- Μια από τα ίδια θα περιλαμβάνει και φέτος ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών και, όπως φαίνεται, η προστασία των δασών αφήνεται πάλι στο έλεος των εμπρηστών... - 1996-05-16 00:00:00.0"/> - Μια από τα ίδια θα περιλαμβάνει και φέτος ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών και, όπως φαίνεται, η προστασία των δασών αφήνεται πάλι στο έλεος των εμπρηστών... - 1996-05-16 00:00:00.0" /> Μια από τα ίδια και... μη χειρότερα | ΡΕΠΟΡΤΑΖ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΔΑΣΩΝ
Μια από τα ίδια και... μη χειρότερα
  • Συνεδρίασε χτες το Συντονιστικό Διυπουργικό Οργανο
  • Στο "έλεος" των εμπρηστών και των καιρικών συνθηκών αφήνονται πάλι τα δάση

"Μια από τα ίδια" θα περιλαμβάνει και φέτος ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών και, όπως φαίνεται, η προστασία των δασών αφήνεται πάλι στο "έλεος" των εμπρηστών και των καιρικών συνθηκών.

Χτες συνεδρίασε στο υπουργείο Γεωργίας το Συντονιστικό Διυπουργικό Οργανο (ΣΔΟ) για τις δασικές πυρκαγιές, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των συναρμόδιων υπουργείων, προκειμένου να συζητηθούν - όπως ανακοινώθηκε - οι τελευταίες λεπτομέρειες... για το σχεδιασμό της αντιπυρικής προστασίας. Αυτό που φάνηκε από τη χτεσινή συζήτηση στο ΣΔΟ είναι ότι και φέτος θα έχουμε "ίδια γεύση" με την περασμένη χρονιά. Στα πλαίσια αυτά, έγινε για μια φορά ακόμα λόγος για οργάνωση, ετοιμότητα, ευελιξία, συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων και αποτελεσματικότερη πρόληψη και καταστολή των πυρκαγιών, αλλά το αποτέλεσμα μετράει... Πάντως, ο γγ Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος, Γ. Σμπώκος, αναφερόμενος στο θέμα της αντιμετώπισης των πυρκαγιών, εξέφρασε την ανησυχία του, δηλώνοντας πως η φετινή χρονιά είναι δύσκολη από άποψη καιρικών συνθηκών.

Το σίγουρο, όμως, είναι ότι και φέτος η κυβέρνηση έδειξε πως δεν πήρε κανένα δίδαγμα από τη μέχρι σήμερα αρνητική εμπειρία στο θέμα αυτό και η αντιπυρική προστασία αναλώνεται σε σχέδια επί χάρτου και τα συνήθη ημίμετρα. Από την άλλη, δεν έγινε τίποτα όσον αφορά τη δημιουργία του απαιτούμενου θεσμικού πλαισίου και σε καμία περίπτωση δε ρίχνεται βάρος στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, ενώ δεν είναι λίγα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και φέτος ο μηχανισμός δασοπυρόσβεσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα 3 από τα 11 πυροσβεστικά αεροπλάνα (Καναντέρ) έχουν σοβαρές βλάβες και δεν μπορούν να πετάξουν, ενώ προβλήματα υπάρχουν και στα πυροσβεστικά οχήματα της Δασικής Υπηρεσίας. Για παράδειγμα, στο Δασαρχείο Πάρνηθας τα 9 από τα 15 οχήματα είναι χαλασμένα και στο Δασαρχείο Λαυρίου τα 4 από τα 7 οχήματα χρειάζονται επισκευές για να λειτουργήσουν. Επίσης, υπάρχει καθυστέρηση στην πρόσληψη εποχικού προσωπικού για τη δασοπυρόσβεση, ενώ ενδεικτικό του ενδιαφέροντος της κυβέρνησης είναι το ότι η σχετική πρόταση του υπουργείου Γεωργίας, ώστε να χορηγηθεί κονδύλι 11,8 δισ. δραχμών για την πρόσληψη 7.400 περίπου εποχικών για τη δασοπυρόσβεση, "κουτσουρεύτηκε" στα 6 δισ. δραχμές και για την πρόσληψη 5.240 εποχικών, από τους οποίους οι 460 θα είναι οι "δασοκομάντος". Εκτός αυτών, σύμφωνα με πληροφορίες πάντα, αγοράστηκαν από τη Νέα Γιουγκοσλαβία τέσσερα πεπαλαιωμένα πυροσβεστικά αεροπλάνα, τα οποία όμως δεν μπορούν να πετάξουν λόγω του εμπάργκο που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ προς τη χώρα αυτή.

Με βάση, πάντως, τα όσα προέκυψαν από τη χτεσινή συνεδρίαση του ΣΔΟ, το μόνο καινούριο - αν μπορεί να ειπωθεί έτσι - ήταν η βελτίωση της διασποράς των εναέριων μέσων σε 21 βάσεις συνολικά και ακόμα να δοθεί ειδικό βάρος στις ευαίσθητες περιοχές με την κατάλληλη διασπορά των πυροσβεστικών οχημάτων σε νευραλγικά σημεία του δασικού χώρου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ