Πέμπτη 12 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Νέα ερμαϊκή στήλη

Νέα ερμαϊκή στήλη (1ος π. Χ. αι.), που εικονίζει τον κωμωδιογράφο Εύπολι (440 - 411 π. Χ.) αποκάλυψαν οι ανασκαφές της Γ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στον περιβάλλοντα χώρο της Βουλής,όπου θα κατασκευαστεί υπόγειο γκαράζ.

Ο Εύπολις - το όνομα φέρει δρόμος κοντά στην πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως - υπήρξε σύγχρονος του Αριστοφάνη και έγραψε 14 κωμωδίες.Κανένα έργο του δε σώζεται ακέραιο, παρότι κέρδισε εφτά νίκες στα Διονύσια και τα Λήναια, ενώ την πρώτη του κωμωδία την έγραψε σε ηλικία 17 ετών.

Το εύρημα σώζεται σε πολύ καλή κατάσταση, όπως ακριβώς και η ερμαϊκή στήλη ίδιας εποχής, που είχε βρεθεί στην ίδια ακριβώς θέση πριν λίγους μήνες και απεικόνιζε το φιλόσοφο Χρύσιππο.

Σημειώνεται ότι οι ανασκαφές στη Βουλή υπολογίζεται να ολοκληρωθούν σε δύο - τρεις μήνες. Μέχρι σήμερα, εκτός από τις δύο στήλες, αποκαλύφθηκαν μία ρωμαϊκή δεξαμενή, που μεταφέρθηκε και λείψανα κτιρίων και οδών που σώζονται σε κακή κατάσταση, αλλά παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για την τοπογραφία της περιοχής.

Πάλι απόφαση μεταφοράς

Ο νεολιθικός θησαυρός,προϊόν αρχαιοκαπηλίας, με τα 54 χρυσά αντικείμενα, επρόκειτο να μεταφερθεί τον Οκτώβρη από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στον "Δημόκριτο" για ειδικές αναλύσεις, προκειμένου να πιστοποιηθεί η γνησιότητά του, ύστερα από σχετική απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Πέντε μήνες αργότερα ο θησαυρός δε μεταφέρθηκε και το θέμα επανήλθε στο ΚΑΣ, ύστερα από έγγραφες διαμαρτυρίες που είχε υποβάλει η μέχρι πριν λίγες μέρες διευθύντρια του ΕΑΜ, Αικ. Δημακοπούλου.Η κ. Δημακοπούλου σε σχετικό έγγραφο διατύπωνε επιφυλάξεις για την ασφάλεια των αντικειμένων κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στον "Δημόκριτο" και πρότεινε να γίνει διαδοχική μεταφορά των αντικειμένων.

Πάντως το ΚΑΣ επέμεινε στην προηγούμενη απόφασή του, συμπληρώνοντας ότι η μεταφορά πρέπει να γίνει με συνοδεία αρχαιολόγου και συντηρητή.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ