Παρασκευή 11 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
"Δύσκολες ώρες" για τον Κλίντον

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.-

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, δείχνοντας σαφέστατα τις τάσεις της κρίσης, τουλάχιστον σε επίπεδο πολιτικής εξουσίας.

Η κατάθεση της ογκώδους έκθεσης του ειδικού εισαγγελέα Κένεθ Σταρ (36 κιβώτια) έγινε το απόγευμα της Τετάρτης, ενώ ήδη η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων έχει την πρόθεση να αρχίσει να δίδει στη δημοσιότητα μέσω του Ιντερνετ μεγάλα τμήματα της έκθεσης, ανακοίνωσαν μέλη του Κογκρέσου. Ταυτόχρονα, ο Τζέραλντ Σόλομον,πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών Κανονισμών της Βουλής, δήλωσε ότι η επιτροπή του θα αποφάσιζε χθες το απόγευμα για την έγκριση της δημοσίευσης των 445 σελίδων από την έκθεση.

Πάντως η Βουλή των Αντιπροσώπων την Τετάρτη σε μία απρόσμενη ένδειξη ομοψυχίας αποφάσισε να λάβει μία ομόφωνη απόφαση σε σχέση με τη διαβόητη πλέον υπόθεση Λεβίνσκι, χωρίς να λάβει υπόψη της τα πολιτικά κίνητρα που ενδεχομένως κρύβονται πίσω από αυτή. Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του ρεπουμπλικανού βουλευτή Χένρι Χάιντ,ο οποίος είναι επικεφαλής της Δικαστικής Επιτροπής της αμερικανικής Βουλής που τόνισε ότι δε θα επιτρέψει να μετατραπεί μία πιθανή πρόταση μομφής κατά του Μπιλ Κλίντον σε "ένα πολιτικό κυνήγι μαγισσών" και δεσμεύτηκε ότι θα συνεργαστεί με τους Δημοκρατικούς... αλλά υπογράμμισε ότι θα κινηθεί πλήρης έρευνα με θέμα την πρόταση μομφής κατά του Κλίντον, μόνον εάν αιτιολογηθεί από τα στοιχεία του ανεξάρτητου εισαγγελέα Κένεθ Σταρ.

Ετσι ήταν αναμενόμενα τα δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου που ζητούσαν χτες από τον Πρόεδρο Κλίντον να συνεχίσει να ζητάει συγγνώμη, αλλά να γνωρίζει επίσης ότι κινδυνεύει με παραπομπή εξαιτίας των περιπετειών του με την Μόνικα Λεβίνσκι. Πιο "σκληρή από όλες" ή έγκυρη "Ουάσινγκτον Ποστ" που έκρινε ως "υπερβολικά εύκολη" τη νέα στρατηγική του Κλίντον που τώρα ζητάει από τους Αμερικανούς να τον συγχωρέσουν, ενώ πριν από μερικούς μήνες αρνιόταν τα πάντα. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Κλίντον "θα έπρεπε να υπολογίσει καλύτερα το περιεχόμενο των κατηγοριών εναντίον του", ιδιαίτερα την ψευδορκία και την παρεμπόδιση της δικαιοσύνης.

Οι εξελίξεις στην αμερικανική πρωτεύουσα λαμβάνουν διαστάσεις και για το λόγο αυτό ο Κλίντον κάλεσε χθες εσπευσμένα όλα τα ηγετικά στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος στη Γερουσία για να συσκεφθούν μαζί με τους συνεργάτες του και τον ίδιο, ώστε να προσδιοριστούν όλες οι κατευθύνσεις και οι πλευρές που θα πρέπει να λάβει η "καμπάνια μεταμέλειας", ενώ αναμενόταν να κάνει έκκληση για στήριξη στον άνθρωπο και Πρόεδρο Κλίντον. Η δεινή θέση που βρίσκεται ο Κλίντον δεν είναι και άμοιρη της εγκατάλειψης από το ίδιο το κόμμα του και τους πολύ στενούς συνεργάτες του, επειδή είναι εξαιρετικά δύσκολο να σταθούν στο πλευρό του σε αυτή την ύστατη και πολύ δύσκολη στιγμή που η υπόθεση έχει φτάσει στα χέρια της Βουλής, αφού με βάση το αμερικανικό Σύνταγμα, είναι μόνη υπεύθυνη για την εξέταση πρότασης μομφής, που θα μπορούσε να οδηγήσει στην απομάκρυνση του Προέδρου από τον Λευκό Οίκο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ