Παρασκευή 20 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΒΟΥΛΗ - ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ
Βρήκαν πρόθυμους υποστηρικτές...

Πλάτη στην προώθηση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στην ανώτατη εκπαίδευση όπως αυτή εκφράζεται και με το νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά, βάζουν οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων, οι εκπαιδευτικοί και οι πρόεδροι των ΤΕΙ, ενώ αντίθετοι δηλώνουν οι πανεπιστημιακοί, μέσω των συλλογικών φορέων τους.

Οι εκπρόσωποι των παραπάνω φορέων παρουσιάστηκαν χτες στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, η οποία επεξεργάζεται το νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά, που προγραμματίζεται να ψηφιστεί στην Ολομέλεια την ερχόμενη βδομάδα.

Εκ μέρους των πρυτάνεων, τη στήριξη της κυβέρνησης, μιλώντας στη Βουλή, ανέλαβε ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γ. Πραστάκος, που είπε ότι «το νομοσχέδιο είναι σαφώς προς τη σωστή κατεύθυνση». Κατά τον πρύτανη, με το νομοσχέδιο εισάγονται αρκετά σημαντικά θέματα που είχαν ζητήσει οι πρυτάνεις. Αναφερόμενος στην αξιολόγηση που επιβάλλεται μέσω των μεταπτυχιακών, είπε ότι με αυτήν τη διαδικασία ανεβαίνει το δημόσιο πανεπιστήμιο «στα μάτια της κοινωνίας».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος του ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας Σ. Γκανάτσος υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο, γιατί δίνει τη δυνατότητα στα ΤΕΙ να παρέχουν αυτοδύναμα μεταπτυχιακά προγράμματα. Υπέρ τάχθηκε και ο εκπρόσωπος της ΟΣΕΠ ΤΕΙ (εκπαιδευτικό προσωπικό), Ι. Τσακνής, λέγοντας ότι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Αντίθεση στο νομοσχέδιο εξέφρασε ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ Λ. Απόκης, τονίζοντας ότι με αυτό καθιερώνεται η ιδιωτικοποίηση των μεταπτυχιακών σπουδών και προωθούνται οι ελαστικές σχέσεις εργασίας μέσα στο πανεπιστήμιο. Κατήγγειλε ότι καθιερώνονται δίδακτρα για τους μεταπτυχιακούς φοιτητές και προωθείται ένα απόλυτο σύστημα τριών κύκλων σπουδών σύμφωνα με τη διαδικασία της Μπολόνια. Σχετικά με τα Ερευνητικά Πανεπιστημιακά Ινστιτούτα είπε ότι αυτά θα χρηματοδοτούνται και από τον ιδιωτικό τομέα, με αποτέλεσμα «να πουλούν αγαθά σαν να είναι εμπορικές επιχειρήσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ