Παρασκευή 2 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι προτάσεις για αλλαγές στο Σύνταγμα

Στο κλείσιμο της παρουσίασης, ο Ορ. Κολοζώφ, αναφέρθηκε στις αλλαγές που προτείνει το ΚΚΕ να γίνουν στο Σύνταγμα. Αφού επανέλαβε ότι «η πρόταση νόμου που καταθέτουμε σήμερα δεν περιλαμβάνει βέβαια ζητήματα που άπτονται του Συντάγματος, καθώς γι' αυτό απαιτείται αναθεώρησή του», πρόσθεσε ότι «υποστηρίζουμε πως το Σύνταγμα της χώρας οφείλει να προσαρμοστεί στην ανάγκη αυτή και να απαλείψει ή να τροποποιήσει τις σχετικές διατάξεις και αναφορές».

Ετσι πρέπει να καταργηθούν:

1. Η εισαγωγή του Συντάγματος που αναφέρεται «στο όνομα της Αγίας Τριάδας».

2. Το άρθρο 3 που ορίζει ότι «κρατούσα θρησκεία είναι η ορθόδοξη».

3. Το άρθρο 14 παρ. 3α που επιτρέπει την κατάσχεση εντύπου με εισαγγελική εντολή «για προσβολή άλλης χριστιανικής και κάθε άλλης γνωστής Εκκλησίας».

4. Το άρθρο 16 παρ. 2 που αναγορεύει σε σκοπό της εκπαίδευσης «την ανάπτυξη της χριστιανικής συνείδησης».

5. Το άρθρο 18 παρ. 8 που ορίζει ότι «δεν μπορούν να απαλλοτριωθούν αγροτικές εκτάσεις και περιουσίες ορισμένων μονών και πατριαρχείων».

Τα παρακάτω άρθρα πρέπει να τροποποιηθούν:

1. Το άρθρο 33 παρ. 2 που ορίζει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την ανάληψη των καθηκόντων του, «ορκίζεται στο όνομα της Αγίας τριάδας».

2. Το άρθρο 59 περί ορκωμοσίας βουλευτών.

3. Επαναδιατύπωση του άρθρου 13, έτσι ώστε να κατοχυρώνει πλήρως την ελευθερία συνείδησης, δηλαδή το δικαίωμα του καθενός να πιστεύει σε οποιαδήποτε θρησκεία ή να είναι άθεος. Το κράτος δεν αναμειγνύεται στα ζητήματα αυτά που είναι αυστηρά προσωπική υπόθεση, αλλά φροντίζει μόνο την τήρηση των νόμων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ