Παρασκευή 10 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΑΣ
Να κλιμακωθεί άμεσα η πάλη

Ολόκληρη η πρόταση της παράταξης στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της διοίκησης της ΓΣΕΕ

Η συνολική τοποθέτηση της ΔΑΣ για τη μέχρι τώρα πορεία της ΓΣΕΕ, την κατάσταση των εργαζομένων, το πλαίσιο διεκδίκησης, τη συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα, έχει ως εξής:

Με την πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 10 του Οκτώβρη, το πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 21 του Οκτώβρη και τις πρόσφατες απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην Υγεία και στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ξεκάθαρα καταγράφηκε η αντίθεση της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στη νέα αντεργατική επίθεση της κυβέρνησης, που στόχο έχει την αφαίρεση των κατακτήσεων και δικαιωμάτων που η τάξη μας πέτυχε τα τελευταία εκατό χρόνια.

Η αντίθεση των εργαζομένων στα μέτρα της κυβέρνησης έχει υγιή βάση, ξεφεύγει από τις συνηθισμένες αντιδράσεις και δημιουργεί προϋποθέσεις για ρήγματα στη βάση του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού. Ταυτόχρονα αποτελεί απάντηση σε όσους υποστηρίζουν ότι τάχα «οι εργαζόμενοι δεν κινούνται», «δεν παλεύουν» κλπ.

Η αντίθεση αυτή ήταν συνολική και εκφράζει τις διαθέσεις των λαϊκών στρωμάτων όχι μονάχα για τις εργασιακές σχέσεις αλλά και για τις ιδιωτικοποιήσεις και τη βαριά φορολογία και για την εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών στην υγεία και στην παιδεία, για τα καύσιμα και το πετρέλαιο θέρμανσης και για το ασφαλιστικό.

Ακουμπά και αφορά το σύνολο της πολιτικής της κυβέρνησης, μιας πολιτικής που έχει σχεδιάσει από κοινού με τον ΣΕΒ.

Η επιτυχία λοιπόν των αγωνιστικών κινητοποιήσεων είναι αδιαμφισβήτητη και στην επιτυχία αυτή ο ρόλος του ΠΑΜΕ ήταν καθοριστικός. Με την ανάδειξη του πραγματικού περιεχομένου των κινητοποιήσεων και την αξιοποίηση μαχητικών μορφών πάλης, η ταξική αντίληψη στο συνδικαλιστικό κίνημα της εργατικής τάξης κερδίζει συνεχώς πόντους στη συνείδηση των απλών ανθρώπων της δουλιάς.

Η μεγάλη συμμετοχή εργατών και υπαλλήλων πρόβαλε στις κινητοποιήσεις αυτές τα αιτήματά της και τη δική της προοπτική και κύρια επικέντρωνε:

  • Να μην περάσουν τα μέτρα.
  • Συνέχιση, κλιμάκωση του αγώνα.
  • Σταθερή και πλήρης απασχόληση.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της, θορυβημένη και ανήσυχη από το εύρος και το βάθος της αντίθεσης των μισθωτών στην πολιτική της, προσπάθησε ανεπιτυχώς με κομματικά φόρουμ να πετύχει αντιπερισπασμό και να κάμψει τις αντιστάσεις.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τη φιέστα που οργάνωσε η ΝΔ στο εργοστάσιο της Χαλυβουργικής βγήκε ανήσυχος να δηλώσει σύμμαχος και συμπαραστάτης της κυβέρνησης στη λεηλασία των εργασιακών σχέσεων. Η ΝΔ κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να μη φέρουν αποτέλεσμα οι αγώνες της εργατικής τάξης.

Εμείς, το ΠΑΜΕ, αμέσως μετά την απεργία στις 10 του Οκτώβρη γραπτά ζητήσαμε να συνέλθουν τα όργανα της ΓΣΕΕ και εκτιμώντας τα καλά αποτελέσματα των κινητοποιήσεων να προχωρήσουν στην κλιμάκωση του αγώνα.

Εσείς, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, με ελιγμούς, με μανούβρες και παρασκηνιακά τρικ, στοχεύετε να περιορίσετε και να καναλιζάρετε τις αντιδράσεις των εργαζομένων. Απονευρώνετε τον αγώνα της εργατικής τάξης και την προοπτική του και στο περιεχόμενο και στις μορφές. Με τη συμμετοχή σας στους ψευτοδιαλόγους επιβεβαιώνεται η υποταγή και η πίστη σας στα λεγόμενα τρία σημεία, δηλαδή:

- Στη διατήρηση των ίδιων ορίων απολύσεων

- Στη μείωση σε 39 των ωρών εργασίας τη βδομάδα με διευθέτηση του χρόνου εργασίας και

- Στην εφαρμογή της συνταξιοδότησης με 10.500 ένσημα μόνο για τη βιομηχανία, για τα βαρέα και με όριο ηλικίας τα 55 χρόνια.

Ουσιαστικά μπήκατε στην αποδοχή της λογικής και της πολιτικής της κυβέρνησης. Οι πάγιες θέσεις του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος στα τρία σημεία, που απαιτούν

- Μείωση των ορίων απολύσεων

- 35ωρο - 5ήμερο - 7ωρο

- Συνταξιοδότηση με 10.500 ένσημα σε μεικτά και βαρέα χωρίς ηλικιακές προϋποθέσεις,

εγκαταλείφθηκαν από εσάς αλλά όχι από το ΠΑΜΕ και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Με την τακτική σας αυτή βάζετε πλάτη να περάσουν τα μέτρα, με το μικρότερο πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση.

Σήμερα, οι εργαζόμενοι επιβάλλεται να δημιουργήσουν ένα ασφυκτικό κλοιό πίεσης στην κυβέρνηση και στην πολιτική της και να αναπτύξουν την πάλη τους, στους τόπους δουλιάς, στους κλάδους, σε κάθε πόλη και χωριό, να διαθέσουν τις δυνάμεις τους για την οργάνωση απεργιακών κινητοποιήσεων, παίρνοντας άμεσα αποφάσεις, προετοιμάζοντας καλά την αντίστασή τους.

Σήμερα επίσης η αναγκαιότητα συσπείρωσης στο ΠΑΜΕ ευρύτερων αγωνιστικών δυνάμεων, που είναι διατεθειμένες να δράσουν και να αντιδράσουν με συνέπεια και συνέχεια στο κεφάλαιο και στους πολιτικούς εκπροσώπους του, αναδείχνεται σε θέμα ξεχωριστής σημασίας και προτεραιότητας.

Στα πλαίσια αυτά προτείνουμε να κλιμακωθεί άμεσα η πάλη με:

  • Την κήρυξη 24ωρης πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας για τις 28 του Νοέμβρη.
  • Την κήρυξη 24ωρης απεργίας, πανελλαδικής πανεργατικής, την πρώτη μέρα που θα συζητιέται το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις στη Βουλή.
  • Τη διοργάνωση συλλαλητηρίων σ' όλους τους νομούς της χώρας κατά την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού 2001, με διεκδίκηση, εκτός των άλλων, και πραγματικών αυξήσεων σε μισθούς, συντάξεις, μεροκάματα, μέσα από επαναδιαπραγμάτευση της ΕΓΣΕΕ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ