Τρίτη 27 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
«ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ» - ΗΠΑ
Κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» με προεδρικό διάταγμα

Μεγάλες είναι οι ελλείψεις για τα πλατιά λαϊκά στρώματα στις ΗΠΑ
Μεγάλες είναι οι ελλείψεις για τα πλατιά λαϊκά στρώματα στις ΗΠΑ
OYAΣΙΓΚΤΟΝ.--

Υγειονομική κατάσταση «εκτάκτου ανάγκης» κήρυξε το Σάββατο στις ΗΠΑ ο πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα σε μία προσπάθεια να δώσει στις υπηρεσίες Υγείας ευελιξία στο χειρισμό μιας πιθανής νέας έξαρσης της επιδημίας της «νέας γρίπης». Ταυτόχρονα η κίνηση αυτή δείχνει και τις αδυναμίες που αντιμετωπίζει το σύστημα Υγείας και τις αντιθέσεις που διαφάνηκαν με τη λεγόμενη μεταρρύθμισή του.

Το διάταγμα που υπέγραψε ο πρόεδρος δεν προήλθε από κάποια δραματική επιδείνωση της νόσου, που από τον περασμένο Απρίλη ως σήμερα έχει προκαλέσει σε 46 πολιτείες το θάνατο περίπου 1.000 ατόμων και έχει στείλει στα νοσοκομεία πάνω από 20.000. Το προεδρικό διάταγμα δίνει τώρα τη δυνατότητα στις διοικήσεις των νοσοκομείων να δημιουργήσουν, εάν προκύψει ανάγκη, εξω-νοσοκομειακούς προσωρινούς χώρους και κέντρα διάγνωσης πιθανών νέων κρουσμάτων (π.χ. τέντες σε χώρους στάθμευσης, σε προαύλια σχολείων, κοινοτικά κέντρα κλπ).

Μία άλλη παράμετρος του διατάγματος Ομπάμα σχολιάζουν εφημερίδες, όπως οι «Τάιμς της Ν. Υόρκης» και η «Ουάσιγκτον Ποστ», επιχειρεί να προστατεύσει καλύτερα τα προσωπικά δεδομένα των ασθενών ώστε να μη σταθεί εμπόδιο στην ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη πιθανή έλλειψη ασφάλισης ή να πέσουν θύματα διακρίσεων, με βάση τον ασφαλιστικό φορέα και τις συνδρομές - που πληρώνουν ή δεν πληρώνουν...- σ' αυτόν.

Το ίδιο 24ωρο, οι αμερικανικές υγειονομικές υπηρεσίες ανακοίνωσαν πως έχουν στη διάθεσή τους λιγότερα εμβόλια της «νέας γρίπης» απ' όσα περίμεναν (πήραν δηλαδή λιγότερες από 16.000.000 δόσεις εμβολίων) και πως το αυξημένο ενδιαφέρον εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών για εμβολιασμό σ' όλη τη χώρα έχει ήδη εξαντλήσει τα αποθέματα των εμβολίων σε αρκετά νοσοκομεία των ΗΠΑ. Ωστόσο, θεωρούν πως μέσα στις επόμενες μέρες θα εξασφαλίσουν άλλες 30.000.000 δόσεις εμβολίων.

Στη Φινλανδία, πάντως, χτες ανακοινώθηκε το πρώτο θύμα του ιού Η1Ν1, μία 25χρονη γυναίκα που είχε μακροχρόνια προβλήματα υγείας. Το Σάββατο, στο Λίβανο, καταγράφηκε επίσης το πρώτο θύμα της «νέας γρίπης»: μία 30χρονη γυναίκα που ήταν έγκυος στον όγδοο μήνα.

Στον τελευταίο απολογισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας του ΟΗΕ εκτιμάται πως τα θύματα της «νέας γρίπης» διεθνώς ξεπερνούν τις 5.000 ενώ τα κρούσματα ανέρχονται σε τουλάχιστον 414.000.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ