Τρίτη 30 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Διαδηλώσεις, καταλήψεις και επεισόδια

ΜΑΣΣΑΛΙΑ - ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.-

Κατάληψη των σιδηροδρομικών γραμμών στη Μασσαλία πραγματοποιούν από χτες το πρωί εκατοντάδες άνεργοι, διαμαρτυρόμενοι για την αναλγησία της γαλλικής κυβέρνησης απέναντι στο ολοένα και αυξανόμενο πρόβλημα της ανεργίας, που πλήττει κυρίως τη Νότια και Ανατολική Γαλλία.

Οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν κατ' αρχάς πορεία προς το δημαρχείο της πόλης, όπου, όμως, δεν έγιναν δεκτοί από τις τοπικές αρχές και έτσι στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς το σιδηροδρομικό σταθμό. Στην περίμετρο του σταθμού έχουν αναπτυχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες, όμως, δεν επενέβησαν, τουλάχιστον, μέχρι χτες το βράδυ.

Οι καταληψίες, που στην πλειοψηφία τους είναι μέλη της Επιτροπής Ανέργων της CGT Μασσαλίας, ζητούν από την κυβέρνηση να καταβάλει ένα έκτακτο επίδομα βοήθειας 3.000 φράγκων (500 δολαρίων) σε όλους τους ανέργους της χώρας, αλλά και να προχωρήσει στη λήψη άμεσων μέτρων για την καταπολέμηση της ανεργίας, που τόσο στη Μασσαλία όσο και σε άλλες πόλεις της Νότιας και της Ανατολικής Γαλλίας έχει πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από το επίσημο 12,5%. Ανάλογες καταλήψεις, κυρίως κτιρίων κρατικών επιτροπών για την ανεργία, βρίσκονται σε εξέλιξη και σε άλλες γαλλικές πόλεις, ενώ σε κατάληψη των σιδηροδρομικών γραμμών προχώρησαν διαδηλωτές και στις γειτονικές, στη Μασσαλία, πόλεις Μαρτίγκ και Μπραμάς.

Από την πλευρά της, η υπουργός Εργασίας, Μαρτίν Ομπρί, μετέφερε σαφώς την ευθύνη της αντιμετώπισης του προβλήματος στις τοπικές και περιφερειακές αρχές, τις οποίες κάλεσε να καταθέσουν άμεσα προτάσεις και να δώσουν λύσεις.

Επεισόδια στο Στρασβούργο

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκαν οι φτωχογειτονιές του Στρασβούργου κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου,όταν εξαγριωμένοι νεαροί πυρπόλησαν δεκάδες αυτοκίνητα και συγκρούστηκαν με άνδρες των ειδικών δυνάμεων της γαλλικής Αστυνομίας. Θύματα ή συλλήψεις δεν αναφέρθηκαν. Τα επεισόδια στο Στρασβούργο αποτελούν μέρος μιας βίαιης έκρηξης που παρατηρείται τις τελευταίες βδομάδες σε πολλές επαρχιακές πόλεις της Ανατολικής Γαλλίας. Οπως υποστηρίζουν πολιτικοί αναλυτές, το ξέσπασμα της νεολαίας των εργατικών συνοικιών στις πόλεις αυτές, που στην πλειοψηφία τους εργάζονταν σε ανθρακωρυχεία και σε μεταλλουργεία που έκλεισαν, είναι αναμενόμενο, καθώς η ανεργία σε πολλές περιπτώσεις έχει ξεπεράσει το 50%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ