Σάββατο 19 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μεσάνυχτα στη Λα Ιγέρα

24ο ΜΕΡΟΣ

Απ' την άλλη μεριά, στο χωριό Λα Ιγέρα γύρω στις 12 τη νύχτα, ο Αγιορόα βγήκε να κάνει επιθεώρηση στη μονάδα, όταν άκουσε ένα δυνατό θόρυβο, προερχόμενο από το σημείο όπου βρίσκονταν μερικοί στρατιώτες ρέιντζερ, συντροφιά με το δικαστή Ανίμπαλ Κιρόγα. Επιναν, ήταν ήδη μεθυσμένοι και βρίσκονταν σε έξαψη. Πλησιάζοντας, άκουσε ότι ήθελαν να δολοφονήσουν τον ηρωικό αντάρτη. Ανάμεσα στους αξιωματικούς βρίσκονταν ο Μάριο Τεράν κι ο Μπερναντίνο Ουάνκα, που προηγούμενα είχαν προσβάλει τον Τσε και είχαν απειλήσει να τον δολοφονήσουν.

Ο Αγιορόα έπρεπε να τηρήσει τη διαταγή που είχε να παραμείνει ζωντανός ο Τσε, γι' αυτό και επενέβη ενεργά. Εκείνο το διάστημα πέθανε ο αντάρτης Αλμπέρτο Φερνάντες Μόντες ντε Οκα ή Πάτσο, χωρίς να του δοθεί καμία ιατρική φροντίδα.

Μπροστά στην ανυπακοή αυτή, ο Αγιορόα κι ο Πράδο αποφάσισαν να επιφορτίσουν με την περιφρούρηση και την ασφάλεια του Τσε τους αξιωματικούς Τομάς, Τότι, Αγιλέρα, Κάρλος Πέρες Πανόσο, Εδουάρδο Ουέρτα Λορενσέτι και Ραούλ Εσπινόσα. Καθένας απ' αυτούς έπρεπε να μείνει δίπλα του με βάρδιες.

Στη Λα Ιγέρα, οι αξιωματικοί άρχισαν τη φρούρηση του Τσε. Οταν ήρθε η σειρά του Εδουάρδο Ουέρτα, ενός νέου 22 ετών από τίμια οικογένεια της πόλης Σούκρε, ο ηρωικός αντάρτης συζήτησε για αρκετή ώρα μαζί του. Ο Ουέρτα διηγήθηκε σε φιλικά του πρόσωπα ότι η μορφή και η ματιά του Τσε του έκαναν μεγάλη εντύπωση, μέχρι που σε κάποιες περιπτώσεις να νιώθει σαν υπνωτισμένος. Ο Τσε του μίλησε για την εξαθλίωση μέσα στην οποία ζούσε ο βολιβιανός λαός, για το σεβασμό με τον οποίο φέρονταν οι αντάρτες στους αξιωματικούς και στρατιώτες που έπιαναν αιχμάλωτους. Τον έκανε να δει τη διαφορά μεταξύ αυτής της συμπεριφοράς και της συμπεριφοράς που αντιμετώπιζαν οι αιχμάλωτοι του στρατού.

Ο Ουέρτα ανέφερε ότι του φάνηκε πως ο Τσε ήταν σαν μεγάλος αδελφός του με τον τρόπο που μιλούσε και ότι επειδή κρύωνε, του βρήκε μια κουβέρτα και τον"έντυσε", του άναψε τσιγάρο και του το έβαλε στο στόμα, γιατί είχε τα χέρια του δεμένα πίσω από την πλάτη. Ο Τσε τον ευχαρίστησε, του εξήγησε τους στόχους του αγώνα τους, τη σημασία της επανάστασης και την εκμετάλλευση, στην οποία ο βορειοαμερικάνικος ιμπεριαλισμός υπέβαλλε τους λαούς μας.

Ο Ουέρτα τον ρώτησε για την οικογένειά του και ο Τσε του μίλησε για τα πέντε παιδιά του. Επίσης, του είπε για τη γυναίκα του, για τον Καμίλο Σιενφουέγος, για τον Φιδέλ Κάστρο. Του είπε για όλη την αγάπη και το σεβασμό που ένιωθε γι' αυτούς, για το πώς απελευθέρωσαν την Κούβα και για τα επιτεύγματα της κουβανικής επανάστασης.

Ο Τσε του είπε να του λύσει τα χέρια και ζήτησε τη βοήθειά του για να δραπετεύσει από εκεί. Ο Ουέρτα διηγήθηκε ότι ένιωσε την επιθυμία να τον αφήσει ελεύθερο. Βγήκε να δει πώς ήταν η κατάσταση έξω από το σχολείο. Μίλησε με ένα φίλο του που λεγόταν Αρανίμπαρ και είχε το ψευδώνυμο Ελ Οσο (αρκούδα) και του ζήτησε βοήθεια. Αυτός, όμως, του είπε ότι ήταν πολύ επικίνδυνο κι ότι μπορούσε να του στοιχίσει τη ζωή του. Ετσι δίστασε, φοβήθηκε και δεν έκανε τίποτα. Είπε, ακόμα, ότι ο Τσε τον κοιτούσε επίμονα, χωρίς να λέει τίποτα, κι ότι εκείνος δεν μπορούσε ν' αντέξει το βλέμμα του.Η 9η του Οκτώβρη στη Λα Ιγέρα

Ξημερώνοντας 9 του Οκτώβρη, η Χούλια Κορτές, μία από τις δασκάλες της Λα Ιγέρα, πήγε στο σχολείο. Ο ηρωικός αντάρτης είχε περάσει τη νύχτα στην τάξη όπου εκείνη παρέδιδε μαθήματα. Η Χούλια, επηρεασμένη από τους στρατιωτικούς, πήγε με την πρόθεση να τον προσβάλει και να του ζητήσει να φύγει από την τάξη. Πραγματικά, άρχισε να τον βρίζει. Ο Τσε της μίλησε ήρεμα. Εγινε μια ανταλλαγή ερωτήσεων και απαντήσεων. Της διόρθωσε ένα ορθογραφικό λάθος σε κάτι που είχε γράψει. Της μίλησε για τη δουλιά της σαν εκπαιδευτικού που διαπαιδαγωγεί τις μελλοντικές γενιές της Βολιβίας, για τη σημασία της δουλιάς της, για το ιστορικό εκείνο γεγονός για την Αμερική που συνέβαινε στο σχολείο της και που εκείνη ήταν μάρτυρας. Η δασκάλα έμεινε έκπληκτη, πείστηκε ότι βρισκόταν μπροστά σ' έναν άνθρωπο τελείως διαφορετικό από αυτόν για τον οποίο της είχαν μιλήσει οι στρατιωτικοί. Σ' έναν άνθρωπο ακέραιο, έντιμο κι ευγενικό. Ετσι είπε μετά στους στρατιώτες και τους κατοίκους της Λα Ιγέρα.

Γι' αυτές της τις δηλώσεις την κατηγόρησαν για συμπάθεια και συνεργασία με τους αντάρτες. Για μερικά χρόνια τη συκοφαντούσαν ηθικά από εκδίκηση, επειδή είχε εκφράσει δημόσια την εκτίμησή της για τον Τσε, τη θεωρούσαν δασκάλα με κομμουνιστικές ιδέες. Την απείλησαν επανειλημμένα, ότι, αν μιλούσε, θα την έδιωχναν από το διδασκαλικό σώμα.

Η δασκάλα βγήκε απ' την τάξη όταν ο αξιωματικός που της επέτρεψε να μπει, της ζήτησε ν' απομακρυνθεί απ' το μέρος εκείνο, γιατί επρόκειτο να προσγειωθεί ένα ελικόπτερο κοντά στο χωριό. Η ώρα ήταν 6.30 το πρωί. Από το ελικόπτερο κατέβηκαν ο Σεντένο Ανάγια και ο κουβανικής καταγωγής πράκτορας της CIA, που είχε το ψευδώνυμο Φέλιξ Ράμος.

Ο Σεντένο ανέλαβε τη στρατιωτική πλευρά. Επισκέφτηκε το σπίτι του τηλεγραφητή Ουμπέρτο Ιδάλγο, όπου του παρουσίασαν ένα μέρος από τα υπάρχοντα των ανταρτών. Με τη συνοδεία δύο αξιωματικών και του πράκτορα της CIA, κατευθύνθηκε προς τα εκεί που ήταν ο Τσε. Ο Σεντένο μίλησε λίγο μαζί του. Οταν βγήκε από την τάξη, μπήκε μέσα ο πράκτορας της CIA, ο οποίος με επιθετικό τρόπο άρχισε να τον προσβάλλει και προσπάθησε να του συμπεριφερθεί βίαια. Στρατιωτικοί που ήταν παρόντες σ' αυτή τη συνάντηση, δήλωσαν ότι φαινόταν πως ο κομαντάντε Γκεβάρα γνώριζε αυτό το άτομο και το αντεπαναστατικό του παρελθόν, γιατί απαντούσε περιφρονητικά στις προσβολές του και του φερόταν σαν σε προδότη και μισθοφόρο.

Στις 8.30 περίπου, ο Σεντένο Ανάγια πήγε με τους Αγιορόα και Πράδο στον τόπο όπου είχε γίνει η μάχη της προηγούμενης μέρας.

Ο πράκτορας της CIA αμέσως έστησε ένα μικρό, αλλά πλήρη ασύρματο μεγάλης εμβέλειας, για να στείλει κωδικοποιημένο μήνυμα στη CIA. Αργότερα, τοποθέτησε μια φωτογραφική μηχανή σ' ένα τρίποδο πάνω σ' ένα τραπέζι στον ήλιο, για να φωτογραφίσει μια ροζ ατζέντα γερμανική, πλάτους 20 εκατοστών και ύψους 30. Ηταν το Ημερολόγιο του Τσε. Ενας στρατιώτης τον βοήθησε κρατώντας τις σελίδες, γι' αυτό το δάχτυλό του φαίνεται σε πολλές φωτογραφίες.

ΑΥΡΙΟ ΤΟ 25ο ΜΕΡΟΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ