Τετάρτη 11 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πανελλαδικός ο ξεσηκωμός

Στις επάλξεις του αγώνα, παραμένουν οι αγρότες της Πελοποννήσου, ευελπιστώντας ότι η κυβέρνηση θα συναισθανθεί τις ευθύνες της για να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα της αγροτιάς, ενόψει της συνάντησης των γνήσιων εκπροσώπων της αγροτιάς αύριο με τη Διακυβερνητική Επιτροπή. Ανάλογα με τα αποτελέσματα αυτής της συνάντησης, οι αγρότες θα καθορίσουν τη στάση τους και την παραπέρα κλιμάκωση της πάλης τους. Πάντως, δηλώνουν πως, αν την Πέμπτη δεν υπάρξουν λύσεις στα προβλήματά τους, τότε θα καθορίσουν την παραπέρα κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους.

Ηλεία

Αγρότες της Ηλείας συνεχίζουν, με τα τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα παραταγμένα στον εθνικό δρόμο Πατρών - Πύργου στο ύψος της Ανδραβίδας. Καθημερινά και για κάποιες ώρες, αποκλείουν την κυκλοφορία των αυτοκινήτων. Με ανακοίνωσή τους, η ΟΑΣ και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Ηλείας καλεί τους αγρότες και τις αγρότισσες του νομού να παραμείνουν στο μετερίζι του αγώνα. "Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη για τη λύση των προβλημάτων μας. Αν δεν υπάρξουν συγκεκριμένες και θετικές λύσεις, θα συνεχίσουμε και θα κλιμακώσουμε τον αγώνα μας. Δε θα μας σταματήσουν ούτε τα αγροτοδικεία, ούτε η λασπολογία και οι απειλές του κυβερνητικού και κρατικού μηχανισμού. Ενωμένοι θα νικήσουμε".

Η ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ χαιρετίζει τον αγώνα της αγροτιάς και διαβεβαιώνει πως έχουν αμέριστη και έμπρακτη την υποστήριξη του ΚΚΕ στον αγώνα τους κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης. Αντισταθείτε στην πολιτική, που ξεκληρίζει την αγροτιά, απαντήστε στο συντηρητικό μπλοκ της εξουσίας κυβέρνησης και ΕΕ και των συνοδοιπόρων τους με το δυνάμωμα του αγώνα σας, υπογραμμίζει η ανακοίνωση της ΝΕ.

Αχαϊα

Στην Αιγιάλεια,η Συντονιστική Επιτροπή των αγροτών αποφάσισε την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Πρώτος σταθμός θα είναι η συγκέντρωση αγροτών την Παρασκευή 13 Φλεβάρη στις 10 π.μ. στην πλατεία Λαύρας του Αιγίου και κατάληψη ενός δημόσιου κτιρίου. Το επόμενο βήμα θα γίνει τη Δευτέρα 16 Φλεβάρη, όπου προγραμματίζεται συγκέντρωση αγροτών στην Εθνική Οδό στον κόμβο Μεγανίτη. Εκεί οι αγρότες θα παρατάξουν τα αγροτικά τους μηχανήματα παράλληλα με τις δύο λωρίδες του δρόμου. Την Τετάρτη στις 18 Φλεβάρη,μέρα που θα διεξαχθεί η δίκη 22 αγροτών που κατηγορούνται για τη συμμετοχή τους στις προηγούμενες κινητοποιήσεις, θα γίνει συγκέντρωση αγροτών έξω από τα δικαστήρια.

Τέλος, σε παναιγιάλεια σύσκεψη φορέων της περιοχής που έγινε τη Δευτέρα στην αίθουσα του Δήμου Αιγίου αποφασίστηκε η πραγματοποίηση Παναιγιάλειου Συλλαλητηρίου την Παρασκευή 20 Φλεβάρη στις 10 π.μ. στην πλατεία Λαύρας. Θα συμμετάσχουν το Εργατικό Κέντρο Αιγίου, ο Δήμος Αιγίου, η Μητρόπολη Αιγιαλείας και Καλαβρύτων, το Συνδικάτο Οικοδόμων, ο Σύλλογος Εμποροεισαγωγέων, ο Σύλλογος Βενζινοπωλών, το Σωματείο Εργαζομένων στην Παναιγιάλεια Ενωση Συνεταιρισμών, το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Αιγίου, ο Σύλλογος Λογιστών, το αστικό ΚΤΕΛ Αιγίου, η ΠΕΑΕΑ, η ΟΓΕ και άλλοι φορείς. Σε ένδειξη συμπαράστασης και παλλαϊκής απαίτησης για τη λύση των αγροτικών προβλημάτων, τα καταστήματα του Αιγίου θα παραμείνουν κλειστά.

Η ΝΕ Αχαϊας του ΚΚΕ, εκφράζοντας τη συμπαράστασή της στον αγώνα των αγροτών, διοργανώνει περιοδείες στελεχών του Κόμματος σε χωριά και αγροτικές περιοχές. Σήμερα θα μιλήσει στα Κουνινά ο Δ. Αρβανιτάκης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ αύριο Πέμπτη αντιπροσωπεία της ΝΕ θα περιοδεύσει στην Αβυθο.

Σπάρτη

Στη Σπάρτη,η Συντονιστική Επιτροπή των αγροτών της Λακωνίας διοργανώνει κινητοποίηση των αγροτών του νομού, σήμερα στις 11 π.μ., στη γέφυρα του Ευρώτα.

Ζάκυνθος

Στη Ζάκυνθο, οι αγρότες αποφάσισαν να περάσουν σε νέες μορφές αγώνα. Εχοντας παρατάξει τα τρακτέρ τους στη θέση Λούμπα, περιοδεύουν στα χωριά και καλούν τους συναδέλφους τους να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο που θα γίνει αύριο Πέμπτη στις 10 π.μ. Θα ξεκινήσουν από τη Λούμπα, θα περάσουν από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης με προορισμό τη Νομαρχία Ζακύνθου. Εκεί θα συναντηθούν με μαθητές γυμνασίων και λυκείων του νησιού που πραγματοποιούν τις δικές τους κινητοποιήσεις ενάντια στο νόμο Αρσένη.

Πρέβεζα

Συλλαλητήριο έξω από το δικαστήριο της Λευκάδας πραγματοποίησαν χτες αγρότες της Πρέβεζας. Στις 8 το πρωί, συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι της πόλης και από εκεί, με τα αγροτικά τους αυτοκίνητα, κατευθύνθηκαν στη Λευκάδα, σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους 20 συναδέλφους τους που δικάζονταν για τις περσινές κινητοποιήσεις στο Ακτιο. Η δίκη τελικά αναβλήθηκε για τις 7 Ιούλη και οι αγρότες ξαναγύρισαν στην Πρέβεζα, όπου εκπρόσωποί τους συναντήθηκαν στη νομαρχία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον οποίο εξέθεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Ο αγώνας τους όμως θα συνεχιστεί και μέσα στη βδομάδα η Συντονιστική Επιτροπή θα συνεδριάσει με θέμα την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Αιτωλοακαρνανία

Στο δρόμο θα ξαναβγούν και οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας. Μετά το δυναμικό συλλαλητήριο που πραγματοποίησαν τη Δευτέρα, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού πραγματοποίησε σύσκεψη χτες με τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών και αποφάσισαν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους την ερχόμενη βδομάδα.

Λέσβος

Αγωνιστικά προετοιμάζονται και οι αγρότες της Λέσβου. Μετά από απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα του νησιού, θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο την ερχόμενη Τετάρτη. Στα πλαίσια αυτά, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα θα συνεδριάσει, σήμερα, στο Εργατικό Κέντρο Μυτιλήνης στις 11 π.μ., με θέμα τον καλύτερο συντονισμό των κινητοποιήσεων.

Κέρκυρα

Τη σκυτάλη του αγώνα θα πάρει και η Κέρκυρα. Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νησιού διοργανώνει παγκερκυραϊκό αγροτικό συλλαλητήριο στις 23 του Φλεβάρη. Γι' αυτό το σκοπό, την ερχόμενη Δευτέρα, στις 6 μ.μ.θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική σύσκεψη στην αίθουσα του Επαγγελματοβιοτεχνικού Επιμελητηρίου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ