Παρασκευή 31 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΟΔΗΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΛΕΓΙΑ
Ανοίγει ο δρόμος για την ενσωμάτωσή της

H ίδρυση 33 κολεγίων - του τύπου «Οικονομικό Κολέγιο», «Κολέγιο Διοίκησης Επιχειρήσεων», «Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή», «Κολέγιο Τουριστικής Εκπαίδευσης», «Κολέγιο Νέας Υόρκης», «Ανεξάρτητες Σπουδές Επιστημών και Τεχνολογίας», τα οποία θίγουν θεσμικά κατοχυρωμένα επαγγέλματα - σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Κέρκυρα, Πειραιά, Λάρισα, Ηράκλειο, όπως δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ (27 Ιούλη, αριθμός Φύλλου 1531 - 1532), ανοίγει πλέον διάπλατα το δρόμο για την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας 36/05 στην ελληνική νομοθεσία, με Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) που είναι έτοιμο από καιρό στα συρτάρια του υπουργείου Παιδείας. Η Οδηγία αφορά κολέγια, όπως τα παραπάνω, που συνεργάζονται με ξένα πανεπιστήμια και την αναγνώριση των προσόντων των αποφοίτων τους, ως ισότιμων με αυτά των αποφοίτων των ελληνικών πανεπιστημίων. Υπενθυμίζεται ότι έχουν ήδη προηγηθεί δύο καταδικαστικές αποφάσεις του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, ώστε η ελληνική κυβέρνηση να αξιοποιήσει το πρόσχημα της ευρωπαϊκής διαχείρισης και νομοθεσίας - το οποίο και πράττει - και να προχωρήσει στα κατάλληλα μέτρα.

Η αναγνώριση των ιδιωτικών κολεγίων στη χώρα μας ισοδυναμεί με την ισοπέδωση πτυχίων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ και την εξίσωσή τους με πιστοποιητικά ιδιωτικών ψευτοκολεγίων, σηματοδοτώντας την περαιτέρω και συνολική υποβάθμιση των σπουδών, την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Πρόκειται για μια απόφαση απόλυτα συνυφασμένη με τις αντιλαϊκές πολιτικές που προωθεί η ΕΕ σε Εργασία και Παιδεία.

Οι διευκολύνσεις που προβλέπει το ΠΔ για την αδειοδότηση και λειτουργία των κολεγίων αποτελούν στην ουσία άρση των «αυστηρών» όρων που επικαλούνταν οι σχολάρχες ότι έθετε ο προηγούμενος νόμος (3696/2008). Στόχος είναι να εξυπηρετηθούν ακόμη καλύτερα οι ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου που ήδη δραστηριοποιούνται ή προετοιμάζονται να επενδύσουν στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, μοσχοπουλώντας τις «υπηρεσίες» τους. Εξάλλου, το έδαφος για την αναγνώριση και λειτουργία τους έχει προλειανθεί εδώ και καιρό και αποτελεί μέρος ενός συνολικότερου σχεδιασμού, που περιλαμβάνει στην εκπαίδευση την αποσύνδεση του πτυχίου από το δικαίωμα στην εργασία, τη δημιουργία μιας «μεταδευτεροβάθμιας» σούπας εκπαιδευτικών δομών και πιστοποιητικών. Μια απόφαση που εντάσσεται στη στρατηγική επιλογή του κεφαλαίου για συνολική ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, γενίκευση των ελαστικών μορφών εργασίας, δημιουργία μιας στρατιάς ανέργων και ημιαπασχολούμενων - ημιειδικευμένων, που θα λειτουργεί ανασχετικά ως προς την ανάπτυξη του εργατικού κινήματος, θα κρατά τους μισθούς και τις απαιτήσεις των εργαζομένων σε χαμηλό επίπεδο για να αυγαταίνουν τα κέρδη του μονοπωλιακού κεφαλαίου.

Οι απόφοιτοι και σπουδαστές των διάφορων ιδιωτικών παραμάγαζων είναι οι πρώτοι που δεν πρέπει να πατήσουν τη μπανανόφλουδα που στήνουν οι κολεγιάρχες για να αυξήσουν τα κέρδη τους. Εχουν συμφέρον να παλέψουν μαζί με τους φοιτητές, τους σπουδαστές, τους εργαζόμενους και όλο το λαό και να διεκδικήσουν την Παιδεία των αναγκών τους. Ενιαία, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Ανώτατη Εκπαίδευση. Δημόσιες και δωρεάν «μεταλυκειακές» επαγγελματικές σχολές υψηλού επιπέδου για όσα επαγγέλματα δεν απαιτούν επιστημονική μόρφωση. Να αγωνιστούν για τα σύγχρονα δικαιώματά τους στην Εργασία, στην Ασφάλιση, στην Υγεία. Και αυτός ο αγώνας πρέπει να έχει αιτήματα και στόχους σε ρήξη με τη πολιτική της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ