Τρίτη 27 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΜΑΥΡΗ» ΕΡΓΑΣΙΑ
Χωρίς ένσημο και με μισό μεροκάματο

«Αλωνίζουν» οι εργολάβοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και στα Διυλιστήρια Ασπροπύργου

Αποφασισμένοι, με τον αγώνα τους να αντισταθούν στον εργασιακό μεσαίωνα που προσπαθούν να τους οδηγήσουν και να επιβάλλουν την εφαρμογή των τοπικών συμβάσεων εργασίας, είναι οι εργαζόμενοι μεταλλεργάτες, ξυλουργοί, ηλεκτρολόγοι, αμμοβολιστές, καθαριστές, σε εργολάβους στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά (στον τομέα των τρένων) και στα Διυλιστήρια Ασπροπύργου.

Χτες το πρωί, οι εργαζόμενοι στα διυλιστήρια Ασπροπύργου πραγματοποίησαν σύσκεψη, στην οποία αποφάσισαν την κήρυξη νέας 24ωρης απεργίας την ερχόμενη Τετάρτη, καθώς και δύο ακόμη 24ωρες για την ερχόμενη βδομάδα, την Τρίτη και Πέμπτη.

Η διοίκηση, όμως, του διυλιστηρίου για μια ακόμα φορά, όπως έχει επαναλάβει και στο παρελθόν, επιχείρησε να εμποδίσει την είσοδο στον Κώστα Φάκαρο, εκπρόσωπο των εργαζομένων από τη διοίκηση του Συνδικάτου Μετάλλου. Μετά από αντιπαράθεση και με παρέμβαση του σωματείου, ο εκπρόσωπος των εργαζομένων παραβρέθηκε στη σύσκεψη.

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί και στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, όπου παραβρέθηκε και ο Θ. Κούτρας από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ και συμπαραστάθηκε στα αιτήματα των εργαζομένων που εργάζονται σε εργολάβους. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν την εξόφληση των διαφορών που προκύπτουν στις αμοιβές τους από τις τοπικές συμβάσεις εργασίας. Χτες το βράδυ πραγματοποίησαν σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, στην οποία αποφάσισαν συνέχιση των κινητοποιήσεων.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν την εφαρμογή των τοπικών συμβάσεων εργασίας, ώστε να εισπράττουν το μεροκάματο που προβλέπει η τοπική σύμβαση εργασίας. Ενα μεροκάματο, το οποίο οι εργολάβοι, κάτω και από την πίεση των διοικήσεων του ναυπηγείου και του διυλιστηρίου, να μειώσουν το κόστος εργασίας, το πετσοκόβουν ακόμα και στο ένα τρίτο, όπως πετσοκόβουν και τα ένσημα που κολλούν στους εργαζόμενους.

Μέσα σε τέτοιες συνθήκες που οι εργολάβοι και οι διοικήσεις των χώρων εργασίας προσπαθούν να αυξήσουν τα κέρδη τους, ο εργαζόμενοι όμως, όπως τονίζουν οι ίδιοι, όχι μόνο πασχίζουν καθημερινά για να εξασφαλίσουν το μεροκάματο, αλλά ανησυχούν και για την ίδια τους τη ζωή, αφού τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας έχουν υποβαθμιστεί δραματικά, εγκυμονώντας καθημερινούς κινδύνους. «Δουλεύουμε σαν δουλοπάροικοι, τα περισσότερα μεροκάματα είναι μαύρα και από λεφτά δεν παίρνω ούτε τα μισά από αυτά που πρέπει», μας λέει ένας εργάτης των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, ενώ στην ερώτηση γιατί δέχονται να δουλεύουν σε τέτοιο καθεστώς ένας συνάδελφός του απαντάει: «Γιατί πρέπει να ζήσουμε, γιατί έχουμε παιδιά. Στην ανάγκη μας πατάνε όλοι και αυτήν εκμεταλλεύονται».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ