία τους.

Με την πρόταση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ βαφτίζονται ιδιωτική χρηματοδότηση οι συνδρομές των μελών, των φίλων και των οπαδών των κομμάτων, που πλέον τίθενται εκτός «νόμου», αφού ο νόμος που θα φέρει η κυβέρνηση, όπως προανήγγειλε ο Πρ. Παυλόπουλος, θα προβλέπει ότι τα κόμματα δε θα μπορούν να έχουν άλλη πηγή χρηματοδότησης πέραν από αυτήν του κρατικού προϋπολογισμού! Και αυτό όταν είναι γνωστό ότι η κρατική χρηματοδότηση τουλάχιστον για τα μικρότερα κόμματα, και σε κάθε περίπτωση για το ΚΚΕ, δεν είναι η κύρια πηγή χρηματοδότησής τους. Η κύρια χρηματοδότηση για το ΚΚΕ είναι οι οικονομικές ενισχύσεις των μελών, των φίλων και των οπαδών και οι οικονομικές εξορμήσεις που γίνονται κάθε χρόνο.

Κόμματα «χειραγωγημένα»

Δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής ότι η αποκλειστική χρηματοδότηση από το κράτος είναι μόνο ένα μέτρο που εντάσσεται σε συνολικό πλέγμα αντιδραστικών διατάξεων που προωθούνται στο πλαίσιο της ΕΕ, με στόχο τη χειραγώγηση και τη λειτουργία των κομμάτων εντός του «ευρωπαϊκού πλαισίου», όπως αυτό διαμορφώνεται από τα ευρωμονοπώλια.

Οι ηγεσίες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν ήδη εκφράσει τη βούλησή τους να συμμορφωθούν πλήρως και αποφασιστικό βήμα στην κατεύθυνση αυτή ήταν οι προτάσεις που είχαν καταθέσει κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος που έγινε πριν από έναν περίπου χρόνο. Πέρα από την πρόταση για χρηματοδότηση αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό, τα δύο κόμματα συμφώνησαν και στην ανάθεση ελέγχου των οικονομικών των κομμάτων σε ειδικό τμήμα του Συνταγματικού Δικαστηρίου που θέλουν να ιδρύσουν, κ.ά. (Οι δηλώσεις πάντως του Θ. Τσουκάτου την περασμένη βδομάδα καταδεικνύουν ότι καμία τύχη δεν πρόκειται να έχει αυτός ο έλεγχος, αφού τα δύο μεγάλα κόμματα χρησιμοποιούν και «διπλά βιβλία»...).

Αστεία, αν δεν ήταν επικίνδυνη, είναι η πρόταση που επανέφερε ο Γ. Παπανδρέου, ότι δηλαδή θα καταπολεμήσει το μαύρο πολιτικό χρήμα μέσω των τραπεζικών λογαριασμών όπου θα κατατίθενται οι ονομαστικές ιδιωτικές εισφορές. Το μόνο που σίγουρα θα καταφέρει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι να αυξήσει την πελατεία και την προμήθεια των τραπεζών...

Το ΚΚΕ έχει ξεκαθαρίσει διαχρονικά και σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να συμμορφωθεί και να υποταχθεί, ακριβώς γιατί δεν πρόκειται να αποδεχτεί καμία παρέμβαση στη λειτουργία και τη γραμμή του από το κράτος και τα μονοπώλια.

Ακριβώς αυτή η ασυμβίβαστη και ανυποχώρητη στάση του είναι που έχει προκαλέσει την οργή γνωστών οικονομικών και πολιτικών κέντρων εξουσίας που ειδικά τα τελευταία χρόνια έχουν κλιμακώσει τις συκοφαντικές επιθέσεις και προβοκάτσιες ακριβώς γύρω από τα οικονομικά του. Στόχος είναι να δημιουργήσουν σύγχυση και αμφιβολία για την ηθική ακεραιότητά του, να ενισχύσουν την αντίληψη ότι δε διαφέρει από τα άλλα κόμματα και «τα παίρνει» από τους βιομηχάνους και τις πολυεθνικές.

Δε χωρά αμφιβολία ότι οι πιέσεις θα ενταθούν το επόμενο διάστημα, ενόψει και της κατάθεσης του νομοσχεδίου που προανήγγειλε η κυβέρνηση. Δεν είναι, φυσικά, τυχαίες οι φωνές από διάφορα «παπαγαλάκια» της δημοσιογραφίας που ζητούν έλεγχο και διαφάνεια στα οικονομικά του ΚΚΕ.

Προσποιούνται ότι δεν αντιλαμβάνονται την ξεκάθαρη θέση του ΚΚΕ πως σε ό,τι αφορά την κρατική επιχορήγηση ο έλεγχος γίνεται με όλους τους τύπους, όπως ελέγχονται όλα τα κόμματα της Βουλής. Ελέγχεται από τους ορκωτούς λογιστές και στη συνέχεια από την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, αλλά μέχρι εκεί. Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να αποδεχτεί κανέναν έλεγχο για τις σχέσεις του με τα μέλη και τους φίλους του, ούτε παρέμβαση στη λειτουργία και τη δράση του ή την κατεύθυνση της πολιτικής του. Δεν πρόκειται να παραδοθεί ή να αφεθεί να εξαρτάται αποκλειστικά από την κρατική χρηματοδότηση, ακριβώς γιατί δεν ανήκει στα κόμματα που υπηρετούν την κυρίαρχη πολιτική, αλλά αγωνίζεται με όλες τις δυνάμεις του για την ανατροπή της. Δεν είναι καθεστωτικό κόμμα ούτε έχει διατελέσει κυβερνητικό κόμμα για να παίρνει μίζες από τα μονοπώλια που λυμαίνονται τις κρατικές προμήθειες και «αυτοχρηματοδοτούμενα» έργα. Απολογείται και δέχεται έλεγχο για την πολιτική του, τη δράση και τα οικονομικά του μόνο στην εργατική τάξη και στο λαό.


Π. Κ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ