Τετάρτη 11 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
"Χαμηλόφωνα" η διαδικασία καθαίρεσης

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Στο προσκήνιο και πάλι, δηλαδή μονίμως, το σκάνδαλο Λεβίνσκι που οδήγησε στη διαδικασία καθαίρεσης του Προέδρου Μπιλ Κλίντον, παρά τις αλλαγές της σύνθεσης του σκηνικού που επέφερε η "ήττα" των Ρεπουμπλικανών. Τα αποτελέσματα των εκλογών επέβαλαν νέα "ήθη" και η διαδικασία καθαίρεσης ξεκινά σε πολύ χαμηλούς τόνους, ενώ το αποτέλεσμα κρίνεται μάλλον βέβαιο και προς όφελος του Κλίντον.

Αρχή της αλλαγής του υπάρχοντος πολιτικού σκηνικού έγινε αργά το βράδυ της Παρασκευής, με την αιφνιδιαστική ανακοίνωση της παραίτησης του "πολύ" προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Νιουτ Γκίνγκριτς,υπό το βάρος της λανθασμένης πολιτικής στην προεκλογική περίοδο που τιμώρησε τους Ρεπουμπλικανούς. Οι Ρεπουμπλικανοί κατάφεραν φυσικά να διατηρήσουν την πλειοψηφία στο Κογκρέσο, έχασαν όμως 5 έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων και μετά βίας διατήρησαν τη δύναμή τους στη Γερουσία. Μόλις τέσσερις μέρες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο Γκίνγκριτς ανακοίνωσε: α) ότι αποσύρεται από τη θέση του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων και β) μία μέρα μετά παραιτείται και από τη θέση του στο Κογκρέσο για να ιδιωτεύσει.

Η φαγωμάρα των Ρεπουμπλικανών

Στο μεταξύ, ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής της Λουιζιάνας Μπομπ Λίβινγκστον,που φέρεται ότι θα γίνει ο νέος πρόεδρος, ήδη έδωσε το στίγμα ότι πιθανά συντάσσεται με μία "μετριοπαθή στάση" όσον αφορά την υπόθεση της διαδικασίας που ενδεχόμενα οδηγήσει στην καθαίρεση Κλίντον. Ο Λίβινγκστον μάλλον εξασφάλισε ότι θα γίνει ο νέος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ, μετά την παραίτηση του μόνου δεδηλωμένου αντιπάλου του, του Κρίστοφερ Κοξ,όπως μετέδωσαν χτες τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, παρότι επισήμως θα εκλεγεί στις 18 Νοέμβρη μετά την πρώτη επίσημη συνεδρίαση και συγκρότηση σε Σώμα της ρεπουμπλικανικής κοινοβουλευτικής ομάδας.

Ομως η είδηση αυτή ξανάφερε τις συγκρούσεις στους κόλπους των Ρεπουμπλικανών στην επιφάνεια. Η διαδοχή του Γκίνγκριτς από τον Λίβινγκστον προκαλεί και πάλι τριγμούς, εξαιτίας της "σύγκρουσης" των δύο τάσεων που κυριαρχούν μέσα στο ρεπουμπλικανικό κόμμα, τη μετριοπαθή τάση και την ακραία. Αποτέλεσμα αυτών των τριβών και της διχογνωμίας που επικρατεί στους Ρεπουμπλικανούς είναι η χτεσινή παρέμβαση Γκίνγκριτς, για να δικαιολογήσει την παραίτησή του και την ολική αποχώρηση από την ενεργό πολιτική. Με χτεσινές δηλώσεις ο Γκίνγκριτς διευκρίνισε ότι ήταν μία αναγκαία ενέργεια για να αποφευχθούν "η διαίρεση και οι ομαδοποιήσεις" στους κόλπους του κόμματος μετά την εκλογική αποτυχία της προηγούμενης βδομάδας που τον οδήγησε να παραιτηθεί από τη θέση του ο ηγέτης της πλειοψηφίας και πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων. Παράλληλα τόνισε ότι η απόφασή του να μη θέσει πάλι υποψηφιότητα για πρόεδρος του Σώματος και να εγκαταλείψει το Κογκρέσο υπήρξε "εύκολη", διότι "τούτο ήταν αναγκαίο για τη χώρα και για το κόμμα".

Μάλιστα συνεχάρη τον Μπομπ Λίβινγκστον, μέχρι σήμερα πρόεδρο της επιτροπής προϋπολογισμού της Βουλής, που φέρεται υποψήφιος να τον διαδεχτεί. Ο Λίβινγκστον ήταν εκείνος που, τρόπον τινά, αποτέλεσε τον καταλύτη για την παραίτηση του Γκίνγκριτς, καθώς την περασμένη Παρασκευή ανακοίνωσε την πρόθεσή του να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος της Βουλής.

"Μουδιασμένη" καθαίρεση

Παρά τη διαγραφόμενη αλλαγή διαθέσεων των Ρεπουμπλικανών, η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου απέρριψε το αίτημα του Λευκού Οίκου και του υπουργείου Οικονομικών, για να μην καταθέσουν ενώπιον των ανακριτών και της Επιτροπής, αξιωματούχοι υπηρεσιών, αλλά και νομικοί του Προέδρου. Επομένως ανοίγει ο δρόμος για την ένορκη κατάθεση του δικηγόρου του Λευκού Οίκου Μπρους Λίντσεϊ,αλλά και άλλων δικηγόρων που ανήκουν στη νομική ομάδα του Προέδρου, ενώ παράλληλα δίνεται το πράσινο φως στον ανακριτή Κένεθ Σταρ να συνεχίσει τις ανακρίσεις.

Ταυτόχρονα, το Κογκρέσο άρχισε προχτές τις ακροάσεις σχετικά με τη διαδικασία καθαίρεσης με την εξέταση "ιστορικών προηγούμενων". Μια υποεπιτροπή της δικαστικής επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία αποτελείται από 19 ειδικούς συνταγματολόγους, θα συζητήσει ποια είναι τα αδικήματα για τα οποία θα μπορούσε να οδηγηθεί σε καθαίρεση ο Πρόεδρος και θα προσπαθήσει να ερευνήσει για το αν υπήρξαν τέτοιου είδους αδικήματα στην περίπτωση του Προέδρου Μπιλ Κλίντον.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ