Κυριακή 26 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πατριδογνωμόνιο
Η... «Μις Ανεργία!»... Θρίαμβος!

Χορηγός της Μις Τουρισμός. Η «Triumph». Ο θρίαμβος. Φωτίστε το κιλοτάκι. Σέξι πόζα. Ωραίος προκλητικός στηθόδεσμος. Το σουτιενάκι πάει πάντα ασορτί με το υπονοούμενο της αντιμετώπισης της ζωής ως διαρκές σεξ.

Αυτά λίγες μέρες πριν. Υστερα, όταν ο χώρος με τις εργάτριες έπαψε να είναι διαφημιστικό πλατό κι έφυγε απαστράπτουσα η Μις Τουρισμός εμφανίστηκε ζοφερή και τρομακτική η εφιαλτική «Μις Ανεργία». Χωρίς πρόσωπο απέναντι σε εκατοντάδες απελπισμένα πρόσωπα μανάδων που γαζώνουν ρυτίδες την επιβίωση στα χέρια και το πρόσωπο, ευρώ και τενοντίτιδα... Είναι η ανακοίνωση απλή, κυνική, σύντομη σαν πολεμικό ανακοινωθέν - μήπως δεν είναι ταξικός αυτός ο βρώμικος πόλεμος; - που λέει: Από 15 Ιουλίου το εργοστάσιο κλείνει. Ο λόγος απλός, καπιταλιστικός και ευρωπαϊκώς συνταγματικώς κατοχυρωμένος. Η κερδοφορία δεν είναι επαρκής. Οι εργαζόμενοι είναι κόστος, βάρος, φύρα πλέον αφού υπάρχουν συμφερότεροι δούλοι και δούλες στον πλανήτη. Μια γη που έγινε ζώνη παγκοσμιοποιημένης οικονομίας, κοινώς χωράφι της παμπάλαιης και πασίγνωστης ιμπεριαλιστικής «κινητικότητας» του κεφαλαίου. Βλέπω και μια εργαζόμενη, καθόλου έκπληκτη πια, να λέει με πικρή γαλήνια ηρεμία στο... φιλάνθρωπο φακό «δούλευα στη "Σίσερ" κι ήρθα εδώ για... καλύτερα». Αλλωστε ξέρει ότι ενδεχομένως το «καλύτερα» και μάλιστα με βούλα Βρυξελλών, το έχει προτείνει και το έχει κλειδώσει, ως καταραμένη επιλογή το σύνολο σχεδόν των Ελλήνων ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Αλλωστε ωσαύτως αυτές τις μέρες τα δύο κόμματα εξουσίας, όπως αυτάρεσκα αλληλοαποκαλούνται, τέτοιους ανταγωνισμούς και πολιτικές κούρσες ιπποδρομιακού τύπου προβάλλουν: «Σίσερ» εμείς. «Triumph» εσείς. Εκσυγχρονισμός εσείς. Αναδιάρθρωση εμείς. Οσο η λαϊκή εξουσία δε διεκδικείται από συσπειρωμένη και συνειδητοποιημένη, διευρυμένη στη σύνθεσή της εργατική τάξη, τόσο το κάθε κιλοτάκι που θα βγαίνει κατά εκατοντάδες από τα χέρια της εργάτριας στη φάμπρικα της Ελλάδας, της Μαλαισίας, της Κορέας, της Βουλγαρίας, θα κοστίζει στην ταξική αντίπαλό της δύο και τρεις μισθούς της ράφτρας.

Αχ αυτή η... «Μις Ανεργία». Τόσο απεχθής. Τόσο σαφής περί την καπιταλιστική της προέλευση που ανταγωνίζεται στα ίσα το άλλο μισό της γυναικείας εκμετάλλευσης, τη Μις Τουρισμός. Αλλά το μείζον ερώτημα των ημερών στα παράθυρα είναι άλλο: Θα μπει η Ντόρα στην κυβέρνηση; Και μερικοί πιο κυνικά διανοούμενοι αναρωτιούνται φωναχτά και ξεδιάντροπα πως για όλα φταίει η Κίνα, η άνοδος του πετρελαίου κι άλλα τέτοια «φυσικά φαινόμενα» που άδικα πλήττουν τον ωραίο κόσμο μας.

Ηρθε η ώρα σύντροφοι και οι καμπάνες ηχούν παντού ακόμα και στα ώτα των κωφών περιστασιακών αστών, ν' ανοίξουμε τα ερωτήματα μαζί με το βηματισμό της πάλης και των αγώνων. Γιατί πληθαίνουν οι συναινετικοί αριστεροί που θέλουν να διαχειριστούν την άνεργη της «Triumph» σα να ήταν η Μις Τουρισμός. Θρίαμβος «αριστερός». Γιατί πληθαίνει εκείνος ο κόσμος που αναρωτιέται τι διαφορά έχει το άρθρο 3 - αρχή του «ευρωσυντάγματος» (βασική αξία της ΕΕ είναι ο άκρατος και ανόθευτος ανταγωνισμός) με τη δήλωση των Κινέζων ότι το κράτος εγγυάται τα ίδια καθηλωμένα στο σήμερα μεροκάματα των Κινέζων εργατών για τα επόμενα 25 χρόνια!!!


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ