Πέμπτη 6 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Διπλωματικές μανούβρες, ενώ τα πυροβόλα βάλλουν...

Ο λόγος και πάλι στα όπλα μετά τη «χαμένη ευκαιρία» αποκλιμάκωσης Ινδίας - Πακιστάν στην Αλμά Ατά

Associated Press

Ο λόγος και πάλι στα όπλα μετά τη «χαμένη ευκαιρία» αποκλιμάκωσης Ινδίας - Πακιστάν στην Αλμά Ατά
ΑΛΜΑ ΑΤΑ, ΜΟΣΧΑ, ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ, ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ, ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ, ΠΕΚΙΝΟ, ΛΟΝΔΙΝΟ και ΑΓΚΥΡΑ.--

Οταν ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν πρότεινε τριμερή συνάντηση στη Μόσχα στους κυβερνώντες την Ινδία και το Πακιστάν, αρνητικά απάντησε ο Ινδός εθνικιστής πρωθυπουργός, Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ. Χτες, ήταν ο Βάτζπαϊ που επανέφερε προς το δικτάτορα στρατηγό Μουσάραφ την παλιά πρόταση να υπάρξουν «κοινές περιπολίες» των δύο στρατών στη Γραμμή Ελέγχου, τα de facto σύνορα των δύο χωρών στο Κασμίρ, και ήταν ο Μουσάραφ που αρνήθηκε. Είναι εμφανές ότι οι διάφορες και από πολλές κατευθύνσεις ορμώμενες διπλωματικές προσπάθειες - πρωτοβουλίες αποδεικνύονται ανεπαρκείς και ανίκανες να οδηγήσουν σε αποκλιμάκωση τις δύο πλευρές, οι οποίες και χτες συνέχιζαν να ανταλλάσσουν σφοδρά πυρά πυροβολικού στα σύνορά τους.

Ο λόγος που ο Πακιστανός δικτάτορας αρνήθηκε την πρόταση τού Ινδού πρωθυπουργού, είναι γνωστός στους ενασχολούμενους με τη διένεξη, αφού η πρόταση είχε κατατεθεί αρκετό καιρό πριν και το Ισλαμαμπάντ είχε ανταπαντήσει καλώντας για περιπολίες «διεθνών παρατηρητών» στα σύνορα - αξίωση που εξαρχής ήταν σαφές ότι το Νέο Δελχί θα απέρριπτε αφού φοβάται ότι θα ανοίξει το θέμα του (ξεχασμένου) δημοψηφίσματος για το μελλοντικό καθεστώς της επαρχίας.

Στο Λονδίνο, ο Τζεφ Χουν, ο Βρετανός υπουργός Αμυνας, μετά από συνάντησή του με τον Ντόναλντ Ράμσφελντ, τον Αμερικανό ομόλογό του, έκανε λόγο για «ενθαρρυντικές ενδείξεις». Ο Ράμσφελντ, που αναμένεται να μεταβεί στις δύο χώρες στο πλαίσιο 10ήμερης περιοδείας του στο εξωτερικό, είπε πως ήταν «χρήσιμη» η συνάντηση των Βάτζπαϊ και Μουσάραφ - αν και οι δύο δε συνομίλησαν. Στην Ουάσιγκτον, ο Αμερικανός ΥΠΕξ Κόλιν Πάουελ, ο οποίος έστειλε χτες τον υφυπουργό του Ρίτσαρντ Αρμιτέιτζ στις δύο χώρες (σήμερα, Πέμπτη, φθάνει στο Πακιστάν, αύριο πάει στην Ινδία), μίλαγε για κάποια βελτίωση, και ταυτόχρονα επισήμαινε ότι η ένταση βλάπτει τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας»: όπως εξήγησε, «στη νέα εποχή καμία χώρα, κανένα έθνος, δεν μπορεί να μένει στην άκρη, γιατί δεν υπάρχει άκρη». Μια διατύπωση που απλώς αναπαράγει την προειδοποίηση Μπους«ή είστε μαζί μας, ή είστε εναντίον μας»...

Παρά όμως τα «αισιόδοξα» σημάδια, οι ΗΠΑ και η Βρετανία επανέλαβαν, σε πιο έντονη γλώσσα, τις οδηγίες προς τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τις δύο χώρες. Ενώ ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Αναν, δήλωνε πως η διάσκεψη της Αλμά Ατά αποτέλεσε «μια χαμένη ευκαιρία». Ο Μπουλέντ Ετζεβίτ έκανε μια ακόμα «διαμεσολαβητική» πρόταση ανάμεσα στις πολλές - που αναμένεται κι αυτή να έχει ανάλογη τύχη με τις προηγούμενες.

Εξάλλου, πέρα από τις ανταλλαγές πυρών στα σύνορα Ινδίας και Πακιστάν, όπως και την (ακόμη μία) απέλαση Ινδού διπλωμάτη από το Ισλαμαμπάντ για «κατασκοπία», οι δύο πλευρές αντάλλασσαν ξανά κατηγορίες. Ο Βάτζπαϊ δήλωνε: «Το Πακιστάν δε θέλει να ελεγχθεί η διείσδυση τρομοκρατών από το έδαφός του». Ο Μουσάραφ απαντούσε: «Η πρόταση (για κοινές περιπολίες) είναι μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού». Και ταυτόχρονα, για άλλη μια φορά, ένας Πακιστανός αυτή τη φορά στρατιωτικός, ο στρατηγός Τζεχανγκίρ Καραμάτ, δήλωνε σε συνέντευξή του στην ιταλική «Στάμπα», ότι η χώρα του «διατηρεί το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ