Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 5 Ιούλη 2009 - αριθ. φύλλου: 10414

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
Β' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
Η επίθεση
της
χιτλερικής Γερμανίας στην ΕΣΣΔ

Την Κυριακή 22 Ιούνη του 1941, η χιτλερική Γερμανία επιτέθηκε ενάντια στη Σοβιετική Ενωση. Η καταστροφή της ΕΣΣΔ ήταν το απώτερο σχέδιο και των δύο αντιμαχόμενων ιμπεριαλιστικών συνασπισμών στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Το γεγονός ότι ο Χίτλερ επιτέθηκε πρώτα στα καπιταλιστικά κράτη της Δυτικής Ευρώπης δεν αλλάζει την ουσία της υπόθεσης. Ισα ίσα, επιβεβαιώνει το νομοτελειακό του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού, που, οξυνόμενος, δεν έχει όρια στην αγριότητα της έκφρασής του. Η ΕΣΣΔ και οι λαοί της βγήκαν νικητές σ' αυτόν τον πόλεμο. Σήμερα, καθώς η Ιστορία ξαναγράφεται από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, διαστρεβλωμένη για να υπηρετήσει τους σκοπούς και τις σημερινές επιδιώξεις τους με μοναδικό στοιχείο αιχμής της βρώμικης προπαγάνδας τους τον αντικομμουνισμό και αντισοβιετισμό, με την ταύτιση φασισμού - κομμουνισμού, αν και ανειρήνευτοι εχθροί, επιχειρούμε μια σύντομη αναδρομή σε ορισμένα από όσα προηγήθηκαν της επίθεσης στην ΕΣΣΔ, καθώς και για τον πρωταγωνιστικό ρόλο της, με τεράστιες θυσίες του σοβιετικού λαού, στην Αντιφασιστική Νίκη.


ΣΕΛ.  11  -  14


ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
Δυο διαφορετικές προσεγγίσεις

Το τελευταίο διάστημα «αναθερμάνθηκε» το θέμα του θεσμικού πλαισίου για τον κινηματογράφο. «Αναθέρμανση» που επαναφέρει στο προσκήνιο τις βασικές ιδεολογικές διαφορές στο εσωτερικό αυτής της κοινότητας, για τον προσανατολισμό του ελληνικού κινηματογράφου.


ΣΕΛ.  4  -  5
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Η κληρονομιά των ψαριών στον άνθρωπο

Κάθε βιολογικό είδος που ζει σήμερα είναι ο πιο πρόσφατος κρίκος της εξελικτικής αλυσίδας που οδήγησε σ' αυτό. Το ιστορικό του εξηγεί στοιχεία της ανατομίας και της φυσιολογίας του, που αλλιώς θα φαίνονταν «παράλογα».


ΣΕΛ.  7
Ανεμογεννήτριες σε Πάρνηθα, Πεντέλη, Υμηττό

Το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση, άνοιξε την όρεξη σε «πράσινους» καπιταλιστές, που προτείνουν, μέσω της Επιστημονικής Ενωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), την εγκατάσταση τριών αιολικών πάρκων σε Πάρνηθα, Πεντέλη, Υμηττό!


ΣΕΛ.  24
ΔΙΗΓΗΜΑ
Σοφία

«Βρεθήκαμε πριν λίγους μήνες Σοφία, νυχτιάτικα, σε μια σύναξη της Στενής Αυτοάμυνας στου "Καλού τον Μπαξέ". Κοριτσάκι ακόμα σε κοιτούσα που έβγαλες το πιστόλι, το σκούπισες και το ξανάκρυψες μέσα στον κόρφο σου... "Το καινούριο παιχνίδι της", σκέφτηκα και θυμήθηκα πόσο καμάρωνα όταν είχα πρωτοπιάσει όπλο στ' Αντάρτικο!». Από το διήγημα του Γιώργου Φαρσακίδη.


ΣΕΛ.  8  -  9

Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ