Τρίτη 5 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κόντρα στους έρωτες...

Μια καλογυρισμένη ταινία του Λοτζ Κέριγκαν κλέβει την τηλεοπτική παράσταση στην αποψινή βραδιά. Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα ιστορία που, για να λέμε την αλήθεια, απωθεί τον θεατή. Ομως, είναι ένα εξαιρετικό δείγμα του ανεξάρτητου αμερικανικού κινηματογράφου. "Κόντρα ξύρισμα",λοιπόν, από τη ΝΕΤ στις 00.30 με πρωταγωνιστή τον Πίτερ Γκριν. Μια ταινία γυρισμένη και μονταρισμένη με φαντασία, πρωτοτυπία και εφευρετικότητα αφηγείται τη βασανιστική αναζήτηση ενός σχιζοφρενούς για την κόρη του. Υποφέροντας από παραισθήσεις, ο Πίτερ αφήνει πίσω του ένα παρελθόν και ξαναγυρνά στην πόλη που μεγάλωσε και εκεί θα ανακαλύψει ότι κάποιοι του κρύβουν την κόρη του, εκεί, που μοιάζει ο κόσμος να είναι χαώδης και καταστρεπτικός. Αμείλικτα ρεαλιστική η ταινία τόσο που γίνεται αφόρητα συγκλονιστική μας ξεναγεί σε έναν τόπο σχιζοφρενικό. Η ταινία προβλήθηκε για πρώτη φορά στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1994 στο αφιέρωμα των "Νέων Οριζόντων" και σήμερα στο "Β εξώστη" της ΝΕΤ θα παρουσιαστεί σε πρώτη τηλεοπτική προβολή. Και όποιος αντέξει!

Από το SEVEN X στις 21.15 "Ούτε ιερό ούτε όσιο" του Γουίλιαμ Γουέλμαν. Ποιος δεν έχει ιερό και όσιο; Μα φυσικά ο κίτρινος Τύπος, κάτι που πάντα πίστευε ο δημιουργός της "Πρώτης σελίδας".Πρόκειται για μια μαύρη κωμωδία του 1930, βασισμένη στο σενάριο του Μπεν Χεχτ που μας δείχνει πώς γίνεσαι ο άνθρωπος της ημέρας από το ένα λεπτό στο άλλο. Μια νεαρή γυναίκα, η οποία πιστεύει ότι πάσχει από μια σπάνια ασθένεια και πρόκειται σύντομα να πεθάνει θα γίνει το "λαυράκι" για ένα δημοσιογράφο, που θα την κάνει διάσημη σε λίγα λεπτά της ώρας και θα την ηρωοποιήσει... Με την Καρόλ Λόμπαρντ και τον Φρέντερικ Μαρτς.

Από την ΕΤ - 3 στις 22.30 "Στους έρωτές μου" του Μόρις Πιαλά.

Στα πλαίσια του αφιερώματος στο γαλλικό κινηματογράφο προβάλλει αυτή την ταινία που γυρίστηκε στα 1983 και αφηγείται τους έρωτες και τα υπαρξιακά προβλήματα μια νεαρής κοπέλας, που παρά τις αμέτρητες ερωτικές εμπειρίες της δεν κατορθώνει ν' αγαπήσει κανέναν άντρα. Με τους: Σάντριν Μπόνερ και Μόρις Πιαλά.

Από τον ΑΝΤΕΝΝΑ στις 03.00 "Ο στρατηγός" του Μπάστερ Κίτον.

Πρόκειται για το κλασικό αριστούργημα του μεγάλου "αγέλαστου" Αμερικανού κωμικού, ο οποίος εδώ υποδύεται τον οδηγό ενός τρένου που μπαίνει κατά λάθος σε εχθρικό στρατόπεδο. Είμαστε την εποχή του αμερικανικού εμφυλίου πολέμου και ο Κίτον είναι ένας Νότιος που τα αψηφά τα πυρά των Βορείων... Μια εξαιρετική κωμωδία, που δυστυχώς, προβάλλεται πολύ αργά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ