Κυριακή 24 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι θέσεις του ΚΚΕ για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα

«Το ΚΚΕ επεξεργάζεται τις θέσεις του για τα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, την πρόληψη και προστασία της υγείας των εργαζομένων, γενικότερα την Κοινωνική Ασφάλιση, με κριτήριο τις διευρυνόμενες ανάγκες της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων. Παίρνοντας υπόψη ότι σήμερα, σε συνθήκες αύξησης του πλούτου που παράγουν οι εργαζόμενοι, σε συνθήκες ανάπτυξης των επιστημών και της τεχνολογίας, οι εργαζόμενοι όχι μόνο δεν πρέπει να αποδεχτούν την αφαίρεση δικαιωμάτων και κατακτήσεων, αλλά, αντίθετα, επιβάλλεται ακόμα πιο αποφασιστικά, να διεκδικήσουν στόχους πάλης που βελτιώνουν τη ζωή τους».

Το απόσπασμα αυτό από την Εισαγωγή του Ενθέτου που σήμερα προσφέρει στους αναγνώστες του ο «Ριζοσπάστης», αποτυπώνει χαρακτηριστικά τον τρόπο με τον οποίο το ΚΚΕ αντιμετωπίζει το ζήτημα της Υγιεινής και Ασφάλειας στην Εργασία, τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ). Η εμπεριστατωμένη ανάλυση για τα ΒΑΕ και οι θέσεις του ΚΚΕ για το θεσμό, που περιέχονται στο ειδικό Ενθετο, είναι όπλο στα χέρια των εργαζόμενων, σε μια περίοδο που οξύνεται η επίθεση της κυβέρνησης και του κεφαλαίου σε βάρος συνολικά των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, τα οποία αντιμετωπίζονται σαν «κόστος» από το κεφάλαιο, τους πολιτικούς και συνδικαλιστικούς του εκπροσώπους.

Τα στοιχεία που περιέχονται στο Ενθετο, η δεδομένη οικονομική και κοινωνική εξέλιξη, επιβεβαιώνουν την αναγκαιότητα οι εργαζόμενοι όχι μόνο να μην αποδεχτούν την κατάργηση του θεσμού των Βαρέων Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ), αλλά να απαιτήσουν και τη διεύρυνσή τους, εκεί που χρειάζεται. Να διεκδικήσουν ουσιαστικά μέτρα για την Υγιεινή και την Ασφάλεια της Εργασίας, για νωρίτερη συνταξιοδότηση, μείωση του εργάσιμου χρόνου και δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου. Σ' αυτή την κατεύθυνση συμβάλλουν και οι θέσεις του ΚΚΕ για τα ΒΑΕ που περιέχονται στο σημερινό Ενθετο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ