ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 5 Ιούλη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
18ο ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΝΕ
Πανελλαδικό αντάμωμα νεολαίας στα λημέρια του ΔΣΕ

Στις 11 και 12 Ιούλη, στο Νεστόριο, το φετινό Διήμερο

Από την κατασκήνωση του Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου του 2006
Από την κατασκήνωση του Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου του 2006
«Εγώ, παιδί του λαού της Ελλάδας και μαχητής του ΔΣΕ, ορκίζομαι να πολεμήσω με το όπλο στο χέρι, να χύσω το αίμα μου και να δώσω και την ίδια μου τη ζωή για να διώξω απ' τα χώματα της Πατρίδας μου και τον τελευταίο ξένο καταχτητή. Για να εξαφανίσω κάθε ίχνος φασισμού. Για να εξασφαλίσω και να υπερασπίσω την εθνική ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Πατρίδας μου. Για να εξασφαλίσω και να υπερασπιστώ τη Δημοκρατία, την τιμή, την εργασία, την περιουσία και πρόοδο του λαού μας (...) Ιδανικό μου έχω τη λεύτερη και ισχυρή Δημοκρατική Ελλάδα και την πρόοδο και ευημερία του λαού. Και στην υπηρεσία του ιδανικού μου θέτω το όπλο μου και τη ζωή μου...» (Από τον Ορκο του μαχητή του ΔΣΕ).

Πάνω στο Γράμμο, στο Νεστόριο της Καστοριάς, θα ανταμώσουν φέτος χιλιάδες νέοι και νέες από όλη την Ελλάδα, στο 18ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ, που θα γίνει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, 11 - 12 Ιούλη. Από την έναρξή τους ακόμα, τα Αντιιμπεριαλιστικά Διήμερα της ΚΝΕ αποτελούσαν βασικό σταθμό στη δράση της Οργάνωσης μέσα στο καλοκαίρι, σταθμό στο πλαίσιο του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Ετσι και φέτος, που το περιεχόμενο του 35ου Φεστιβάλ σηματοδοτείται από το σύνθημά του «Σοσιαλισμός: Η απάντηση στην καπιταλιστική βαρβαρότητα», το Διήμερο ταξιδεύει στα λημέρια του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, στα μέρη όπου γράφτηκαν οι πιο λαμπρές σελίδες της πάλης του λαού μας στην προσπάθειά του να κατακτήσει την εξουσία, να γίνει ο λαός αφέντης στον τόπο του.

Θα κοκκινίσουν και πάλι τα λημέρια του ΔΣΕ
Θα κοκκινίσουν και πάλι τα λημέρια του ΔΣΕ
Από το πρώτο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο που έγινε το 1992 στις Πρέσπες και μετά από όλα όσα ακολούθησαν καθιστώντας το Διήμερο «θεσμό», η επιλογή του μέρους και του θέματος του Διημέρου συνδυαζόταν με την επικαιρότητα κάθε χρονιά. Εβαζε στο στόχαστρό του τις αιχμές της αντιιμπεριαλιστικής πάλης, τραγουδούσε για την ειρήνη στα Βαλκάνια, απαιτούσε να φύγουν οι βάσεις και τα πυρηνικά, πάλευε για την ελληνοτουρκική φιλία, όρθωνε ανάστημα απέναντι στους ΝΑΤΟικούς φονιάδες, στις συνόδους της ΕΕ, στους Ολυμπιακούς Αγώνες των πολυεθνικών... Τα τελευταία χρόνια, η ΚΝΕ στέλνει μέσα από το Διήμερο ένα ανυπόταχτο μήνυμα απέναντι σε όσους θέλουν να ξαναγράψουν την Ιστορία στα μέτρα τους, τιμώντας τον αγώνα του ΔΣΕ, που είχε και ξεκάθαρο αντιιμπεριαλιστικό χαρακτήρα, ενώ αποτέλεσε και την κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης στη χώρα μας.

Κι αυτός ο αντιιμπεριαλιστικός χαρακτήρας του Διημέρου είναι αναπόσπαστα δεμένος με τον ψυχαγωγικό του χαρακτήρα. Σε κάθε περίπτωση, το Διήμερο είναι ένα πανελλαδικό αντάμωμα νεολαίας. Μέλη και φίλοι της ΚΝΕ από κάθε γωνιά της χώρας συναντιούνται και ανταλλάσσουν εμπειρίες, μοιράζονται σκέψεις και προβληματισμούς, κολυμπούν, παίζουν, τραγουδούν, χαίρονται την κάθε στιγμή των εκδηλώσεων.

Αυτή τη βδομάδα, οι Οργανώσεις της ΚΝΕ θα κλείσουν τις συμμετοχές και θα οργανώσουν την αναχώρησή τους για το Νεστόριο. Ειδικά οι Οργανώσεις της Βόρειας Ελλάδας έχουν επιφορτιστεί και με την προετοιμασία του χώρου που θα φιλοξενήσει την κατασκήνωση του Διημέρου στο Νεστόριο. Να σημειώσουμε, επίσης, ότι οι Οργανώσεις της Αθήνας έχουν προγραμματίσει την αναχώρησή τους για το Νεστόριο την Παρασκευή (το πρωί θα φύγουν τα πούλμαν των Οργανώσεων Σπουδάζουσας και ΤΕΙ, ενώ το βράδυ θα φύγουν τα πούλμαν της Οργάνωσης Αθήνας).

Από την ανάβαση στο μνημείο στη Λυκόραχη...
Από την ανάβαση στο μνημείο στη Λυκόραχη...
Απαραίτητη και μια βουτιά στο ποτάμι!
Απαραίτητη και μια βουτιά στο ποτάμι!
Νιάτα, χορός, γλέντι, όλοι μια αγκαλιά...
Νιάτα, χορός, γλέντι, όλοι μια αγκαλιά...
Διδασκόμαστε από την κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης στην Ελλάδα

Για τη σημασία του φετινού Διημέρου, μιλά στο «Ρ» ο Παναγιώτης Παπαγεωργόπουλος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ

Για το χαρακτήρα, τη σημασία του φετινού Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου, τα μηνύματα που θέλει να δώσει αλλά και την ανταπόκριση από τους νέους της ΚΝΕ και ευρύτερα για τη συμμετοχή τους σε αυτό, μιλήσαμε με τον Παναγιώτη Παπαγεωργόπουλο, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέα της Οργάνωσης Αθήνας της ΚΝΕ.

-- Τι σηματοδοτεί το φετινό αντιιμπεριαλιστικό διήμερο της ΚΝΕ και το περιεχόμενό του;

-- Το Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ είναι μια πρωτοβουλία που συμπληρώνει 18 χρόνια. Κάθε χρόνο, στο Διήμερο καλούνται τα μέλη της Οργάνωσης και χιλιάδες νεολαίοι να πάρουν μέρος σε μια κινητοποίηση που συνδυάζει τη διαδήλωση με τον αντιιμπεριαλιστικό της χαρακτήρα, μαζί με την κατασκήνωση, την ψυχαγωγία, την εκδρομή, το αντάμωμα, τη συντροφικότητα κι όλα γενικά τα στοιχεία που συγκεντρώνει ο «θεσμός» του Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου.

Φέτος επισκεπτόμαστε μέρη που έδρασε ο ΔΣΕ. Δεν το κάνουμε για πρώτη φορά, είναι συνέχεια των τριών προηγούμενων χρόνων, από το 2006 που τιμήσαμε τα 60χρονα του ΔΣΕ. Με τις εκδηλώσεις αυτές των τελευταίων χρόνων το Διήμερο αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Παίρνει ένα χαρακτήρα γνωριμίας των μελών και φίλων της ΚΝΕ με την τιμημένη ιστορία του ΚΚΕ και γενικότερα του λαϊκού κινήματος στη χώρα μας, ένα χαρακτήρα γνωριμίας με την κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης στην Ελλάδα, την πάλη του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Με το Διήμερο, πετυχαίνουμε όχι μόνο να τιμήσουμε τη δράση του ΔΣΕ, αλλά και να φέρουμε τους ΚΝίτες και τους φίλους της Οργάνωσης σε επαφή με την ιστορία του ΔΣΕ στα ίδια τα λημέρια του. Εκεί που αναπτύχθηκε η τιτάνια μάχη για να πάρει ο λαός την εξουσία.

Ταυτόχρονα, το Διήμερο διατηρεί το νεανικό του χαρακτήρα, το χαρακτήρα της εκδρομής σε ένα μοναδικό μέρος, με κατασκήνωση δίπλα στο ποτάμι και πανέμορφα τοπία σ' όλες τις διαδρομές που θα ακολουθήσουμε.

-- Πώς προετοιμάζει η Οργάνωση Αθήνας το διήμερο και τι μηνύματα εισπράττει από τους νέους όταν τους καλεί να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις;

-- Καταρχήν, γίνεται συζήτηση μέσα στην ίδια την Οργάνωση. Μετά τη μεγάλη μάχη που έδωσε η ΚΝΕ στις εκλογές και με δεδομένη τη μαχητικότητα που υπάρχει στις γραμμές μας, συζητάμε με ενθουσιασμό για την «εξόρμηση» της ΚΝΕ στα λημέρια του ΔΣΕ. Θέλουμε να συνδυαστεί το Διήμερο με πλατιά συμμετοχή των νέων που έδωσαν το προηγούμενο διάστημα τη μάχη των εκλογών στο πλευρό μας, με πλατιά συμμετοχή νέου κόσμου που ακολουθεί το ΚΚΕ, που ενδεχομένως το ψήφισε για πρώτη φορά, νέου κόσμου που δώσαμε μάχες μαζί το προηγούμενο διάστημα σε χώρους δουλειάς, εκπαίδευσης, κατάρτισης κλp.

Απευθυνόμαστε, λοιπόν, σε ένα τέτοιο κόσμο και τον καλούμε να συμμετάσχει στο Διήμερο για να μάθει, να διδαχτεί από την πείρα του Κόμματος και από την κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης στην Ελλάδα. Τον καλούμε να ανταμώσουμε στα ίδια τα μέρη που γράφτηκε η ιστορία. Θέλουμε έτσι, να δώσουμε και μια απάντηση της νεολαίας στον αντικομμουνισμό, στα ψέματα που δεν τσιγκουνεύεται η αστική τάξη - ιδιαίτερα όταν απευθύνεται στη νεολαία - να δώσουμε απάντηση στην προσπάθεια που γίνεται να ξαναγραφτεί η ιστορία από την ανάποδη.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Από το βράδυ της Παρασκευής θα ξεκινήσει το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στην κατασκήνωση του Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου, στο Νεστόριο. Οι εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί έχουν ως εξής:

Παρασκευή 10 Ιούλη

21.30 Προβολή ντοκιμαντέρ για το Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας.

22.30 Αφιέρωμα στην Μαρία Δημητριάδη.

23.30 Γλέντι με το συγκρότημα της Οργάνωσης Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ.

Σάββατο 11 Ιούλη

10.00 Τουρνουά μπάσκετ μεταξύ των Οργανώσεων.

14.00 Παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα από την περιοχή.

20.30 Χαιρετισμός ΚΝΕ.

Χαιρετισμός δημάρχου Νεστορίου.

21.00 Εκδήλωση - παρουσίαση για τη δράση του ΔΣΕ, με τον Θανάση Λεκάτη, μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του «Ριζοσπάστη».

22.00 Θεατρικό «Ξύπνα Ραγιά» του Γ. Κοτζιούλα.

23.00 Λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι με τον Αγάθωνα.

Κυριακή 12 Ιούλη

11.00 Κεντρική εκδήλωση στη Λυκόραχη. Ομιλία από τον Δημήτρη Γόντικα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ