Πέμπτη 9 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Πιέσεις για την αναγνώριση του ψευδοκράτους

Το ΑΚΕΛ καταγγέλλει Δυτικούς παράγοντες

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (Του ανταποκριτή μας).- Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημ. Χριστόφιας καταγγέλλει Δυτικούς παράγοντες ότι ζητούν από την κυπριακή κυβέρνηση να συγκατατεθεί σε κάποια μορφή αναγνώρισης της οντότητας των Τουρκοκυπρίων, ώστε ο Ραούφ Ντενκτάς να επανέλθει στις συνομιλίες. Ο Δημ. Χριστόφιας έκανε τις δηλώσεις αυτές χτες, ύστερα από συνάντησή του με τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο οποίος τον ενημέρωσε για τις λεπτομέρειες των επαφών του με τον προεδρικό απεσταλμένο Ρίτσαρντ Χόλμπρουγκ.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, αναφερόμενος στις νέες επαφές που θα έχει ο Ρ. Χόλμπρουγκ με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ντενκτάς τον ερχόμενο Μάη, τις χαρακτήρισε αποφασιστικής σημασίας και πρόσθεσε ότι βασική προτεραιότητα του Αμερικανού απεσταλμένου είναι η πραγματοποίηση συνάντησης Κληρίδη - Ντενκτάς. Γι' αυτό, είπε, ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουγκ πιθανό να μεταφέρει το Μάη κάποιες νέες ιδέες.

Συνεχίζοντας, τόνισε ότι αυτό που πρέπει να γίνει τώρα, είναι η ανάληψη πρωτοβουλιών για προώθηση των θέσεων και των αρχών μας, δείχνοντας ευελιξία και συνέπεια και τονίζοντας ότι πρέπει να τηρούνται οι αποφάσεις και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών για τις συνομιλίες.

Ο Δημ. Χριστόφιας είπε ότι, κατά τη γνώμη του, η κυπριακή κυβέρνηση δεν αξιοποιεί όσο θα έπρεπε το ρωσικό παράγοντα στο Κυπριακό.

Επίσης, ο Δημ. Χριστόφιας σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την επιστροφή του από το Λονδίνο, όπου πήγε το περασμένο Σάββατο, σχολιάζοντας τις απειλητικές και εκβιαστικές δηλώσεις του Χόλμπρουγκ, είπε ότι ο προεδρικός απεσταλμένος "άρχισε να μας δείχνει το μαστίγιο". Το σημαντικότερο μήνυμα που βγαίνει από αυτές τις δηλώσεις, πρόσθεσε, είναι πως οι ΗΠΑ δεν είναι διατεθειμένες να ασκήσουν πιέσεις στην Τουρκία και στον Ντενκτάς, ώστε να αλλάξουν τη θέση τους, για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ουσιαστικού διαλόγου για λύση στο κυπριακό πρόβλημα. Οι δηλώσεις Χόλμπρουγκ, είπε, δε μας προκαλούν έκπληξη, καθώς το ΑΚΕΛ αυτά πρόβλεψε και αυτά έχουμε μπροστά μας". Ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουγκ, ανέφερε περαιτέρω ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, διέπραξε ένα πολύ σοβαρό ολίσθημα, όταν έλεγε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση κάλεσε στον ενταξιακό διάλογο την Κύπρο και όχι την Κυπριακή Δημοκρατία. Η Κυπριακή Δημοκρατία, τόνισε, είναι και τα κατεχόμενα εδάφη μας. "Η θέση του Χόλμπρουγκ, συνέχισε, ότι για να προχωρήσει η Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να προχωρήσει και η Τουρκία, "καθιστά ουσιαστικά την πορεία ένταξης της Κύπρου και την Κύπρο αιχμάλωτη στην Τουρκία και τον τουρκικό επεκτατισμό".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ